Bolo rei to tradycyjne, portugalskie ciasto przygotowywane w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz 6 stycznia na Trzech Mędrców (Trzech Króli). Bolo-rei pochodzi od francuskiego ciasta królów (np. duża brioszka przygotowywana w okresie Bożego Narodzenia i na święto Trzech Króli), które dotarło do Portugalii w XIX wieku. Ciasto to okrągły placek z dużą dziurą w środku, przypominającą koronę pokryty karmelizowanymi i suszonymi owocami. Słodkie i syte ciasto. Warte przygotowania chociaż raz. Przepis i wskazówki ... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.
Czytaj dalej...