wino - 10075 przepisów (strona:387/672)

Tort Rocher 263

problemu zjadłabym jeszcze jeden kawałeczek :). Szczerze uprzedzam! Jeśli komuś ten tort nie wyjdzie lub nie będzie mu smakować, to nie będzie to moja wina, ani tym bardziej przepisu! Tort robiłam aż pięć razy w ciągu ostatniego roku i mimo nieustannych zmian w przepisie zawsze wychodził przepyszny. Tort Rocher robiłam z biszkoptem

Słodki Pomysł
Kolorowe ryżotto na winie 221

jest zdecydowanie łatwiejsze do zrobienia. Do ryżu dorzucam takie warzywa jakie akurat mam czyli to co nawinie mi się pod rękę więc rzeczywiście to tak zwana potrawa "na winie" . Ryżotto robi się szybko. Wystarczy ugotowany ryż, można użyć nawet tego, który został Wam z poprzedniego dnia, pod warunkiem że nie jest rozgotowany. Warzywa w ryżotto powinny pozostać

Smaczna Pyza
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 195

sojowego 1/4 szklanki wody 2-3 łyżki oleju sezamowego (w ostateczności można zastąpić olejem o neutralnym smaku) 1 lub 2 łyżki stołowe przyprawy mirin (tzw. słodka sake lub japońskie wino do gotowania) pół łyżeczki mielonej ostrej papryki pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie marynaty Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowanie Mięso wkładam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Caponata - bigos z bakłażana 170

anchoi, fenkuł, orzeszki pinii, migdały i seler naciowy. Na zimno świetne przystawka, na gorąco z ryżem lub makaronem szybkie danie obiadowe. Tak przygotowanym bakłażanem z ciabatą i szklaneczką czerwonego wina delektują się sycylijczycy. Bigosik bakłażanowy podałam z ryżem i potraktowałam jako szybkie danie obiadowe. Zamiast świeżych pomidorów użyłam tych z puszki. Do bigosu użyłam bardzo poręcznej i praktycznej odmiany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywne batony "Farmer": pomidor, szpinak, burak – Zmiany Zmiany 179

przypominał nam naszą domową mieszankę suszonej zieleninki. Struktura zwarta ale nie stanowiąca dużego oporu pod zębami jest plusem, jednak przecinając go nożem można się trochę namęczyć (chociaż to może wina naszego słabego noża xD). W smaku słodycz miesza się ze słonością… dziwne ale intrygujące. Słodkość rodzynek i śliwek wymieszana z suszoną fasolą urozmaicona pestkami dyni i orzechami brazylijskimi

Candy Pandas
Koncentrat probiotyczny chmiel/głóg/owoce leśne – Sunvio 160

smaku czymś innym. Głóg – konsystencją i kolorem praktycznie nie różni się od poprzednika. W zapachu czuć jakby bardziej kwaśno-słodkie nuty. Po rozcieńczeniu w smaku bliżej mu do taniego wina (ahh te wspomnienia z późnego gimnazjum i wczesnego liceum xD). Tutaj również można spokojnie go wypić bez obrzydzenia na twarzy. Owoce leśne – kolor i konsystencja właściwie się nie zmienia

Candy Pandas
Smażony bób z czosnkiem i chili 161

minut i gdybym zgniotła go widelcem, poniższy przepis stałby się również pyszną pastą kanapkową. Natomiast jeśli gotowałabym go przez 3 minuty, a następnie na patelni dodała białe wino oraz cytrynę byłoby to wege danie przypominające w smaku mój przepis z  krewetkami   :) Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - 0,5 kg świeżego bobu (bób jest bardzo sycący

Bez Cebuli
Panzanella – sałatka pomidorowo-chlebowa z grillowanymi warzywami i serem halloumi 177

zużycie resztek – w dzisiejszej kuchni robi się ją na świeżo – z pieczywa opieczonego/wysuszonego na grillu lub w piecu. Pomidory, bazylia, cebula i oliwa z oliwek i ocet z czerwonego wina to w dalszym ciągu podstawy panzanelli. Ja robię ją na letni obiad – wielką miskę spokojnie zjadamy we dwoje, do dna – nic nie zostaje. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki

Karo in the Kitchen
Kurczak w pomidorowym sosie 263

wakacjach a ona głównie takie mięso je.Trzeba jej jakoś dogodzić ;) Jeżeli lubicie kurczaka to polecam wam spróbować również inne moje przepisy: Kurczak w czosnkowym sosie Kurczak w białym winie Kurczak zapiekany w piekarniku z ananasem Makaron cannelloni nadziewany kurczakiem Kurczak barbecue  Kurczak w miodowym sosie  Naleśniki zapiekane z kurczakiem Kurczak w sosie miodowo musztardowym Szybki

Delusional Trine
Spaghetti bolognese 228

naszym stole. Nie mam pojęcia dlaczego jeszcze nie wrzuciłam jeszcze tego przepisu na mojego bloga Oryginalny przepis na ten makaron zawiera dużo warzyw (marchew, pietruszka, seler naciowy) i czerwone wino, a sos dusi się na małym ogniu przez minimum 2 godziny. Moje spaghetti jest wersją okrojoną i szybszą do wykonania. Całość zajmie Wam niecałą godzinę. Spaghetti bolognese 2 duże

PatiGotuje
Roladki z cukinii z warzywami 207

warzywna i możemy w kilka chwil mieć gotowe koktajlowe przekąski. Pastę warzywną oczywiście możemy zrobić sobie sami od zera, ale nie będzie to już wtedy 15 minutowa przekąska do wina.   Składniki: duża cukinia pokrojona w paski obieraczką do warzyw opakowanie gotowej pasty warzywnej – u mnie Rolnik z nutą papryki ok 20 oliwek ze słoika – odsączonych kilka

Ugotowane pozamiatane
Zupa cebulowa wg Joanny Chmielewskiej. 164

Sporo w nich było wątków kulinarnych. Wspólnym mianownikiem wszystkich dań była prostota. Postanowiłam przygotować zupę cebulową, chociaż na blogu znajdują się już trzy przepisy, bo intrygowała mnie wersja bez wina, tymianku i takich tam :) Do podsmażenia cebuli użyłam masła, ponieważ "w tym domu nie używało się oleju, wszystko musiało być na maśle". W efekcie wyszła mi całkiem smaczna, prosta

zadanie-gotowanie
Taboule nie tylko do pracy 214

mieszkałam we Francji dokonałam wielu odkryć kulinarnych, które na stałe weszły do mojej codziennej kuchni. Zaraz obok tart, czy to słodkich czy wytrawnych oraz sosów na winie taką potrawą stało się taboule. Niby takie niepozorne danie, a jednak za każdym razem może smakować inaczej. Wszystko to kwesta dodatków. Dziś u mnie wersja cytrusowa, bardzo fajna i orzeźwiająca. Co prawda

Przysmaki Karolki
SŁODKI DESER Z GALARETKAMI, OWOCAMI I MASCARPONE 231

Galaretkę truskawkową i jagodową rozpuścić każdą osobno w szklance wrzącej wody. W pucharki, szklanki lub inne naczynia rozlać galaretkę truskawkową (dla uzyskania takiego efektu jak na zdjęciu, lampki od wina położyłam do miseczek pod kątem 45 stopni), odstawić do stężenia (wstawiłam jeszcze ciepłe galaretki do lodówki, zastygły błyskawicznie). Następnie naczynie odwrócić tak by po drugiej stronie móc wlać

Zrób to smacznie