zastąpiłem wędzoną papryką, jej smak podkreślają suszone pomidory. Zamieniłem czerwone mięso wołowe na indyka, którego mięso z udźca, doskonale się do tej potrawy nadaje. A czerwone … czerwone to polecam wino które, dodatkowo podkreśli smak tej potrawy. Składniki: 600 gram udźca z indyka papryka czerwona, żółta i zielona 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 pomidory
Markowy smakśmietankowy lub jogurtowy Pistacje Opcjonalnie chrzan Wykonanie: Serek można wymieszać z odrobiną startego chrzanu. Każdą morelę posmarować ½ łyżeczki serka, a na górę położyć pistację. Idealna przekąska do piwa lub wina
Kuchnia Bon Appetitgotowe, zamarynowane mięso, które znajdziecie w sklepach Lidl (bardzo smaczne i przede wszystkim skład jest OK!!!). Marynaty przygotowuję z różnych ziół, które łączę z płynem np. sosem sojowym, winem, olejem lub ketchupem. 2. Grillowanie owoców morza - owoce morza najlepiej grillowań w formie szaszłyków (ze względu na ich niewielkie rozmiary) zamarynowane w ulubionych przyprawach z dodatkiem warzyw lub owoców. Owoce morza(...)będą miękkie i soczyste. 3. Ryby - można grillować je bezpośrednio na ruszcie, w specjalnych koszykach do grillowania, albo też w papilotach (razem z warzywami, masłem/oliwą lub winem). Aby ryby lepiej się ugrillowały nacinamy ich skórę w kilku miejscach. 4. Solenie - proponuje nie solić mięsa przed położeniem na grillu, ponieważ sól wyciąga wodę, a mięso staje się suche. Lepiej
Kuchnia Bon Appetitplus, że po odsączeniu zostaje nam pyszny rosołek, w którym się gotowały się ślimaki. Ponieważ puszkę ślimaków i kiełbaskę można długo przechowywać, to dobry pomysł na przekąskę do wina dla niespodziewanych gości. Składniki: puszka ślimaków śródziemnomorskich (odsączonych z zalewy) 50 g kiełbasy chorizo (pół kiełbaski) szalotka lub cebula 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki oliwa lub masło
Ugotowane pozamiatanezwanym "między czasie" ... o ile taki posiadam:-) Pomiędzy niezliczonymi potyczkami życia codziennego, czasami znajdę czas na chociaż chwilę twórczego relaksu... Tym razem padło na skrzyneczkę na 2 wina, mam nadzieję, że obdarowanej osobie się spodoba. Standardowo dla zainteresowanych (użyte materiały papier ryżowy, drewniana skrzyneczka, lakierobejca, farby akrylowe + lakier wodny
IMPRESJA SMAKUjeśli wciąż nas mało od zabawy , zaprośmy przyjaciół i znajomych. Swoich i dziecia rni. Będzie wesoło i głośno a jesienny długi wieczór przeleci w okamgnieniu. Gorąca czekolada , grzane wino , zupa marchewkowa z rozgrzewającym imbirem czy gorąca szarlotka śmiało mogą konk urować z letnimi grill owanymi ka rk óweczkami . To prawda, lato obfituje
WYSPA SZCZĘSLIWAzmniejszyć ilość cukru do 100g) 3 łyżeczki soli 250ml oleju 1 główka (duża) czosnku 300g przecieru pomidorowego (koncentrat) 3-4 listki laurowe (nasze!) 1/2 szklanki octu (użyłam z czerwonego wina, bo taki miałam w szafce) Paprykę czerwoną i chili myjemy, kroimy, usuwamy pestki i mielimy w maszynce do mięsa, lub rozdrabniamy mikserem (ja to zrobiłam porcjami w 'żyrafie'). Paprykowe
les mirabellesmoże zabraknąć wypieków z dodatkiem śliwek. Ciasta ze śliwkami są pyszne, aromatyczne i wilgotne. Długo utrzymują świeżość ale też i szybko znikają. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi. Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 4 jajka 180 ml jogurtu naturalnego 125 ml oleju 1 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego
Ala piecze i gotujemniszku lekarskim, potocznie zwanym mleczem. Kwitnie on na przełomie kwietnia i maja, kolorując łąki i pola pięknymi odcieniami żółci. Z mniszka lekarskiego można przygotować wiele zdrowotnych specyfików, od nalewek, win po miód. I dziś zajmiemy się właśnie tym ostatnim, czyli najpopularniejszym przysmakiem z mniszka, tzw miodkiem majowym. W tym roku mniszki już kwitną na całego, a mamy dopiero drugą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugruszki rozpływają się w ustach. Porcja lodów do ciasta bardzo wskazana! Ciasto ucierane Składniki: podłużna foremka o dł. 30 cm Gruszki w zalewie 3 średniej wielkości gruszki butelka białego wina 180 g cukru 250 wody 3 laski cynamonu 10 kapsli kardamonu Ciasto ucierane 200 g masła, temperatura pokojowa 125 ml golden syropu 125 g brązowego cukru 3 duże jajka
codojedzeniaczerwonej ostrej papryki - 2 słoiki koncentratu pomidorowego po 190 g - 2 główki czosnku - 30 dag cukru lub miodu - 1/2 litra octu winnego, u mnie domowy z czerwonego wina - 1/2 litra oleju rzepakowego - 1/2 łyżeczki soli - 10 ziarenek ziela angielskiego - 5 listków laurowych - 3 płaskie łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Przyprawy i dodatki zawsze od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkadanie główne: 4-5 czerwonych papryk około pół kg pomidorów 50 g orzechów laskowych (oczywiście mogą być inne) 1-2 ugotowane buraki 3-4 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina (u mnie to był morelowy sos na bazie tego octu-wynalazek z Lidla,swoją drogą polecam) łyżeczka pieprzu, soli, cynamonu i czarnuszki 2 łyżki oliwy do smarowania papryki + ulubiona
greenscarfzabezpieczyć przed skasowaniem. A może warto wywołać te najpiękniejsze, pokazujące emocje, beztroskę, ciepło letnich dni? Uwielbiam a lbumy , któr e można położyć zimową porą na kolanach i przy grzanym winie przywoływać ciepłe wspomnienia. Bardzo zachęcam Was do stworzenia własnych albumów. Trochę kolorowego kartonu, zdjęcia i nasza kreatywność pozwolą stworzyć unikalny, jedyny w swoim rodzaju album. Możemy w nim opisać
WYSPA SZCZĘSLIWAmniejszej główki białej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 3-4 łyżki majonezu (w zależności od ilości kapusty) 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę dowolnie kroimy (szatkujemy), przekładamy do miski. Solimy z wierzchu, mieszamy ręką ugniatając kapustę. Następnie odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do kapusty
Słodkie okruszkijajko-cytryna”. Ponieważ znam go z potrawki fricasea, wiem, że jest pyszny i że dodawanie go do prawie każdego dania nie jest przesadą. Dobrze wygląda też ośmiornica w winie, faszerowane cukinie, karczochy po konstynapolitańsku, pieczona jagnięcina i dolmadakia, czyli gołąbki z liści winogron, Smacznego, czyli καλή όρεξη [kali oreksi]! Niebezpieczne związki kulinarne Autor: Andreas Staikos Wydawnictwo: Książkowe Klimaty
Ugotowane pozamiatane