włożyć pokrojoną w piórka cebulę, na niej ułożyć mięso, wrzucić pozostałe ząbki czosnku ,bez obierania, 2 listki szałwii. Patelnię na której smażyliśmy mięso podgrzać i wlać do niej kieliszek wina lub wody, zeskrobać wszystko co osadziło się na dnie patelni, całość dodać do mięsa. naczynie przykryć , można folią aluminiową , i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C
Stare Garypory, przed dodaniem do innych warzyw, zawsze starałam się go obsmażyć lub grillować, inaczej, nawet po długim duszeniu, wydawał się surowy lub włóknisty (myślę ze to wina bakłażanów jakie można u nas kupić). Po raz pierwszy bakłażan przypominał te jedzone w ciepłych krajach. Był wspaniały! Wiwat wolnowar!Przepis znalazłam na stronie Eating Wellskładnikiok
Stare Garywyszła pyszna! Jest wymagająca czasowo, ale warto! Bardzo! Ciasto, mimo że takie płynne, okazało się całkiem przyjazne w pracy - no, może poza lekkim przyklejeniem do ściereczki, ale to moja wina, za mało mąką obsypałam. Problemem pewnym okazała się ilość - niestety na kamieniu mieściła się tylko jedna ciabatta a pieczenie trwa prawie 30 minut. Bałam się, że pozostałym czekanie zaszkodzi
Stare Garylodówki.Krem zrobi się bardziej sztywny. Wyjąć szklanki z lodówki 15 min. przed podaniem. Smacznego!Uwagi: Mój krem wyszedł może ciut zbyt rzadki, ale sądzę,że to wina śmietany której użyłam ( miałam 30%) Mimo tego był pyszny.tym razem w zabawie udział wzięliORGANIZATORKI :PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspot.comMARTA www.magicznezyciemarty.plZAPROSZONE BLOGERKI I BLOGERZY :KASIA www.bakeandtaste.blogspot.comMONIKA www.papryczkaa.blogspot.comMAGDA
Stare Garydymka pokrojonakilka plasterków imbiru1 -2 małe zielone lub czerwone chili2 łyżki pasty z czarnej fasoli3 kapusty pak choimarynata1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cukru1 łyżka sosu sojowego jasnego2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry2 łyżeczki pasty kukurydzianej *2 łyżeczki oleju sezamowego* pasta kukurydziana - połączyć 1 część mąki kukurydzianej z 1 1/2 części zimnej wody. Mieszać do osiągnięcia
Stare Garyprzepisie, mimo to, jak dla mnie, nie był on mocno wyczuwalny. Sam chleb natomiast wyszedł mi chyba trochę zbyt zbity. Ale to oczywiście może być wina moja a nie przepisu. Mimo wszystkich moich zastrzeżeń chleb smaczny, może kiedyś do niego wrócę.składnikizaczyn 180 g mąki pszenna chlebowa110 g wody40g aktywnego zakwasu (dokarmionego
Stare GaryOdkrycie chimichurri zawdzięczam naszemu dobremu przyjacielowi z Kanady - Jurkowi S. To on podczas ostatniej naszej rozmowy zachwalał ten sos i namawiał na jego zrobienie. Chimichurri jest
Stare Garypieczoną cebulą. Zrobiłam 4 małe, ale można zrobić z tych proporcji jedną większą tartę. Są przepyszne na zimno, a więc idealne do piknikowego koszyka. Z kieliszkiem białego, wytrawnego wina - super!Inspiracją był przepis na Bon Appetitskładniki ( 4 sztuki)ciasto kruche200 g mąki50 g masła50 g smalcu2 - 3 łyżki zimnej wodyszczypta solinadzienie8 szt zielonych szparagów2 cebulki dymki, biała
Stare Garyjest wieczór. Polecam!Przepis znalazłam na stronie Simply Recipesskładnikimarynata1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki sosu sojowego1/4 szklanki miodu 2 ząbki czosnku, zmiażdżone1 łyżka octu z czerwonego wina 2 - 3 cm kawałek imbiru, w plasterkach 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzupozostałe składniki ok 500 g gotowych steków z antrykotu lub rostbefu,Oliwa
Stare Garymięso, posypać je papryką, na wierzchu pozostałe pieczarki z cebulą. Jeżeli w misce w której leżało mięso został sok - dolać go do naczynia. Dolać 1/3 szklanki bulionu lub czerwonego wina, na wierzchu położyć łyżeczkę masła, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 1 godzinę. Co jakiś czas sprawdzać czy mięso jest już miękkie, moze
Stare GaryUwagi: Po wymieszaniu składników, masy wyszło ok 1 l. I dla takiej ilości można przyjąć ilość żelatyny. Używałam żelatyny w listkach, po namoczeniu, rozpuściłam ją w 1/4 szklanki podgrzanego wina. Zgodnie z opisem na opakowaniu, ilość listków żelatyny których użyłam to 6 szt na 500 ml płynu
Stare Garyprzelać masę, przykryć i wstawić do lodówki dobrych kilka godzin, najlepiej na całą noc. Podawać z cząstką cytryny. Można też podawać mus zrobiony w małych miseczkach czy kieliszkach do wina. Smacznego Post Mus z łososia wędzonego pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plDzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej kaczki czy gęsi i klusek. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkuchni.Dojrzale owoce znakomicie nadaja sie do przyrzadzania z nich dzemow,powidel,konfitur i sokow.Intensywny kolor przygotowanego soku umozliwia wykorzystanie go jako naturalnego barwnika do kisieli , galaretek i win owocowych.Przy zbieraniu owocow odrzucamy wszystkie niedojrzale,gdyz zawieraja duze ilosci sambunirginy i sambucyny .Jest to silna trucizna,ktorej latwo mozna sie jednak pozbyc dzieki poddaniu owocow dzialaniu wysokiej temperatury.Kwiaty zawieraja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Specjalisci twierdza jednomyslnie,ze to "owoc zycia".Jest pelen antyutleniaczy.Zawiera ich trzy razy wiecej niz ta sama ilosc zielonej herbaty,czy czerwonego wina.Sa bogatym zrodlem witamin
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!