przeziębienie należy rozgrzewający syrop malinowy. Można go stosować jako dodatek do herbaty lub rozcieńczyć z wodą i pić zamiast zwykłych soków owocowych. Wyjątkowo rozgrzewające właściwości ma pigwa z dodatkiem imbiru. Także kiszonki są zimą wskazane, gdyż działają osłonowo na jelita i dostarczają duże dawki witaminy C. Rozgrzewające syropy na zimę Syrop malinowy należy do najpopularniejszych, naturalnych środków rozgrzewających. Stosowany był(...)wpływ na układ odpornościowy. Syrop z malin pomaga zwalczyć pierwsze oznaki przeziębienia. Warto go pić przy katarze i kaszlu. Innym, nieco zapomnianym środkiem jest pigwa w zalewie z dodatkiem imbiru. Owoce pigwy są bogatym źródłem witaminy C. Mogą z powodzeniem zastępować cytrynę dodawaną do herbaty. Obrane ze skórki owoce pigwy zalewane są gorącą wodą, słodzone i przechowywane z kawałkami imbiru
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przyczyną naszych dolegliwości może być candida. Kuchnia łatwostrawna przygląda się temu co możemy i czego nie możemy jeść. Nie jest jednak końcem świata. Wiele pysznych składników jak wanilia, szafran, imbir czy cynamon jest niespodziewanie dobrych dla naszego brzuszka. Możemy jeść nawet desery typu pieczone jabłka. Wystarczy tylko dobry pomysł. Przykładowy jadłospis w diecie łatwostrawnej Jeśli się przytruliśmy od biedy możemy(...)kilka tygodni, więc nie ma opcji, żeby żywić się wtedy tylko herbatkami ziołowymi, sucharkami czy ryżem na wodzie. Co dobrego możemy jeść na diecie lekkostrawnej? Poranne masło klarowane z imbirem Ten przepis dostałam od mojej koleżanki Natalii, która jest ostatnio moim żywieniowym guru. To patent Michała Tombaka, który czerpie z ajurwedy i innych tradycji medycznych i leczniczych. Kuracja trwa
Ugotowane pozamiataneSzybkie kokosowe curry z kurczakiem i orzechami nerkowca podkręcone imbirem, czosnkiem i ziarnami gorczycy. Tym razem nasze kokosowe curry z kurczakiem ma swoje źródło inspiracji w hinduskim oleju aromatyzowanym przyprawami – taki olej nazywa się tarka – w różnych regionach Indii spotkać go można pod nazwą vagarne , oggarane , chaunk , tadka albo baghaar. Żeby przygotować taki olej – podsmaża się przyprawy(...)choi (nasza ostatnia wariancja, gdy nie mieliśmy szpinaku, a pak choi leżał w lodówce :) ). Oczywiście kokosowe curry z kurczakiem nie obejdzie się bez mleczka kokosowego. Do tego trochę cebuli, imbiru, czosnku i gotowe :)) Składniki: ok. 500g kurczaka – piersi, udka lub polędwiczki (można także wymieszać) 1 puszka 400ml mleka kokosowego 2 garści szpinaku baby 2,5 łyżeczki łagodnego curry
Pociąg Do Kuchniktóre oczyszczają nerki i wątrobę a także pozwala pozbyć się z krwi złogów cholesterolowych (podobnie jak grejpfrut), jabłka (najlepiej ze skórką która zwiera pektyny oczyszczające organizm z substancji trujących) imbir, który pobudza układ trawienny, tak jak limonka. Bonusem jest to, że oba te soki zawierają dużo składników zwiększających odporność (np kurkuma!, grejpfrut czy buraki), co na pewno się teraz przyda(...)buraków z grejpfrutem i imbirem 3 buraki 1 grejpfrut 1 pomarańcza 3 cm kawałek imbiru 2 jabłka Wszystkie składniki soku przepuścić przez sokowirówkę i rozkoszować się sokiem w przepięknym kolorze. Sok marchwiowo-jabłkowy z dodatkiem imbiru i kurkumy 1/2 kg marchwi 2 duże jabłka 3 cm kawałek imbiru sok z 1 limonki garść mięty 1 łyżeczka kurkumy szczypta pieprzu
Cooking for Emilymojej kuchni używam dużo imbiru i to nie tylko do gotowania, ale też jako dodatek do orzeźwiających napojów (przepis już wkrótce). Dlatego zawsze trzymałam jego korzeń w lodówce. Jednak okazało się, że obieranie, mycie i ucieranie potrzebnego mi w danej chwili kawałka imbiru zajmuje mi trochę czasu. A przy trójce małych dzieci każda chwila zaoszczędzona w kuchni, a poświęcona(...)żeby zoptymalizować mój proces gotowania, przygotowuję prostą pastę imbirową, bez oleju i żadnych dodatków, którą przechowuję w lodówce. Teraz wystarczy odkręcić słoik i gotowe Składniki: 2 duże korzenie świeżego imbiru (około 350 g) jak najmniejsza ilość wody Wykonanie: Korzenie imbiru myjemy i obieramy ze skórki zeskrobując ją łyżką albo nożykiem. Umyte korzenie ponownie myjemy pod bieżącą wodą – nigdy
Lamarida.plktoś pamięta wszechobecny kiedyś syrop Guajazyl? Ciekawe czy smakował on komuś... Dzisiaj chce Was namówić na smaczną miksturę, która na pewno zasmakuje zdecydowanej większości. O wartościach miodu, cytryny i imbiru nie muszę nikogo przekonywać chyba? Wszystkie trzy połączone w jednym syropie są prawdziwą bombą odpornościową. Warto przygotować sobie słoiczek i regularnie wspomagać się łyżką lub dwiema na rozpoczęcie dnia. Dobrym(...)sposobem jest dodawanie tego syropu do napojów zamiast cukru. Składniki: 2 cytryny niewoskowane 5-7 cm średniej grubości imbiru płynny miód Cytryny wyszorować dokładnie pod bieżąca wodą. Sparzyć wrzątkiem. Pokroić w cienkie plastry. Plastry przekroić na mniejsze kawałki. Imbir opłukać i również sparzyć wrzątkiem. Dopiero wtedy oskrobać skórkę i pokroić w cienkie plasterki. Cytrynę wraz z imbirem luźno ułożyć naprzemiennie
Codzienna kuchnia niecodziennaTajskie smaki bardzo przypadły nam gustu. Połączenie trawy cytrynowej, chilli, imbiru, limonki, kolendry i mleka kokosowego poznaliśmy już przy okazji robienia błyskawicznej i wegańskiej Curry laksy wg. przepisu Gordona Ramsay’a , i która to bardzo trafiła w nasze kubki smakowe. Dzisiejsza laksa jest dość podobna smakiem, ale robi się ją z całego kurczaka. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, pikantna (więc(...)świetnie podkręci nasz metabolizm) oraz bardzo zdrowa. Kolendra oraz imbir mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Kolendra pomaga oczyścić organizm z toksycznych metali, ma działanie bakteriobójcze (pomaga zwalczyć nawet tak groźne bakterie, jak salmonella czy E.Coli), obniża poziom cholesterolu, cukru i ciśnienia ¹ . Pamiętać tylko należy, że przy długotrwałym stosowaniu powoduje niedobór witaminy B1, więc należy uzupełniać dietę w tę witaminę. Imbir natomiast
Moja DelicjaDżem z rabarbaru z imbirem jest bardzo ciekawy w smaku. Nie jest bardzo słodki, a charakterystyczny orzeźwiający smak imbiru jest wyczuwalny i nadaje dżemowi charakteru. Gdy pierwszy raz go spróbowałam zadziwił mnie, ale nie przekonał. Dostałam słoiczek od mamy i przypomniałam sobie o nim dopiero robiąc naleśniki. Zjadłam z małżem cały słoik przy jednym posiedzeniu – dzięki temu, że jest(...)niego zrobiłam, to właśnie ten dżem. Część zjedliśmy z chałką, a resztę schowałam do szafki i przypomnę sobie o nim dopiero, gdy zrobię naleśniki. Dżem z rabarbaru z imbirem: 1,5 kg rabarbaru 400 g cukru (2,5 szklanki)* 1 łyżka startego imbiru sok z całej cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Rabarbar myjemy, osuszamy
Poezja smakuBogate smakowo, kolorowe i sycące danie z tofu, warzywami i imbirem. Wegańska kuchnia w azjatyckiej odsłonie, której przygotowanie zajmuje tylko moment, a satysfakcja domowników gwarantowana. Palce lizać! :) Imbirowe tofu z warzywami Przepis na ok 2-3 porcje Potrzebujemy: 1 kostkę tofu lub gotowe zamarynowane stripsy ( my użyliśmy od Polsoji ) pół świeżego brokuła pół czerwonej papryki 10 pieczarek 1 marchewka(...)cebule dymki ze szczypiorkiem kawałek imbiru -3x3 cm sos teriyaki lub sos sojowy sok z połówki limonki szklankę ryżu 1 łyżeczkę kurkumy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej pieprz i sól cukier trzcinowy lub melasę, jeśli mamy tylko sos sojowy olej lub oliwa Przygotowanie: 1. Jeśli nie posiadamy marynowanego tofu lub gotowych stripsów, musimy zamarynować tofu. ZOBACZ
Bananowe Poleniemal świąteczny nastrój, żeby pokazać Wam ciasto, które przygotowałam już jakiś czas temu. Zapragnęłam ciasta marchewkowego; wiadomo, to najlepsze, co nas może spotkać w pochmurny, jesienny dzień. Zaostrzyłam je imbirem, nadałam czaru kruszonką, ale ciągle czegoś mi brakowało... Sięgnęłam więc po sezonowe, intensywnie fioletowe śliwki. I to był, moi drodzy, strzał w dziesiątkę! Ciasto jest cudownie wilgotne, ale nie mokre(...)słodkimi, rozpływającymi się w ustach, pieczonymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Imbir nadaje całości charakteru. W dodatku ciasto przygotuje się bajecznie prosto: wystarczy zagnieść kruszonkę, wymieszać składniki suche z mokrymi, poukładać na cieście owoce, posypać kruszonką i upiec. Każdy da sobie radę. Gwarantuję, nikt nie poprzestanie na jednym kawałku! Ciasto marchewkowo-imbirowe ze śliwkami i kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzedyni, a w środę dyniowy chlebek. Nie wybiegając jednak w przyszłość wracamy do naszej zupy. To chyba najpopularniejsze zastosowanie dyni. My zrobiliśmy naszą zupę na sposób lekko orientalny, z imbirem i mleczkiem kokosowym. Wyszła bardzo dobra i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimne i wilgotne dni. Żeby było jeszcze bardziej orientalnie dodaliśmy smażone krewetki, oczywiście zupa świetnie smakuje(...)nich, albo z dodatkiem podsmażonego boczku, lub grzanek. Przygotowanie Składniki: 400 g dyni (u nas najpopularniejsza jest dynia Hokkaido) 300 g marchewki imbir około 3cm 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu z ważyw 250 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki soku z cytryny sól pieprz krewetki Przygotowanie: Dynię i marchewki obieramy i kroimy
KasiaiKrzysiu.plrabarbaru :) W zasadzie sezon na rabarbar niedługo się skończy, dlatego czym prędzej zachęcam do spróbowania tego orzeźwiającego ciasta. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje wyśmienicie, zwłaszcza schłodzone. A imbir doskonale podkręca jego smak. Jeśli jednak ktoś nie przepada za imbirem, to można go pominąć ;) Składniki: 150 g miękkiego masła 700 g rabarbaru 50 g cukru 100 g brązowego(...)cukru kawałek świeżego imbiru - pokrojonego w drobną kostkę 3 jajka 150 g mąki 2 łyżeczki mielonego imbiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: mała śmietana kremówka - do dekoracji Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Tortownicę o śr. 22-24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Rabarbar umyć
Domowa Cookierenka Agiwcześniej publikowanego przepisu. Odpowiednio podana jest również całkiem sympatyczna dla oka i zachęca do konsumpcji. Najważniejszy jest chyba jednak smak. Gdybym miał go jakoś podsumować jednym słowem, rzekłbym najpewniej: imbir! Pomimo że wagowo i objętościowo stanowi on nikły ułamek całości, a najwięcej jest kurczaka i naszej „starej dobrej” włoszczyzny, to jednak właśnie imbir wywiera największy spośród wszystkich składników wpływ(...)pieczarkami 2015-05-02 21:03:26 Oryginalna w smaku zupa, która może z powodzeniem zastąpić na stole nasz popularny rosół, jednak przygotujecie ją dużo szybciej. Mocna nuta imbiru nasuwa skojarzenia z kuchnią azjatycką. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg mięsa z kurczaka (najlepiej noga, pierś z kością i część lub całość grzbietu) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g
Kulinarna Pokusaczas przeczekać - najchętniej uprzyjemniając go sobie domowymi lodami. Bo wiadomo, że domowe - najlepsze. Tym razem miałam ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego, a jednocześnie pozwalającego mi zutylizować zalegające kłącza imbiru. Dodałam odrobinę do jakiegoś dania, reszta została i patrzyła na mnie wymownie... Stwierdziłam więc, że połączenie rozgrzewającego imbiru ze świeżością cytryny będzie idealne. Przepis znalazłam u Komarki , i zmieniłam tylko(...)lekko sposób przygotowania. Efekt - intensywnie cytrynowe, zostawiające lekką ostrość imbiru na podniebieniu lody. Nawet C., który na imbir kręci nosem, zajadał się z nimi z apetytem. Z pierwszymi tegorocznymi truskawkami (tak, wiem, to jeszcze nie sezon, ale nie mogłam się powstrzymać, tak pięknie pachniały! A i smakowały całkiem nieźle - wygłodniała, doceniłam ten delikatny truskawkowy aromat, jednocześnie nie mogąc doczekać się
Pożeraczka, czyli raz adobrze