samą patelnię wrzucamy szpinak, zmniejszamy ogień, chwilę mieszamy, aż listki się zblanszują. Mieszamy ciepłą ugotowana quinoę ze szpinakiem i krewetkami i podajemy, najlepiej z lampką białego wytrawnego wina
Quinoa Raz!udekorować dowolnie w zależności od tego co się akurat ma w domu. Proponuję świątecznie, orzechami, migdałami i marmoladą z pigwy. Jest to idealny świąteczny poczęstunek, który świetnie pasuje do wina lub gorącego glögg . Prostota powiązana z elegancją. Tort brie Składniki: 1 ser brie garść orzechów killa łyżek marmolady z pigwy pierniczki lub krakersy do nabierania owoce Nastaw piekarnik
codojedzeniaboczku wędzonego 1/3 dyni hokkaido 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 15 dkg fasolki szparagowej zielonej sól, pieprz 1 szklanka śmietanki 30 % 1 łyżka sera startego twardego 100 ml wina białego 2 żółtka bazylia świeża 1 ząbek czosnku masło klarowane Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Dynię obieram i kroję w kostkę. Cebule obieram i kroję drobno następnie ją przesmażam
wesoła kuchniakajmakowo-orzechową. Często to ciasto piekę na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina uwielbiają to ciasto. Swoim wyglądem i smakiem skusi każdego łasucha. Ciasto będzie doskonale smakowało w towarzystwie owocowego wina - MonteSanti , na piękny kolor i wspaniały smak, polecam. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki pszennej 250 gram masła 200 gram cukru 3 jajka 2 łyżki miodu 1,5 łyżeczki
Bajeczna Kuchniajest wykorzystywany przez nasz mózg do wytwarzania serotoniny (hormon szczęścia, czekoladowa ecstazy!). Dodatkowo ziarna kakao są skarbnicą przeciwutleniaczy, te surowe mają ich nawet więcej niż czarne jagody czy czerwone wino. Mogą też pomóc w leczeniu chorób układu krążenia, a jego indeks glikemiczny wynosi jedynie IG=20. Gorzka czekolada pomaga również w łagodzeniu kaszlu i chrypy. Zawarta w niej
Gawron w rosolenajlepiej smakuje z herbatą. Zwłaszcza tradycyjną Lord Grey - najsłynniejszą angielską mieszanką herbat wzmocnioną aromatyczną bergamotką. Ja polecam również Mulled Wine marki TET True English Tea - herbatę o smaku grzanego wina, która idealnie komponuje się nie tylko z Mince Pie, ale również z naszym tradycyjnym makowcem. Herbata w polskiej tradycji świątecznej? Okazuje się jednak, że i w Polsce
Poezja Smaków - blog kulinarnyhistoryczna w Chorwacji, Bośni i Hercegowinie oraz Czarnogórze na wschodnim wybrzeżu Adriatyku. Wchodzi w skład Bałkanów. Właśnie z tej krainy pochodzi przygotowanie tych pysznych i aromatycznych muli. Duszone w winie z czosnkiem są rewelacyjne, polecam. Ja kupiłam już mule oczyszczone ale jeśli udałoby się Wam zakupić całkiem świeże, nieoczyszczone to należy je wyszorować szczoteczką aby muszle nie miały
Moje Małe CzarowanieWygrałam zestaw produktów słodka chwila oraz piękny, duży, mięciutki i cieplutki kocyk. Teraz zimna mi nie straszna hehe Oprócz tego monte santi prowadziło akcję 1000 ambasadorek do testowania win. Zgłosiłam się i zupełnie nieoczekiwanie zostałam wybrana. W minionym tygodniu otrzymałam przesyłkę. Pięknie zapakowane trzy butelki winka. Także szał %%% Polecam Wam udział w konkursach, bo ja nigdy nie miałam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubitą śmietaną już nam się przejadły. W takich sytuacjach robię desery budyniowe, które są mniej słodkie ale dość pożywne, dlatego podaję je w mniejszych pucharkach lub kieliszkach do wina. W tym deserze połączyłam smak kokosu i wiśni a wzbogaciłam go dodatkowo dużą ilością wiórek czekoladowych od moja-cukiernia.pl . Prosty, tani ale wszystkim smakował. Składniki na 6 pucharków: 1 litr
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Grzane wino z bakaliami Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Keks Keks
Moja smaczna kuchniacały kurczak. Bardzo polecam ten sposób ! :) Jeżeli chcemy zachwycić bliską nam osobę, to dodatkowo pomoże w tym delikatna dekoracja stołu. Przykładowo: ulubione podstawki, biała zastawa, złote sztućce, lampka wina, jakieś świece lub lampki i mamy wszystko czego chcemy, tak jak w moim przypadku ! SKŁADNIKI: kurczak do 1.5 kg. przyprawa do mięs 4 łyżki oregano 3 łyżki olej
Kuchnia Pauletteszrobię deser tiramisu. Najlepiej deser, który jest szybki i tani w przygotowaniu, a przy tym efektywny. Aby deser wyglądał zachęcająco wystarczą proste, niskie szklaneczki, pucharki lub lampki do wina. Mus nie jest typowym musem, który jest napowietrzony bąbelkami jakie nieraz widzimy w sklepach. Ten mus jest delikatny o posmaku kwaskowatej kawy, co przełamuje słodycz czekolady. Wszystko
Kuchnia PaulettesGotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i sprawdzając, aby bigos nie przypalił się. Jeżeli ktoś chce, może dodać do bigosu 1/2 szkl. wytrawnego czerwonego wina w trzecim dniu gotowania
Kuchnia Paulettesmożecie wykorzystać zwykłe krewetki, a nie grillowane. Wystarczy, żeby były ugotowane. Można je kupić zamrożone i zostawić do odmrożenia. Do spaghetti polecam kieliszek schłodzonego białego wytrawnego wina. Będzie pysznie ! Spaghetti ze smażonymi pomidorami i krewetkami Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 300 g grillowanych krewetek 6 podłużnych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki oliwa
Kulinarne przygody Gatity