wino - 10075 przepisów (strona:413/672)

Czerwona kapusta w mleczku kokosowym 159

Okazuje się że nie tylko młoda kapusta, ale i czerwona kapusta kocha mleczko kokosowe. Tak, to prawda. Kapusta podkręcona smakiem wina, pomarańczy, octu balsamicznego z dodatkiem mleczka kokosowego to mieszanka wyjątkowo smaczna. Małżeństwo wręcz idealne. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa marchewkowa, czyli marchewka na zdrowie. 225

MARCHEWKOWA.  A skoro na zimę chętnie sięgamy (czy wracamy) do zup, proponuję Wam bardzo prosty przepis na zupę marchewkową. Którą z powodzeniem można przekształcić w zupę „na winie”. Czyli na zasadzie: wkładamy do niej, co się nam pod rękę nawinie (czyli warzywa, które właśnie mamy w swojej kuchni). Byle tylko wlożyć do niej pora i marchewkę

MODA NA BIO
Muffiny marchewkowe z granolą 163

chorób serca. Uznawany jest także za skuteczny naturalny środek niosący ulgę podczas migreny. Dla mnie to przede wszystkim ulubiona przyprawa do jesiennych wypieków, ale także do kawy, grzanego wina, pieczonych warzyw czy mięs. Marchewkowe muffiny z granolą to propozycja deserowo-śniadaniowa. Przepis dziecinnie prosty w przygotowaniu. Ciasto wzbogacone oczywiście cynamonem, który poza wspomnianymi właściwościami zdrowotnymi podobno jest także afrodyzjakiem

Smakowity Blog Kulinarny
Owsianka z budyniem 145

mnie ostatnio trochę nudzić. Jeśli również szukacie jakiejś odmiany to zapewniam, że warto wypróbować tę gęstą, ale delikatną i smaczną owsiankę z budyniem :) Składniki na 1 małą porcję: (Inspiracja:" Wino i oliwki ") ok. 170-200 ml mleka lub wody (u mnie mleko) 3 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżka budyniu (w proszku) o smaku śmietankowym bez cukru moje dodatki

Simply Food
Co wybrać na podłogę w kuchni? 156

Jest to również powierzchnia narażona dosłownie na wszystko!!!: ciągły nacisk, temperaturę, chlapanie, ścieranie, czasem zalewanie itp. Wszyscy znamy sytuację takie jak: wysypana mąka (to jeszcze nic), rozlana zupa (tudzież wino), niezabezpieczony mikser, który koncertowo rozchlapuje masę czekoladową po całej kuchni, niezapowiedziany przelew wody w zlewie lub pęknięta rura, aż po wypadki gdy kurczak razem z gorącą brytfanną ląduje

Relaxtime
Hygge jest w Nas 144

przykładów przypomina, jak fajnie jest zwolnić. Spotkać się z bliskimi, z przyjaciółmi. Spędzić czas tak po prostu, przy ciepłych domowych bułeczkach lub po prostu przy samej herbacie. Pić razem wino lub czytać na głos. Być razem, a nie obok siebie. Zatrzymaj się! Nie biegnij! Rozejrzyj się i bądź szczęśliwy! Wasza Blondynka :)  No to co, że nie wychodzą

Blondynka Gotuje
Parmezan - skład, historia, produkcja 195

produkowanych jest we Włoszech ok. 3 miliony form parmezanu. Cena za kilogram tego sera waha się w granicach 8-10 euro. Z CZYM PODAWAĆ Parmezan jest najlepszym dodatkiem do wina. Swoim doskonałym smakiem może uwiecznić dania z sałat, makaronów czy mięs. Jest doskonały do warzyw i owoców, np. gruszek lub jabłek. Starty parmezan idealnie nadaje się do zup, risotto

Gotuję Testuję
Tartaletki z boczkiem i jajkiem 151

Tartaletki "na winie", czyli co się nawinie to do tartaletek! Resztkowe gotowanie to według mnie wybitnie dopingujący wyobraźnię sposób na kucharzenie :) Gdy lodówka świeci pustkami, a leń patentowany sprzeciwia się wypadowi do pobliskiego sklepu na zakupy, gotowanie na bazie resztek jest często jedynym ratunkiem wypracowania sensownego obiadu. Ponadto jaka to frajda i ogromna satysfakcja, przygotować z kilku kompletnie odmiennych

Grunt to przepis!
Pieczony bigos z kiszonej kapusty 209

smalcu. Przecieru pomidorowego lepiej nie dawać, jeśli bigos chcemy przechowywać przez dłuższy czas. Można dodawać dopiero przy odsmażaniu bezpośrednio na patelnię. Przy odsmażaniu dobrze jest podlać odrobiną czerwonego wytrawnego wina - pomaga to wydobyć jeszcze lepszy smak bigosu. Według upodobania można dodać suszone grzyby,a także kilka kulek jałowca. Kapustę płuczemy dwa razy i odciskamy, najlepiej rękoma, aby zrobić

Kuchnia od dwojga
Kasztany z San Zeno, smak włoskiej jesieni 312

między zboczem Monte Baldo, jeziorem Garda, doliną Vallagriny i rzeką Piawą. Spożywane są po ugotowaniu lub wyprażeniu, a także jako dodatek do wyrobów cukierniczych. Najlepiej komponują się z aromatycznymi winami słodkimi i lekkimi czerwonymi. W średniowieczu podawano je w dniu Świętego Marcina podczas obchodów dziękczynnych za urodzajny rok, a także podczas uroczystości pogrzebowych. Uważa się, że najlepsze kasztany rosną

Bon Ton Italia
Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw 287

kapusty (300 g),posiekanej 1×580 g puszka ananasa, odcedzonego i posiekanego na kawałki (zachowaj 2 łyżki płynu) ½ szklanki jogurtu greckiego ½ szklanki majonezu 2 łyżki octu z białego wina 2 łyżki cukru sól i pieprz Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj majnez, jogurt, ocet, 2 łyżki soku z ananasa, cukier i dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj ananasa

karmelowy
Bułki i chleb marchewkowe 178

składników zrobiłam mały chlebek i 3 bułeczki ( można było upiec 12 bułek). Ale po upieczeniu stwierdzam, że bułki są lepsze. Chleb przy krojeniu bardzo się kruszył, może to może wina mąki. A bułeczki ciut za blade, bo nie posmarowane wodą :( Kiedy pieczemy? W weekend 11,12, 13 listopada Kiedy publikujemy? W poniedziałek 14 listopada

Proste Potrawy
Ulicami Porto 154

pierwszym. W sumie dobry, lekko przypomina mi pieczonego ziemniaka z ogniska. Idąc dalej mijamy szereg winiarni, szkoda tylko, że zaraz przy ruchliwiej ulicy, a nie mam ochoty na lampkę wina ze spalinami. Zawracamy do domu i zaczynamy planować kulinarną wycieczkę po Porto. Artykuł Ulicami Porto pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Boczek po japońsku 198

żego imbiru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżki oleju 1 cebulka dymka (może być zwy­kła, tylko wtedy odro­binę mniej cukru dodać) 1/3 szklanki sake (może być wytrawne białe wino) 1/3 szklanki sosu sojo­wego 3 łyżki cukru dodat­kowo: woda (ilość taka, aby boczek był pokryty) folia alu­mi­niowa do przy­kry­cia garnka Przy

Kuchcik gotuje
Pieczona makrela po kreolsku 209

kostki masła 1 łyżka papryki słodkiej – mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka ziaren, mielonej kolendry 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka miodu – kopiasta 1 łyżka czerwonego wina , wytrawnego sól do smaku Makrele oczyszczamy ze wszystkich niejadalnych elementów . Szczególnie uważnie usuńcie szare błonki z wnętrza brzucha , bardzo psują smak i są nieapetyczne Nacinamy w poprzek do kręgosłupa

Ogrodnik w podróży