wino - 10075 przepisów (strona:459/672)

Risotto ze smardzami 144

Risotto ze smardzami  Składniki: Takie same jak w risotto z kurkami, jednak zamiast kurek garść suszonych smardzy oraz bez białego wina, bo zbyt natrętnie odbiera smak smardzy! Kilka pręcików szafranu. Przygotowanie: Sposób przygotowania podobny jak w risotto z kurkami. Suszone smardze namocz w wodzie

AZgotuj!
Pszenno- żytni naleśnik szpinakowy z pieczarkami i z sosem pomidorowym 152

więcej mąki gdyby ciasto wyszło za rzadkie) Sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy pół szklanki wody szczypta cynamonu roztarty  goździk sól pieprz szczypta cukru łyżeczka octy czerwonego z czerwonego wina Farsz: pieczarki ząbek czosnku natka pietruszki cebula sól   i ziołowy pieprz Przygotowanie: Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, cebulę w kostkę. Uduś pieczarki z cebulą

AZgotuj!
Risotto golden delicious na słodko 165

Smith zaskakują! Nie wiesz jaki smak skrywa się w tej białej delikatności. Składniki: pół opakowania ryżu arborio łyżka masła kieliszek musującego wina woda ok szklanki łyżeczka czubata cukru trzcinowego łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 250 ml mleczka kokosowego szczypta soli dla zrównoważenia smaków rodzynki Golden Jumbo jabłko Granny Smith szczypta

AZgotuj!
Recenzja "Jedz to co kochasz kochaj to co jesz" 132

pozbyć się poczucia winy, zyskać zdrowie i smukłą figurę? Po prostu „Jedz to co kochasz kochaj to co jesz” . Autorką tej pozycji jest Dr. Michelle May, która zmagała się z problemem jo-jo . Któż więc  lepiej może zrozumieć ten problem. Jest propagatorką jedzenia bez poczucia winy. Wraz z mężem  - szefem kuchni – tworzy nowe przepisy na pyszne i zdrowe

AZgotuj!
Tort imbirowo - cynamonowy z cukrowymi niezapominajkami 134

Mój tort upiekłam w kwadratowej formie tortowej. Nasączyłam herbatą z cynamonem Dilmah . Pachniało korzennie i rozgrzewająco . Z lampką czerwonego wina.  Ciasto: 8 jajek 150 gr cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 gram mąki 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka startego świeżego imbiru Oddziel białka

AZgotuj!
Mediolan zjedzony i przepis na cannolo 194

Włosi mają w cukierniach mają ciasteczka z całego kraju, z każdego regionu. Nie wiadomo co wybrać: Przepis na ciastka: Ciasto: 1 kg  mąki kostka masła 400 ml białego wina 8 łyżekcukru 2 łyżeczki cynamonu i kakao  Krem: 0,5 kg sera ricotty pół szklanki cukru pudru otarta skórka z pomarańczy lub olejek pomarańczowy białko do sklejania brzegów

AZgotuj!
Luksusowa galaretka z octu balsamicznego do pasztetów, serów 173

masz pomysłu na prezent dla bliskich, zrobisz ją szybko i zrobisz wrażenie. Przygotuj małe słoiczki. Można ją zrobić z różnych octów smakowych: jabłkowego i malinowego czy z białego wina. Idealny dodatek do świątecznych potraw. 250 ml czerwonego octu balsamicznego 1 szklanka cukru żelującego Ocet wlej do rondla, kiedy będzie się gotował wsypuj wolno cukier żelujący i energicznie mieszaj trzepaczką

AZgotuj!
Asymetryczne galaretko-pianki 220

jest :) Przyjemne połączenie galaretki cytrynowej z kawałkami truskawek i pianki truskawkowej. Pomysł zaczerpnęłam stąd: klik! . Trochę zabawy przy tym jest, ale efekt mnie urzekł :) Składniki (na 4 kieliszki do wina): - 3 garści truskawek pokrojonych na ćwiartki - 300 g śmietany 30% - 2 galaretki, ja użyłam cytrynowej i poziomkowej - kilka łyżek cukru pudru Przygotować kieliszki i ułożyć np. w sposób przedstawiony

Corner With Recipes
Restauracja Nowa Łódź (Al. Piłsudskiego 76) 217

koniec desery: smażone lody waniliowe w kokosowej skorupce z sosem z białej czekolady, bezikami, a przed podaniem polane ciekłym azotem, super efekt oraz gruszka marynowana w białym winie z lodami miętowymi. Pierwszy deser słodszy, drugi bardziej wytrawny, idealny dla tych którzy nie lubią słodkiego. Świetne zwieńczenie posiłku. Robiło się już ciemno, stąd takie zdjęcia... Nie oddają efektu dania

Corner With Recipes
Drink z białego wina 190

Prosta mikstura z białego wina z dodatkiem soku z cytryny i świeżej mięty. Żałuję troszkę, że jednak nie jest mi dane popijać taką szklaneczkę na tarasie w jakimś ciepłym miejscu. Lato w Anglii raczej się skończyło, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by „orzeźwić się” takim drinkiem w pochmurne popołudnie :) Składniki butelka wytrawnego białego

Pink Envelope
Co zrobić z nadmiarem brzoskwiń? 129

tylko pomyślę o brzoskwiniach zawsze pierwszy na myśl przychodzi mi włoski koktajl Bellini, przed oczami mam jeden z odcinków Dwóch Łakomych Włochów. Po wczorajszych zapiekanych owocach w różowym winie   pozostało mi kilka truskawek i gruszka, a dzisiaj dostałam soczyste brzoskwinie, polskie.  Przygotowałam pyszny koktajl, bezalkoholowy, ale obiecałam sobie, że następnym razem sięgając po brzoskwinię będzie włoskie Bellini

Moja smaczna kuchnia
Kurczak słodko-kwaśny 394

kurczaka 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki Sos: 4 łyżki soku z ananasa z puszki 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody pieprz Ryż ugotować zgodnie z przepisem

Moja Galeria Smaku
Udka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 549

Składniki na 2 porcje: 6-8 udek z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 50 ml octu z białego wina Sos: 250 ml ketchupu 60 ml sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 1 puszka ananasa 1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Udka włożyć do naczynia żaroodpornego. W misce połączyć

Moja Galeria Smaku
Śledzie w oleju lnianym wg Anny Starmach 180

witaminę młodości.  Składniki: 500 g filetów śledziowych 100 ml oleju lnianego 1 duża cebula lub 2 małe 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu z białego wina 3 liście laurowe 6 ziaren czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 goździk sól Filety śledziowe namoczyć w wodzie na 3-4 godziny. Po tym czasie wodę wylać, filety osuszyć

Moja Galeria Smaku
Ekstrakt waniliowy 141

włożyć do butelki lub słoiczka. Wódkę lekko podgrzać. Zalać laski wódką. Zamknąć butelkę. Potrząsnąć. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu (ale nie w lodówce).  Ekstrakt waniliowy jest jak dobre wino - im starszy tym lepszy. Stopniowo nabiera mocy, jego barwa zmienia się, ciemnieje. Warto co jakiś czas potrząsnąć butelką. Po 2 - 3 miesiącach ekstrakt będzie miał już barwę mocnej herbaty

maniapieczenia