łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Ustaw piekarnik na 220°C. Gruszki odsącz z zalewy. Formę wysmaruj masłem. Gruszki ułóż w formie do zapiekania wypukłą stroną do góry. Składniki ciasta wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę (jeśli wyda się za gęsta można dodać syropu z gruszek). Masę rozprowadź równomiernie na gruszkach. Piecz na dolnej półce ok.25-30 minut. Pokrój. Podawaj
Blondynka Gotujewodzie i odstawić na 5 - 10 minut, a jeśli użyjecie drożdży świeżych, najpierw trzeba zrobić rozczyn. Mąkę przesiewamy, robiąc w niej zagłębienie, do którego wlewamy drożdże i sól. Ciasto dobrze wyrabiamy pod koniec dodając oliwę. Umieszczamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto uderzamy raz pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy
Blondynka GotujePyszne ciasto na pizzę zrobicie z 1 kg mąki , ciasta starczy na zrobienie 3 dużych blach pizzy :) Oczywiście częśc ciasta można sobie zamrozic i zjeś w pózniejszym terminie. Ciasto wychodzi naprawdę pysznie puszyste, sprężyste i z dodatkiem przeróżnych dodatków wyjdą Wam "przecudnej urody " pizze :) My zrobiliśmy sobie dzisiaj 2 pizze : hawajską i warzywną. Taka pizza w sam raz nadaje(...)rodzinne przyjęcia bo wyrośnie z niej duuuużo ciasta :) Składniki na 3 duże pizze : blacha ok. 33 x 37 cm - pizza hawajska okrągła średnica 31 cm - pizza 'Warzywko
Słodkości i nie tylkoDelikatne ciasto, krem i truskawki a to wszystko bo tortu mi się zachciało ! Ma się wymagania, prawda ? Świeże truskawki są już w sklepach, ale wiadomo - importowane, więc nie tak dobre jak nasze polskie latem.... Na szczęście miałam jeszcze w zamrażarce ostatnią paczkę z zeszłego roku. Jednak do przybrania skusiłam się na mutanty z dalekiego kraju :D Tort jest bardzo smaczny(...)słodki i wilgotny w sam raz. Liczyłam na to, że samo ciasto będzie miało bardziej wyraźny różowy kolor przy tak dużej ilości dodanego kisielu, ale niestety, wyszło jak wyszło. Ma za to bardzo ładny zapach i ciekawy smak, które doskonale harmonizują z musem truskawkowym i delikatnym kremem. Konsystencja całości jest bardzo dobra do krojenia. Zobacz też przepis na bardzo łatwy
Smaczna Pyzałyżki jogurtu naturalnego olej do smażenia Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, 1 łyżkę cukru waniliowego, wiórki kokosowe i taką ilość wody, by powstało gęste ciasto naleśnikowe. Odstawić je na 5 minut. Banany obrać, przekroić wzdłuż, obtoczyć w cieście. Smażyć na gorącym oleju na złotobrązowy kolor. Podawać z twarożkiem wymieszanym z jogurtem i pozostałym cukrem waniliowym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g 450 g szpinaku mrożonego 130 g fety 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18-procentowej 1 garść startego sera żółtego Szpinak podsmażyć na patelni, odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek oraz pokruszoną fetę, Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać śmietanę oraz ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki sie połączyły. Szpinakową(...)masę przestudzić, aby była letnia. Ciasto francuskie (duży płat 375 g - 50x26) rozwinąć, posmarować masą szpinakową, zwinąć w roladę i pokroić na plastry o szerokości ok 1-1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 15-20 minut aż ślimaczki ładnie się zarumienią
Monia miesza i gotujeNiedawno dostałam od rodziców pyszną kapustę kiszoną - oczywiście ich własnej roboty, więc przyszedł mi do głowy pomysł, jak ją zaserwować. Spróbujcie, a nie pożałujecie :) Składniki: 1 op. ciasta francuskiego, 30 dag kapusty kiszonej, 1 marchewka, 40 dag pieczarek, 2 łyżeczki kolendry (ja użyłam w ziarenkach i roztarłam je w moździerzu), 2 łyżeczki miodu, masło do wysmarowania formy, oliwa(...)obgotowaną kapustę i startą na dużych oczkach marchewkę. Przyprawiamy kolendrą, słodzimy miodem i dusimy na wolnym ogniu przez ok.15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Farsz z kapusty studzimy. Ciasto kroimy na 12 kwadratów i wykładamy do wysmarowanej masłem formy mufinkowej. Nadziewamy farszem i brzegi zakładamy do środka. Pieczemy przez 30 minut w 200 ° C. Można serwować na ciepło
Delicious TitbitsPost Ciasto Shrek pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDzień dobry! Długo mnie tu nie było, wiadomo życie :-) . Dziś mam dla was przepis na Tiramisu. Co odróżnia ten przepis od pozostałych? To fakt, że jest
moj przepis naCześć Kochani, dziś zapraszam Was na rewelacyjny sernik, który nie dość, ze zachwyca smakiem, to pięknie wygląda. Robi wrażenie, ponieważ w przekroju wygląda jak szachownica
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzepis na ciasto maślankowe od dawna jest już na moim blogu. Zawsze wydawało mi się pyszne, a co ważniejsze, również bardzo proste do przygotowania. Ostatnio dostałam
Smaki Na Talerzuubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane suche składniki oraz olej i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Ciasto pieczemy w ok. 175 st. C przez ok. 35-40 min. składniki na ciasto orzechowe: 200 g orzechów włoskich(...)następnie, cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej masy wsypujemy posiekane orzechy wymieszane wcześniej z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Gotowe ciasto przekładamy do formy (ok. 23 × 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 180°C przez ok. 35 minut. składniki na krem budyniowy cappuccino: 750 ml mleka 1 budyń
Domowy Smak Jedzeniavent jajka z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami upieczone w airfryer. Jajka z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami będą idealne na Wielkanoc. Finger Food to wszelakie przekąski „na jeden kęs” zarówno wytrawne jaki na słodko vol-au-vent , tartinki , koreczki, kanapeczki , roladki i wszelkie inne różności. W lodówce zawsze mam ciasto francuskie. Jest niezawodne gdy zaskoczą nas goście(...)oraz ogórkiem bez nasion, odrobiną majonezu i szczypioru. Takie koszyczki prezentują się świetnie, są idealne na wielkanocną przystawkę, sprawdzą się doskonale na Wielkanocnym stole Składniki na koszyczki jajka z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami 1 op. ciasta francuskiego budyń błyskawkiczny truskawki śmietanfix 250 ml mleka Jak zrobić Koszyczki jajka z ciasta francuskiego . Truskawki kroimy w plastry. Błyskawiczny budyń
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCytrynowiec to ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem, ale również prezentuje się niezwykle apetycznie. Ten deser składa się z puszystego biszkoptu, intensywnie cytrynowego lemon curd, delikatnej pianki jogurtowej i orzeźwiającej galaretki. Idealny na wiosenne i letnie przyjęcia, ale równie dobrze sprawdzi się jako słodki akcent na co dzień. Cytrynowiec – lekkie, orzeźwiające ciasto na każdą okazję Składniki na Cytrynowiec: Biszkopt(...)której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz około 20 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmij je, przełóż na deskę do krojenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekrój na dwa równe blaty. Lemon curd Jajko i żółtka
e-PrzepisyKulinarne