wino - 10075 przepisów (strona:499/672)

Czekoladowe naleśniki na lawendowym zabajone 233

kwiatów lawendy, nie dopuszczając do zagotowania, odcedzić. Żółtka ubić z cukrem do białości w metalowej misce, miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i ubijać dalej stopniowo dodając wino i lawendową śmietanę. Gdy masa zgęstniej zdjąć z pary, ubijać jeszcze 1 minutę, wystudzić. Zabajone wylać na talerz, na środku postawić piramidkę z naleśników, udekorować owocami i kwiatami lawendy

SzczyptaSmaQ
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 155

zwykłego),1 łyżka posiekanej świeżej macierzanki (lub tymianku),1 czerstwa kajzerka,2 jaja4 łyżki wyłuskanego słonecznika,200 ml mleka,50 ml koniaku,50 ml porto (lub innego czerwonego, słodkiego wina),oliwa,sól i pieprz do smaku,listek laurowy,4 ziarna ziela angielskiego,szczypta gałki muszkatołowej.Przygotowanie:Włoszczyznę umyć i obrać. Mięso umyć, ugotować do miękkości razem z włoszczyzną, listkiem

SzczyptaSmaQ
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 212

surowo z powodu zawartości sambunigryny, substancji toksycznej, którą łatwo usunąć w trakcie przerabiania, np. gotowania lub suszenia. Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek).  Pikantna konfitura

SzczyptaSmaQ
Nalewka z dzikiej róży i pigwy z nutą wanilii 172

walki z przeziębieniami i grupą. Owoce róży można zbierać od końca lipca. Przemrażanie owoców w zamrażarce lub zbiór po przymrozkach jest wskazane przy wyrobie konfitur (podnosi walory smakowe) i wina (przyśpiesza fermentację). Przy produkcji nalewek, octów smakowych lub suszu nie ma potrzeby mrożenia. Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży, 1 kg owoców pigwy (lub pigwowca japońskiego), 600 ml syropu

SzczyptaSmaQ
Cantucci z żurawiną 197

Typowo włoskie, kruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego wina  marsala . Zamiast migdałów prozdrowotna żurawina. Czas przygotowania: 60 minut     Składniki: 2,5 szklanki mąki, ½ szklanki cukru, Skórka otarta z pomarańczy, 4 jaja (jedno do smarowania ciastek), 2 łyżki

SzczyptaSmaQ
Sos ciemny pieczeniowy domowy 203

sojowy - to jest mój sposób doprawienia, każdy może robić to wedle swoich kubków smakowych nie bójmy się tworzyć nowych smaków, każdy dodatek np. woda z ogórków kiszonych czy czerwone wino doda mu wykwintnego smaku - można równie dobrze ten sos przed zagęszczeniem wykorzystywać  jako bazę do innych sosów, dlatego warto zawsze pod ręką mieć sos zamrożony lub spasteryzowany

Basia w kuchni
Doskonałe spaghetti carbonara na domowym Tagliolini 179

pieprzem( gotowy zmielony pieprz nie da nam tego cudownego aromatu i świeżości pieprzu)ja jestem zakochana w tym daniu a tak zapamiętałam to danie cudowny makaron i dobre czerone wino :)smacznego

Basia w kuchni
Czy warto jechać do Gruzji? cz. II – Adżaria 266

przerabia się kilkaset ton tych owoców dziennie!Adżarska wieśKlimat Gruzji, niesamowitą gościnność Adżarów i ich pyszną kuchnię najlepiej poznaje się w ich domach. Tutaj chyba każdy ma zapas domowego wina i czaczy. Niezwykle miło wspominam wizytę w Gobroneti - wiosce położonej wysoko w górach, daleko od cywilizacji.  Została rozsławiona w książce Marcina Mellera, dlatego jest chętnie odwiedzana przez Polaków. Zamieszkuje

Poezja smaku
Andrzejki 2014 - cień wosku 210

natłuszczonej patelni grillowej.Na każdym kawałku selera ułożyć ćwiartkę gruszki i przebić wykałaczką z listkiem melisy. Osobno podać krem cytrynowy aceto balsamico.Niezbędnym uzupełnieniem andrzejkowego poczęstunku będzie barszczyk czerwony, lampka wina i filiżanka kawy.Na koniec Andrzejkowa  „pogodynka”.Gdy św. Andrzej ze śniegiem przybieży ,sto dni śniegu  na polu leży.Śnieg na Andrzeja dla zboża zła nadzieja.Jeżeli

Kulinarny karnet Christophera
Ekspresowa zupa na jesień, z kapustą i fasolą 185

Dzień dobry,Wyobraźcie sobie, że właśnie wróciliście do domu z pracy. Jakby nie wystarczały Wam korki na ulicach i tłok w komunikacji miejskiej, jeszcze ta końcówka

Chilli Czosnek i Oliwa
Conchiglioni rigati ze szpinakiem 199

gotowe do spożycia...ale ja dodałam na wierzch jeszcze po niecałej łyżce na każdą muszlę , mojego Strogonowa, tak na smak. Nie zawiodłam się. Niebiańsko pyszne, ekskluzywne danie. Jeszcze wino musujące...i bilet na Półwysep gotowy!Danie jest bardzo proste ale tak eleganckie i wykwintne , że zachwyci soba niejednego wybrednego smakosza.Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
345. 128

kajmakowy pudding chlebowy z malinami i borówkamiWcale nie kazałam kupić mamie chleba i nie zabunkrowałam go głęboko w szafce byle mi go do dzisiaj nie zjedli, nieeee, ale, moja wina? Stęskniłam się za tym miękkim, kremowym środkiem i chrupiącą skorupką <3Upały wróciły. Tak więc koniec z porannym(no prawie 11, to przecież jeszcze wcześnie) bieganiem, na rzez tego

More food, love and dreams
374. Zjedzmy razem owisankę + 20 faktów o mnie 246

sklepach z ciuchami, a jeszcze bardziej je kupować. (moja mama mówi, że jak pójdę do sklepu i  niczego nie kupię to mam potem depresję xd haha, moja wina, że jest tyle ślicznych rzeczy, a zwłaszcza w tym sezonie? no właśnie a ja nie mogę nic teraz kupić, bo zbieram na bieżnię, niech zginą za te ciuchy, za ładne

More food, love and dreams
387. 167

mleku z borówkami i chałwąZdjęcie niewyraźne, ale na szybko bo(jak zwykle) źle wymierzyłam czas no i nie miałam go za dużo :P Trochę się rozwaliły, ale może to wina mąki orkiszowej, ale pomijając ten fakt, były genialne <3 No, bo skoro już polubiłam chałwę, trzeba ją wypróbować w każdej kombinacji. :PA teraz marsz do lekcji

More food, love and dreams
462. Nie udane, ale za to z czekoladą. 128

gładko, a tu kiedy przyszła pora przewrócenia ups, mamy problem, jakoś wybrnęłam i jakoś się udały, ale już chyba łatwiejsze w wykonaniu są te z patelni. (albo to wina mojego dziwnego/starego piekarnika >.<)A grudzień zaczynam z kubkiem herbaty, dwoma stronami słówek z angielskiego i chemią

More food, love and dreams