imbir - 9508 przepisów (strona:12/634)

NAPAR Z IMBIRU NA PRZEZIĘBIENIE 172

wszystko. Tak więc i u mnie teraz amol stoi dumnie i leczy mnie z każdej niepożądanej zarazy :-) ale amol, to nie wszystko. Jest jeszcze czosnek, gorący tłusty rosół i IMBIR.  Ten ostatni poznałam już jako osoba dorosła, nie pamiętam go z dzieciństwa, może z wyjątkiem sproszkowanej przyprawy, którą mama dodawała do flaków. Od piątku popijam sobie przepyszny napar(...)korzenia imbiru, cytryny i miodu. Naprawdę wraz z wyżej wymienionymi domowymi lekami czuję się coraz zdrowsza, coraz silniejsza. Imbir ma ogromne właściwości antybakteryjne, wzmacnia organizm a nawet podobno z dodatkiem korzenia chrzanu odchudza :D  Składniki: woda korzeń imbir cytryna miód Sposób przyrządzenia:  Imbir obrać łyżeczką od herbaty, nigdy nożem. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zalać wodą. Gotować

pieprzny smaczek
Herbata zimowa z imbirem 221

jest ten czas, aby ją zrobić! Herbata zimowa z imbirem rozgrzeje Was w te zimne wieczory. Nie dość, że smaczna to dzięki swoim dodatkom – zdrowa. Znajdziecie w niej między innymi imbir, który pomaga w migrenach, infekcjach górnych dróg oddechowych czy kaszlu oraz sok malinowy, który zawiera bardzo dużo witaminy C i pomaga w gorączce. Zobacz też: Rozgrzewająca zupa cebulowa(...)Przepis na zimową herbatę z imbirem Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 5 minut Składniki łyżeczka/torebka czarnej herbaty pół łyżeczki startego imbiru plasterek pomarańczy 2 goździki 2 łyżki soku z malin 2 łyżeczki miodu Przepis 1 Zaparzamy herbatę - zalewamy ją wodą do 3/4 kubka. 2 Następnie dodajemy do niej obrany, starty imbir oraz plaster pomarańczy. 3 Wkładamy goździki oraz

Kuchnia Bazylii
Surówka z marchewki i jabłka z imbirem 173

Surówka z marchewki i jabłka, to najprostsza, najsmaczniejsza i najczęściej zapewne przygotowywana surówka w moim domu. Od pewnego czasu, ta surówka odrobinę zmieniła swoje oblicza, za sprawą imbiru marchewka i jabłko smakują jeszcze lepiej. Imbir wydobył i podkreślił jeszcze bardziej cały smak i aromat zarówno marchewki, jak i jabłka. Uwielbiam smak świeżego imbiru i testuję jego połączenie z różnymi produktami(...)razem smak mnie nie zawiódł, imbir wspaniale się komponuje ze smakiem marchewki i jabłka. Polecam taką surówkę nie tylko za jej smak, ale również za jej walory zdrowotne, gdyż jest to magazyn witaminy E, A, C, beta-karotenu i błonnika, których brakuje nam szczególnie w okresie jesiennym i zimowym. Składniki: 2 średnie marchewki 1 średnie jabłko 2 łyżki soku

Kuchcik gotuje
Surówka z marchewki i jabłka z imbirem 217

Surówka z marchewki i jabłka, to najprostsza, najsmaczniejsza i najczęściej zapewne przygotowywana surówka w moim domu. Od pewnego czasu, ta surówka odrobinę zmieniła swoje oblicza, za sprawą imbiru marchewka i jabłko smakują jeszcze lepiej. Imbir wydobył i podkreślił jeszcze bardziej cały smak i aromat zarówno marchewki, jak i jabłka. Uwielbiam smak świeżego imbiru i testuję jego połączenie z różnymi produktami(...)razem smak mnie nie zawiódł, imbir wspaniale się komponuje ze smakiem marchewki i jabłka. Polecam taką surówkę nie tylko za jej smak, ale również za jej walory zdrowotne, gdyż jest to magazyn witaminy E, A, C, beta-karotenu i błonnika, których brakuje nam szczególnie w okresie jesiennym i zimowym. Składniki: 2 średnie marchewki 1 średnie jabłko 2 łyżki soku

Kuchcik gotuje
Zimowe herbaty energetyczne pachnące świętami 133

poprawiają nastrój, pobudzają do działania. Napoje o cudownym aromacie przypraw i smaku świeżych cytrusów. Smacznego!  NAPAR IMBIROWY Obieramy i kroimy w plasterki kawałek świeżego imbiru. Do garnuszka z 1 litrem wody wrzucamy pokrojony imbir, szczyptę gałki muszkata ł owej, sok i  skórkę   z cytryny oraz  pomarańczy. Napar gotujemy pod przykryciem(...)HERBATA Z KARDAMONEM Do 1/2 litra wrzącej wody wrzucamy  2 łyżki czarnej liściastej herbaty, laskę cynamonu, 5 goździków, 5 ziaren kardamonu oraz szczyptę imbiru.  Herbat ę  gotujemy pod przykryciem ok. 2-3 minut.  Gor ą cy  napar przelewamy do szklanek, dosładzamy  miodem. HERBATA Z KARDAMONEM I MLEKIEM

La grande e la piccola cuoca
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 122

przemianę materii, pomagają trawić tłuste potrawy oraz są pomocne przy przeziębieniach. Do najbardziej popularnych przypraw wykorzystywanych do ciast i potraw Bożego Narodzenia zaliczamy: anyż gwiazdkowy cynamon gałka muszkatołowa goździki imbir jałowiec kardamon kurkuma liść laurowy szafran wanilia  Anyż gwiazdkowy -   pochodzi z Chin i Wietnamu. W Europie pojawił się w XVII wieku. Zwany jako badian. Owoce anyżu przypominają gwiazdy(...)jabłek), a także do wieprzowiny, cielęciny i drobiu oraz chleba. Całe gwiazdki podnoszą smak kawy, herbaty i grogu. Anyż idealnie komponuje się z pieprzem, koprem, cynamonem i goździkami oraz imbirem. Przechowywany w całości w szczelnym pojemniku utrzymuje świeżość przez ponad rok.  Źródło: internet Cynamon - głównym hodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek korzennych i niektórych kompotów. Dobrze

Ciastka - domowe słodkości
Cytrynki w miodzie. Cytrynki do herbaty. 186

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Do herbaty, do drinków, do wody... pyszne cytrynki w miodzie z dodatkiem imbiru. Na blogu znajdziecie podobne przepisy na cytrynki w syropie z miodem i imbirem , na syrop z pigwy i pigwę w syropie z imbirem Cytrynki można przechowywać do 2 tygodni w lodówce, jeśli chcecie dłużej przechowywać(...)polecam skorzystać z w/w przepisy na cytrynki w syropie. Składniki: 3 cytryny, 5 cm korzeń imbiru, 200 ml miodu. Przygotowanie:  Cytryny dobrze umyłam i sparzyłam. Pokroiłam w plasterki wraz z korzeniem imbiru. Na zmianę układałam w wyparzonych słoiczkach plasterki cytryny i imbiru. Miód podgrzałam z odrobiną wody, tak by był płynny i zalałam nim cytrynki. Takie słoiczki przechowuję

Aga w kuchni
Szybkie ciasteczka smietankowe z kandyzowanym imbirem czyli poWeekendowe Lakocie odc.134 158

zrobić gdy po przygotowaniu obiadu pozostał prawie cały kubeczek śmietany a w szafce leży prawie przeterminowane opakowanie kandyzowanego imbiru? imbir w śmietanie? śmietana z imbirem?  NIE! Ciasteczka! wymyśliłam je naprędce by pozbyć się wyrzutów sumienia jakie zazwyczaj towarzyszą mi podczas wyrzucania zapleśniałej śmietany, czy białek po wykorzystanych żółtkach. Specjalnie nie schowałam ich nawet do lodówki, jeszcze by się gdzieś(...)zagniotłam szybkie ciasto, ukulałam ciasteczka i upiekłam na złoto. Cudownie smakują jeszcze ciepłe z aromatyczną herbatą lub kubkiem mleka, w sam raz na podwieczorek... Szybkie ciasteczka śmietankowe z kandyzowanym imbirem 75 g masła 75 g cukru 120 g śmietany 18% 240 g mąki pszennej po 1/4 łyżeczki proszku do pieczeia i soli 50 g posiekanego, kandyzowanego imbiru białko jaja cukier

Dzieje kuchennej Wiewióry
KREMOWA ZUPA Z MARCHEWKI I BATATÓW 154

KREMOWA ZUPA Z MARCHEWKI I BATATÓW Tym razem proponuję wam prosty przepis na zupę-krem z marchewki i słodkich ziemniaków z dodatkiem mleczka kokosowego i imbiru.   Dla 4 osób Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 25 minut   Składniki: 1,2 kg marchewki 1 duży batat (słodki ziemniak) 2 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 25 cl mleczka kokosowego(...)gęstej śmietany* (lub ubitej śmietany kremówki 33%) 2 gałązki kolendry lub pietruszki do dekoracji Sól, pieprz Szczypta sproszkowanego imbiru (opcjonalnie)   Batata i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz, usuń niestrawne kiełki ze środka, i drobno posiekaj. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce. Wrzuć warzywa, czosnek i imbir do rondla, zalej wodą, tak, aby przykryła warzywa. Dopraw

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Imbirówka - nalewka imbirowa 141

każdy lubi imbir. To dość ostra w smaku roślina. Ale tę nalewkę zdecydowanie warto zrobić. Jest w niej wszystko: i ostrość imbiru i lekka słodycz. Wszystko fajnie współgra ze sobą. Chociaż zaliczylibyśmy ją raczej do grona wytrawnych. A warto ją zrobić chociażby po to żeby mieć w swoim "archiwum" i wiedzieć jak smakuje. Nawet jeśli wam nie zasmakuje(...)prezent jakim go obdarujecie :)         Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 300 g imbiru 6 cytryn 300 g cukru 6 łyżek miodu 2 litry wódki 40% My wódkę zrobiliśmy z rozcieńczonego spirytusu, ale oczywiście może być też już gotowa kupiona wódka. Imbir obieramy

Marder&Marder Manufacture
Dyniowych szaleństw ciąg dalszy, czyli kurczak w sosie dyniowo-jabłkowym 187

próżnuje i wciąż tworze nowe, dyniowe przepisy. Dzisiaj poniosła mnie trochę wodza fantazji i takim oto sposobem powstał nieziemski kurczak duszony w sosie dyniowo-jabłkowym z dodatkiem majeranku i imbiru. Danie to jest bardzo zdrowe, a zarazem idealne jako pełnowartościowy, jesienny obiad. Możecie z resztą sami sprawdzić, gdyż poniżej zamieściłam dokładne wartości odżywcze. Nie będę jednak już przedłużać, przejdźmy(...)przepisu. :) Składniki: Z przepisu wychodzą 4 spore porcje.   pierś z kurczaka (ok 400 gram)  ok 800 gram dyni 1 duże kwaśne jabłko 4 cm imbiru 1 cebula 1 łyżeczka masła woda lub bulion majeranek imbir w proszku przyprawa do kurczaka po staropolsku (można pominąć i wtedy mięso jedynie posolić i popieprzyć)   sól, pieprz Do podania: uprażone

Smiling Shrimp
Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 233

sprawniej – zmrożone mięso będzie twarde. Łatwiej je pokroić niż świeże, które jest miękkie i ucieka spod noża.   Pastę miso rozcieramy z cukrem, wlewamy sos sojowy, olej, wsypujemy mielony imbir. Do marynaty wkładamy cienko pokrojone w poprzek włókien mięso i dłonią rozdzielamy je w marynacie na plastry, tak by zalewa dotarła wszędzie. Odstawiamy wołowinę do zamarynowania na czas 30 minut(...)godziny. Dłużej tak cienkim plasterkom nie potrzeba. Po zamarynowaniu wołowiny przygotowujemy makaron lub ryż i zostawiamy go w cieple na czas smażenia reszty składników. Czosnek i imbir obieramy, bardzo drobno siekamy. Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki, rzepę – w słupki. Jeśli mięso już zamarynowane, rozgrzewamy w woku olej i zaczynamy smażenie. Najpierw wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz czosnek i imbir

Karo in the Kitchen
Dżem z Rabarbaru z Imbirem 178

Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie pysznego dżemu z rabarbaru z dodatkiem imbiru. Dżem jest rewelacyjny w smaku nie jest słodki, delikatnie kwaśny a dodany imbir nadaje mu przyjemnego smaku. Do przygotowania dżemu z rabarbaru nie używam dodatków zagęszczających jak żelfix więc nie ma on takiej konsystencji jak sklepowy, ale jest o wiele smaczniejszy :). Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około(...)litra dżemu 1 kg rabarbaru 600 g cukru 1 łyżka utartego świeżego imbiru sok z 1 cytryny około 50 ml 50 ml wody Link do filmu z przygotowania: Dżem z rabarbaru z imbirem https://www.youtube.com/watch?v=FgOTkRWhcfQ Przygotowanie: Umyty rabarbar obieram z włókien (skórki) i kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 1 centymetra. Pokrojony rabarbar przekładam do garnka, dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej 176

Kurczak w świątecznym wydaniu, pachnący pomarańczą i czosnkiem to moja propozycja na świąteczny obiad. Dzięki glazurze z pomarańczy, imbiru i ostrej papryki jest złocisty i chrupiący na zewnątrz i idealnie miękki i wilgotny w środku. Jeszcze zanim wyciągnęłam go z piekarnika w kuchni rozchodził się przepiękny zapach świątecznej pieczeni. Kurczak w zasadzie przygotowuje się sam, ale warto zaopatrzyć się(...)odpowiednie składniki - glazurę przygotowałam z użyciem  Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza . To ona nadaje temu daniu odświętny, zimowy charakter. Do tego czosnek, ostra papryka i prawdziwe masło.  Musicie tego spróbować! Składniki: Kurczak zagrodowy (ok. 2 kg) 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 1-2 łyżki roztopionego masła 4 łyżki

Kulinarne Inspiracje
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 186

mieszanka jest wybuchowa! Uwielbiam przyprawy tak bardzo, że jesienna poranna kawa dostaje na wzmocnienie szczyptę cynamonu, kardamonu lub chińskiej przyprawy 5 smaków, a zielona herbata – odrobinę świeżego lub kandyzowanego imbiru. O ile wanilia, migdały, ciemne kakao czy prażony orzech kokosowy kojarzą się na pierwszy niuch nosa z ciepłym ciastem, budyniem, deserem, spokojem i domem, o tyle wszystko to co ostre(...)takie przyprawy jak czarny i czerwony pieprz, imbir, anyż, cynamon – podkręcają do życia, rozgrzewają, dynamizują.   Indyjska herbata podawana jest z taką właśnie mieszanką przypraw nazywaną Karha – przypraw mocnych, rozgrzewających i aromatycznych. Podstawowymi składnikami są zielone nasiona kardamonu, laski cynamonu, zmielone goździki, imbir i pieprz. Reszta dodatków – do wyboru według smaku i uznania.   W kawiarniach i herbaciarniach dostaniecie

Karo in the Kitchen