wino - 10075 przepisów (strona:466/672)

Detoks - dzień 3 215

chipsy warzywne.  Trzeciego dnia miał nastąpić kryzys ozdrowieńczy (na początku brzmiało to dla mnie dziwnie), ale u mnie póki co cisza. Rano lekko pobolewał mnie brzuch (to chyba wina zbyt dużej ilości surowizny na raz, dzisiaj jem gotowane), jelita się powoli oczyszczają i tyle. Żadnych zimnych potów, kosmicznego bólu głowy, bólów mięśniowo-stawowych. Nic. Z jednej strony wolę

pyszne zdrowości
Najlepsza marynata do ryb 147

Niska zawartość kwasu nie spowoduje nam ugotowania ryby przed jej wyłożeniem na ruszt. Połączenie sosu sojowego i brązowego cukru nada jej smak Teriyaki. Składniki: ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 mała cebula drobno posiekana ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki wody 1 wyciśnięty ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru ½ łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki Tabasco Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki w szklanym naczyniu. Przechowywać

naRuszcie
Polędwiczki w ziołach - w wolnowarze 186

dodatek właściwie nie wymaga wielu przygotowań. Cztery godziny i obiad gotowy. Przepis nie przewiduje podlewania mięsa, ale myślę, że można dodać 1/4  - 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina lub bulionu, zyskamy nieco sosu.  W oparciu o przepis z  Food.com składniki (3 - 4 porcje) ok 500 g  polędwiczki wieprzowej 3 łyżki soku z cytryny 3- 4 ząbki

Stare Gary
Ogórkowe lizaki 197

prywatek i przyjęć dla najbliższych oraz przyjaciół, które przyjdzie nam przygotować.   Prezentuję Wam kolejną przekąskę, która idealnie nadaje się jako dodatek między innymi do wszelkiego rodzaju trunków - od wina, po szampana, skończywszy na mocniejszych alkoholach.  Jest lekka, orzeźwiająca i efektowna! Myślę również, że w delikatniejszej wersji (mniej doprawionej - bez czosnku i chili) może stanowić świetną (i zdrową

Garniec Magalie
Sałatka z wstążkami z cukinii 196

liści szpinaku garść orzechów laskowych ser feta oliwa z oliwek do smażenia Składniki na sos (na prezentowaną ilość): 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego z białego wina 1/2 łyżeczki musztardy Dijon 1/2 łyżeczki oregano 1 średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę szczypta soli szczypta pieprzu Przed podaniem: świeżo zmielony kolorowy pieprz (młynek) Wykonanie: Cukinię oraz szpinak

Garniec Magalie
Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney 238

kostkę jabłka 1/4 szklanki suszonych żurawin 1/4 czerwonej cebula, drobno posiekana 1/8 szklanki wody 1/8 szklanki miodu 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 1 łyżeczka octu z czerwonego wina 1/8 łyżeczki chilli, plus więcej do smaku Przygotowanie: W celu przygotowania chutneya rabarbarowego, w średnim rondlu wymieszaj rabarbar, jabłko, żurawinę, cebulę, wodę, miód, imbir, ocet i chilli. Doprowadź

karmelowy
Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie 147

następny dzień podawać z pieczywem. Polecam również inne potrawy ze śledziem w roli głównej: Grochówka wigilijna ze śledziem Śledzie w miodzie do słoi - po kaszubsku Śledź marynowany w winie Sałatka śledziowa z kurkami Sałatka śledziowa „pod pierzynką

Tradycyjna Kuchnia
Poncz królewski na sylwestrową noc 159

racji z dzisiejszej Nocy Sylwestrowej przygotowałam pyszny poncz. Składniki: 1 puszka ananasów  6 cytryn 3 pomarańcze 1 ½ cukru 1 butelka białego wina 1 butelka szampana ¼ litra likieru maraskino lub podobny ½ litra rumu Wykonanie: Zagotować syrop z cukru i wody 1:1 ze skórkami z pomarańczy i cytryn. Ostudzić, wyjąć skórki i przecedzić. Dolać wszystkie alkohole, włożyć pokrojone ananasy

Tradycyjna Kuchnia
Babka szampańska 124

Niejednokrotnie wspominałam o magicznej mocy alkoholu dodanego do ciast :) Tym razem wykorzystałam wino musujące (szampana) do pieczenia babki. Sami oceńcie - ale muszę przyznać że wyszła pyszna! Jest jeszcze jedna ważna rzecz, którą muszę poruszyć - a mianowicie musimy koniecznie pamiętać o właściwym zestawieniu dań z odpowiednim rodzajem szampana: w tym wypadku- do ciast – słodki, natomiast np. w przypadku mięs – wytrawny

Tradycyjna Kuchnia
Śledź po wiejsku 146

ułożyć na półmisku, zalać masą grzybową i udekorować majonezem. Polecam również inne potrawy śledziowe: Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie Śledzie w miodzie do słoi - po kaszubsku Śledź marynowany w winie Sałatka śledziowa z kurkami Sałatka śledziowa „pod pierzynką

Tradycyjna Kuchnia
Pasta z serka topionego 129

topionych: Główną przesłanką powstania serów topionych było dążenie do przedłużenia trwałości serów podpuszczkowych. Pierwowzorem sera topionego była szwajcarska potrawa narodowa founde otrzymywana poprzez ogrzewanie silnie dojrzałego sera z domieszką wina białego, które pełniło rolę czynnika emulgującego. Przemysłową produkcję serów topionych rozpoczęła firma Gerber w 1911r. w Szwajcarii. (źródło: www.seromaniacy.pl) Składniki: 4 serki topione 25 dag chudej szynki 1 czerwona

Tradycyjna Kuchnia
Gruszki w syropie własnym z borówkami 179

syropu, napełnić borówkami i ułożyć pionowo na talerzykach. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować i obłożyć pozostałymi borówkami. Dla dorosłych polecam ugotowanie gruszek w białym lub czerwonym wytrawnym winie. A oto kilka innych, smacznych gruszkowych propozycji: Gruszki pijaczki Karmelowe gruszki Tarta gruszkowo- orzechowa Gruszki w occie Ciasto z jagodami i gruszkami Wieprzowina w gruszkach Sernik z gruszkami Gruszki waniliowe

Tradycyjna Kuchnia
Risotto z warzywami i soją 131

Nietypowe, bardzo smaczne i szybkie risotto z soją. Alternatywnie polecam ryż podsmażyć na masełku z dodatkiem wina wytrawnego i wywaru z rosołu (wg tradycyjnej włoskiej receptury) Składniki: 1 ½ szklanki ryżu 1 łyżeczka masła 1 cebula 1 opakowanie mrożonych warzyw 2 pomidory 2 łyżki posiekanych orzechów 2 łyżki oleju ½ puszki soi 1 łyżeczka sosu sojowego Papryka Chilli w proszku sól

Tradycyjna Kuchnia