ciasto - 164325 przepisów (strona:495/10955)

Schab w cieście musztardowym 383

temp. 200 st.C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć mięso z piekarnika.  Z bułki tartej, jajka i pozostałej musztardy wymieszać ciasto. Obłożyć nim schab, wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia w temp. 200 st.C. do momentu zrumienienia ciasta

Pasja Smaku
Ciasto bez pieczenia z masą krówkową o smaku kakaowym 23637

samym początku dziękuję autorce bloga  Kulinarne Przeboje  za słodką inspirację :) Od momentu gdy zobaczyłam przepis na to ciasto już wiedziałam, że w najbliższym czasie go zrobię. Nie zawiodłam się :) Po pierwsze cudownie wygląda i pysznie smakuje. Polecam wszystkim. Jest bardzo łatwe do zrobienia i najważniejsze, że bez pieczenia. Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam(...)mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania - śmietan-fix pół szklanki słonecznika WYKONANIE: Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm. Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami. Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki

Serce zamknięte w formie pyszności
Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą 240

będę się już powtarzać, że drożdżowe ciasto to mój ulubiony słodki wypiek :-). Nie wyobrażam też sobie świąt Bożego Narodzenia be z świeżutkiego, pachnącego cynamonem, pomarańczą i bakaliami ciasta drożdżowego. Zapraszam więc na świąteczny wieniec drożdżowy, do którego włożyłam również suszoną żurawinę. Mówię Wam, pychota ! Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Czas przygotowania: 180 minut Składniki na 12 porcji Składniki Ciasto(...)drożdże się rozpuszczą. Dodajemy 4 łyżki mąki, ponownie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy przy pomocy robota, aż uzyskamy gładkie i lśniące ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Morele

Kulinarne przygody Gatity
Kolorowe ciasto z masą truskawkową 446

Wypełnienie czasu wolnego gotowaniem. W efekcie mojej pracy postanowiłam stworzyć bloga. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Kolorowe ciasto, pracochłonne, ale w efekcie bardzo pyszne połączenie truskawek z warstwą cappuccino Biszkopt : 5 jaj 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. maki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 2 łyżki wody płaska łyżeczka proszku do pieczenia I  warstwa truskawkowa(...)dodajemy olej i wodę miksując chwilę do połączenia się płynów. Mąki przesiewamy przez sitko mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Gdy mąka będzie dobrze wymieszana  wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20-30 min w 180 stopniach C na złoty kolor. I warstwa : Truskawki zblendować. Podgrzać i wsypać galaretki.Dosłodzić jeśli truskawki są kwaśne

Garnkowe fanaberie
Murzynek z serem 1281

Potrzebowałam na wczoraj szybkiego w wykonaniu no i przede wszystkim pysznego ciasta, przygotowałam murzynka  z serem i to był strzał w dziesiątkę. Ciasto jest pyszne , pół blachy zniknęło w mgnieniu oka. Śmietankowy delikatny ser i lekko wilgotne kakaowe ciasto to świetne połączenie. Przeglądając Internet spotkałam dużo podobnych ciast Izaurę , Cielaka, Ciasto łaciate a mój to po prostu murzynek(...)dużo mówić prosty, pyszny i tani tym bardziej, że w okresie przedświątecznym można kupić 1 kilogramowe wiadereczko sera już za 5 złoty a wystarczy ono na dwa ciasta Na pewno powtórzę wypiek na święta. Polecam wypróbować  ... Ciasto: 2 - 3 jajka ( dałam 2 duże) 3/4 szkl cukru 3 szkl mąki pszennej 3 łyżki śmietany 18% ok 3/4 szkl przegotowanej zimnej

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pierniczki staropolskie (z ciasta dojrzewającego) 203

Dzień dobry! Kto razem ze mną nastawił miesiąc temu ciasto na staropolski piernik dojrzewający ? Tak, to już ten czas kiedy możemy do niego zajrzeć i piec piernik! Dzisiaj powiem Wam co nieco jak przygotować z niego pierniczki, w sobotę będzie post o pieczeniu dużego piernika. Tak - z tego ciasta możemy upiec też małe pierniczki! :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów

Pora coś zjeść
Pane Ibleo - włoski chleb z semoliny - sierpniowa piekarnia 225

przepis   nie nadaje się   do wyrabiania w mikserze ;  trzeba będzie  wyrabia ć  r ęcznie. Początkowo  będzie to trochę trudne lecz  ostatecznie   ciasto   stanie się   bardziej miękkie i  jedwabiste w dotyku  . Przesiać mąkę bezpośrednio na stolnicę, zrobić wgłębienie w środku „górki” mąki, u mieścić  w nim zakwas(...)środka zakwasu. Dalej wyrabiać dolewając resztę wody i sól  aż wszystkie składniki po łączą się w jednolitą masę.   Wyrabiać tak długo  aż ciasto będzie gładkie i miękkie.  Zajęło mi   trochę czasu,   z krótkimi przerwami .  Nie ma potrzeby   się spieszyć .  Jeśli   ciasto jest   nadal   niejednolite

Stare Gary
Pełnoziarniste ciasto z nektarynkami - proste 168

uwierzycie,ze ciasto upieczone w calosci  z maki pelnoziarnistej moze byc tak puchate, puszyste lekkie jak chmurka.Jest rewelacyjne i o ilez zdrowsze niz upieczone ze zwyklej maki.Co najwazniejsze,to pewniak-zawsze sie udaje. Bardzo proste do przygotowania i szybkie, piecze sie 30 minut.Upieklam je w tortownicy o przekroju 23 cm.Gdy podwoicie porcje,bedzie idealna na duza blache. Nadaja(...)masie ulozyc uprzednio przygotowane i pokrojone w kawalki owoce.Ja ulozylam pokrojone w czastki naktarynki.Ulozyc je na wierzchu,nie wciskajac w mase.Ciasto rosnac,ani tak czesciowo je przykryje.Nie przeladujmy ciasta owocami,poniewaz przy jego delikatnej strukturze owoce opadna na dno. Wstawic do nagrzanego wczesniej piekarnika do 200 ° C i piec 30-35 minut.Dla pewnosci mozemy sprawdzic patyczkiem,gdy suchy gotowe Studzic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekoladowe ciasto z cukinią 187

Ciasto z cukinia? Zaskoczeni? Wlasnie tak uniwersalna jest cukinia.Sprawdzila sie nawet w ciescie,a wlasciwie to chyba raczej w babce.Za babkami nie przepadam,ale ta cukiniowa jest super.Przyznam szczerze ,ze ciasto z cukinia zrobilam pierwszy raz i nie spodziewalam sie ,ze moze tak smakowac.Jest miesiste i bardzo wilgotne,ale nie ciezkie,a dodatek mielonych orzechow i czekolady nadaja mu swietny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza na francuskim cieście 223

Utarło się, że pizza jest na cieście drożdżowym. Ale ja dziś zrobiłam pizzę na cieście francuskim. Jest to taka moja wariacja pizzy ale smaczna wariacja. Jak widać nie zawsze smacznie musi być tradycyjnie. A do pizzy użyłam prażonej cebulki i czarnego sezamu, które mam dzięki uprzejmości firmy Skworcu. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Makowiec drożdżowy 373

najlepszy makowiec drożdżowy jaki jadłam w życiu:) Do tej pory z drożdżowych ciast wyjadałam tylko masę makową bo reszta była zbyt sucha… Ten makowiec jest super wilgotny i wyjątkowo pyszny. Co prawda jestem guła i ciągle mi pęka przy pieczeniu ale zawsze i tak jest pyszny. Z tym pękaniem to jest tak, że najpierw myślałam, że to mój piekarnik(...)teraz jak byłam u Rodzinki na urlopie i robiłam to ciasto w elektrycznym to też mi pękło. W ciągu dwóch tygodni mojego pobytu robiłam ten makowiec trzy razy, żeby wreszcie wyszedł idealny ale się nie udało:( Ostatni raz nawet dziurkowałam ciasto i piekłam je owinięte w papier ale i tak nic z tego nie wyszło…. Myślę teraz, że może

UgotujmyTo.pl
Fale Dunaju 252

Składniki na ciasto: 3 jajka   150 g cukru 150 g roztopionego i wystudzonego masła 150 ml mleka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350 g mrożonych wiśni Składniki na krem: 400 ml mleka budyń o smaku waniliowym 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny(...)polewę: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 mały cukier waniliowy 3 łyżki kakao Fale Dunaju to proste do wykonania a zarazem bardzo efektowne i smaczne ciasto. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Po ubiciu wlać powoli roztopioną margarynę. Mąkę

Świat Ciasta
Truskawkowy motyl 239

Składniki na ciasto: 3 jajka 150 g cukru kilka kropli aromatu rumowego 180 g mąki tortowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g stopionej margaryny 2 łyżki dżemu truskawkowego Składniki na poncz: 1 torebka herbaty ekspresowej 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny Składniki na krem: 1 łyżka żelatyny 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym(...)Dodatkowo: 500 g truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowym Jajka utrzeć z cukrem i aromatem rumowym. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, masło i dżem truskawkowy. Ciasto nałożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 35 minut w temperaturze 180°C. Nie wyciągać od razu z piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Po upieczeniu ciasto zostawić

Świat Ciasta
Krajanka truskawkowa 205

Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 125 g masła o temp. pokojowej 100 g mielonych migdałów 200 g czekolady mlecznej do posmarowania spodu ciasta Składniki na nadzienie: 300 g truskawek 1,5 łyżki żelatyny 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru(...)pudru Do dekoracji: 100 g czekoladek z nadzieniem truskawkowym listki mięty Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30 x 35 cm, nasmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną (fot.1) . Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto wystudzić nie wyciągając z formy

Świat Ciasta
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami 232

Składniki na największą blachę z piekarnika: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka 3,2% 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 opakowanie cukru wanilinowego 800 g rabarbaru 500 g truskawek 100 g płatków migdałowych Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 180-200 g mąki pszennej(...)Przyszedł cudowny czas na rabarbarowe szaleństwo :) Dzisiaj zaprezentuje kolejny z doskonałych przepisów Mistrza Polski Cukierników Pawła Małeckiego, zamieszczony na łamach gazetki reklamowej Lidla. Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne i soczyste, dzięki dużej ilości owoców. Najpierw przygotujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiać przez sito do miski. W środku miski zrobić zagłębienie, wlać ciepłe mleko, dodać połowę cukru i drożdże. Delikatnie zamieszać rozczyn

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania