posypać bułką tartą wtedy mamo pewność że ciasto nie będzie nam przywierać do foremek. Schłodzone ciasto należny delikatnie posypać mąką, rozwałkować (nie mam wałka wiec użyłam butelki od wina). Do ciasta przyłożyłam foremki do tartaletek i zaczęłam wycinać kształt i dopasowywać do foremki. Ciasto w foremkach pozakłuwałam troszkę widelcem. Tartaletki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym
ClauditteMissCookingposypać bułką tartą wtedy mamo pewność że ciasto nie będzie nam przywierać do foremek. Schłodzone ciasto należny delikatnie posypać mąką, rozwałkować (nie mam wałka wiec użyłam butelki od wina). Do ciasta przyłożyłam foremki do tartaletek i zaczęłam wycinać kształt i dopasowywać do foremki. Ciasto w foremkach pozakłuwałam troszkę widelcem. Tartaletki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym
ClauditteMissCookingidealną bazą do pasztetów, zup, farszów. Poszłam o krok dalej i zrobiłam pastę kanapkową. To świetny przykład jak zmiana jednego, zdawałoby się nieznaczącego składnika, może zmienić smak całej potrawy. Wino Marsala
Gotuj z Blue Ravengarnku w sypać cebulę z ząbkiem czosnku i smażyć na malutkim ogniu, aż się ładnie zeszkli i zmięknie ok 10 - 15 min. Wmieszać cukier, niech się rozpuści. Wlać wino i wodę. Przyprawić. Dusić , mieszając co jakiś czas ponad godzinę. Po ok 45 min wyjąć czosnek. Doprawić do smaku w razie potrzeby. Konfitura powinna mieć lekką konsystencję
Gaździnka warzyUwielbiam gotować na winie, oczywiście mój czołgista śmieje się ze mnie, że raczej co się nawinie :-) Łobuz !! Tym razem do sosu dodałam piweczko i jogurt :-) a zapach goździków w całym domu... bezcenny :-) Składniki: 250 g piersi kurczaka 1 cebula pęczek natki pietruszki 2-3 goździki (opcjonalnie) kilka pieczarek 2 spore łyżki naturalnego jogurtu szczypta kardamonu, imbiru sól, pieprz, chilli
Gaździnka warzyzbyt niskiej temperaturze, jak radzi Kwestia Smaku, beza opada. Jeśli w zbyt wysokiej, jak radzi Magda Gessler, beza pęka i się kruszy. Oczywiście może to wcale nie wina autorów, lecz nasza, bo coś robiliśmy źle, ale postanowiliśmy spotkać się z autorkami gdzieś po środku. Zatem do dzieła! Najlepiej zacząć od włączenia piekarnika i ustawienia go na 150 stopni
GRUBY WAŁEKlutego :) Chcę się z Wami podzielić świetnym przepisem na romantyczną kolację, bo przecież nie każdy wychodzi do kina czy restauracji. Większość z Was spędza ten wieczór w domu przy winie, do tego świetnym uzupełnieniem będą pierożki buraczane. Nie są bardzo pracochłonne a efekt jest magiczny. Porcja jest na ok 40 pierożków buraczanych Składniki: ok 300 g buraków
Niezły Młynekmnie zna, ten wie, że ze słodyczy najbardziej lubię....śledzie! tak, tak, To wina mojej mamy, która będąc ze mną w ciąży żywiła się tylko śledziami w każdej postaci. I tak, też i mnie zostało. Można powiedzieć, że taką dietę wyssałam z mlekiem maki :) A nowa odsłona śledzi korzennych Seko przypadła nam do bardzo gustu :) Składniki: 400 g Matjasa
Bon Appetit Małgorzatykolejne 10 min. Następnie usmażyć na patelni grillowanej. Na przestudzone plastry warzywa nałożyć pastę - przepis tu , zwinąć w roladki. Ułożyć na talerzu, ozdobić pietruszką lub oregano. Kupić wino i spędzać fantastycznie czas
pieprzny smaczeksosem sojowym do maczania. Jeśli lubimy warto podać też obok marynowany imbir i ostrą wasabi. Jak zrobić sos a’la kabayaki? Potrzebujemy trzech składników: 1/2 szklanki mirinu (wina japońskiego, można ewentualnie zastąpić sake), 1/2 szklanki sosu sojowego i 1/3 szklanki cukru trzcinowego – należy je gotować w rondelku, aż sos zredukuje się do 1/3 objętości. Studzimy i gotowe
Poezja smakutanimi książkami. Pogrążyłam w przeglądaniu znanych lub nie tytułów, te ciekawsze wróciły ze mną do domu, a wraz z nimi nowe pomysły i inspiracje. Książki kucharskie traktuję trochę jak wino, pozwalam im leżakować i lubię po nie sięgać wieczorem delektując się zdjęciami i szukając okazji, by sprawdzić najciekawszy przepis. Pide zaintrygował mnie od razu. Ale pewnie nie była
KUCHARNIApodawało się do pieczeni, przed pieczonym drobiem. Sorbety były lekkimi tzw. "przerywnikami" (nie zawierały tłuszczu ani jajek). Dziś przygotowuje się je z soków lub przecierów owocowych, a czasami dodaje wino lub alkohol. Te wspaniałe desery są wyjątkowo lekkie i niezbyt kaloryczne. Ich przyrządzanie nie jest skomplikowane, można je przygotować nawet dzień przed podaniem. Podstawą sorbetu są zmiksowane owoce
KUCHARNIAsłońcem twarzami. Z jasnymi promykami wplątanymi między rozwiane wiatrem włosy. Z kieszeniami szortów wypchanymi kamyczkami zbieranymi przez M. Z setkami magicznie zapisanych stron książki ulubionej pisarki. Ze skrzynką aromatycznych win, które butelka po butelce odkorkują ciepłe wspomnienia - będziemy się nimi rozgrzewać w jesienne wieczory. Z nowym zapasem sił, których musi nam wystarczyć do następnego lata. Ze smakiem domowych wiejskich
KUCHARNIAmielonej jagnięciny (u mnie jest niedostępna, zastępuję mielonym mięsem wieprzowym lub wołowym) 1/2 kiełbaski chorizo (ok. 90 g) 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek 60 ml bulionu Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią cebulę i czosnek. Mieszać do momentu aż cebula zmięknie. Dodać mielone mięso i smażyć nadal
KUCHARNIAkilku warstw składników, choć nie jest to obowiązującą regułą. W wersji owocowej terrina składa się z różnego rodzaju owoców zatopionych w słodkiej galaretce, często gotowanej na bazie wina. Terrina mięsna zwykle otulona jest kołderką z cieniutko krojonych plasterków boczku. Z kolei wersja serowa lubi być przyrządzana z pieczoną papryką, cukinią czy bakłażanem lub pojawia się w parze
KUCHARNIA