Polędwiczki w czerwonym winie z fasolką 188Polędwica wieprzowa to jedno z łatwiejszych i smaczniejszych mięs. Zamarynowane, lekko podsmażone, z dodatkiem czerwonego wina niemal rozpływa się w ustach... Ilość porcji: cztery lub sześć mniejszych
AniaGotuje.pl
Szybki Hummus z suszonym pomidorem 291Przepisów na hummus jest bardzo dużo.. jedni lubią klasyczny, inni wolą na ostro i z dużą ilością dodatków. Jest to niesamowita przekąska na spotkanie ze znajomymi zarówno do wina, jak i przy piwie. Moja wersja charakteryzuje się wyraźnym smakiem pomidorów i cytryny.. uzależniająca i zabójczo smaczna :-) No tak, i robi się go w pięć minut
AniaGotuje.pl
Drink French 75 173roku w barze w Paryżu. Jego nazwa pochodzi od francuskiego działka kalibru 75 mm (francuska armatka) – ten drink daje takiego samego kopa jak to działko Składniki: 60 ml wina musującego 30 ml soku z cytryny 30 ml ginu 1 łyżka cukru pudru Wszystko mieszam w shakerze. Podawać z kostkami lodu i z plastrem lub dwoma cytryny. Artykuł
MojaQchnia.pl
Kurczak w sosie Teriyaki 849Takie szybkie dania inspirowane kuchnią azjatycką są idealne na szybki i smaczny obiad. Do oryginalnego sosu teriyaki używa się Mirin czyli rodzaj ryżowego wina ale niestety zapomniałam kupić będąc ostatnio w azjatyckim markecie. Ale znalazłam inny przepis na sos Teriyaki który smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu wychodzi trochę więcej sosu niż potrzeba na to danie, ale można go przechowywać
Delusional Trine
Jesień pachnąca miodem 268Mieszamy codziennie, bo cytryna puści sok i u góry może zebrać się płyn. Aplikujemy po 1-2 łyżki dziennie. Dodajemy do ciepłej (nie gorącej!) herbaty, grzanego piwa, wina, płatków, muesli, solo na kanapki. Cieszymy się jesienią i brakiem Bestii na łożu boleści! Post Jesień pachnąca miodem pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchen
Herbatka góralska 359świta, że górale jednak dalej od morza to dajcie śliwowicę. Na Krupówkach dostaniecie herbatę podłego gatunku z dolewką paliwa rakietowego i podłej wiśniówki. Taka mała dygresja – nie pijcie wina grzanego na Krupówkach. Uwierzcie mi i nie pijcie. Wróćmy do naszej góralskiej herbatki. Jest to wynalazek wybitnie rozgrzewający, niektórzy przypisują mu właściwości magiczne oraz znam jedną panią, która po spożyciu
ladykitchen
Smażona kapusta bok choy. 295choy. Oprószyć solą i smażyć na średnim ogniu po około 5 minut z obu stron (do lekkiego przyrumienienia). Dodać na patelnię 3 łyżki gorącej wody (lub bulionu, lub białego wina),, natychmiast przykryć szczelnie pokrywką i dusić 3 minuty. Sos sojowy wymieszać z sokiem cytrynowym, cukrem i olejem sezamowym. Polać sosem gorącą kapustę i podawać szybko z azjatyckim makaronem
zadanie-gotowanie
Pędy bambusa, grzyby shitake i... Zobacz przepisy na typowego "chińczyka" z ryżem 254woku pokrojony w kostkę boczek, dodaj pokrojone w kostkę krewetki, zielony groszek, 2 grzyby shitake i marchewkę. Po chwili smażenia dodaj ok. 100 ml bulionu oraz 2 łyżki wina shaoxing (możesz je zastąpić cherry). Popieprz, posól, wyjmij z woka i przetrzyj naczynie ręcznikiem papierowym. Do rozgrzanego woka wbij jajko, a gdy będzie na wpół ścięte, dodaj ugotowany wcześniej ryż
Kuchcik gotuje
Zupa cebulowa przepis podstawowy 212dobra zupa na każdą niepogodę i nie tylko. Nie potrzeba zbyt wiele zachodu, żeby sobie przygotować tą smaczną zupę. Prosty przepis bez wydziwiania z dodawaniem koniaku czy białego wina... Potrzebujemy włoszczyznę 500-750 g w słupkach, cebulę 6-8 szt., ziemniaki 5 szt., sól ~1 płaska łyżka, ziele 5 ziaren,liść 5 szt., pieprz
chleba naszego
Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie – przepis krok po kroku 211kolejne 30 minut. Góra nie powinno się w tej temperaturze zbytnio przypiec. 21. Po upływie czasu pieczenia, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki blokując je przed zamknięciem np. korkiem od wina lub drewnianą łyżką. 22. Pozostawiamy sernik w piekarniku na ok 2,5 godziny do wystygnięcia. Po tym czasie wyciągamy go i dajemy mu jeszcze ok 30 minut. 23. Jeśli
Okiem Blondynki by McBlondi
Węgierska zupa gulaszowa 199problemu kupicie też przez internet. W te jesienne dni zróbcie ją koniecznie, Wasza rodzinka będzie zachwycona 😍. Papryka - węgierska przyprawa Papryka jest podstawową przyprawą kuchni węgierskiej oraz, oprócz wina Tokaju i salami Pick (pochodzącym notabene z Szegedu), jednym z najbardziej znanych węgierskich produktów spożywczych. Jest nazywana czerwonym złotem, ponieważ przynosi duże dochody z eksportu. Nizina Węgierska z żyzną glebą
Kulinarne przygody Gatity
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS 157seconds, cut the twine, cut the meat into thick pieces, 1 cm wide minimum. Na talerzu układamy dwa, trzy plastry mięsa i kilka łyżek sałatki, do kieliszka wlewamy wino, u mnie różowe i smacznego! Prosta, a zarazem wieloskładnikowa kolacja gotowa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Najlepiej smakuje w towarzystwie gości – im ich więcej tym lepiej
Martyna Cooks
BURRITO „Z ODZYSKU” / RESOURCEFUL BURRITO 158cukinia 1/2 zielnej papryki 1 średnia czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 karton sosu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych żółty ser 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina sól, pieprz, pepperoncino, cynamon, papryka słodka, ostra, chili INGREDIENTS: 0,5 kg broth meat vegetables from the broth (carrot, parley root, celery root) 1 medium zucchini 1/2 green peppers
Martyna Cooks
Smażone w oliwie papryczki pimientos de padrón 226usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać przyprawione grubą solą. Papryczki zjadamy trzymając za ogonek. Ogonka nie zjadamy oczywiście 😊 Jako dodatek proponuję dobre białe wino, które fantastycznie harmonizuje ze smakiem papryczek. Co któraś papryczka może trafić się ostra, więc przy stole momentami robi się bardzo wesoło 😊 Spotkaliście się już z tymi papryczkami
Codzienna kuchnia niecodzienna
Budyń ryżowy. Orzechowo-gruszkowy 176urzędzie stanu cywilnego. Uważam takie rozwiązanie za znakomite - nikt nie czuje się pominięty, a impreza nie będzie kosztowała trzy razy tyle, ile zakładaliśmy. U nas były kanapki, musujące wino (ekologiczne, porzeczkowe i agrestowe - super pyszne) i tort, a na koniec zwiedzanie pałacu, w którym wszystko się odbywało. Pogoda była piękna, goście więc rozpierzchli się po parku i podwórzu, nigdzie
Pożeraczka, czyli raz adobrze