wino - 10075 przepisów (strona:371/672)

Tartinki ze śledziem z pastą awokado i jajkiem przepiórki na chlebie żytnim 218

matias SEKO 1 szt. awokado sok z cytryny 2 łyżeczki majonez 2 łyzeczki pieprz 5 jajek przepiórki ugotowane na twardo pieprz rzeżucha do posypania  Z kromek kieliszkiem do wina wytnij krążki.  Z awokado, soku z cytryny majonezu i pieprzu zrób pastę. ja użyłam blendera miksując pulsacyjnie, wtedy są wyczuwalne kawałki awokado.  Posmaruj tartinki pastą na wierzch

AZgotuj!
Bulion warzywny 488

bazie bulionu. Składniki do bulionu można dowolnie zmieniać: niektórzy do bulionu warzywnego dodają również kawałek kapusty, selera naciowego czy też papryki. Gordon Ramsay zaś dodaje do bulionu białe wino (kiedyś na pewno przetestuję bulion wg jego przepisu ;-) ). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Bulion warzywny appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Krewetki na maśle z chili 310

Krewetki na maśle z chili to idealny pomysł na przystawkę. Bardzo proste danie, które smakiem urzeknie nie jeden żołądek. Krewetki , jako afrodyzjak można stosować w różnych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety buraczane czyli Niedzielne Mielenie odc.46 191

duże buraki 1 małą czerwona cebulka 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanego koperku 60 g bułki tartej 1 duże jajko sól i pieprz łyżeczka octu z białego wina masło klarowane do smażenia i bułka tarta do obtoczenia Buraki pieczemy lub gotujemy do miękkości. Obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kuskus z warzywami 127

zdrowo, mniej kalorycznie. Warzywa zagościły dumnie na naszym stole, grają teraz pierwsze skrzypce. Biały chleb ustąpił miejsca razowemu z ziarnami, ziemniaki odeszły do lamusa, a słodycze, słodkie napoje i wino do obiadu zastąpiła po prostu woda. Trochę cierpię, bo bardzo lubię jeść, czasami także kalorycznie ale coraz trudniej zrzucić mi zbędne kilogramy, a wiosna już tuż, tuż… Składniki

MojaQchnia.pl
Wyjątkowa pracownia, prawdziwa czekolada. Jakub Piątkowski. 216

wyjątkowe czekolady są idealne na chwilę relaksu, znakomicie sprawdzą się jako upominek dla bliskich nam osób, są wspaniałym dodatkiem do eleganckiej biżuterii, a nawet uzupełnieniem wyjątkowego wieczoru przy kieliszku wina. Oj tak, nawet mój mąż sięga z czystą przyjemnością po kolejną kostkę czekolady… Docenione przez konsumentów i… Mała krakowska pracownia Jakuba Piątkowskiego doceniona została nie tylko przez

Słodkie okruszki
Surówka z czerwonej kapusty 301

Prosta surówka z czerwonej kapusty na zimno . Chrupiąca, bo niegotowana. Delikatnie zmiękczana tylko octem z czerwonego wina. Bez żadnych zbędnych dodatków. Bez śmietany, bez majonezu, bez cukru, bez cebuli czy jabłek. Tylko kapusta, olej, ocet i miód. Idealna do dań obiadowych. Ulubiona do dań z wieprzowiny. Wegańska i bez glutenu. The post Surówka z czerwonej kapusty appeared first

Moja Delicja
Camembert - najsłynniejszy francuski ser 152

godzinę przed podaniem, nabiera wówczas bogatszego smaku i doskonale komponuje się z suszonymi pomidorami marynowanymi w oliwie,  oliwkami lub ciemnymi winogronami. Ten ser najlepiej komponuje się z jasnoczerwonym winem, takim jak Beaujolais, Chenin Blanc, St Emilion, St Estephe. Camembert je się łyżką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z łososiem i szpinakiem 169

zamrozić. Do nadzienia można wykorzystać prawie wszystkie warzywa, a poza tym mięso, ryby, wędliny, sery i zioła. To doskonała przekąska na przyjęcie czy spotkanie, do kieliszka schłodzonego białego wina i miłego towarzystwa :) Można zaserwować ją na ciepło lub przygotować wcześniej i podać jako zimną przekąskę. Składniki: Spód: 250 g mąki pszennej szczypta soli 175 g masła 60 ml zimnej

Smakowity Blog Kulinarny
Crostini z pesto z karczochów 264

idealne na pesto. Wczoraj byłam zaproszona do włoskiej restauracji. Zostałam mocno zainspirowana i dzisiaj nabrałam ochoty na crostini posmarowane z pesto z karczochów. Crostini to idealna przekąska do wina na sobotni wieczór. Lubicie domowe crostini? Najlepsze są te z bagietki na zakwasie . Pesto z karczochów zmiksowałam z karczochów w zalewie z oliwy wraz z orzechami makadamia i bazylią. Dodałam

codojedzenia
Włoska uczta w 5 minut! 194

ricotta * mascarpone * mozzarella * pomidory * świeża bazylia * oliwki zielone * sery: parmezan/grana padano/pecorino * szynka parmeńska (prosciutto) * salami * melon * czerwone winogrona * figi * paluszki grissini * świeża bagietka * oliwa z oliwek * słodki ocet balsamiczny * wino Chianti, Marsala, Prosecco, Chardonnay

Kraina Miodem Płynąca
Skąd się wziął Dzień Kobiet? 201

Otóż pan Jan, w zbiorze „Fraszki nowe sowizdrzałowe” (1615 r) takie oto składał pięknym paniom życzenia: „Ich mościłam białogłowym bo to delikatni, Gdzie ich kilka pospołu, jak różane kwiatki. Wino rajskie w gloneczkach, miłościwe panie, Limunije, cytryny, waszmość proszę na nie. Dla gładyszek przyniosłem foremnego mydła, Mam i dragant, kamforę, inne rumieniła, Wódki rajskie, co od nich rumienieje lice

Kate's Kitchen
Pizza Cooking Class Florence + kilka słów ode mnie. 213

jest naszym Dniem Tequili, więc muszę się zbierać... :D Właśnie uświadomiłam sobie, że wszyscy moi współlokatorzy posiadają normalne produkty spożywcze w lodówce, a na mojej półce znajduje się: 1. Wino Montendoli Tradizionale Vermaccia Di San Gimignano (polecam!) 2. Jabłkowy Vinegar. 3. Masło.  ...........  Jak przystało na kucharkę, czy co?!  UDANEJ SOBOTNIEJ NOCY KOCHANI!!! P.S. Chciałabym podziękować mojemu

DominikaDolci
Pieczona pierś z indyka + historia mojego przepisu 249

brak soczystości w upieczonej piersi (robiłam danie z głowy, więc brałam pod uwagę, że coś nie wyjdzie). Ponieważ patelnia po upieczeniu zrobiła się sucha, wlałam na nią chlust różowego wina, jakie miałam akurat w lodówce. Kiedy alkohol odparował postanowiłam dodać trochę rosołu, który parując podczas pieczenia, będzie nawilżał moją pierś z indyka oraz będzie moim sosem do pieczeni

Moja Delicja
Grillowany oscypek z sosem żurawinowym i orzechami włoskimi 181

Cię zainteresować: → Grillowany ser kozi z buraczkiem, orzechami włoskimi, rukolą i dressingiem z czarnego bzu → Grillowany camembert z sosem rabarbarowym i orzechami pekan → Mus z koziego sera, galaretką czerwonego wina i chipsami z buraczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak