wino - 10075 przepisów (strona:460/672)

Perliczka pieczona z szynką parmeńską i jablkami 114

dostałem dawno temu i długo czekał w kolejce do zrobienia. Czekał na dobry dzień ;) Perliczka to delikatne, kruche mięso. Świetnie komponuje się ze smakiem świeżych jabłek, tymianku i wytrawnego wina. Dla mnie to danie na wyjątkowe okazje

Milion Smaków
Pierś kaczki z żurawiną 144

podpatrzony właśnie w jednej z restauracji zmiksowany z propozycją z lidlowej książki Pascala i Okrasy, czyli pierś z kaczki z dodatkiem sosu z żurawiny i warzyw duszonych w czerwonym winie. Uwaga: mięso smażymy dość krótko - musi być miękkie a nie przesmażone więc bądźcie czujni przy piecu

Milion Smaków
Rib eye stek w marynacie winnej 121

też powodu najlepszy jest z grilla, a sezon już się zbliża. Można go przyrządzić jedynie z solą i pieprzem, ale tym razem proponuję zamarynować go dzień wcześniej w dobrym winie. Pasuje idealnie

Milion Smaków
Nogi kaczki z suszonymi śliwkami 99

Kaczka duszona w czerwonym winie to kolejna niebanalna propozycja na danie z drobiu. Mięso doskonale komponuje się z suszonymi śliwkami, które podbijają smak aromatycznych kaczych nóżek. Przepis z małymi modyfikacjami podpatrzony u Pascala Brodnickiego

Milion Smaków
Pasztet drobiowy bez pieczenia 128

zawsze mam wątpliwości co właściwie zostało tam zmielone... Pasztet zawsze kojarzył mi się z czymś trudnym ale okazało się, że niepotrzebnie. Pierś z kurczaka podsmażyłam, następnie podgotowałam w czerwonym winie z drobiową wątróbką po czym całość zmiksowałam. Żeby trochę urozmaicić smak mojego pasztetu dodałam zielone oliwki. Całość wystarczy tylko przełożyć do foremek i schłodzić - bez konieczności pieczenia

Milion Smaków
Boeuf au bleu - Wołowina w sosie serowym na niebiesko 96

sobie zalety idealnego steku i dobrej pieczeni. Mało przypraw pozwala czuć pełen aromat mięsa. Do tego sos z sera z niebieską pleśnią, który doskonale pasuje do mięsa i czerwonego wina

Milion Smaków
Policzki wołowe duszone w czerwonym winie 162

ruszajcie na poszukiwanie policzków. Podpowiem, że mi udało się je dostać w Inter Marche. Jedną z klasycznych propozycji przyrządzenia tego delikatnego i bardzo smacznego mięsa jest duszenie w czerwonym winie. Mięso dusi się długo bo ponad 3 godziny ale dzięki temu dosłownie rozpływa się w ustach. Może dlatego jest modnym aktualnie hitem w wielu restauracjach? Na talerzu doskonale komponuje

Milion Smaków
Sos kurkowy z koperkiem 160

Niezwykle aromatyczny, kremowy, o wyraźnej grzybowej nucie. Po prostu przepyszny. Świeże kurki z odrobiną cebulki dusimy w winie i bulionie a następnie zagęszczamy śmietaną. Dodatek świeżego koperku fantastycznie dopełnia smaku całości sprawiając, że sos smakuje bardziej wiosennie. A do czego pasuje? Właściwie do wszystkiego :) Dodawajcie go jako dodatek do mięs, ale również do ryżu czy makaronu. Ja zdecydowanie zapisuję

Milion Smaków
Risotto cytrynowo-koperkowe z krewetkami 97

śmietanowym. Przepisy znajdziecie oczywiście na MilionSmakow.pl. Dziś propozycja dania, gdzie krewetki nie dominują smakiem lecz są uzupełnieniem dla cytrynowego risotto. Risotto przygotowujemy tradycyjnie z ryżu arborio gotowanego w białym winie i bulionie. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i świeżym koperkiem. Wygląda efektownie a smakuje naprawdę pysznie. Sprawdźcie sami jeżeli szukacie ciekawej i w miarę prostej propozycji na romantyczną kolację

Milion Smaków
Risotto z świeżą truflą 111

posmaku luksusu i wykwintności. O wspaniałym, jednym w swoim rodzaju aromacie już nawet nie wspomnę. Poniżej przepis na klasyczne risotto z dodatkiem świeżej, czarnej trufli. W towarzystwie białego, wytrawnego wina stanowi idealny zestaw na romantyczną kolację

Milion Smaków
Gulasz z boczniaków 103

owszem. To właśnie boczniaki są podstawą tego dania. Towarzystwo zapewniają im świeża czerwona papryka, marchewki, pomidory i szereg innych pysznych warzyw. Całość dusimy w pomidorowym przecierze z domieszką czerwonego wina

Milion Smaków
Brukselka smażona z kasztanami i boczkiem 128

niej obojętny. Niektórzy ją uwielbiają, niektórzy naprawdę nie lubią jej charakterystycznego smaku. Tym drugim również polecam spróbować tego przepisu. Połączenie brukselki, boczku, kasztanów w sosie z masła i wina daje niespodziewanie ciekawe połączenie smaków, które przypadnie do gustu nawet osobom brukselko sceptycznym. A warto, bo brukselka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów

Milion Smaków
Pierś kaczki w sosie śliwkowym 127

Pierś kaczki w nietypowym, lekko słodkim owocowym sosie. Śliwki podkreślają delikatny smak mięsa a czerwone wino dodaje mu interesującego aromatu

Milion Smaków
Karp smażony 122

jajku oraz mieszance mąki z tartą bułką i smażę. Podaję od razu po zdjęciu z patelni. Doskonałym uzupełnieniem tego dania jest oczywiści czerwony barszcz ale może być i grzane wino

Milion Smaków
Grzany cydr 115

mój nowy zimowy hit - nie tak słodki i ciężki jak grzane wino a tak samo dobrze rozgrzewa. Do tego smak ma znacznie delikatniejszy, jabłkowy a dodatek przypraw i pomarańczy nadaje mu lekko korzennego posmaku. Idealny na długie, zimowe wieczory z książką lub w rodzinnym gronie. Pamiętajcie, że pijąc cydr wspieracie polskich producentów jabłek

Milion Smaków