Pomysł na przekąskę - śledzie w marchewce i pomidorach - podobne w smaku i przygotowaniu do ryby do grecku. Sprawdzą się na wigilijnym stole ale też jako przystawka
Smaczny zeszytZjedliście już świąteczne resztki? To czas na gotowanie mniej tradycyjne. Pieczone klopsiki z fetą na sałatce z kuskusu to danie, które zachwyci i Was i waszych
Smaczny zeszytPyszne kakaowe ciasteczka obtoczone z cukrze i cynamonie na przywitanie Nowego Roku. Słodkie, chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Żeby dobrze zacząć rok i
Smaczny zeszytNie ma nic lepszego, w taką pogodę jak dziś, niż talerz gęstej, parującej zupy. Dziś na stole barszcz po ukraińsku - z dużą ilością warzyw, fasola i
Smaczny zeszytDziś danie pomiędzy torcikiem (piecze się w tortownicy), zapiekanką i pizzą - bo z dodatkami typowymi dla pizzy - sosem pomidorowym i mozzarellą. Na spodzie chrupiący makaron z
Smaczny zeszytChwilę poczułam wiosnę kilka dni temu, ale szybko się to skończyło, zdaje się też, że idą jakieś poważne mrozy. Zatem rozgrzewającego gotowania ciąg dalszy - dziś potrawka
Smaczny zeszytWieprzowina z jabłkiem to świetne połączenie smaków, testowałam je w różnych daniach i zawsze dobrze smakuje. Tym razem zrobiłam gulasz z szynki w sosie z jabłkiem
Smaczny zeszytZapiekanka makaronowa to zawsze dobry pomysł na obiad. Tym bardziej kiedy makaron zmieszamy z sosem mięsno-pomidorowym i mozzarellą i całość owiniemy w grillowanego bakłażana. To
Smaczny zeszytCiasto drożdżowe z dynią to awaryjne ciasto mojej mamy - robi je zawsze gdy nagromadzą jej się białka z innych wypieków. Nie dodaje do niech całych
Smaczny zeszytSchab w sosie paprykowym z dodatkiem cebulki i pomidorów. Duszony w gęstym sosie, miękki i kruchy. Doskonała alternatywa dla klasycznych schabowych, świetna propozycja dla tych
Smaczny zeszytTłusty czwartek już za nami, wszyscy pewnie jesteście po mniejszych lub większych szaleństwach pączkowych. Pewnie część z Was zdroworozsądkowo planuje kolejny tydzień na sałatkach, ale pewnie
Smaczny zeszytEsencjonalna zupa rybna jak na południu Francji. Żeby miała głębię smaku najpierw trzeba ugotować wywar na kręgosłupach i głowach ryb. Najlepiej o nie pytać w sklepach
Smaczny zeszytWiosna idzie ale mój organizm jeszcze nie przestawił się na lekkie, jesienne dania. Jeszcze potrzebuje rozgrzewających dań, z dużą ilością przypraw. Ale to dobrze, przesilenie wiosenne
Smaczny zeszytFrytki z ziemniaków są pyszne, wiadomo. Ale pieczone frytki z warzyw korzeniowych z dodatkiem sosu czosnkowego z tahini i chilli są absolutnie obłędne!!! Koniecznie je zróbcie
Smaczny zeszytFasolka po bretońsku to klasyczne danie, które jest tanie i proste, samo się robi i zawsze dobrze smakuje. Warto mieć dobry przepis na to danie
Smaczny zeszyt