Już jakiś czas temu, spacerując z Ptysią, poczułam zapach imbiru. Nie pytajcie, skąd mi się to wzięło, ale nagle, nie wiadomo skąd, poczułam imbir właśnie. I tak się ten zapach mocno w mojej głowie zakorzenił, że nie mogłam przestać o nim myśleć. Wiem, że pora roku bardziej sprzyja lekkim wypiekom z owocami, ale biorąc pod uwagę, że od ponad tygodnia(...)ciągle pada, imbir wpisuje się tu - moim zdaniem - całkiem nieźle. Zastanawiając się, gdzie by tutaj tego imbiru dodać, przeglądałam książki i książeczki. W nowym nabytku Biscuits, brownies and biscotti z serii The Australian Women's weekly zobaczyłam śliczne, malutkie ciasteczka, z charakterystycznym widelczykowym wzorem. Nie mogłam się im oprzeć! Mimo sporej zawartości imbiru, nie są przesadnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam kandyzowany imbir... To uczucie gdy słodycz przeplata się z fajnym szczypaniem w język :-) Imbir w różnej postaci gości w mojej kuchni od zawsze. W okresie jesienno-zimowym, świeży, starty imbir jako dodatek do posiłku dostają również nasze psy. Imbir ma wyjątkowo szeroką paletę zastosowań pro-zdrowotnych: ułatwia trawienie, polepsza krążenie, fantastycznie wspomaga leczenie wszelkich przeziębień, rozgrzewa, uśmierza kaszel, zapobiega(...)mdłościom, poprawia koncentrację, a dzięki zawartości substancji przeciwzapalnych przynosi ulgę chorym stawom. Gdy pogoda sprzyja przeziębieniom, chętnie sięgam po imbirową herbatę z miodem i cytryną i uwielbiam pogryzać kandyzowany imbir. Takie słodkie, ale zdrowe małe co nieco. Poza tym nie da się go zjeść zbyt dużo ;-) Kandyzowany imbir możecie oczywiście kupić w sklepie. Zwykle jest on niestety dość drogi
maniapieczeniaPrzeglądając ulubione blogi trafiłam na przepis na kandyzowany imbir >klik!< Przymierzałam się do niego dłuższy czas aż w końcu wraz z nadejściem pierwszych jesiennych dni zrobiłam. Stoi teraz na wierzchu i podgryzam go. No dobra, podgryzałam...bo słoik już prawie pusty ;)Bardzo lubię imbir. Dodaję go do wielu potraw, bo nie dość, że zaostrza smak to nadaje lekkiego(...)orzeźwiającego tonu potrawom. Bez imbiru nie wyobrażam sobie już mojej kuchni :)Przygotowanie kandyzowanego jest proste i dość szybkie. Przy okazji otrzymujemy wspaniały syrop, który można dodać do herbaty (działa rozgrzewająco) czy do ciast i deserów. Jeśli lubicie imbir, to musicie spróbować go również w takiej postaci.Składniki:25-30 dkg świeżego
Codzienna kuchnia niecodziennaImbir w kuchni używam często. To wspaniałe i zdrowe warzywo! Dodaję je do wypieków i deserów zarówno świeże jak i zmielone na proszek. Po za tym imbir świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs i ryb . Ma wspaniały aromat przez co mięsne i rybne potrawy smakuję lepiej. Imbir to nieregularny korzeń pokryty skórką. Przyznam, że nie lubię obierać imbiru, dlatego(...)robię to raz na jakiś czas. Obrany imbir kroję na mniejsze kawałki i tnę za pomocą malaksera najdrobniej jak się tylko da. Następnie napełniam imbirem pojemnik na lód i mrożę. Zamrożone kostki wyjmuję z pojemnika, umieszczam w foliowej torebce i przechowuję w zamrażalce. Jedna kostka odpowiada jednej łyżce imbiru. Jest to bardzo praktyczny sposób, z którego korzystam bardzo często. Używam
codojedzeniaImbir nie zawsze jest doceniany w naszej kuchni. Może kojarzy się z piwem imbirowym, ciasteczkami. A przecież jest to przyprawa, która należny do najstarszych oraz najcenniejszych przypraw dalekiego Wschodu. Korzeń świeżego imbiru możemy kupić w naszych sklepach. Dobry jest zarówno ten świeży, jak również sproszkowany. Skład olejku eterycznego zwanego zingiberolem sprawia, że aromat tej przyprawy jest intensywny(...)trochę słodki. Dodatkowe substancje żywicowe takie jak: gingerol i zinferon dodają przyprawie lekko gorzkiego i palącego smaku. Jakie właściwości ma imbir: . Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędne i rozkurczowo, leczy wzdęcia. Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe
W kuchennym oknie Ewyczasu ani siły na żadne skomplikowane wypieki. Sięgnęłam więc po najlepszą książkę o muffinach, jaką mam: 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Szybko znalazłam inspirację - muffinki imbirowe. Mmm... Uwielbiam imbir. Jego charakterystyczną ostrość, lekko cytrynowy posmak świeżego, słodkość kandyzowanego. Do tego przepisu użyłam tego drugiego, drobno posiekanego, oraz imbiru w proszku. Od siebie dodałam gruszki, które z imbirem tworzą niezwykle(...)łyżeczki imbiru1 łyżeczka cynamonumokre:2 jajka260 g jogurtu naturalnego90 ml oleju4 łyżki złotego syropudodatkowo:2 gruszki30 g kandyzowanego imbiruMąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, imbirem i cynamonem.W drugiej misce rozptrzepać jajka, dodać jogurt, olej i syrop, dokładnie połączyć.Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Imbir pokroić w drobną kosteczkę.Wlać mokre składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzedelikatesowym jest na co dzień. Kupujemy kłącze niezbyt wysuszone ,bez uszkodzeń . Ś wieży najlepiej trzymać w lodówce, owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach, przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Imbir marynowany po otwarciu schowajmy w lodówce. Kandyzowany - w słoiczku, w chłodnym i ciemnym(...)miejscu. Składniki. 250g kłącza imbiru 400g cukru trzcinowego 0,5 l wody Sól szczypta Wykonanie. Kłącze obrać i pokroić na cienkie plasterki. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu 10min. Odcedzić imbir i czynność powtórzyć jeszcze dwa razy .Przesączu nie wylewać. Odcedzony imbir i cukier zalać wodą i gotować powoli ,aż syrop osiągnie konsystencję płynnego miodu. Plasterki wyjąć i ciepłe
Kulinarny karnet Christopherazawsze chętnie wypiję ;) Choć jednak sok sam w sobie jest pyszny, zawsze warto trochę poeksperymentować - chociażby z przyprawami. Ja w ten sposób przygotowałam sobie ostatnio sok marchwiowy z dodatkiem imbiru i kurkumy. Cudowny imbir Imbir jest rośliną, bez której wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Jego właściwości są powszechnie wykorzystywane zwłaszcza w Azji, gdzie jest jedną z podstawowych przypraw(...)wykorzystywanych w kuchni. Kuchnia to jednak nie jedyne miejsce, w którym imbir został doceniony. Naturalna medycyna wschodnia również niezwykle często korzysta z jego wspaniałych właściwości, choćby w zwalczaniu przeziębienia czy bóli miesiączkowych. Imbir - co takiego nam daje? Imbir jest niezwykle cennym źródłem olejków eterycznych i żywic (m.in. gingerolu i zinferonu), które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Dzięki temu może
Z notatnika dietetykakrwi, działa żółciopędnie, a także pobudza trawienie i tym samym obniża ciśnienie krwi. Działa również przeciwzakrzepowo oraz antynowotworowo. Stosowany zewnętrznie wspomaga proces gojenia ran, ropni, czy też czyraków. Imbir posiada bardzo szerokie spektrum działania – antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwutleniające. Ilość badań przeprowadzonych z udziałem imbiru jest oszałamiająca. To jedna z najbardziej udokumentowanych naukowo przypraw. Imbir to potężna dawka bioaktywnych związków(...)które wspierają zdrowie twojego organizmu. Imbir zawiera substancje, które zwalczają komórki rakowe i mogą zapobiegać powstawaniu raka . Imbir to nie tylko duża ilość antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami. Około 3% wagi imbiru stanowią bardzo aromatyczne olejki eteryczne. Poza zapachem pełnią inna ważna rolę. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Minnesocie wskazuje, że gingerol – aktywny składnik olejków eterycznych
Szkrab Je Samjest Supercombo i jeżeli nawet napiszę z dużej litery – nie będzie w tym żadnej przesady. Cytryna, imbir, cynamon, miód i kurkuma. Wszystko, co najlepsze z natury, co naturalnie leczy i naprawdę wzmacnia. Detoksykuje, rozgrzewa, poprawia krążenie krwi, działa antyseptycznie, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Prosto! Nie wiem jak Wy, ale ja im jestem starsza, tym bardziej staram się nie łykać leków(...)kraj pochodzenia. Jeśli nie jest oznaczony, cynamonu z niewiadomego źródła po prostu nie kupujcie. Na pewno znajdziecie właściwy. KURKUMA Kurkuma, szafranica, ostryż, żółcień. To bylina z rośliny imbirowatych. Od imbiru różni ją smak i kolor oraz wielkość kłączy. Obecnie jest to jedna z roślin najlepiej zbadanych pod względem leczniczym. Kurkumina, czyli główny związek odpowiadający za słonecznie żółty kolor rośliny, jest
Karo in the Kitchenmalutkie dynie, niektóre po wydrążeniu służą jako lampion lub świecznik. No ale, żeby móc kreatywnie myśleć trzeba najpierw zjeść coś smacznego ;) zapraszam zatem na zupę dyniową z imbirem :)Składniki:dynia o wadze około 2 kg.,świeży imbir - około 5 cm.,1 większa cebula,rosół lub bulion warzywny,duża szczypta cukru,3-4 łyżki oleju,sól(...)kostkę - od jej wielkości zależy czas gotowania. Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością rosołu lub bulionu i udusić do miękkości.Cebulę obrać i pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Imbir oskrobać i zetrzeć na drobnej tarce, a następnie dodać do cebuli i dusić przez kilkanaście minut.Do miękkiej dyni przełożyć cebulę z imbirem, zalać rosołem (bulionem) w ilości kilka cm powyżej
Codzienna kuchnia niecodziennakufel... herbaty z roślin i owoców dla których przeziębienie to wróg nr. 1. Co najlepsze, będzie to naprawdę pyszna herbata w której wystąpią: Owoc bzu czarnego, owoc rokitnika, korzeń imbiru, owoc cytryńca chińskiego, ziele czystka, grejpfrut czerwony oraz miód lipowy. Wszystkie te rośliny znajdują się w czołówce polecanych roślin na przeziębienie ze względu na: a/ wysoką zawartość antyoksydantów(...)minutDla 1 osoby (500ml)Składniki:1 łyżeczka owocu bzu 2 łyżeczki ziela czystka2 łyżeczki owocu rokitnika1 łyżeczka owocu cytryńca chińskiego5-6 łyżeczek miodu lipowego2 cm kawałek imbiru + 3 cienkie plasterki1/4 grepfruta czerwonego pokrojonaPrzygotowanie:1/ Wlewamy 2 kubki wody do garnka dodajemy bez, czystka, rokitnika, cytryńca, pokrojony kawałek imbiru oraz pokrojony grejpfrut i doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 2 minuty
Kuchnia PROzdrowotna500g moreli 2 kłącza imbiru kandyzowanego lub 2łyżki skórki pomarańczowej 0,5 szkl. gęstej śmietany kwaśnej 18% 1 kieliszek nalewki morelowej 2 łyżeczki cukru pudru 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru szczypta soli Morele obgotować, ostudzić i zdjąć skórkę. Przekroić na pół, wyjąć pestki. Kłącza imbiru kroić w cienkie paseczki i wymieszać z morelami. Śmietanę wymieszać z nalewką, cukrem, solą(...)startym imbirem. Sosem polać wierzch sałatki, przykryć i wstawić do lodówki na 30 min. Sos wymieszać z sałatką bezpośrednio przed podaniem
Kulinarny karnet ChristopheraNadeszła jesień, a z nią sezon na dynię. Dzisiaj prezentuję przepis na krem z dyni z imbirem i curry - rozgrzewająca zupa na jesienne chłody :) SKŁADNIKI 1 kg dyni 1 cebula 2 ziemniaki 1 jabłko 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 łyżeczki curry sól, pieprz 4 łyżki łuskanych pestek z dyni 3/4l bulionu warzywnego olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cebulę(...)oleju. Dynię kroimy na mniejsze kawałki - obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w dość dużą kostkę. Podobnie ziemniaki i jabłko. Wrzucamy do garnka, dodajemy curry i imbir. Przykrywamy i dusimy 3-4 minuty na małym ogniu. Dolewamy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut, aż dynia zmięknie. W tym czasie
Moje Kuchenne RewelacjeMożna go zastąpić metalowym lub przygotować naszą rybkę w parowarze. Danie jest banalne w wykonaniu i przyrządza się je bardzo szybko. Składniki (dla 2 osób): 2 filety świeżego łososia imbir o dł. 10cm 2 czerwone papryczki chilli świeża kolendra szczypiorek 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki cukru + kapusta pekińska do wyłożenia(...)parownika 1. Sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy i cukier łączymy, mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy na bok. 2. Imbir obieramy i kroimy w słupki. Szczypior tniemy ma długie paski. Paprykę kroimy w paseczki, pozbywając się nasion. 3. W bambusowym parowniku układamy liść lub dwa kapusty pekińskiej (żeby sos nie wyciekał). Wrzucamy połowę imbiru, szczypioru i papryki. Układamy
Tajskie smaki