wino - 10075 przepisów (strona:374/672)

Terrina jogurtowa z szparagami i salsą z łososia (bez laktozy) 193

wędzonego łososia norweskiego pęczek świeżego koperku  6-10 małych srebrzystych cebulek z zalewy  2 łyżki miodu  główki zielonych szparagów  1 łyżka octu z białego wina  1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku  Wykonanie :  1. białe szparagi obieramy i usuwamy zdrewniałe końce. Kroimy na ok 3-5 cm kawałki

vaniliowoczekoladowa
Cookies czekoladowe... 181

Miały być 'chewy', czyli miękkie i żujace. Moje wyszły raczej mocno chrupkie... I nie jest to w żadnym wypadku wina przepisu, ale raczej generalnej ilości rzeczy do codziennego ogarnięcie: ciacha były w piekarniku, alarm zadziałał, jak powinien, a ja zagadałam się z Małżem-Szanownym i zostawiłam je przypadkowo na kilka kolejnych minut. Prawdę powiedziawszy nic szczególnie złego się

Lejdi of the house
Orzeźwiające mojito 297

średnio wyczuwalny. Najlepiej dopełniać go kruszonym lodem oraz podawać z dwiema słomkami, w razie gdyby jedna z nich się zapchała liśćmi mięty. Zobacz też: Owocowe koktajle na bazie różowego wina Lemoniada chia fresca – naturalny izotonik 10 pysznych przepisów na zdrowe koktajle Przepis na Mojito Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki 50 ml białego rumu limonka

Kuchnia Bazylii
Domowa pizza z grilla z warzywami i serem śródziemnomorskim 178

Pizza z grilla to rewelacyjny pomysł na ciepłe dni, kiedy jak najwięcej czasu chcemy spędzać na dworze.  Wyobraźcie sobie, że siedzicie w ogrodzie z przyjaciółmi lub rodziną, popijacie wino i delektujecie się pyszną pizzą prosto z rusztu. Gwarantuję Wam, że zrobicie tym przepisem furorę na przyjęciu w ogrodzie i zaimponujecie wegetarianom.  Skąd właściwie ten pomysł? Czy pizzę

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort angielski-ombre 226

miksujcie, aż masa będzie jednolita) Do ozdobienia będziecie potrzebowali: Około 600 g mas cukrowej Barwnik spożywczy w żelu (użyła fiolet wiltona)  Wykrawaczkę okrągłą do ciastek (użyłam nakrętki od wina) Wykonanie: Wystudzony pierwszy blat ciasta ułożyć na podstawce i posmarować kremem czekoladowym.  W taki sposób złożyć cały tort. Schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny. Schłodzony tort posmarować

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Croque Madame z pomidorem, rukolą i awokado oraz relacja z warsztatów z coffee and food pairing ze Starbucks 162

Nikogo nie dziwi, gdy w restauracji somelier proponuje wino właściwe do zamówionej potrawy, bo sztuka doboru tego trunku do dań zagościła w naszej świadomości na dobre. A czy wiedzieliście, że w podobny sposób możemy łączyć z jedzeniem kawę? W marcu miałam przyjemność uczestniczyć w zorganizowanych przez Starbucks niezwykłych warsztatach dotyczących zasad coffee and food pairing , czyli łączenia kawy

Chilli Czosnek i Oliwa
Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim 152

nagrzanego do 220'C i pieczemy przez 15 minut. Podajemy na ciepło, choć na zimno smakują równie doskonale. Notes Do przystawki świetnie sprawdzi się wytrawny Muscat. Lekki styl tego wina świetnie łączy się z delikatnymi, gotowanymi lub pieczonymi szparagami. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Majówka: Polędwiczki w kowbojskiej marynacie 158

wystarczy, żeby mięso było średnio wypieczone). Mięso można usmażyć też na patelni. Smacznego! Szukasz więcej pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również: Słodko ostra posypka na grilla Glazura z wina i cynamonu Marynata na grilla z sokiem jabłkowym Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek Artykuł Majówka: Polędwiczki w kowbojskiej marynacie pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Restaurant Week Wrocław – Degustacja w restauracji PATIO 173

przystawka. Przy obu menu przystawka jest taka sama. Jednym z głównych dań jest łosoś sous-vide aromatyzowany trawą cytrynową, podany z puree z kalafiora oraz czarne risotto na białym winie i pesto z czosnku niedźwiedziego. Danie zdobi rzepa arbuzowa i puder z malin. Pięknie podane, bardzo smaczne danie. Drugim daniem głównym do wyboru są placuszki z batatów z puree

Mała Cukierenka
Grillowana karkówka w winnej marynacie 211

jeszcze bardziej wyostrzyć, z delikatną winną nutką, która znika całkowicie w trakcie pieczenia.  Polecam Wam serdecznie!  Składniki: 1½ karkówki pociętej na 2cm plastry 250ml czerwonego wytrawnego wina 5 ząbków czosnku 1 mała cebula Sok z 1 cytryny 125ml oleju 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki ½ łyżeczki papryki czerwonej ostrej ⅓ łyżeczki pieprzu 1 pełna łyżeczka soli 1 łyżeczka tymianku

Kuchnia w czekoladzie
Potrawka z mięsem 170

inny sposób podane. Danie dość proste w przygotowaniu i ugotowanie go nie zajmuje dużo czasu. Jeżeli chcemy zrobić na bogato, uszlachetnić smak potrawy, dodajmy trochę czerwonego wina . Składniki 1 i 1/2 kg cebuli 300 g schabu lub karkówki 400 g pomidorów … Czytaj dalej Potrawka z mięsem

gotuj ze mną
Majówka: Skrzydełka z grilla w tymiankowo-cytrynowej marynacie 151

glazurą co 10 minut odwracając skrzydełka. Czas pieczenia – 45-50 minut. Smacznego! Szukasz więcej pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również: Słodko ostra posypka na grilla Glazura z wina i cynamonu Zaprawa na grilla z espresso i papryki Marynata na grilla z sokiem jabłkowym Artykuł Majówka: Skrzydełka z grilla w tymiankowo-cytrynowej marynacie pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Wołowina z grilla 183

kilka, a nawet kilkanaście godzin przed pieczeniem, wołowinę można zamarynować,W skład marynaty oprócz oleju, ziół i ulubionych przypraw, powinien wchodzić także kwaśny składnik (np. sok z cytryny, ocet, wino), który powoduje kruszenie mięsa. Wołowina dobrze komponuje się z rozmarynem, tymiankiem, kminem rzymskim, natką kolendry i pietruszki, estragonem, szałwią i miętą. Do marynat i potraw z mięsa wołowego możemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z ziołowymi polędwiczkami i owocowymi dodatkami 143

chorobom serca. Największym skarbem  granatów  są łatwo przyswajalne  polifenole  należące do przeciwutleniaczy. W soku granatów jest ich trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie lub czerwonym winie. Co można zyskać, jedząc granaty lub pijąc z nich sok? Jedząc  granaty  można poprawić krążenie krwi,  zredukować złogi i zwapnienia oraz obniżyć ciśnienie krwi. Jeśli

Moniki Smakołyki
Biodrówka po meksykańsku 151

wrzucić pokrojone na kawałki mięso, zmiksować 12 sekund, obroty 6 Na patelnię dodać mięso i smaży aż straci kolor surowizny. Mieszać co jakiś czas. Doprawić solą do smaku. Wlać wino i smażyć aż odparuje. Dodać pieprz, oregano, pokrojone drobno chilli. Chilli musi mieć usunięte nasionka. Wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę. Wlać pomidory z puszki, odcedzoną kukurydzę i wywar. Dodać

Kuchnia Pokoleń