wino - 10075 przepisów (strona:376/672)

Cieciorka w sosie słodko-kwaśnym 219

oliwek; 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu; 1 łyżka ziaren sezamu; 1/2 pęczka natki pietruszki. SOS SŁODKO - KWAŚNY 8 łyżek octu jabłkowego (lub octu winnego z białego wina); 1/2 szklanki białego cukru; 3 łyżki ketchupu; 2 łyżki sosu sojowego, jasnego; 4 łyżki zimnej wody; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; 3 łyżki mąki kukurydzianej wymieszane z 3 łyżkami zimnej wody

Gospodyni Miejska
Filet z indyka faszerowany mielonym mięsem z piersi kurczaka i pieczarkami 270

mięso jest upieczone i osiągnęło minimalną bezpieczną temperaturę, przy której giną bakterie. Ale uwaga… termometr nada się nie tylko do mięsa. Można z jego pomocą sprawdzić temperaturę wina, jak również wykorzystać do temperowania czekolady (tego jeszcze nie przetestowałam, ale myślę, że się nada;)). Doskonale też posłuży świeżo upieczonym rodzicom do sprawdzania wody do kąpieli dla maluszka czy temperatury

Smaki Na Talerzu
Słodka tarta z kapustą kiszoną, dynią i cynamonem 193

ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, o których pisałam Wam tu –>KLIK przygotowywaliśmy słodkie torciki z musem dyniowym i kiszoną kapustą. Dziś przedstawiam Wam moją wersję, bez wina, aby maluchy również mogłyby ją zjeść. Przyznam szczerze, że obawiałam się, że moja 4-latka będzie wybrzydzać, ale okazało się, że po 10 minutach po tarcie zostały tylko okruszki

Mienta blog
Wiosenne smarowidło 173

smakuje. Inne pasty na chleb: tutaj i tutaj. Zapraszam: Wiosenne smarowidło: 150 g naturalny serek z ziołami 1 czerwona cebulka 3 łyżki wody 2 łyżki oliwy 4 łyżki białego wina 4 łyżki suszonych owoców: morele

dolcevitainmykitchen
Muffinki z fetą i suszonymi pomidorami 91

Kolejny przepis na muffinki, tym razem w wersji wytrawnej z fetą i suszonymi pomidorami. Doskonale nadają się na podwieczorek lub przyjęcie jako przystawka. Pasują zarówno do wytrawnego wina jak i do piwa. Świetnie też sprawdzają się jako przekąska do szkoły czy pracy. Tak jak wszystkie muffinki czas przygotowania to 30 minut wliczając już czas pieczenia

Gotuj Się Kto Może
CHOINKOWE BABECZKI PANETTONE 128

cukru 1 żółtko 80 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 180 g mixu bakalii (figi, skorka pomarańczowa kandyzowana, żurawina suszona) migdały 1 roztrzepane jajko 4 łyżki słodkiego wina DEKORACJA: bita śmietana wiórki kokosowe CHOINKI: paluszki 1 tabliczka białej czekolady zielony barwnik kolorowa posypka  CHOINKI: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z kilkoma kroplami barwnika.  Przelewamy

Kuchnia w oparach
Kurczak pieczony z fasolą, porem i szpinakiem 144

kawałki kurczaka pozbawiamy skóry. Jeśli natomiast pieczecie ze skórą, to należy pamiętać, aby kawałki wkładać do pieca skórą do góry oraz aby nie polewać przyrumienionej skóry bulionem lub winem, gdyż nie będzie chrupiąca. Przepis na “Kurczaka pieczonego z fasolą, porem i szpinakiem” pochodzi z najnowszej książki Gordona Ramsay’a “Ultimate Fit Food”. The post Kurczak

Moja Delicja
OCET SZAMPANA,lagodny,pyszny do salatek 158

przez od miesiąca do sześciu miesięcy. Po tym czasie zlać gotowy ocet do butelki . Ocet szampański - jest łagodny,przyjemny. Można go zastąpić fermentującym w butelkach octem z cava, katalońskiego wina musującego. Proste, prawda?warto go mieć w swojej kuchni

w mojej kuchni
Galette – ciasto kruche na oliwie – z serem, cebulą i porem 249

przestało buzować, kroimy na porcje i podajemy. Każda mieszanka sałat z prostym winegretem lub z sosem włoskim będzie tutaj idealna jako prosty dodatek. Tak jak kieliszek schłodzonego, półwytrawnego białego wina. CIASTO KRUCHE NA OLIWIE 180g mąki pszennej* T450 albo T500 + zapas do podsypania 50g dobrej włoskiej oliwy z oliwek extra virgin 50-60ml lodowato zimnej wody 1 płaska

Karo in the Kitchen
Zapiekana biała kiełbasa 160

Hej! Białą kiełbasę najczęściej spożywamy w czasie Wielkanocy. Dziś podaję przepis na zapiekaną w cebuli i jabłkach z lubczykiem. Potrzebujemy: Czytaj więcej »

Tylko pysznie
Nowe menu w warszwskim Polocie 179

ciepło. A ja raczę się jeszcze dodatkowo bardzo aromatycznym i pełnym korzennych smaków naparem imbirowym, który jest tu przygotowywany  z podpalanych korzennych przypraw. W lokalu jest też serwowane wino z polskich winnic, między innymi z winnicy Płochockich i Turnau. W Polocie możecie też skosztować pysznych domowych nalewek, między innymi kawowej, śliwkowej i pigwowej. Polot nieustająco zaskakuje pozytywnym smakami

Kulinarne przygody Gatity
Krewetki curry z serem halloumi 178

przykryć ręcznikiem, żeby ser nie ostygł. Na tą samą patelnię na której smażył się ser wlać odrobinę oliwy. Rozgrzać, wrzucić krewetki i smażyć około 0,5 minuty. Następnie wlać wino i smażyć jeszcze minutę lub jak krewetki będą gotowe do jedzenia. Na sałatę rozrzucić krewetki i ser. Obłożyć pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. polać sosem który został na patelni. Podawać

Kuchnia Pokoleń
Makaron z pieczonym kalafiorem 174

resztę do pojemnika i przechowuj w lodówce. W prosty sposób możesz go odgrzać następnego dnia. Wystarczy, że na patelnię lub do rondelka dodasz makaron oraz nieco wody lub białego wina. Dodatkowy płyn rozrzedzi nieco sos i makaron będzie pyszny. Po podgrzaniu makaronu na niewielkim ogniu połącz go z ulubionymi dodatkami. RÓŻNORODNOŚĆ MAKARONÓW To jak kaloryczne będzie Twoje danie zależy

nietylkopasta.pl
ŚLEDŹ W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ 191

cebulą - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych a'la Matias (lub marynowanych w oleju) ok. 250g gęstej śmietany 18% (mały kubeczek) 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki majonezu 1 jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach 1 łyżka posiekanego koperku 1 średnia cebula, posiekana i sparzona wrzątkiem sól i pieprz do smaku

Moja Książka Kucharska
Pieczeń rzymska z jajkiem przepiórczym, serwowana ze śliwką Kalifornijską marynowaną w kawie i musem chrzanowym 126

175C na około 60 minut. Wystudzić, wyjąć z foremek. II. Marynowane śliwki Kalifornijskie 20 śliwek kalifornijkich 100 g kawy żołędziowej  150 ml wody 50 ml octu z czerwonego wina 50 g miodu 4 goździki 1 laska cynamonu W rondlu umieścić wszystkie składniki poza śliwkami. Zagotować, dodać śliwki, gotować przez 3 minuty. Zdjąć z ognia. zostawić śliwki w rondelku

Wylizany Rondel