Składniki/1 porcja: – 1 duży pomidor lub 1/2 pomidorów z puszki – 2 jaja wiejskie – 1/2 ząbku czosnku – tarty parmezan (opcjonalnie) – papryczka
I LOVE LIFEoknem upał, a w mieszkaniu nie da się wytrzymać bez klimatyzacji, Włosi prezentują swój niezawodny sposób na orzeźwienie. Poznaj tajemnicę ciasta, które dla ochłody spożywane jest na drugie śniadanie! Jedno z najwspanialszych i najpyszniejszych ciast, które podbiło kubki smakowe Włochów, a od wielu(...)również pozostałych mieszkańców świata, nie tylko Europy. Tiramisu, to rodzaj deseru, jednak wbrew pozorom nie jest spożywany po kolacji, czy obiedzie. W upalne dni, Włosi serwują je na drugie śniadanie! Tiramisu powinno się podawać mocno schłodzone. To właśnie w temperaturze tkwi sekret tego niezwykłego deseru. Istnieje wiele przepisów na tiramisu. Wykonanie i smak uzależnione są od regionu Włoch
Gotuję Testujębyło na blogu. Warto po nie sięgać zwłaszcza wiosną, kiedy jesteśmy wymęczeni brakiem słońca, świeżych warzyw i owoców. Właściwie to nie wiem czy to jest deser, czy może śniadanie na słodko. Dla takich łasuchów jak ja, może to być i jedno, i drugie. Chia to bogactwo wartościowych składników odżywczych. Sprawdzają się do wielu dań, ale ja najchętniej sięgam(...)przygotowując desery. Tęskniąc za słońcem i za intensywnymi barwami, wymyśliłam sobie taki oto pudding: kakaowy, z pomarańczą i granatem. Nasionka w mleku namoczyłam na noc, więc rano, zamiast tradycyjnego śniadania, mogłam rozpieścić się czymś słodkim, a jednocześnie zdrowym. Warto o tej porze roku rozpoczynać dzień od czegoś miłego 😊 Składniki na 3-4 porcje: 500 ml mleka 5 łyżek chia
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj sernik z malinami, który upiekłam na Wielkanoc. Przepis chciałam zamieścić przed świętami, niestety… nie zdążyłam. Ale… sernik można upiec nie tylko od święta
Oryginalny smakWyczekana wiosna dała mi w końcu trochę energii, a skoro już ją mam to odwiedziłam ostatnio restaurację Polot . Stara myjnia samochodowa przerobiona na restaurację - duże WOW
Niezły MłynekKruche ciasteczka z dodatkiem budyniu waniliowego, dzięki któremu cudownie pachną i są wyborne. Zachowują kształt, dlatego też idealnie sprawdzą się do różnego rodzaju zdobień. Wycięłam je
Oryginalny smakKolega rowerzysta przyszedł kiedy do pracy i zaczął opowiadać mi i wspaniałym koktajlu, idealnym na śniadanie, który znalazł w "Bike&Cook". Książkę mam, więc i ja postanowiłam go wypróbować. Bardzo(...)prosty w przygotowaniu, pachnący i smakowity. Nawet Córcia chciała go spróbować bo jej "pachniał" ale w smaku banan był zdecydowanie wyczuwalny i napoju nie wypiła. Po świątecznych obżarstwach takie śniadanie jest idealną propozycją. Shake kawowo-bananowy na 1 dużą porcję: 1/2 szkl. kawy (z ekspresu, nie rozpuszczalnej) 1/2 szkl. mleka (roślinnego, u mnie krowie bez laktozy) po 1 łyżce
Dzieje kuchennej Wiewiórydania, które powstają w kuchni Agaty i które naprawdę warto zrobić u siebie. Także wtedy, gdy kompletnie nie mamy czasu. Jak dzisiaj. Szybkie i eleganckie danie na wielkanocne śniadanie Przepisy Agaty sprawdzają się w nowoczesnej kuchni, czyli takiej, w której nie spędza się wielu godzin, żeby przyrządzić coś pysznego. To ważne, zwłaszcza dzisiaj. Czytajcie więc i korzystajcie inspiracji, które(...)Gotowe jaja przyprószamy z wierzchu czerwoną papryką. Przepis na Jajka faszerowane serem żółtym, szynką i ogórkiem w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Jajka faszerowane, czyli danie na wielkanocne śniadanie pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje
KulinarneImpresje.plProsty przepis, który doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, ale także w roli śniadania. Mini quiche czyli babeczki jajeczne, o których mowa robi się ekspresowo, możecie wykorzystać w nich Wasze ulubione warzywa i dodatki. Babeczki smakują dobrze zarówno na ciepło jak i zimno. Można więc spokojnie przygotować je wcześniej i zapakować do pracy. Jest to też świetny przepis
HealthyCreationszjadamy na śniadanie lub podwieczorek z plastrami ogórka czy pomidora, z koperkiem. Dla mnie takie pasty są świetną alternatywą dla wędlin i żółtego sera tak często serwowanych na śniadanie. Pasta z tuńczyka i oliwek, aromatyczna, z charakterem, wspaniała kremowa w smaku się poleca Składniki: 2 x puszka 185 g tuńczyka w sosie własnym 2 jajka ugotowane na twardo
Zasmakuj KuchniSzynka parmeńska i rukola to jakieś magiczne połączenie. Gdyby posypać mi tym kawałek styropianu to prawodpodobnie zjadłabym i poprosiła o dokładkę ;) Ja na śniadanie jednak zdecydowałam się na puszysty omlet i przyjemnie pikantną i rozgrzewającą salsę pomidorową z dodatkiem rzeżuchy. Składniki: Omlet: - 4 jajka - 1/4 szklanki mleka, ewentualnie wody - mała cebula - ząbek czosnku - 2 duże pieczarki - sól, pieprz
Cook&LoveJajko to symbol nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Znajdziemy go w koszyczku ale i pod wieloma postaciami na stole świątecznym, w tym faszerowane różnymi specjałami. Znacie już te
Ola la LCHFBiała kiełbasa to jedno z tych dań, które gości na Wielkanoc w większości polskich domów. Jeśli do tej pory podawaliście ją po prostu z wody lub
Ola la LCHFKolejna propozycja wielkanocna. Przepyszna, puszysta babka migdałowa z dodatkiem likieru Amaretto. Dzięki mielonym migdałom babka jest wilgotna, po prostu – Idealna! Została zjedzona w mgnieniu oka
Oryginalny smakSmaczna kiełbasa na śniadanie Wielkanocne. Składniki: Kiełbasa biała 1 kg Cebula biała 2 szt. Boczek wędzony ½ kg Chrzan tarty 1 słoiczek Tłuszcz do formy Wykonanie: Każdy kawałek kiełbasy naciąć nożem, włożyć(...)każdego nacięcia po łyżeczce chrzanu i zawinąć w boczek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem, przekładając talarkami cebuli. Piec w temperaturze 170 stopni około pół godziny, podawać na śniadanie wielkanocne z pieczywem
Tradycyjna Kuchnia