wymysłów. Można ją podawać samą lub jako nadzienie do pierogów, czy krokietów. Jeśli szukacie jednak czegoś bardziej wyszukanego, to polecam przepis na kapustę z grzybami i żurawiną duszoną na winie. Więcej przepisów na Wigilię znajdziecie we wpisie: Przepisy na Boże Narodzenie Kapusta z grzybami wigilijna – Składniki:Kapusta kiszona – 1,2kgSuszone grzyby – 80gCebula – 3 duże
Kulinarne Przebojerozgrzewamy do temperatury około 180 stopni. Podudzia zawieszamy na stojaku, a całość ustawiamy na ruszcie. Używając stojak do grillowania należy pamiętać aby w wanience ociekowej był zawsze płyn (woda, wino, piwo, sok owocowy). Podudzia grillujemy w ten sposób około 20-30 minut lub do momentu aż ich temperatura wewnętrzna osiągnie minimum 88 stopni. Grillowane podudzia z boczkiem
naRuszcieSmaczna pieczeń z szynki z wyrazistym sosem. Sprawdzi się i na świąteczny obiad, i na zimno jako wędlina. Szynka była soczysta i dosyć
Stare GaryMiałam ochotę na takie połączenie - gruszki i gorgonzola. Przepis wydawał się ciekawy i w sumie mało kłopotliwy. Nie było złe, ale też nie powalało. Może to wina gruszek których użyłam, powinny być bardziej dojrzałe. Ale ciekawe doświadczenie i mimo wszystko polecam na efektowną przystawkę .Przepis z tej stronyskładniki (dla 4 osób)2 duże dojrzałe gruszki2 łyżki
Stare Garywłożyć pokrojoną w piórka cebulę, na niej ułożyć mięso, wrzucić pozostałe ząbki czosnku ,bez obierania, 2 listki szałwii. Patelnię na której smażyliśmy mięso podgrzać i wlać do niej kieliszek wina lub wody, zeskrobać wszystko co osadziło się na dnie patelni, całość dodać do mięsa. naczynie przykryć , można folią aluminiową , i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C
Stare Garypory, przed dodaniem do innych warzyw, zawsze starałam się go obsmażyć lub grillować, inaczej, nawet po długim duszeniu, wydawał się surowy lub włóknisty (myślę ze to wina bakłażanów jakie można u nas kupić). Po raz pierwszy bakłażan przypominał te jedzone w ciepłych krajach. Był wspaniały! Wiwat wolnowar!Przepis znalazłam na stronie Eating Wellskładnikiok
Stare Garywyszła pyszna! Jest wymagająca czasowo, ale warto! Bardzo! Ciasto, mimo że takie płynne, okazało się całkiem przyjazne w pracy - no, może poza lekkim przyklejeniem do ściereczki, ale to moja wina, za mało mąką obsypałam. Problemem pewnym okazała się ilość - niestety na kamieniu mieściła się tylko jedna ciabatta a pieczenie trwa prawie 30 minut. Bałam się, że pozostałym czekanie zaszkodzi
Stare Garylodówki.Krem zrobi się bardziej sztywny. Wyjąć szklanki z lodówki 15 min. przed podaniem. Smacznego!Uwagi: Mój krem wyszedł może ciut zbyt rzadki, ale sądzę,że to wina śmietany której użyłam ( miałam 30%) Mimo tego był pyszny.tym razem w zabawie udział wzięliORGANIZATORKI :PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspot.comMARTA www.magicznezyciemarty.plZAPROSZONE BLOGERKI I BLOGERZY :KASIA www.bakeandtaste.blogspot.comMONIKA www.papryczkaa.blogspot.comMAGDA
Stare Garydymka pokrojonakilka plasterków imbiru1 -2 małe zielone lub czerwone chili2 łyżki pasty z czarnej fasoli3 kapusty pak choimarynata1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cukru1 łyżka sosu sojowego jasnego2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry2 łyżeczki pasty kukurydzianej *2 łyżeczki oleju sezamowego* pasta kukurydziana - połączyć 1 część mąki kukurydzianej z 1 1/2 części zimnej wody. Mieszać do osiągnięcia
Stare Garyprzepisie, mimo to, jak dla mnie, nie był on mocno wyczuwalny. Sam chleb natomiast wyszedł mi chyba trochę zbyt zbity. Ale to oczywiście może być wina moja a nie przepisu. Mimo wszystkich moich zastrzeżeń chleb smaczny, może kiedyś do niego wrócę.składnikizaczyn 180 g mąki pszenna chlebowa110 g wody40g aktywnego zakwasu (dokarmionego
Stare GaryOdkrycie chimichurri zawdzięczam naszemu dobremu przyjacielowi z Kanady - Jurkowi S. To on podczas ostatniej naszej rozmowy zachwalał ten sos i namawiał na jego zrobienie. Chimichurri jest
Stare Garypieczoną cebulą. Zrobiłam 4 małe, ale można zrobić z tych proporcji jedną większą tartę. Są przepyszne na zimno, a więc idealne do piknikowego koszyka. Z kieliszkiem białego, wytrawnego wina - super!Inspiracją był przepis na Bon Appetitskładniki ( 4 sztuki)ciasto kruche200 g mąki50 g masła50 g smalcu2 - 3 łyżki zimnej wodyszczypta solinadzienie8 szt zielonych szparagów2 cebulki dymki, biała
Stare Garyjest wieczór. Polecam!Przepis znalazłam na stronie Simply Recipesskładnikimarynata1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki sosu sojowego1/4 szklanki miodu 2 ząbki czosnku, zmiażdżone1 łyżka octu z czerwonego wina 2 - 3 cm kawałek imbiru, w plasterkach 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzupozostałe składniki ok 500 g gotowych steków z antrykotu lub rostbefu,Oliwa
Stare Garymięso, posypać je papryką, na wierzchu pozostałe pieczarki z cebulą. Jeżeli w misce w której leżało mięso został sok - dolać go do naczynia. Dolać 1/3 szklanki bulionu lub czerwonego wina, na wierzchu położyć łyżeczkę masła, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 1 godzinę. Co jakiś czas sprawdzać czy mięso jest już miękkie, moze
Stare Gary