kwiatów lawendy, nie dopuszczając do zagotowania, odcedzić. Żółtka ubić z cukrem do białości w metalowej misce, miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i ubijać dalej stopniowo dodając wino i lawendową śmietanę. Gdy masa zgęstniej zdjąć z pary, ubijać jeszcze 1 minutę, wystudzić. Zabajone wylać na talerz, na środku postawić piramidkę z naleśników, udekorować owocami i kwiatami lawendy
SzczyptaSmaQzwykłego),1 łyżka posiekanej świeżej macierzanki (lub tymianku),1 czerstwa kajzerka,2 jaja4 łyżki wyłuskanego słonecznika,200 ml mleka,50 ml koniaku,50 ml porto (lub innego czerwonego, słodkiego wina),oliwa,sól i pieprz do smaku,listek laurowy,4 ziarna ziela angielskiego,szczypta gałki muszkatołowej.Przygotowanie:Włoszczyznę umyć i obrać. Mięso umyć, ugotować do miękkości razem z włoszczyzną, listkiem
SzczyptaSmaQsurowo z powodu zawartości sambunigryny, substancji toksycznej, którą łatwo usunąć w trakcie przerabiania, np. gotowania lub suszenia. Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek). Pikantna konfitura
SzczyptaSmaQwalki z przeziębieniami i grupą. Owoce róży można zbierać od końca lipca. Przemrażanie owoców w zamrażarce lub zbiór po przymrozkach jest wskazane przy wyrobie konfitur (podnosi walory smakowe) i wina (przyśpiesza fermentację). Przy produkcji nalewek, octów smakowych lub suszu nie ma potrzeby mrożenia. Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży, 1 kg owoców pigwy (lub pigwowca japońskiego), 600 ml syropu
SzczyptaSmaQTypowo włoskie, kruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego wina marsala . Zamiast migdałów prozdrowotna żurawina. Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 2,5 szklanki mąki, ½ szklanki cukru, Skórka otarta z pomarańczy, 4 jaja (jedno do smarowania ciastek), 2 łyżki
SzczyptaSmaQsojowy - to jest mój sposób doprawienia, każdy może robić to wedle swoich kubków smakowych nie bójmy się tworzyć nowych smaków, każdy dodatek np. woda z ogórków kiszonych czy czerwone wino doda mu wykwintnego smaku - można równie dobrze ten sos przed zagęszczeniem wykorzystywać jako bazę do innych sosów, dlatego warto zawsze pod ręką mieć sos zamrożony lub spasteryzowany
Basia w kuchnipieprzem( gotowy zmielony pieprz nie da nam tego cudownego aromatu i świeżości pieprzu)ja jestem zakochana w tym daniu a tak zapamiętałam to danie cudowny makaron i dobre czerone wino :)smacznego
Basia w kuchniprzerabia się kilkaset ton tych owoców dziennie!Adżarska wieśKlimat Gruzji, niesamowitą gościnność Adżarów i ich pyszną kuchnię najlepiej poznaje się w ich domach. Tutaj chyba każdy ma zapas domowego wina i czaczy. Niezwykle miło wspominam wizytę w Gobroneti - wiosce położonej wysoko w górach, daleko od cywilizacji. Została rozsławiona w książce Marcina Mellera, dlatego jest chętnie odwiedzana przez Polaków. Zamieszkuje
Poezja smakunatłuszczonej patelni grillowej.Na każdym kawałku selera ułożyć ćwiartkę gruszki i przebić wykałaczką z listkiem melisy. Osobno podać krem cytrynowy aceto balsamico.Niezbędnym uzupełnieniem andrzejkowego poczęstunku będzie barszczyk czerwony, lampka wina i filiżanka kawy.Na koniec Andrzejkowa „pogodynka”.Gdy św. Andrzej ze śniegiem przybieży ,sto dni śniegu na polu leży.Śnieg na Andrzeja dla zboża zła nadzieja.Jeżeli
Kulinarny karnet ChristopheraDzień dobry,Wyobraźcie sobie, że właśnie wróciliście do domu z pracy. Jakby nie wystarczały Wam korki na ulicach i tłok w komunikacji miejskiej, jeszcze ta końcówka
Chilli Czosnek i Oliwagotowe do spożycia...ale ja dodałam na wierzch jeszcze po niecałej łyżce na każdą muszlę , mojego Strogonowa, tak na smak. Nie zawiodłam się. Niebiańsko pyszne, ekskluzywne danie. Jeszcze wino musujące...i bilet na Półwysep gotowy!Danie jest bardzo proste ale tak eleganckie i wykwintne , że zachwyci soba niejednego wybrednego smakosza.Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnikajmakowy pudding chlebowy z malinami i borówkamiWcale nie kazałam kupić mamie chleba i nie zabunkrowałam go głęboko w szafce byle mi go do dzisiaj nie zjedli, nieeee, ale, moja wina? Stęskniłam się za tym miękkim, kremowym środkiem i chrupiącą skorupką <3Upały wróciły. Tak więc koniec z porannym(no prawie 11, to przecież jeszcze wcześnie) bieganiem, na rzez tego
More food, love and dreamssklepach z ciuchami, a jeszcze bardziej je kupować. (moja mama mówi, że jak pójdę do sklepu i niczego nie kupię to mam potem depresję xd haha, moja wina, że jest tyle ślicznych rzeczy, a zwłaszcza w tym sezonie? no właśnie a ja nie mogę nic teraz kupić, bo zbieram na bieżnię, niech zginą za te ciuchy, za ładne
More food, love and dreamsmleku z borówkami i chałwąZdjęcie niewyraźne, ale na szybko bo(jak zwykle) źle wymierzyłam czas no i nie miałam go za dużo :P Trochę się rozwaliły, ale może to wina mąki orkiszowej, ale pomijając ten fakt, były genialne <3 No, bo skoro już polubiłam chałwę, trzeba ją wypróbować w każdej kombinacji. :PA teraz marsz do lekcji
More food, love and dreamsgładko, a tu kiedy przyszła pora przewrócenia ups, mamy problem, jakoś wybrnęłam i jakoś się udały, ale już chyba łatwiejsze w wykonaniu są te z patelni. (albo to wina mojego dziwnego/starego piekarnika >.<)A grudzień zaczynam z kubkiem herbaty, dwoma stronami słówek z angielskiego i chemią
More food, love and dreams