sałaty roszponki, kilka liści sałaty rzymskiej, 2 jajka, 1 pomidor, 150 g sera feta, 2 łyżki łuskanego słonecznika, kawałek zielonej papryki, Na grzanki: 2 łyżki masła, 2 kromki chleba, 1 łyżeczka bazylii suszonej Sos koperkowy: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki wody, 1 łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz WYKONANIE Roszponkę układamy na półmisku, sałatę rzymską rwiemy na kawałki. Jajka(...)Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w cząstki. Fetę kroimy w kostkę, paprykę w paski. Słonecznik prażymy na rozgrzanej patelni. Składniki układamy na sałacie, posypujemy grzankami, polewamy sosem. Grzanki: chleb kroimy w kostkę, masło rozpuszczamy, dodajemy chleb, posypujemy bazylią, smażymy na złoto z każdej strony
słodki bratekminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś propozycja na kolejne pyszne, słodkie śniadanie :) Składniki: -> 2 kromki chleba tostowego -> ½ opakowania sera ricotta -> 2 truskawki -> 1 jajko -> 1 łyżka mleka -> 1 łyżeczka miodu -> Olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Najlepiej użyć dość twardy chleb(...)głębokim talerzu umieszczamy jajko, dodajemy mleko i mieszamy ze sobą. Do ricotty dodajemy łyżeczkę miodu, dokładnie mieszamy. Obie kromki chleba wykładamy serem a na jednej kładziemy pokrojone truskawki. Składamy w kanapkę. Maczamy z każdej strony w jajku i smażymy na rozgrzanym oleju (mały ogień) około 3-4 minut z każdej strony. Przekładamy na talerz. Do smaku można również polać
Jedz zdrowo żyj zdrowo!baby how I love your legs, Not as much as I love scrambled eggs, Oh we should eat some scrambled eggs! Składniki: 4 średnie jajka 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego masło 4 łyżeczki startego twardego sera sól i pieprz Wykonanie: Chleb rozwałkować na cienkie placuszki. Okrągłą foremką do wycinania ciastek wykroić z niego kólka. Formę do muffinek wysmarować masłem. Umieścić(...)niej delikatnie chleb. Do każdej muffinki nasypać ser (ewentualnie inne składniki) i wbić jajko. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni do ścięcia jajek. Ostrożnie wyjąć i podawać oprószone solą i pieprzem
zadanie-gotowanieRating: Od dłuższego czasu chciałam przygotować własnoręcznie chleb, lecz próby przygotowania zakwasu za każdym razem kończyły się fiaskiem. Przeglądałam portale internetowe i różne blogi by znaleść wytłumaczenie, czemu zakwas mi nie rośnie, lecz pewnego dnia postanowiłam odpocząć od fermentacji i poszukałam przepisów na pieczywo przygotowywane na drożdżach. Pierwszy chleb wyszedł tak drożdżowy, że nie mogliśmy go […] The post Domowy(...)chleb pszenny z garnka appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekostatnie odkrycie. Na razie dopiero ją poznaję, ale co nieco już na niej przygotowałam. m.in. naszą najlepszą babkę (i to nawet dwa razy, tak bardzo nam posmakowała...), bagietki oraz chleb, smażyłam już na niej także pyszne naleśniki. Z czasem przepisów pojawi się więcej... Na początek jako, że Wielkanoc za pasem polecam pyszną, bardzo maślaną, wilgotną i błyskawicznie znikającą babkę. Przepis(...)archeologów to właśnie uprawa płaskurki stanowi początki polskiego rolnictwa. Płaskurka jest popularna w Niemczech i we Włoszech, można tam kupić nie tylko mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest jeszcze dość mało popularna, ale być może już niedługo to się zmieni... Współcześnie możemy spotkać trzy odmiany farro: farro grande czyli orkisz, farro
Smaczne ZdroweWitajcie kochani :) Ostatnio od firmy Młynomag dostałam do testowania kilka rodzajów mąki . Postanowiłam dzisiaj upiec chlebek pszenno - żytni, przyznam się Wam że rzadko piekę chleb, sama nie wiem czemu , może przez to że piekarnię mam prawie pod domem :) Dzięki Młynomag mam zamiar to zmienić bo chleb wyszedł pyszny a dzieci się nim zajadały. Jak mi wyszedł oceńcie sami bo wiem(...)niektórzy pieką dużo domowego chleba :) Zapraszam :) Składniki : 250 g mąki żytniej Młynomag typ 720 300 g mąki pszennej Warmińskiej Młynomag typ 500 1 łyżeczka soli około 210 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy np: z oliwek 3 łyżki suszonego szczypiorku 50g drożdży 1 łyżeczka cukru Wykonanie : Obydwie mąki wymieszać z solą i szczypiorkiem w dużej misce
Sama słodycz i szczypta chiliprzepisy na sałatki TUTAJ. Sałatka ziemniaczana z jajkiem - przepis: Składniki: 4 ugotowane na twardo jajka (Jak je ugotować, możecie przeczytać TUTAJ ) 7 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach 8 kromek chleba tostowego 4 łyżeczki masła 1/2 cebuli 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki majonezu (najlepiej domowy ) 3 łyżki kwaśnej śmietany 18-30% Sól, pieprz Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną(...)misy, dodajemy ocet, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min. Jeżeli nie macie wcześniej ugotowanych ziemniaków i jaj, możecie to zrobić w między czasie, póki cebula będzie się marynowała. Chleb tostowy kroimy w średniej wielkości kawałeczki. Zazwyczaj kroję jedną kromkę na 16 kwadracików. Po tym, chleb przekładamy na blachę do pieczenia, układamy na nim masło i wstawiamy do nagrzanego
Kuchnia Łukaszasłodko! Przepis na kanapki z frangipane. Muszę trochę się podszkolić w międzynarodowych nazwach. Wiecie co oznacza frangipane? Masa marcepanowa! Przygotowałam prostą wersję frangipane, którą można lekko rozsmarować na kromce chleba. Do tej pory używałam marcepanowej masy jedynie do wypieków ciast, a tu proszę, można z nią przyrządzić kanapki na słodko. Upiekłam świeżutki tostowy chlebek, idealny na takie fikuśne kanapki. Kanapki(...)przypominają francuskie tosty . Kanapki na słodko Składniki: 4 kanapki Frangipane 50 g zmielonych migdałów 50 g masła 1 jajko 50 g kokosowego cukru 2 łyżki migdałowych płatków 4 kromki chleba, u mnie tostowy z tego przepisu owoce do dekoracji Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Zmiksuj cukier z masłem. Dodaj jajko i zmielone migdały
codojedzeniaChleb 3w1, czyli ... w jednym bochenku, w jednej kromce 3 rodzaje chleba: pszenny, żytni i wieloziarnisty. Zaczynamy :) Składniki: -1,2 l ciepłej wody -12 dkg drożdży -3 czubate łyżeczki cukru -3 czubate łyżeczki soli -3 duże łyżki oleju -70 dkg mąki 650 -40 dkg mąki 750 -6 dkg mąki żytniej razowej -10 dkg nasion (sezam biały(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C, zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy 50-55 minut. Bezpośrednio po upieczeniu wyjmujemy z blaszek, studzimy i chleb gotowy. Smacznego
Maminek kulinarnychlebowym - brzmi może trochę dziwnie, ale tak jest :) Oznacza to tylko tyle, że do bazowego przepisu na żytni zakwas na żur dodałam trochę żytniego zakwasu, który wykorzystuję do pieczenia chleba. Pomysł i przepis na "chlebowy" zakwas na żur zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego "chleb domowa piekarnia", na którego publikację często się powołuję (zwłaszcza jeśli chodzi o pieczenie chleba). Zobacz
Moje Qulinariasuchych). Należy tylko pamiętać, aby na samym końcu zrobić 3 niewielkie zagłębienia i do każdego z nich wsypać oddzielnie sól, cukier i drożdże. Piec w automacie ustawiając program na chleb tostowy (Clatronic, program 11 ''sandwich''). Po upieczeniu szybko wyjąć chleb z formy i umieścić najlepiej na ażurowej podstawce
Przepisy Kulinarnedań z curry. Smak fajny, będę go robiła na pewno częściej jako dodatek do różnych dań, nie tylko indyjskich W oryginale nazywa się ten chlebek – „czerwony chleb”. Do miski wrzucić mąkę, pokruszone drożdże, sól i ciepłą wodę. Dokładnie zagnieść jak drożdżowe ciasto na gładką i sprężystą masę. Włożyć do miseczki wysmarowanej lekko olejem, przykryć ciasto folią
Kuchnia PokoleńWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszn ą zupę cebulową zapiekaną z parmezanem, po mojemu :) Zrobiłam ją troszkę inaczej niż tradycyjna z kromką chleba na wierzchu, grzanki pokroiłam w kostkę i zalałam zupą , mi w takiej wersji smakuje bardziej :) Zapraszam :) Składniki : 5 dużych cebul 3 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 1/2 l bulionu z kurczaka(...)kieliszek białego wina 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 szklanka startego parmezanu 4 kromki chleba Wykonanie : Cebulę obrać i pokroić w piórka, w rondlu rozpuścić masło dodać cebulę, sól, pieprz do smaku, chwilę dusić aż zmieknie. Następnie przełożyć do garnka, zalać bulionem dodać kminek i teraz tak możecie zupę zbledować na krem lub zostawić w takiej postaci
Sama słodycz i szczypta chilizielony chlebek. Może wydawać się, że szpinak jest tu dziwnym dodatkiem,ale zapewniam, że pasuje idealnie. No może kolor nie jest zachęcający (zachwyciłby tylko wyżej wspomnianego Shreka), ale tym chlebem się nie rozczarujecie. Jeśli obawiacie się szpinakowego posmaku, możecie próbować bez obaw, bo tak naprawdę szpinak jest tu tylko dodatkiem barwiącym. Chleb jest lekki, mięciutki, idealnie smakuje ze świeżym(...)masełkiem i myślę, że długo zachowa świeżość właśnie dzięki zielonemu dodatkowi . Kto się odważy??? ;) Polecam!!! CHLEB SHREKA (spinach bread) Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki zmiksowanego świeżego szpinaku 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Dużą garść świeżego szpinaku miksujemy z 1/2 szklanki ciepłej wody (otrzymamy
Bon appetit mon amiemielone przyrządzamy standardowo...czasami jednak chce się jakiejś odmiany. Chrzan wspaniale współgra z mięsem. Lekko pikantne kotlety posmakują każdemu. Składniki 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 szklanka mleka 1 łyżka chrzanu (pełna) 1 żółtka jajka bułka tarta 100 g smalcu (do smażenia) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Chleb moczymy w mleku, odciskamy. Do mięsa mielonego dodajemy żółtko, chrzan, chleb i wyrabiamy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. ( W razie potrzeby masę lekko zagęszczamy bułką tartą). Z przygotowanej masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchen