Wolę więc moje gnieciuchy w których wiem co dodałam. Nie wiele więcej myśląc udałam się do kuchni i za około 30 minut unosił się już z niej przyjemny aromat sernika. Tym razem postanowiłam wykorzystam przepis na sernik z lemon curd. Jak dla mnie rewelacja, sernik rozpływa się w ustach a ta cierpko słodka polewa idealnie z nim współgra(...)może przetestuję następnym razem.:) Gotowe ciasto zostało pokrojone część spakowałam i poszłam do przyjaciółki na kawę się pożalić o nie docenienie moich starań kuchennych a tatę zostawiłam z sernikiem san na sam. Nie trwało długo gdy dostałam sms`a "sernik jest pyszny. Dobry pomysł". Ha! i kto tu ma rację! Zapraszam do przetestowania sernika w swojej kuchni
ciastkarnia na kruchym spodzieSerniki to pyszne ciasta . Ten kremowy smak i konsystencja to , to co uwielbiam w sernikach. Ten kto myśli tak jak ja , wie o czym piszę :) Dzisiejszy przepis pożyczyłam od Małgosi , która prowadzi bloga "Wędrówki po kuchni ". Wielkie dzięki za cudowny przepis. W jednym cieście dwa przecudowne smaki - czekolada z kokosem i do tego sernik jest bardzo(...)sera , wszystko wymieszać . Masę serową rozdzielić na dwie części. Do jednej dodać masę kokosową a do drugiej masę czekoladową. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i zabezpieczyć foremkę , gdyż sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej. Do tak przygotowanej tortownicy wylać najpierw sernik czekoladowy a później masę kokosową. Ja nie mieszałam tylko tak zostawiłam i wstawiłam foremkę z ciastem
Słodkości i nie tylkoMalinowy sernik na zimno z mascarpone to deser wyjątkowo prosty. Tylko pięć składników i brak potrzeby włączania piekarnika są niewątpliwą zaletą tego serniczka. Maliny i biała czekolada to połączenie znane i lubiane, do którego chyba nie trzeba przekonywać. Ciasto jest słodkie, puszyste jak chmurka i pyszne – aż trudno uwierzyć, że tak banalne składniki mogą się połączyć w taką(...)niej maliny. Dokładamy kolejną 1/4 częścią masy i układamy ponownie warstwę malin. Przykrywamy pozostałą masą, wyrównujemy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aż sernik się całkowicie zsiądzie. Sernik na zimno podajemy oczywiście schłodzony, prosto z lodówki. Przed samym podaniem posypujemy rozkruszonymi bezami i owocami lub posypujemy gorzkim kakao. Post Sernik na zimno z mascarpone pochodzi
Poezja smakurazem miałam zachciankę na sernik z pomarańczami... Przeszukałam różne strony i znalazłam... Masę serowo-pomarańczową zapożyczyłam od http://kocurekwkuchni.blox.pl, ze spodem poszłam na łatwiznę - wykorzystałam herbatniki... Sernik pomarańczowy. Składniki: 220 g herbatników; 100 g roztopionego masła. 1 kg sera mielonego lub z "wiaderka"; 4 jaja; 1 szkl. cukru; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 3 łyżki mąki kukurydzianej(...)Ścieramy z nich skórkę na najdrobniejszej tarce. Wyciskamy z nich sok. Ser miksujemy z cukrami, dodajemy pojedynczo jajka. Następnie mąkę. Na koniec skórkę i sok z pomarańczy. Pamiętajmy, że sernik nie lubi długiego miksowania. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godz. i 45 min. Gotowy sernik studzimy w otwartym
Miksturownikustach smak genialnego sernika mrożonego z nutellą (a córka nie daje mi spokoju kiedy znów go zrobię), toteż pomyślałam, żeby połączyć dwa w jednym i zrobić mrożony sernik z truskawkami:) Przepis powstawał na bieżąco, bo nie miałam takich składników jak w nutellowym, więc radziłam sobie jak umiałam;) Składniki: Spód: * 200 g ciastek zbożowych * ok. 70 g czekolady(...)sowa_nie_sowa 2011/06/26 08:32:17 Tak, na mocno upalne, bo mrozi nieźle ten sernik:) justmydelicious 2011/06/27 11:37:38 wygląda bajecznie! rain1drop 2011/08/18 10:02:39 Sernik-marzenie! sylwiam7 2011/12/03 09:18:03 Ależ uroczo wygląda!!!!!!! Takie ciacho rozjaśniłoby mi dzisiejszy, pochmurny dzień
Zdrowa Kuchnia Sowyjakiś czas nachodzi mnie wielka ochota na sernik. W sumie to wszyscy jesteśmy wielkimi sernikożercami. Dzisiejszy to troszkę udoskonalony przepis na sernik , który piekę od wielu , wielu lat i który zawsze super się udaje. Tym razem wprowadziłam jeszcze troszkę zmian, m.in.jajka dodawałam w całości , nie ubijałam osobno białek bo to powoduje, że sernik mocno wyrasta i później(...)minut i w ostatnich 5-ciu pękł mi na środku , na szczęście w niczym to nie przeszkadza. Tak więc 95 minut będzie ok. Po tym czasie można zostawić sernik na 1h w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek mielonego cukru trzcinowego (ok.6 łyżeczek) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek kremówki Do mielonego cukru dodajemy olejek migdałowy
Smaczne ZdrowePowiedzmy, że mój jest… prawie krakowski; a kratki nie posiada, z tej prostej przyczyny, iż masy serowej zrobiło mi się tak dużo, że obawiając się kataklizmu w postaci “ucieknięcia” sernika w trakcie pieczenia, zrezygnowałam z jej ułożenia…. Ku mojemu zdziwieniu, żadne trzęsienie ziemi nie nawiedziło mojego piekarnika, a serniczek piekł się równo: troszkę urósł, aby po upieczeniu równie ładnie opaść(...)Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy godzinę w temp 170°C. Można na spód piekarnika wstawić brytfankę z wrzącą wodą. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozwalamy wystygnąć sernikowi w piekarniku. Po ostudzeniu możemy polukrować. Przechowujemy w lodówce
Mia Cucina Sofietadrzewek i jeszcze raz... jedzenia! U nas na stole dziś królują słodkości. Dlatego nie przedłużając zapraszamy Was na przepyszny klasyczny, trochę ekstrawagancki sernik z całymi gruszkami! Inspiracją był sernik z tego bloga. Składniki na spód ok. 2,5 szklanki mąki 2 żółtka ok. pół szklanki cukru pudru garść zmielonych migdałów (nie na mąkę, ale bardzo drobno(...)można robić to mikserem). Porcjami dodajemy twaróg ciągle miksując do uzyskania gładkiej, delikatnej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do sera, dokładnie mieszając. Tak przygotowany sernik wylewamy na podpieczony spód z gruszkami. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 155 stopni i pieczemy ok. 70-90 minut
Symfonia SmakówBiorę udział w konkursie organizowanym przez Domową Cukierenkę. Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu . Ja przygotowałam sernik z krówką a zainspirowałam się przepisem który znajdziecie tutaj sernik krówkowy . Zapraszam ! Sernik z krówką Ciasto kruche : * 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej * 3/4 szklanki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 150g masła roślinnego(...)jajko Masa serowo - krówkowa * kg twarogu sernikowego * 4 jajka * 3 łyżki cukru , ale dałabym podwójnie * łyżka przyprawy do sernika bądź cukier waniliowy * puszka masy krówkowej * budyń toffi Przygotowanie : Zagnieść kruche ciasto. Będzie idealnie plastyczne. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Przygotować masę. Utrzeć ser z jajkami , dodać cukier oraz masę krówkową. Wymieszać
Magiczne Życie Martydodatków, z czekoladą, z owocami i pewnie jeszcze wiele innych. Jest to ciasto, które jest uwielbiane przez większość łasuchów, dlatego warto mieć w swojej kolekcji sprawdzony przepis na sernik. Poniżej zamieszczam przepis, z którego od jakiegoś czasu korzystam. Sernik nie jest zbyt słodki, urozmaiceniem jest dodanie do ciasta cynamonu, choć i klasyczne ciasto kruche smakuje w tym serniku(...)budyń, dokładnie utrzeć - z białek ubić pianę, delikatnie wymieszać ją z masą serową - masę wyłożyć na podpieczone ciasto, piec około 1 godziny w 180 stopniach - po upieczeniu nie wyjmować sernika z piekarnika, tylko pozostawić go, żeby gwałtownie nie opadł Przepis ten jest raczej na tortownicę o średnicy większej niż 21cm, tym razem zrobiłam go właśnie w takiej i zużyłam
Smakołyki Berenikidzieje się z tym, czego nie wykupią klienci... Pomimo, że surowca jest dużo, "sernik" wychodzi mały, gdyż jest bez spodu. A wiadomo, że jak spód, to i "sernik" będzie większy i wyższy. "SERNIK" BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY . /autorski;/ na mała blaszkę kwadratową ok. 13 serków homogenizowanych brzoskwiniowych (u mnie Danio) 4 jajka 2/3 szklaki cukru(...)mieszając, wsypuję kolejno opakowania budyniu. Dokładnie miksuję. Formę wysmarowuję tłuszczem, wysypuję obficie lnem. Wylewam masę. Na wierzchu łyżeczką nakładam kleksy z konfitury. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Wkładam przygotowany "sernik". Przez pierwsze 30 minut piekę go w 200 stopniach, po czym zmniejszam temperaturę do 170 i piekę kolejne pół godziny. Upieczony "sernik" zostawiam na kwadrans w piecu
W kuchni Karmel-itkipowtórzyło się w moim domu, ani jedno ciasto nie smakowało tak samo, chociaż posługiwałam się tym samym przepisem. Tak samo jest i tym razem. Posługując się starym przepisem na SERNIK , pozmieniałam nieco. Zamiast kruchego spodu, dałam petitki. Aby masa serowa nie była lejąca, zredukowałam ilość mleka do minimum, pominęłam też olej. Wprowadziłam też podział na kolory. Znowu wyszło coś(...)pysznego, nieoczekiwanego, co powstało na podstawie spontanicznego odruchu, w ogóle nie przemyślanego w żaden racjonalny sposób. Dodatkowo piekłam sernik długo, acz w niskiej temperaturze. Dzięki temu spękania są niewielkie. SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH. / całkiem nowy przepis na podstawie TEGO ;/ na blaszkę 20x 25 cm 1 kg białego twarogu 4 jajka szklanka cukru kryształu szklanka cukru pudru 1/2 szklanki
W kuchni Karmel-itkipołączenie trzech różnych, dodatkowo jeszcze zmodyfikowanych na poczekaniu. Lecz efekt zachwycający! Pachnący jesienią, odpowiednio zestalony, ślicznie żółty i kuszący. Z delikatną, chrupiącą kruszonką owsianą, jak i na owsianym spodzie. SERNIK DYNIOWY Z KRUSZONKĄ I SPODEM OWSIANYMI. na blaszkę 21 x 30 cm spód i kruszonka: 600 g płatków owsianych błyskawicznych kostka margaryny ( wyjąć na 10 minut przed przygotowaniami(...)puree z dyni i śmietanę. Miksuję, a gdy masa jest już gładka (będzie dość rzadka), wsypuję budynie i dokładnie mieszam. Na chwilę odstawiam, pod wpływem budyniu masa nieco zgęstnieje. sernik: Na podpieczony spód wlewam zgęstniałą masę, wyrównuję wierzch, a następnie rozkładam kruszonkę z pozostałego ciasta. Sernik wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 1h i 10 minut
W kuchni Karmel-itkitylko zobaczyłam serniki z mango na blogu White Plate, wiedziałam, że muszę je zrobić. To była kwestia czasu. Małym problemem dla mnie była pulpa z mango, jednak i z tym się uporałam. Nabyłam ją w sklepie Kuchnie Świata . Pulpa nie zawiera cukru i jest pyszna, trzeba mocno się powstrzymywać, aby nie wlać jej do szklanki i nie wypić duszkiem(...)piekarnika, zgodnie ze wskazówkami autorki przepisu od razu zmniejszyłam temperaturę pieczenia do 120 stopni i w tej temperaturze piekłam ok. 2 h. Po 1,5 h sprawdziłam stan upieczenia sernika. Autorka pisze, że boki powinny byś lekko ścięte, a środek może się lekko ruszać, jednak to nie powinno nas martwić, gdyż środek stężeje podczas stygnięcia i chłodzenia. Tak też
Blondynka Gotuje