Cię zainteresować: → Grillowany ser kozi z buraczkiem, orzechami włoskimi, rukolą i dressingiem z czarnego bzu → Grillowany camembert z sosem rabarbarowym i orzechami pekan → Mus z koziego sera, galaretką czerwonego wina i chipsami z buraczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakcytryny skórka z cytryny Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego + woda z cytryną lub wytrawne białe wino na poncz, dowolne owoce do dekoracji (u mnie borówki, maliny, granat), dżem malinowy do przełożenia ciasta Szpinak myjemy, osuszamy na ręczniku i miksujemy. W takim blenderze jak mój trzeba
Ciastkozercykoniec gotowania dodać zawartość miseczki, czyli pomidory z tuńczykiem i czosnkiem. Na sam koniec dodać masło, starty ser, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszać. Jeść, najlepiej w towarzystwie białego wina
pieprzny smaczekżycie (i to wielokrotne w całej historii). Lektura "Dwóch niedźwiedzic" wymaga sporego samozaparcia, bo nie jest łatwo. Czyta się bardzo trudno, a poza tym między wierszami wyczuwa się wylewanie win i rzucanie oskarżeń. Książka jest przesycona smutkiem, poczuciem niesprawiedliwości i użalaniem się nad sobą. Jeśli czytaliście "Księgi Jakubowe" Olgi Tokarczuk, to doskonale zrozumiecie, co mam na myśli. Mnie przy
Weekendy w domu i ogrodziedania sprawdzone, syte, treściwe i łatwe w przygotowaniu, czyli gulasz. I ponownie do jego przygotowania wykorzystałam mój wolnowar. Tym razem zrobiłam gulasz z wołowiny z dodatkiem pomidorów, papryki i wina. Wyszło pysznie jak zwykle. Cóż chcieć więcej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikoraz tradycyjne taco z kurczakiem, quacamole, salsą pomidorową i sosem mango chilli. Tym razem na warsztaty namówiłam swoje przyjaciółki, było to nasze pierwsze wspólne gotowanie nie zabrakło śmiechu i wina :) kuchnia to takie magiczne miejsce, gdzie wszyscy się jednoczą i potrafią szybko zapomnieć o problemach. Nam na warsztatach najbardziej zasmakowała zupa limonkowa z szarpanym kurczakiem wg przepisu Klaudii Budny
Wylizany Rondelprażenie -łamanie i łuszczenie -mielenie -konszowanie -temperowanie W pijalni można spróbować pysznej pitnej czekolady z różnymi dodatkami, naturalnych lodów własnej produkcji oraz czekoladowych smakołyków: czekolad z owocami, czekolad inspirowanych winem, pralin, czekoladowych narzędzi i wiele, wiele innych. Miejsce cudowne, z czekoladowym klimatem. O wypróbowanych smakołykach w tej bajkowej krainie opowiem w następnym poście. Powiem tylko tyle są niesamowicie delikatne, smaczne(...)mogłabym się nimi delektować bardzo bardzo długo..... W domu jeszcze próbowałam czekoladek inspirowanych winem - są obłędne. Do tego miejsca wrócę z moją rodzinką jeszcze nie raz...... :) Do zobaczenia :) Więcej informacji o tym cudownym miejscu można znaleźć na stronie : www.mpelczar.pl
Fiołkowe Talerzejeszcze z czasów pogańskich, a zwiastowało ono koniec zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych mięs oraz innych tłustych potraw i oczywiście przepijanie tego wszystkie hektolitrami wina. Za przekąskę służyły „pączki” z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną. Rzymianie, od których na dobrą sprawę wszystko się zaczęło nazywali ten dzień tłustym dniem . Jednak Małopolska, jak zwykle musiała być
Kate's Kitchenjeszcze z czasów pogańskich, a zwiastowało ono koniec zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych mięs oraz innych tłustych potraw i oczywiście przepijanie tego wszystkie hektolitrami wina. Za przekąskę służyły „pączki” z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną. Rzymianie, od których na dobrą sprawę wszystko się zaczęło nazywali ten dzień tłustym dniem . „Od tłustego czwartku do Zmartwychwstania
Kate's Kitchendania z innych kuchni i przerabiać je pod swój smak. A jest to danie rosyjskie, które spopularyzowano w całej Europie w XIX w. Część nacji do tej potrawy dodaje wino. W innych rejonach świata, strogonow to czysta wołowina w sosie z dodatkiem musztardy, ale bez pieczarek czy choćby cebuli. I tak strogonowa robiony jest zwykle z wołowej polędwicy
Mieszam w GarnkuDoprawiamy curry i solą. 3. Na patelnie do kurczaka i cebuli wsypujemy dwie torebki ryżu. Czekamy chwilkę, aż ryż się zrumieni i podlewamy delikatnie bulionem. ( można użyć odrobiny białego wina) 4. Mieszamy cały czas i dodajemy bulionu w momencie, aż poprzednia porcja będzie wchłonięta przez ryż. Postępujemy tak do momentu, aż ryż będzie al dente. Gotowe:) Hasta Luego
la cucharaumiejętność zrobienia czegoś z niczego. Dania typu przepyszne maczanki, które możemy wyciągnąć z szafki, dodać kilka składników i mieć, kiedy nieoczekiwanie przychodzą goście. Jaka jest najszybsza możliwa przegryzka do wina czy piwa? Oczywiście nachosy na ciepło z guacamole i zapieczonym żółtym serem. Do tego pomidor a jeśli go nie macie to może być pół puszki odsączonej fasoli (albo coś
Ugotowane pozamiataneksięgach z przed naszej ery. Cynamon na bardzo intensywny, lekko słodki korzenny smak i charakterystyczny zapach. Najczęściej dodawany jest do słodkich dań: deserów, wypieków (szarlotki, pierniki czy grzane wino), omletów czy placuszków. Można dodawać go do herbaty (zimowa herbatka z miodem i sokiem malinowym 😊 ) czy innych napojów. Niekiedy dodawany jest do dań mięsnych – zwłaszcza w kuchni indyjskiej
Health-Fit-Lifetylko po ten deser! I piwko oczywiście Podsumowując, była to bardzo udana wizyta. Wyszłam najedzona i szczęśliwa, chociaż pewnie tutaj duży wpływ na to miało obłędne piwo i wina, które też musiałam przecież przetestować. Polecam to miejsce na obiadek, jak i na relaks przy piwku z pysznymi przekąskami z przyjaciółmi. Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie, spędziłam czas bardzo miło
karmelowymała papryczka chilli 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki siekanego szczypiorku lub kolendry/pietruszki Marynata: 2 łyżki drobno pokrojonego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego albo 1 łyżka octu ryżowego (lub) winnego i łyżeczka miodu 1 łyżeczka mąki (najlepiej ziemniaczanej) 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misie. Pokrojone
Niedzielny kucharz