dostałem dawno temu i długo czekał w kolejce do zrobienia. Czekał na dobry dzień ;) Perliczka to delikatne, kruche mięso. Świetnie komponuje się ze smakiem świeżych jabłek, tymianku i wytrawnego wina. Dla mnie to danie na wyjątkowe okazje
Milion Smakówpodpatrzony właśnie w jednej z restauracji zmiksowany z propozycją z lidlowej książki Pascala i Okrasy, czyli pierś z kaczki z dodatkiem sosu z żurawiny i warzyw duszonych w czerwonym winie. Uwaga: mięso smażymy dość krótko - musi być miękkie a nie przesmażone więc bądźcie czujni przy piecu
Milion Smakówteż powodu najlepszy jest z grilla, a sezon już się zbliża. Można go przyrządzić jedynie z solą i pieprzem, ale tym razem proponuję zamarynować go dzień wcześniej w dobrym winie. Pasuje idealnie
Milion SmakówKaczka duszona w czerwonym winie to kolejna niebanalna propozycja na danie z drobiu. Mięso doskonale komponuje się z suszonymi śliwkami, które podbijają smak aromatycznych kaczych nóżek. Przepis z małymi modyfikacjami podpatrzony u Pascala Brodnickiego
Milion Smakówzawsze mam wątpliwości co właściwie zostało tam zmielone... Pasztet zawsze kojarzył mi się z czymś trudnym ale okazało się, że niepotrzebnie. Pierś z kurczaka podsmażyłam, następnie podgotowałam w czerwonym winie z drobiową wątróbką po czym całość zmiksowałam. Żeby trochę urozmaicić smak mojego pasztetu dodałam zielone oliwki. Całość wystarczy tylko przełożyć do foremek i schłodzić - bez konieczności pieczenia
Milion Smakówsobie zalety idealnego steku i dobrej pieczeni. Mało przypraw pozwala czuć pełen aromat mięsa. Do tego sos z sera z niebieską pleśnią, który doskonale pasuje do mięsa i czerwonego wina
Milion Smakówruszajcie na poszukiwanie policzków. Podpowiem, że mi udało się je dostać w Inter Marche. Jedną z klasycznych propozycji przyrządzenia tego delikatnego i bardzo smacznego mięsa jest duszenie w czerwonym winie. Mięso dusi się długo bo ponad 3 godziny ale dzięki temu dosłownie rozpływa się w ustach. Może dlatego jest modnym aktualnie hitem w wielu restauracjach? Na talerzu doskonale komponuje
Milion SmakówNiezwykle aromatyczny, kremowy, o wyraźnej grzybowej nucie. Po prostu przepyszny. Świeże kurki z odrobiną cebulki dusimy w winie i bulionie a następnie zagęszczamy śmietaną. Dodatek świeżego koperku fantastycznie dopełnia smaku całości sprawiając, że sos smakuje bardziej wiosennie. A do czego pasuje? Właściwie do wszystkiego :) Dodawajcie go jako dodatek do mięs, ale również do ryżu czy makaronu. Ja zdecydowanie zapisuję
Milion Smakówśmietanowym. Przepisy znajdziecie oczywiście na MilionSmakow.pl. Dziś propozycja dania, gdzie krewetki nie dominują smakiem lecz są uzupełnieniem dla cytrynowego risotto. Risotto przygotowujemy tradycyjnie z ryżu arborio gotowanego w białym winie i bulionie. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i świeżym koperkiem. Wygląda efektownie a smakuje naprawdę pysznie. Sprawdźcie sami jeżeli szukacie ciekawej i w miarę prostej propozycji na romantyczną kolację
Milion Smakówposmaku luksusu i wykwintności. O wspaniałym, jednym w swoim rodzaju aromacie już nawet nie wspomnę. Poniżej przepis na klasyczne risotto z dodatkiem świeżej, czarnej trufli. W towarzystwie białego, wytrawnego wina stanowi idealny zestaw na romantyczną kolację
Milion Smakówowszem. To właśnie boczniaki są podstawą tego dania. Towarzystwo zapewniają im świeża czerwona papryka, marchewki, pomidory i szereg innych pysznych warzyw. Całość dusimy w pomidorowym przecierze z domieszką czerwonego wina
Milion Smakówniej obojętny. Niektórzy ją uwielbiają, niektórzy naprawdę nie lubią jej charakterystycznego smaku. Tym drugim również polecam spróbować tego przepisu. Połączenie brukselki, boczku, kasztanów w sosie z masła i wina daje niespodziewanie ciekawe połączenie smaków, które przypadnie do gustu nawet osobom brukselko sceptycznym. A warto, bo brukselka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów
Milion SmakówPierś kaczki w nietypowym, lekko słodkim owocowym sosie. Śliwki podkreślają delikatny smak mięsa a czerwone wino dodaje mu interesującego aromatu
Milion Smakówjajku oraz mieszance mąki z tartą bułką i smażę. Podaję od razu po zdjęciu z patelni. Doskonałym uzupełnieniem tego dania jest oczywiści czerwony barszcz ale może być i grzane wino
Milion Smakówmój nowy zimowy hit - nie tak słodki i ciężki jak grzane wino a tak samo dobrze rozgrzewa. Do tego smak ma znacznie delikatniejszy, jabłkowy a dodatek przypraw i pomarańczy nadaje mu lekko korzennego posmaku. Idealny na długie, zimowe wieczory z książką lub w rodzinnym gronie. Pamiętajcie, że pijąc cydr wspieracie polskich producentów jabłek
Milion Smaków