bujcie! Składniki na 4 porcje : • 4 żółtka (ogrzane do temperatury pokojowej) • 5 łyżek drobnego cukru (ok. 75 g) • 50 ml słodkiego wina Marsala (lub innego ulubionego słodkiego likieru np. Amaretto, Limoncello, ewentualnie rumu lub brandy) różne owoce: granat, pomarańcza, kiwi, mango, truskawki, borówki itp Wykonanie : Przygotować garnek
cucinarepowinny być jędrne. Doprawiamy solą, papryką chili oraz listkami tymianku. Na patelnię z warzywami wrzucamy odcedzony makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z wiórkami parmezanu i kieliszkiem białego wina:) Partnerem "Włoskiego tygodnia" jest marka Barilla
Kulinarne Inspiracjektóry mnie zafascynował, a przy okazji bardzo pozytywnie zaskoczył swoim smakiem. Tradycyjny dziki obiad pochodzi z Węgier i nosi nazwę Anyukám vadasa zsemlegombóccal. Oczywiście do obiadu podaje się węgierskie wino. Składniki 4 Porcje: 1 kg. mięso z dzika ( d ziczyzna jest dosyć drogim mięsem więc śmiało można użyć wieprzowiny lub wołowiny) 2 duże cebule 5 szt. marchwi
Smaczne Potrawykorzystnie wpływa na zdrowie, ponieważ jest produkowany tylko na bazie naturalnych składników. Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, zawarte w sfermentowanej soi są prawie 10-krotnie skuteczniejsze od podobnych substancji zawartych w winie oraz 150-krotnie mocniejsze od kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Oryginalny sos miodowy z czosnkiem TaoTao to gotowa marynata do mięs. Posmarowane nim mięso pieczemy na grillu
ClauditteMissCookingktóry zrobicie sami, żadna sklepowa butelka nie przebije! Bazą amerykańskiego sosu BBQ są pomidory, cebula, czosnek, gorczyca, cukier i ocet. Czasami spotykam też przepisy, które mają w składzie wino lub piwo. Mój sos ma gęstą konsystencję, jest lekko pikantny, lekko słodki, cudnie pachnie dymem i wędzeniem. I robi się prawie sam w 5 minut. Naszykujcie sobie dwa wyparzone
Karo in the KitchenWasz ulubiony, zdrowy sposób na szparagi? SKŁADNIKI pęczek zielonych szparagów pół kalafiora 2 żółtka 120g rozpuszczonego masła, najlepiej klarowanego ½ łyżeczki musztardy Dijon łyżka soku z cytryny lub białego, wytrawnego wina 1/3- ½ łyżeczki soli pieprz jajko + masło, jeśli lubicie sadzone
Karo in the Kitchenzamiast białego będzie naprawdę super) 2 większe czerwone cebule (350-400g) 100g rodzynek sułtanek 2 duże ząbki czosnku 2 twarde, winno-kwaskowate jabłka (400g) 100ml octu z czerwonego wina 100ml wody 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka owoców jałowca 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 niepełna łyżeczka płatków chili (lub 1/3 łyżeczki mielonego chili, ale płatki tutaj bardziej
Karo in the Kitchenmaciupeńkim ogniu, tak żeby tylko mrugało, przez czas w jakim ugotujecie ryż. Podajemy gumbo na białym ryżu. Po nowoorleańsku – z kawałkiem pszennej bułki i zimnym piwem albo kieliszkiem wina Chardonnay lub Pinot Grigo. Zaraz chyba włączę na powtórkę pierwszy sezon serialu „True Detective'”, żeby zatopić się w ciężki klimat dusznych bagien i jeszcze mocniej poczuć Luizjanę… SKŁADNIKI
Karo in the Kitchenwody przekształca całość w błyszczącą, aromatyczną potrawę. Jest na tyle uniwersalny, że spokojnie możecie bardziej potrawę zaostrzyć, dodać więcej ziół, owocowej słodyczy czy uzyskać kwaśny posmak octu lub ryżowego wina. Ta porcja spokojnie wystarczy Wam do wykonania 10-12 stir fry’ów, a jedyne co musicie zrobić to poskładać w słoiku wszystkie składniki i pamiętać o tym, żeby
Karo in the Kitchenwaga po obraniu) 200g ogórków kiszonych 2-3 cebule (200g) np. 1 czerwona i 2 szalotki 7 łyżek oleju lub neutralnej oliwy z oliwek 4 łyżki octu z białego wina 1 łyżka (z czubem) musztardy francuskiej, o całych ziarnach gorczycy sól pieprz
Karo in the Kitchenzaproszenia, powiedzmy, że na zachętę ;) Samo menu nie jest specjalnie skomplikowane ale różnorodne. Dwa napoje idealne na upały – mrożona herbata i mocno owocowa, pomarańczowo-cytrynowa sangria na białym winie Pinot Grigio . Herbata podana w dzbanie, sangria z workiem lodu – w szklanym słoju z kranikiem. Słój poza sezonem letnim służy nam jako dyspenser do wody. Do kompletu truskawkowa wódka
Karo in the KitchenBrakowało trochę większej ilości miejsc siedzących i może czegoś, co zaskoczyłoby mnie na tyle, że wyszedłbym zainspirowany nowo-poznaną kuchnią. Niestety tej iskry nie było, ale to już nie wina samych organizatorów, czy wyboru food tracków. Po prostu chyba już za dużo jadłem i widziałem w swoim życiu, a uliczne jedzenie raczej nie jest tym, czego szukam, jadając
Food Squarepodjęcia decyzji, że chcę zaprosić gości. Przygotowałam finger food przy pomocy grilla elektrycznego Russell Hobbs z odłączanymi płytami entertaining , które są bardzo wygodne podczas mycia. Schłodziłam wino a potem już było dużo śmiechu :) Nie spodziewałam się, że ten wieczór zakończy się na tańcach nad mariną :) Co prawda nie za bardzo było z kim tańczyć, bo pokolenie dzisiejszych
Bon Appetit Małgorzatymało warzyw, a lokalna kuchnia jakoś mnie nie powaliła na kolana, nastawiłam się raczej na próbowanie kuchni wegetariańskiej w różnych wydaniach (o tym w kolejnych postach) na koniec chińskie wino coś na deser: pyszne i pożywne batony owsiane Flapjack (nieczeskie) Vegan pear cake 2.0 Follow this recipe to prepare the cake but instead of cutting pears into small
Qlinarnie i Qlinarnieudkami, czyli wyrafinowanymi potrawami w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo różnorodna. Każdy region ma swoje specjały, którymi może się pochwalić. Znane na całym świecie wina, sery, croissanty, desery jak np. crème brûlèe, różnego rodzaju tarty i wiele, wiele… innych. Kuchnia francuska to nie tylko eleganckie potrawy, to także bardzo proste i smaczne dania
Oryginalny smak