wino - 10075 przepisów (strona:485/672)

Zimowa egzotyka. Tapioka z ananasem i wanilią 253

mnie. Z zimowych obrazków wybieram ten, jaki mam za oknem.  Patrzę na zimę wciąż tak samo - z zachwytem, zmieniając jedynie kubki z herbatą, filiżanki kawy i kieliszki czerwonego wina. W tej bieli i śniegowej zadymce najbardziej ekscytujące i cudownie magiczne jest poczucie bezpieczeństwa.  Ona tam, ja tu.  Ona biała i zimna, ja kolorowa i ciepła

KUCHARNIA
Limonkowa mozzarella 161

Pyszna przekąska, którą możemy zaserwować podczas spotkania z przyjaciółką przy winie, uroczystej kolacji, romantycznym spotkaniu... Jej świeży smak pozostanie z nami na dłużej. Idealna na każdą okoliczność.  SM Mlekovita produkuje mozzarellę mini. Jest fenomenalna jako dodatek do sałatek, dań, lub jako samodzielna przekąska. Składniki: 2 opakowania mozzarelli mini Mlekovita otarta skórka z jednej limonki 4 łyżki oliwy

Malinowe Pocałunki
SOKI KGH Z GRANATU I PIGWY 158

właściwości granat zawdzięcza wyjątkowym składnikom polifenolom. Te związki pochodzenia roślinnego działają przeciw utleniająco, przeciwzapalnie i hamują rozwój raka. Stwierdzono, że sok z owoców granatu znacznie przewyższa jako przeciwutleniacz czerwone wino, sok z jagód, sok z żurawiny, do tej pory uznawane za najsilniejsze przeciwutleniacze.Owoc granatu zawiera dużo witaminy C, niacyny, potasu, błonnika, kwasy organiczne oraz białko. To zdrowy, naturalny

Z Majeczką w kuchni
SOS SALSA 136

przepis Składniki 2 cebule 3 papryki czerwone 3 małe papryczki chili 4 ząbki czosnku 1 i 1/2 kg pomidorów lima 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli Przygotować warzywa. Cebule drobno pokroić. Papryki oczyścić

w mojej kuchni
ROGALIKI Z WODY 168

Składniki (na 5-6 słoików): 2 cebule 3 papryki czerwone 3 małe papryczki chili 4 ząbki czosnku 1 i 1/2 kg pomidorów lima 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli Przygotować warzywa. Cebule drobno

w mojej kuchni
Briami -casseruola Delicious, 141

okolo 1 1/2 godziny lub dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ladnie sie przyrumienily. Grecy podaja te zapiekanke z plastrem zimnego sera feta i chrupiaca bagietka. Wino jak najbardziej wskazane! =====dodatkowe informacje * Parmezan powinien byc pokrojony w kostke, a nie starty - kostki sera zamienia sie w nieregularne, przyrumienione brylki, natomiast stary ser sie tylko roztopi

w mojej kuchni
Sproszkowana pomarańcza --- arancione in polvere 191

Jako dodatek do wina  lub  herbaty, jako aromat do ciast i kremów,  czy do zapachowego  cukru:-).  Pomarańcze dokładnie myjemy,nastepnie obieramy i oczyszczamy skórki z białej części .Pomarańczę i białą część skórki możemy wykorzystać w wyciskarce soków.Skórkę mielimy w maszynce do mięsa.Zmielona wysypujemy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia .Suszymy w temp

w mojej kuchni
Wstążka karbowana z gulaszem 215

ugotujemy gulasz a następnie podamy go ze wstążkami. Składniki -reginette  FABIJAŃSCY -mięso wołowe, na gulasz -pieprz ziołowy  SKWORCU -przyprawa do wołowiny  SKWORCU -ocet winny z czerwonego wina 6% u mnie Jamar -oliwa z oliwek z dodatkiem peperoncino i czosnku , u mnie Goccia D'Oro -czerwona i żółta papryka pokrojona w paseczki -natka pietruszki bądz seler naciowy

Z Kuchni Do Kuchni
Kisz lotaryński - tartaletki 190

wyjść ładniejsze i muszę jeszcze poćwiczyć, ale gwarantuję Wam, że mięsożercy będą się nimi zajadać. Tarty najlepiej podawać z sałatami, rukolą lub szpinakiem, skropionymi prostym dresingiem i kieliszkiem białego wina. Składniki ciasto 2 szklanki drobnej mąki (pszenna tortowa 450 lub krupczatka) 150g masła 1/3 szklanki zimnej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli szczypta cukru masa śmietanowo-jajeczna 1 szklanka

W kuchni wieczorem
Włoska robota – mój przepis na idealny wieczór … 260

przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na talerzu kładziemy makaron, potem wykładamy 5 pulpecików i polewamy sosem. Na końcu posypujemy spaghetti parmezanem. Idealnie smakuje z kieliszkiem czerwonego półwytrawnego wina, smacznego! Do pełni włoskiego wieczoru potrzebowałam również filmu produkcji włoskiej lub ewentualnie o tematyce włoskiej. Nie wybrałam komedii romantycznej jak mogło by się wydawać. Postawiłam na film pod tytułem

Projekty ze smakiem
Clafoutis- wiśnie pod kremowym ciastem 222

owoców, to można wykorzystać każde inne lub swoje ulubione, mogą być i świeże, mrożone, jak również te z puszki. Prosty i nieskomplikowany deser, a podany z kieliszkiem wina zamieni zwykłą kolację w słodką i wyborną ucztę- a Walentynki już niedługo więc zapisujcie przepis! ;)  Deser ten startował w konkursie na serwisie  gotujmy.pl  i... Kitchen Aid w najpiękniejszym

Kraina Miodem Płynąca
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 155

smak z wyczuwalna słodyczą, dlatego idealnie komponuje  się  z jabłkami oraz gruszkami.  Chętnie  dodawany do  deserów , ciast, owsianek a także kaw, czekolad oraz grzanego wina.        Zbawienny dla osób z cukrzycą, ponieważ reguluje poziom cukru we krw i oraz zmniejsza  łaknienie  na słodycze. Poza tym ma właściwości antybakteryjne

Życie na widelcu
Przy świecach... czyli sałatka z kurczakiem! 162

sosem winegret przed samym podaniem !:) Nakrywamy do stołu ,układamy świece na stole następnie włączamy nastrojową muzyczkę i rozkoszujemy się swoim towarzystwem przy wspaniałej zdrowej kolacji oraz przy kieliszku białego wina !  Życzę Smacznego

Wspólne smaki
Sałatka makaronowa 450

winie, czyli: co się nawinie - to do sałatki) :) Składniki: -1 opak. makaronu ryżowego -puszka groszku -mały słoik selera marynowanego -3-4 jajka -kilka plastrów wędliny gotowanej -kilka plastrów żółtego sera -majonez, pieprz, sól -1 ząbek czosnku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, makaron gotujemy "al dente" zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzone jajka kroimy w kostkę, seler odcedzamy z zalewy

KasiekGotuje
Pralinki waniliowo-kokosowe 142

serkiem waniliowym i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Można dodać trochę wiórek do masy, pralinki będą bardziej kokosowe. Zamiast wiórek można wsypać też rozdrobnione orzechy. Ja dodałam troszkę wiśniowego wina, aby przełamać słodycz. Całość dokładnie mieszamy, formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach. Każdą kulkę wkładamy do papilotki. Batony kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki. W ten sposób powstanie

KasiekGotuje