Dzień dobry!Wczoraj odpoczęłam i dziś mam dla Was kolejną porcję radości. Tym razem coś dla tych, którzy tak jak ja, UWIELBIAJĄ DIY, recykling i w
Gotowanie to kochaniesię jeszcze lepsze.Są NIE-ZIEM-SKIE!Czekolada i kokos to dwie połówki pomarańczy. Są idealnym połączeniem, jak jabłka i miód karmel, jak kino i popcorn, jak piątek i wino, jak Marcin i komputer...ja! Po krótkim zastanowieniu, mój luby jest pomarańczką podzieloną na 3 równiutkie części:)Moim drugim ulubionym cytatem jest " bądź powodem, dla którego ktoś się dziś
Gotowanie to kochaniezjeść jajecznicę lub zupę (rosół, żurek, flaki).11. Ważna jest też zasada "nie mieszania" alkoholi - pijemy jeden rodzaj trunku. Najlepiej czystą wódkę w rozsądnych ilościach. Kac po piwie i winie zwykle jest cięższy.12. Po kilku godzinach od wstania bardzo dobrym pomysłem jest wyjście na spacer - świeże powietrze jest nieocenione w walce z kacem.13. Stare przysłowie mówi: "na kaca
Pasja Smakuciasta filo to danie typu finger food, które świetnie nadaje się na imprezy, mecze, parapetówki czy sylwestra. Ciasto filo jest bardzo chrupiące, dzięki czemu stanowi świetną przekąskę np. do wina lub piwa. Można je przygotować także na kolację. Idealne do maczania w sosie – najlepiej podać je ze słodkim sosem chili, ale jeśli go nie lubicie na pewno sprawdzi
Poezja smakusól dodajemy wedle uznania.3) Ugotowaną marchewkę dodajemy do duszącego się kurczaka z warzywami. Mieszamy i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu. Jako dodatek polecamy ugotowany biały ryż. A także wino białe, lekko wytrawne.Smacznego
Smaki Brazyliikurczaka i podsmażamy pod przykrywką. Następnie wrzucamy skrojoną cebulę i paprykę oraz dodajemy łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego. Dusimy około 10 minut.Czyż nie proste? Do tego lampka czerwonego wina i ... Teściowa Wasza. Powodzenia
Smaki BrazyliiJeśli myśleliście że to koniec postów o drinkach to głęboko się myliliście. Pomimo niesprzyjającej aury i raczej czasu na gorące wino grzane z przyprawami my nadal kontynuujemy temat różnych odmian caipirosca. Abacaxirosca to taka caipirosca tylko zamiast limonki dodamy pokrojone kawałki ananasa. Abacaxi to po portugalsku nic innego jak ananas tak więc nasz drink bardziej swojsko mógłby się
Smaki BrazyliiWiosna puka do drzwi, więc zapraszam ją na talerz wiosennej sałatki z wędzonej makreli. Główny składnik wędzona makrela – pozostałe „na winie”. No może nie tak do końca, bo starałam się jednak, aby była skomponowana i zrównoważona smakowo. Składniki: - 1 makrela (ok. 300g) - 3-4 jajka ugotowane na twardo - pęczek szczypiorku - 1 nieduża czerwona cebula - kawałek młodego pora
mojewypiekiinietylkowrzątku. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wydrążony miąższ z marakui, mieszamy. Wykładamy na sernik i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Sernik z marakują upiekłam, w zasadzie, „na winie”. Nie na tradycyjnym sernikowym twarogu lecz z wykorzystaniem serków mascarpone, jogurtu i śmietany, bo akurat takie składniki miałam. Jest delikatny, lekki niczym chmurka, puszysty jak pianka i bardzo kremowy
mojewypiekiinietylkoszklanym lub blaszanym) można przechowywać nawet kilka miesięcy.” Biscotti di Prato – aromatyczne, rozkosznie chrupiące, z dodatkiem migdałów, pachnące pomarańczą lub cytryną. Do kawy, herbaty czy lampki wina. Poczujcie się przez chwilę… jak we Włoszech. Smacznego. W Wypiekaniu na śniadanie uczestniczyli: Paweł z bloga Marder & Marder Manufacture Ola z bloga Przepisy Aleksandry Agnieszka z bloga Kuchnia
mojewypiekiinietylkotylko. Gdy spróbujecie, na pewno wymyślicie dla niego jeszcze wiele innych zastosowań. Moją propozycją jest Smocze carpaccio. Składniki: - 1 smoczy owoc - ½ cytryny - 2-3 łyżki wina ryżowego Mirin - listki melisy do przybrania - cukier demerara do posypania Umyty owoc obieramy pozostawiając czerwoną, cienką otoczkę. Moim zdaniem w takiej formie się pęknie prezentuje. Kroimy na plasterki
mojewypiekiinietylkośmietany. Młodą kapustę z… wkładką możemy podać z pieczywem, młodymi ziemniakami lub z czym kto lubi, tzn. „bez niczego”. Zaznaczam, że jest to moja wersja kapusty, z serii „na winie”. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Młoda kapusta z… wkładką appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkocyklu wieczorny relaks przy winie i serach prezentowałam już lekką sałatkę z roszponki, sera dojrzewającego Saloio Gourmet i granata. Dziś proponuję bliźniaczą w pewnym sensie wariację ze względu ser tego samego producenta. Ser Saloio Gourmet kozi dojrzewający z ziarnami czarnego pieprzu połączyłam z rukolą i pomarańczami. W takim zestawieniu pieprzowa posypka nie dawała aż tak mocno popalić :) Składniki
Delicious Titbitsdrewnianej desce lub na dużym talerzu. Podajemy z pieczywem pokrojonym na małe kromeczki. Idealne na sylwestrową przekąskę, na romantyczną kolacje we dwoje (koniecznie z kieliszkiem dobrego, czerwonego, wytrawnego wina!) lub na niedzielne, leniwe śniadanie. Tak naprawdę na każdą okazję. Smacznego
W kuchni Katieprzekąska, którą wykonamy w ekspresowym tempie. Wystarczy, że posiadamy w lodówce gotowe ciasto francuskie, trochę żółtego sera i dowolne przyprawy oraz zioła. Idealnie pasują do piwa i czerwonego wina. Zapewniam, że każdy, kto lubi słone przekąski, będzie zachwycony. :) Składniki (na około 30 paluchów) : 2 arkusze ciasta francuskiego (po 350-400 g każdy) 250 g żółtego sera
Food Square