Polski kurczak w chińskim wydaniu Składniki kurczak (ok 1,5 kg) 900 ml bulionu z kurczaka szklanka sosu sojowego jasnego szklanka sosu sojowego ciemnego szklanka wina ryżowego 1/4 szklanki brązowego cukru pęczek szczypiorku z dymkami kawałek świeżego imbiru cienko obrana skórka z pomarańczy łyżka soli 2 goździki 2 gwiazdki anyżu papryczka chilli (suszona) 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (ziarnistego) Przygotowanie
R'n'G KitchenSmaczna sałatka podobna do polskiej klasycznej. Składniki 2 duże ziemniaki , obrane , pokrojone w kostkę 2 łyżki octu winnego z białego wina 180 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej ), pokrojonej na kawałki 2 duże marchewki , pokrojone w kostkę 150 g zielonego groszku 8 średnich ogórków konserwowych 1 łyżka kaparów , odsączonych sól , czarny pieprz , świeżo zmielony 4 łyżki oliwy z oliwek
R'n'G Kitchengrubo pokrojona ( 350 g ) puszka białej fasoli , opłukanej i osączonej ( 400 g ) 1/2 szklanki grubo pokrojonej świeżej bazylii Pomidorowy winegret : pół szklanki soku pomidorowego 1/4 szklanki octu z czerwonego wina 1/3 szklanki oliwy z oliwek ( 80 ml ) Przygotowanie Bułki ciabatta pokroiłem na kostki ok. dwu centymetrowe. Przecisnąłem czosnek przez praskę i wymieszałem z oliwą. Połączyłem chleb z miksturą , delikatnie
R'n'G Kitchenkwaśnym smakuje wybornie. Składniki 1 kg udek kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżeczki soli czosnkowej 50 ml octu z białego wina 250 ml ketchupu 600 g ananasów z puszki 50 g cukru trzcinowego Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Udka umyłem, osuszyłem a następnie ułożyłem na natłuszczonej blaszce. Przygotowałem
R'n'G Kitchensałatek ziemniaczanych nie będą zawiedzeni. Składniki 1,2 kg ziemniaków 3 cebule 500 g kiełbasy szynkowej 150 g korniszonów 250 g żółtego sera ementalera 100 ml octu z białego wina 200 ml bulionu warzywnego sól pieprz biały pół łyżeczki cukru 5 łyżek oleju pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki prażonej cebulki Przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach
R'n'G KitchenSzefa kuchni Tomasza Kaniewskiego, spróbować dań przygotowanych przez zespół … Wakacje już.. Trójmiasto jest miejscem wakacyjnych wyjazdów... warto zatrzymać się w którymś hotelu sieci Mercure, lub wpaść na kieliszek wina i coś do niego...tym bardziej, że Hotel Mercure Gdynia Centrum i Mercure Gdańsk Posejdon są położone niedaleko plaż, Mercure Gdańsk Stare Miasto na obrzeżach zabytkowej Starówki. Bardzo dziękuję
królestwo garówpusty strączek wanilii (przed podaniem go wyławiamy) - limonka - do gorącego kompotu dodajemy skórkę i sok z jednej limonki - imbir - do truskawek dodajemy posiekany kawałek imbiru wielkości 2/3 korka od wina - mięta - do przestudzonego kompotu dodajemy posiekane 2 gałązki mięty Smacznego
Pełny talerzProsecco to delikatne białe wino lekko musujące pochodzące z rejonu Veneto we Włoszech. W połączeniu z malinami tworzy wyjątkowo prosty letni drink, który znakomicie orzeźwia w gorące dni i ciepłe wieczory. Idealnie pasuje do dobrej kolacji lub deseru jako uzupełnienie smaku dania. Szkoda tylko, że sezon na maliny trwa tak krótko, a i gorących dni i wieczorów w Polsce
Milion SmakówCzłowiek niby ma wakacje, a tak naprawdę nie wie, w co ręce wkładać. Choć, tak naprawdę, to trochę i moja wina. Wszem i wobec oświadczyłam, że skończyłam szkołę i jedynym zadaniem na najbliższe tygodnie będzie szukanie praktyk. Miałam zamiar się trochę polenić, poszaleć w kuchni, skorzystać z cudownej pogody (lato bowiem zawitało również do Danii), poczytać... W ogóle zrobić
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaprawdę :) Na górne piętro dostajemy się po usytuowanych z boku wejścia, schodach. Tam delikatesy zastąpione są... restauracją. Jest lada barowa, gdzie można zamówić coś do zjedzenia, są półki wypełnione winami, w koszach owoce. I znowu: pozornie wygląda to na wielki chaos, ale nim nie jest :) Świetnie urządzony jest też kącik dla dzieci, które są mile widziane w Recipease. Można
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzykryj i odstaw na godzinę. Zamarynowane mięso grilluj na grillowej patelni lub grillu. W międzyczasie ugotuj ryż na sypko według tego przepisu i przygotuj salsę. Masz ochotę na lampkę wina…ja zawsze kiedy rządzę w kuchni! Salsa z pomidorów i brzoskwinii 3 pomidory, średniej wielkości 4 brzoskwinie 1 czerwona cebula 3 łyżki świeżej kolendry 1 jalapeno sól
codojedzeniamałą kostkę 1/4 średniego selera, pokrojonego w małą kostkę 1 pęczek koperku, posiekany 6 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę 3/4-1 szklanka śmietanki 18 % sól, pieprz, ocet z białego wina i cukier do smaku Przygotowanie: W garnku zagotuj bulion z zielem angielskim i liściem laurowym, po czym włóż marchew, pietruszkę i selera. Gotuj przez 5 minut, po czym dodaj cukinię
karmelowySmak i uczucie , Grażyna - Grażyna gotuje i ja) A takie smakowitości szykowaliśmy: - Schab z grilla marynowany z mango rozmarynem jałowcem i solą morską z dodatkiem białego wina - Polędwiczka wieprzowa marynowana w musztardzie francuskiej z miodem i żubrówka - Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi - Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem - I dodatkowo
Stare GaryJeśli szukacie przepisu na wytrawne bułeczki które można podać do piwa czy też wina lub zabrać na grilla, piknik lub wycieczkę do dobrze trafiliście :) Najlepiej zjeść je w niedługim czasie od upieczenia ponieważ dosyć szybko robią się twarde ale uwierzcie, że to nie problem bo są tak pyszne, że znikają ekspresowo :) Przepis pochodzi z książki „O chlebie
Mienta blog