wino - 10075 przepisów (strona:439/672)

Sałatka Caprese 142

naszła mnie ochota na prostą, ale pyszną, włoską sałatkę Caprese ( mozarellę mogłabym jeść na co dzień). Nic mi tak nie poprawia humoru jak lekki podwieczorek w domu przy dobrym winie i świetnym towarzystwie. To właśnie zapewnia mi zawsze ta sałatka – lekka, prosta, bogata w różne aromaty no i przepyszna w połączeniu z chrupkimi, czosnkowymi grzankami z pieca. Pamiętajcie

Calzonella.com
Zapiekanka pasterska 310

Dzień dobry! Zapiekanka pasterska to jedno z moich ulubionych dań. Pewnie zapytacie dlaczego? Czy po spojrzeniu na składniki przypomina Wam się inne danie, które też bardzo lubię? Mięso, warzywa, wino, pomidory - jak nic sos boloński ! Według mnie bardzo przypomina ten pyszny sos do makaronu. Pewnie dlatego też zapiekanka pasterska jest taka smaczna, że ciężko się od niej oderwać. Danie

Pora coś zjeść
SAŁATKA Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA, SERA PLEŚNIOWEGO I KRUCHEJ SAŁATY 187

Pyszna przystawka albo lekka kolacja.  Prosta i cudownie smaczna kompozycja moich ulubionych smaków:  sera pleśniowego, wędzonego łososia i sałaty.  Do tego lampka schłodzonego wina i ... rozmarzyłam się :)) Składniki: garść kruchej sał aty kawałek sera pleśniowego (gatunek dowolny) 1 filet z łososia wędzonego (ok 150g) oliwa z oliwek sok z cytryny świeżo zmielony pieprz Wykonanie:  Sałatę

Walijskie Pichcenie
Maślane pieczone faworki. 9200

postanowiłam trochę odchudzić faworki piekąc je w piekarniku. Poszukałam trochę w necie i znalazłam jakiś przepis. Upiekłam faworki i nie byłam zadowolona. Moje oczekiwania były trochę inne. To nie wina przepisu. Zmodyfikowałam go i efekt był o wiele lepszy. Do podstawowego ciasta dodałam trochę masła, Takie odchudzone faworki smakują też pysznie, choć myślę, że niektórzy się ze mną

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pana cotta waniliowa 125

Składniki z których wyszło mi 10 mini deserków: 250ml śmietanki 250ml mleka 80g cukru laska wanilii 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 1 łyżka rumu 1 łyżka białego wina Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Wanilię przekrawamy, ziarenka dodajemy do mleka, śmietanki i cukru. Całość doprowadzamy do wrzenia. Po zdjęciu z ogania dodajemy namoczoną żelatynę

Wrzosowa Polana
Bezy 208

beziki- w związku z tym dodałam odrobinkę barwnika w żelu- jednak bezy nie wyszły. Masa bezowa zrobiła się strasznie rzadka i podczas wyciskania wzorek się rozlewał. Myślę, że to wina barwnika- no nic może jeszcze kiedyś spróbuję zrobić kolorowe beziki. Masa bezowa poszła do kosza a ja wzięłam się za kolejną porcję.  Tym razem postanowiłam zrobić beziki

Krakowskie smaki Ani
SOK Z BURAKA GREJPFRUTA I MARCHEWKI 320

sobie cudotwórczą naturalną bombę. Pokochajmy surowego buraka, on na pewno to uczucie odwzajemni. Dlaczego warto w niego inwestować? Wszystko za sprawą antocyjanów – barwników, które również występują w czerwonym winie, zbawiennie wpływających na naszą odporność. Oczywiście burak nie uleczy... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Niezwykłe pączki z tahini i różą 196

rozgrzanym do 175 st. C. Odłożyć na papierowy ręcznik do odcięknięcia. Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą.  Ostudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Oczywiście, obrączka mi nie wyszła... Ale to moja wina; za cienko rozwałkowałam ciasto, i troszkę plaskate mi się te pączusie udały. W środku jednak są puszyste i lekkie, więc polecam je Wam z czystym sumieniem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Róże karnawałowe mojej babci 486

spirytus. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Rozwałkować na cieniutki placek. Wycinać kółeczka w trzech wielkościach (u mnie jako wycinarki posłużyły szeroka szklanka, kieliszek do wina i kieliszek do wódki). Większe kółeczka naciąć po brzegach w 6 miejscach, najmniejsze w czterech. Trzeba uważać, żeby nie wyciąć za mocno, środek powinien zostać cały. Środek największego koła

Kulinarne Inspiracje
7 rzeczy, które musisz wziać do Włoch 294

obciążony jest podatkiem, co czyni go wyjątkowo niekorzystnym. (Polskie rozmowy o spreadzie w kantorach blakną przy tych prowizjach); 3. Scyzoryk, koniecznie z korkociągiem. Idealny do skrojenia sera oraz otworzenia wina. Nigdy nie wiadomo kiedy się przyda! 4. Zatyczki do uszu. Jeżeli będziecie chcieli wcześniej położyć się spać przed poranną wycieczką, lepiej zabezpieczyć się przed gwarem włoskich ulic, hoteli

Bon Ton Italia
Dietetyczny chleb bez mąki 182

nazwać, jest bez mąki, bez jajek, bez spulchniaczy , na kefirze, z otrębami, różnymi płatkami, słonecznikiem i mielonym lnem, coś jak chleb dukana . Chleb jest trochę za płaski (ale to wina zbyt szerokiej keksówki) jest zwarty, nie kruszy się i najważniejsze jest smaczny. Podobne chleby jada się na białkowej diecie Dr Dukana, tylko tam wykorzystuje się ser i jajka, oraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KAWOWA PAVLOVA NA 3 URODZINY BLOGA 165

może zabraknąć tortu. Zapraszam na kawową Pavlovą, w malinowo truskawkowej aranżacji. SKŁADNIKI: 4 białka szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu z białego wina 3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej 200 ml śmietanki 30 % 200 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka pudru malinowego lub kilka rozgniecionych świeżych malin truskawki czekolada

Kuchnia w opałach
Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" 179

upieczeniu golonka powinna odchodzić od kości, a skóra powinna mieć ładny brązowo-czerwony kolor. Podawać z surówką lu sałatką o zdecydowanym smaku. ----- Podobne: Leszcz w pomarańczach Królik pieczony w winie Czosnkowo-miodowe pałki kurczaka Za oknem tak zimowo, że wzięło mnie na książkę Magdaleny Kordel pt. "Sezon na cuda". To ciąg dalszy historii bohaterów "Uroczyska". Tym razem akcja rozgrywa

Weekendy w domu i ogrodzie
karnawałowe chruścikowe serduszka 478

składniki: 250 g mąki 2 łyżki cukru pudru 50 g masła 80 ml wytrawnego wina, białego 2 żółtka dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok 60 min. Następnie ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy dużą foremką serduszka oraz

Domowy Smak Jedzenia
Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie 194

obiadu ale także do kanapek na zimno, tak czy tak jest smakowity. Polecam wypróbować przepis bo warto. Przepis podany w ulotce Biedronki. Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie