chleb - 26176 przepisów (strona:473/1746)

Pasta kanapkowa z sera neufchatel 145

się z wami przepisem. W ogóle ten ser to bardzo wdzięczny temat do dalszego przetwarzania. Szybka, przepyszna, idealna na kanapki pasta sprawdzi się w każdej sytuacji. Grubo posmarowana na chlebie może stanowić bazę kanapki. Można też posmarować cienko zamiast masła, a na wierzch dać wszystko, co wpadnie nam do głowy. Dobrze smakuje nawet z wędliną.       Potrzebujemy

Marder&Marder Manufacture
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony. 35377

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zakwas z buraków wg Magdy Gessler to moja kolejna propozycja w świątecznym menu. Zamiast soku z kiszonych ogórków zdecydowanie polecam użyć chleba na zakwasie :) Smak jest bez wątpienia lepszy :) Poza tym Magda Gessler w swoim oryginalnym przepisie każe zebrać pleśń z powierzchni, a kwas ponownie przecedzić przez gazę. Ja oczywiście Wam takich praktyk nie zalecam. Jeśli wytworzy(...)Składniki: 1kg buraków (4 duże buraki) 5 szklanek wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe garść kminku 3 ziarenka ziela angielskiego kromka razowego chleba na zakwasie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zakwas z buraków wg Magdy Gessler – Wykonanie: Wodę z cukrem i solą zagotować. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić

Kulinarne Przeboje
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 197

ciecierzycy   s ól i pieprz   4 łyżki oliwy extra  vergine   1 cebula   rozmaryn, szałwia   2 szklanki bulionu warzywnego   4 kromki chleba domowego wypieku   2 łyżki brandy lub  koniaku   1 ząbek czosnku   500   g  dużych  krewetek     Sposób przygotowania:   Po 6 godzinach namaczania ciecierzycy gotujemy(...)gotujemy dopóki brandy całkowicie nie odparuje.    Nakładamy krem do głębokich talerzy lub do miseczek. Na środek każdej zupy nakładamy łyżeczkę krewetek, dodajemy 1 kromkę  tostowanego  chleba (lub grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe!   Lazania  z dorsza z bazyliowym pesto      Składniki:   1 litr mleka   100 g mąki

SzczyptaSmaQ
ZAKWAS NA BARSZCZ 791

zabierać. Składniki: 1,5 kg buraków 2,5 l wody 20g soli kamiennej 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2 ziela ang 6 ząbków czosnku kromka dobrego razowego chleba- jeśli nie mamy pewności że chleb jest na prawdę razowy, lepiej go nie dodawać Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Dodajemy przyprawy, zalewamy ostudzoną wodą w której rozpuszczamy sól(...)wierzch kładziemy kromkę chleba. Przykrywamy bawełnianą szmatką lub gazą, odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie przecedzamy, zlewamy

Z Majeczką w kuchni
Tosty pieczarkowe z wędzonym kurczakiem 166

Większość z nas pamięta tosty z "budki". Przypominamy, proponując wersję troszkę "podrasowaną" wędzonym kurczakiem.    Składniki chleb tostowy 200 g pieczarek 200 g sera żółtego 500 g wędzonych pałek z kurczaka 1 cebula     Przygotowanie   Mięso oddzieliłem od kości, pokroiłem na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyściłem, pokroiłem na plasterki, ser starłem na dużych oczkach, cebulę drobno posiekałem(...)kromki chleba tostowego ułożyłem: pieczarki, kurczaka, ser, cebulę i przykryłem kolejną kromką chleba. Grilla rozgrzałem do najwyższej temperatury i piekłem jednocześnie z obu stron przez 4 min. Jeśli nie posiadacie grilla elektrycznego z funkcją opiekania z obu stron jednocześnie, można to zrobić na zwykłym lub patelni do grillowania układając garnek na toście. Opiekamy wtedy przez 2-3 min z każdej

R'n'G Kitchen
Barszcz na zakwasie 385

laurowy Ziele angielskie Pieprz czarny w ziarnach Sól majeranek Na zakwas : 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra Wykonanie: Na około tydzień przed wigilią nastawiamy zakwas. Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie(...)plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by pokryła buraki. Dodajemy kromkę chleba razowego w materiałowym (najlepiej z organzy) woreczku. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 4-6 dni. Po tym czasie wyjmujemy chleb z zakwasu, zbieramy ewentualną pianę i zlewamy zakwas do wyparzonych butelek

Pyry na Gaz
Zupa dyniowa (pikantna) z grzankami. 188

gęstości) około 10 garści dyni (pokrojonej w sporą kostkę) 2 średnie marchewki sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, bazylia, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, chili grzanki: kilka kromek chleba łyżka masła mała cebula czosnek granulowany Przygotowanie: Przygotować grzanki. Pokroić chleb w kostkę. na patelni rozgrzać masło, zeszklić poszatkowaną drobno cebulę, przyprawić czosnkiem, podprażyć. Wrzucić chleb i co jakiś czas mieszać

Tagebuch po polsku
Zakwas żytni krok po kroku 147

Często piekę chleby na zakwasie żytnim, przygotowanie zakwasu jest bardzo proste tylko trzeba trochę czasu żeby go przygotować. Zakwas im starszy tym lepszy, ja swój mam już trzy lata i co tydzień piekę z niego chleb. Składniki: 250 gram mąki żytniej razowej typ.2000 250 ml.letniej wody o temperaturze 40 stopni Dodatkowo: duże naczynie szklane drewniana łyżka gaza Sposób przygotowania: Dzień(...)Czynność powtarzamy przez trzy kolejne dni. Dzień 6. Zakwas jest już gotowy, powinien mieć ładny owocowy zapach i pęcherzyki powietrza, możemy  już zacząć piec z niego chleb. Przechowywanie zakwasu:  Z aktywnego zakwasu odkładamy za każdym razem 3 łyżki zakwasu do nowego, czystego szklanego naczynia, przykrywamy gazą. Trzymamy go w lodówce nie dłużej niż 14 dni. Jeśli planujemy wypiek

Bajeczna Kuchnia
Zakwas na barszcz 164

przygotować kilka - kilkanaście dni wcześniej a smak barszczu jest przepyszny. SKŁADNIKI: 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra WYKONANIE: Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami(...)czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by pokryła buraki. Dodajemy kromkę chleba razowego w materiałowym (najlepiej z organzy) woreczku. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 4-6 dni. Po tym czasie wyjmujemy chleb z zakwasu, zbieramy ewentualną pianę i zlewamy zakwas do wyparzonych butelek. Przechowujemy w lodówce lub innym zimnym miejscu

Pyry na Gaz
Szpik – masło bogów 343

użyj ust i języka, żeby wyssać szpik z miejsc niedostępnych dla łyżeczki. Niektórzy także posługują się pałeczkami, żeby wydobyć ostatnie kawałeczki szpiku z zakamarków kości. Dla osoby wychowanej na chlebie i chudziutkim mięsie ten smak może być na początku trudny. Jednak dzieci go uwielbiają – im mniejsze, tym bardziej. Możesz szpik dać nawet niemowlęciu (od około 9 miesięcy), tylko(...)żadnych skomplikowanych przypraw – z samą solą jest tak pyszny , że nie bez powodu nazywany jest masłem bogów . Najlepiej zjeść sam szpik łyżeczką bez dodatków, ale możesz nim posmarować chleb paleo (tylko taki o łagodnym smaku, bez przypraw, np. Chleb paleo z mąki migdałowej) , świetnie też do niego pasuje zielona sałatka przyprawiona sokiem z cytryny. Szpik nie zawiera w ogóle

PaleoSMAK
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 225

opcjonalnym serem), praktyczniejszą (bez świeżej bazylii) i smaczniejszą (z suszonymi pomidorami) wersję pesto . Pesto to nie tylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno(...)składzie nie ma świeżej zielonej bazylii, możesz mieć wszystkie składniki pod ręką w domu i w błyskawicznie przygotować pesto, kiedy tylko przyjdzie na to ochota. Zobacz też przepis na chleb, który w składzie zawiera to właśnie pesto : Chleb paleo śródziemnomorski . Tradycyjne przepisy na pesto zawierają orzeszki piniowe, które nie dość, że są drogie, to jeszcze zawierają ogromne ilości tłuszczów wielonienasyconych

PaleoSMAK
Zdrowsze tosty francuskie 132

Tosty francuskie w zdrowszej odsłonie :) Zamiast tostowego – chleb żytni. Zamiast cukru – ksylitol. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  kilkanaście minut Ilość porcji:                 2 Wartość kaloryczna:   330 kcal Składniki(...)kromki chleba żytniego ·          1 jajko ·          ¼ szklanki mleka ·          1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wanilii w innej postaci ·          3-4 łyżki ksylitolu lub cukru do smaku

Bazując na smaku
Chleb dyniowy 126

Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy  pozostałą letnią wodę, puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto.  Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.  Chleb przekładamy do trzech keksówek (31 x 12 cm.) wyłożonych papierem  do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Wyrośnięte  chleby smarujemy jajkiem roztrzepanym ze śmietaną. Wstawiamy do piekarnika(...)nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-50 minut.  Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce

Bajeczna Kuchnia
Bułeczki z pieczarkami 247

Zdjęcie nie zbyt piękne, ale nie było czasu na zrobienie innego..Jakiś czas temu znalazłam przepis na chleb bez zagniatania ..z tego samego ciasta można zrobić i chleb i bułeczki i pizzę itd..Zaciekawił mnie sposób przygotowania i to, że ciasto można przechowywać w lodówce nawet 14 dni,a w razie potrzeby wystarczy odkroić lub oderwać potrzebny kawałek ciasta(...)dokładnie obtoczyć go w mące,następnie uformować chleb lub bułki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 2 godziny.Ja ciasto zrobiłam wieczorem..według przepisu miało rosnąć przez 2 godziny ,a potem należało wstawić je do lodówki.U mnie rosło chyba krócej, nie wiem...wiem , że zasnęłam ..a mąż wrócił z pracy z drugiej zmiany i obudził mnie

Moje domowe kucharzenie
Tosty z serem i pieczarkami 178

Chcecie pobyczyć się wieczorem przed telewizorem z pyszną i kaloryczną przekąską w ręku? Polecamy klasyczne tosty, które potrafi przygotować każdy:) 25 min 4 tosty składniki: 8 kromek chleba tostowego masło 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 4 kawałki szynki (nam najbardziej smakuje konserwowa) 8 kawałków żółtego sera sól, pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie ketchup majonez wykonanie: Pieczarki kroimy w paski(...)cebulkę w piórka. Dusimy razem na łyżce masła lub oliwy przez ok. 10 min doprawiając do smaku słodką papryką. W międzyczasie, dwie kromki chleba smarujemy masłem i składamy posmarowanymi powierzchniami do siebie. Z wierzchu układamy warstwowo kolejno: ser żółty, wędlinę, posypujemy ziołami, pieprzem i solą. Nakładamy pieczarki i cebulę, a wszystko nakrywamy drugim plasterkiem żółtego sera. Rozgrzewamy patelnię (nie używamy

Ania i Marcin gotują