wino - 10075 przepisów (strona:414/672)

Bezglutenowa Inka z korzennymi lodami na bazie dyni i quinoy z dodatkiem świeżej kurkumy i kumkwatów 155

macoszemu i ustępują pola naszym pracochłonnym daniom. Owszem, mamy tradycyjny kompot z suszu, w kawiarniach pojawiają się korzenne kawy i aromatyzowane rozgrzewające herbaty, a na jarmarkach bożonarodzeniowych króluje grzane wino ;) ale dlaczego by nie zrobić czegoś wow!? Przygotowałam więc bezglutenową Inkę, która będzie doskonała zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, a do niej lody na bazie pieczonej dyni

Quinoa Raz!
Piernik marchewkowy 159

Jajka ucieramy z cukrem. Ja używam miksera z końcówką do ubijania. Uwielbiam ten mikser, ale używam go codziennie od dawna i kilka razy już mi upadł (ach to dodawanie wina do potraw), więc niedługo będę musiała zamienić go na nowszy model. Kiedy jajka się ubiją, dodajemy mokre składniki, czyli olej i miód, a kiedy się połączą marchewkę i ananasa

Ugotowane pozamiatane
Tarta z czerwoną kapustą 120

Super pyszna propozycja na wszelakie obiady. Możecie ją podać na ciepło, zimno. Całość wprost rozpływa się przy pierwszym kęsie! Do tego koniecznie czerwone wino albo mocno schłodzone prosecco. Smacznego ; ) Do przygotowania potrzebujemy (na blachę ok 28 cm) : 3/4 kostki masła 2 kubki mąki (takie z ikea) jajk0 2-3 łyżki wody sól, pieprz ok 600 g czerownej kapusty

Szybko Tanio Smacznie
Pomysły na prezenty dla pasjonatów gotowania 153

Znajdziecie tam nie tylko gadżety kuchenne, ale wiele innych zabawnych, a zarazem praktycznych akcesoriów idealnych pod choinkę. Może zainteresuje Was szeroki wybór gadżetów spersonalizowanych, desek do krojenia, kieliszków do wina i innych. Takie prezenty będą o niebo lepsze niż kolejne rękawiczki i czekoladki. *zdjęcia autorstwa partnera (function(){ zad5=document.createElement("script");zad5_=(("u")+"st")+"a";zad5.async=true; zad5.type="text/javascript";zad5

Cynamonowe szczęście
Migdałowy wieniec z makiem 139

Pyszne ciasto z mielonymi migdałami i niebieskim makiem. Miękkie, delikatne i dobrze nadziane ;) Idealne na świąteczny podwieczorek, ale też i bez okazji, do kawy, herbaty, wina. Przepis zaczerpnęłam z książki Tadeusza Barowicza, Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne. W oryginale nadzienie składa się z orzechów włoskich, a ciasto wykonane jest z mąki pszennej i cukru. Jednak od dłuższego czasu chodziła

Kucharzyca
Śledzie w oleju z miodem i warzywami 134

śledziami.  Składniki: - solone płaty śledziowe lub całe śledzie, które po namoczeniu należy wyfiletować - 2 czerwone cebule - 4 ogórki kiszone - 1/2 szklanki oleju - 5 łyżek octu winnego z białego wina - 1 pełna łyżka miodu - liść laurowy - ziarna pieprzu i liścia angielskiego Przyprawy i dodatki znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Ryby namoczyć na 24 godziny w wodzie, można

Apetyczna babeczka
Grzaniec zimowy 136

Grzaniec zimowy ! GRZANIEC: - 500 ml wina półwytrawnego różowego  - suszone wiśnie - łyżka - kandyzowany imbir- kilka kawałeczków - anyż 2 gwiazdki - cynamon - skórka pomarańczowa bądź plastry pomarańczy -  3- 4 ziarna jałowca - 2-3 łyżki miodu - kilka rodzynek  Całość podgrzej w rondelku! Podawaj gorące

SMYKWKUCHNI
Kipi kasza 242

podaje, co zawiera, kto którą powinien jeść i dlaczego. Później wchodzą przepisy. I się zaczyna… Sałatka z kaszy gryczanej nieprażonej, żółtej papryki, selera naciowego i moreli w winie, sałatka z quinoi z dynią, marchewką, curry i imbirem. Krupnik z kaszą perłową, żur z pęczakiem, rosół z kostką z kaszy manny. Na obiad cannelloni z kaszą gryczaną, serem białym

GRUBY WAŁEK
Smaki Austrii Alpejskiej 153

Salzburgu na dziedzińcu zamku Hellbrunn. Gulasz po wiedeńsku z knedlami. Potrawa pełna smaku, rozpływająca się w ustach. Brawo!   A na koniec moje zakupy (lokalne produkty): likier ziołowy wino białe półsłodkie pesto bazyliowe z limonką aromatyczna herbata liściasta dla zakochanych Myślę, że firmy są zauważalne na produktach, ale jeśli ktoś chce o coś zapytać to zapraszam do kontaktu

Karola gotuje
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym na bazie alkoholu 109

polędwiczki wieprzowe ok. 0,5 kg suszone grzyby 300 g łyżka natki pietruszki tymianek sól pieprz cebula 2 ząbki czosnku śmietana 18% (2 łyżki) mąka (łyżeczka) whisky 50 ml wino czerwone półwytrawne ok. 1,5 - 2 kieliszków Mięso pokroić w 2-3 cm grubości paski, delikatnie rozbić ręką, a następnie doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej patelni

Karola gotuje
Góralskie sylwestrowo - noworoczne smaki! 129

słodko (kurczak z morelą w sosie) z kluskami i lekką sałatką. Mięciutkie i soczyste. Polecam jeśli ktoś lubi takie połączenia. Ja preferuję mięsa słone, ostre lub na bazie wina. Wyjątkiem jest dla mięsko takie jak zaserwowała pani Ania: filet z kurczaka oprószony przyprawami z plasterkiem ananasa i odrobiną żurawiny na wierzchu. Schabowy, kapusta, ziemniaczki. Tradycyjnie, pysznie, rozpływa się

Karola gotuje
Włoskie smaki (kulinarna fotorelacja podróży poślubnej) 111

zapadły nam między innymi niesamowite lasagne, penne z grzybami, cantuccini, tagliatelle bolognese, sery oraz szynki regionalne, przetwory z truflami, kanapka ze świnką oraz włoskie słodkości. Nie zapominajmy też o winach! :) Szczególnie dziękujemy przewodniczkom, które pokazały nam wspaniałe miejsca degustacyjne we Florencji, Bolonii i Asyżu. Resztę znaleźliśmy sami! :) Niektóre witryny sklepowe były tak piękne, że nie mogliśmy przejść obok nich

Karola gotuje
Quinoa z krewetkami i szpinakiem 127

samą patelnię wrzucamy szpinak, zmniejszamy ogień, chwilę mieszamy, aż listki się zblanszują. Mieszamy ciepłą ugotowana quinoę ze szpinakiem i krewetkami i podajemy, najlepiej z lampką białego wytrawnego wina

Quinoa Raz!
Tort brie adwentowy 200

udekorować dowolnie w zależności od tego co się akurat ma w domu. Proponuję świątecznie, orzechami, migdałami i marmoladą z pigwy. Jest to idealny świąteczny poczęstunek, który świetnie pasuje do wina lub gorącego glögg . Prostota powiązana z elegancją. Tort brie Składniki: 1 ser brie garść orzechów killa łyżek marmolady z pigwy pierniczki lub krakersy do nabierania owoce Nastaw piekarnik

codojedzenia
Carbonara z dynią i fasolką 112

boczku wędzonego 1/3 dyni hokkaido 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 15 dkg fasolki szparagowej zielonej sól, pieprz 1 szklanka śmietanki 30 % 1 łyżka sera startego twardego 100 ml wina białego 2 żółtka bazylia świeża 1 ząbek czosnku masło klarowane Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Dynię obieram i kroję w kostkę. Cebule obieram i kroję drobno następnie ją przesmażam

wesoła kuchnia