Herbatka góralska to wynalazek, który zna każdy. Zapytałam moją babcię, góralkę lat… kobiecie się wieku nie wypomina, czy ona bądź jej mama znały takie coś? Zarówno babcia, jak i prababcia zajmowały się kuchnią zawodowo. Karmiły ludzi, gotowały, organizowały dostawy i poruszały się w czasach, kiedy wojna lub ustrój słusznie miniony robił lekki bajzel w dostępności towarów, więc kobiety w mojej rodzinie, niejednokrotnie dokonywały cudu zaopatrzeniowego. Mimo tego nie przypominały sobie, żeby coś takiego jak „h... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.
Czytaj dalej...Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...