Lemon meatballs with saffron zucchini. Klopsiki-składniki. 40dag cielęciny mielonej 1 bułeczka 1/2 szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka śmietany 18% 1 jajko 1 łyżka skórki cytrynowej olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie. Bułeczkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle .Dodać pozostałe składniki
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki. 40 dag mięso mielone wieprzowe 1 jajko 5 dag ryż 1 cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1 pęczek botwinka 10 dag orzechy włoskie 10 dag ser topiony 100 ml śmietana 30% 1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie olej do smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę
Kulinarny karnet Christopherapomidory 2 łyżki bułka tarta 1 łyżeczka tymianek 1 łyżka bazylia świeża posiekana 0,5 łyżeczki przyprawy Kucharek 2 ząbki czosnek 2 łyżki oliwa z oliwek 20 dag mięso mielone wieprzowe 1 cebula 1 ząbek czosnku majeranek sól pieprz 10 dag ryż ugotowany 10 dag mozzarella starta Wykonanie. Pomidory, najlepiej owalne przekroić na 4 części i wykroić środek zawierający
Kulinarny karnet ChristopheraDawno temu, gdy zaczęła się moda na poduszki wypełnione łuską gryki żałowałam, że nie można nigdzie kupić jej w postaci mielonej - przeznaczonej do spożycia. Cóż, jako farmaceutka zdecydowanie bardziej wierzę w zdrowotne efekty doustnego przyjmowania łuski gryki, niż wynikające ze spania na wypełnionych nią materacach czy poduszkach. ;) Przecież to tak łatwo dostępne, a jednocześnie przebogate źródło błonnika, mikroelementów
głodny alergikszklanki mleka ½ szklanki oleju 4 żółtka 2 jajka Cukier waniliowy budyń śmietankowy Wszystkie składniki zmiksować, ser kupujemy gotowy mielony lub sami mielimy dwu krotnie Przygotowanie do pieczenia ; Do foremki włożyć ciasto. Na ciasto wylać ser. Piec w tem.180 C przez 60 minut. Pod koniec pieczenia na ciasto wyłożyć pianę i upiec
Apetyczna babeczkamarchewka 1 pietruszka kawałek selera por, biała cześć pół pęczka natki pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa kilka ziaren ziele angielskiego 2 liście laurowy pieprz czarny mielony pieprz kolorowy lub cytrynowy do ozdobienia wierzchu sól Mięso opłukać, zalać 2 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumy, dodać obraną i pokrojoną pietruszkę, marchewkę, selera i pora(...)kości. Namoczyć bułkę w rosole. Cebulę obrać, drobno posikać. Podsmażyć na maśle razem z wątróbką, posolić i popieprzyć. Mięso, warzywa, wątróbkę i odciśniętą bułkę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem, zetrzeć gałkę muszkatołową. Dodać żółtka z jajek, pistację, żurawinę i posikaną natkę pietruszki. Białka jajek ubić na sztywna pianę z odrobiną soli. Drewnianą
Apetyczna babeczkanajmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów Składniki -500 g mielonej wołowiny -2 średnie marchewki -2 łodygi selera naciowego -1 średnia cebula -2--3 ząbki czosnku -50-70 g wędzonego boczku
Z Kuchni Do Kuchnichwilkę moja kawka będzie gotowa. Dzbanek może stać na płycie, to zagwarantuje nam , że kawa będzie cały czas mocno ciepła. I w razie niespodziewanego gościa, zawsze będziemy mieli gorącą kawę pod ręką. Jest to wygodne rozwiązanie dla osób pijących często w ciągu dnia kawę bądz kawę z mlekiem. Sam ekspres posiada rzucający się w oczy przyjemny design, biały(...)Pochodzi od Importera FLORENTYNA- zakładu Pracy Chronionej Mariusza i Jarosława Mateckich. Warto go mieć, bo robi śwetną kawę! Parametry Ekspresu to Rodzaj ekspresu Przelewowy Rodzaj filtra Papierowy Rodzaj kawy Mielona Moc [W] 900 W Pojemność 1,2 Pojemność części przelewowej [l] 1,2 Kolor Biały Podgrzewanie dzbanka/filiżanki Tak Wskaźnik poziomu wody Tak Elementy ruchome Dzbanek na wodę
Z Kuchni Do KuchniVera (wędzona papryka hiszpańska) 200 g wody lub białego wina 2 ząbki czosnku pieprz jelita wieprzowe 28-30 mm Wykonanie: Mięso i słonina muszą być porządnie schłodzone prze mieleniem ! Mięso mielimy używając sitka 13, dodajemy zmiażdżony czosnek i resztę składników. Bardzo dokładnie mieszamy mikserem lub ręcznie. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie myjemy i moczymy jelita(...)Nadziewamy je farszem przy pomocy maszynki do mielenia mięsa wyposażonej w lejek. Moje kiełbaski mają około 20 cm długości. Po napełnieniu jelit dzielimy je w parki i wieszamy w przewiewnym miejscu w temperaturze 18-20 stopni na 1-1,5 miesiąca aby dojrzały. U mnie wisiały po prostu przy kuchennym oknie
Kulinarne przygody Gatityczarnego pieprzu ziarnistego 6 - 8 g majeranku 3 duże ząbki czosnku 51 g soli peklowej 1 szklanka lodowatej wody jelita cienkie Wykonanie: Łopatkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia z sitkiem nr 13, karkówkę przepuszczamy przez sitko nr 10, a łatę wołową przez 4. Czosnek rozcieramy z solą, pieprz mielimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i bardzo(...)godzin w chłodne miejsce. Jelita zalewamy letnią wodą i moczymy je przez 2 godziny, wymieniając wodę dwukrotnie. Następnie napełniamy masą oczyszczone i wymoczone jelita przy użyciu maszynki do mielenia mięsa z końcówką typu lejek. Formujemy kiełbaski o długości 16 -18 cm., a później wieszamy je na kijach, żeby obeschła przez 12 godzin w chłodnym miejscu. Kiełbasę
Kulinarne przygody GatityPoniżej odtworzyłyśmy skład tych przypraw. Wszystkie zmieszałyśmy w moździerzu i dodałyśmy do mięsa. Kotlety wyszły wyśmienite, a hamburgery zniknęły w mgnieniu oka. Ilość porcji: 6 Składniki: Na hamburgera: 500g mielonej wołowiny 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu sojowego Gorczyca Pieprz Sól Dodatki
Kolizje Smakówkasz i twarogów, aby zapobiec osteoporozie, Kuracje skorupką jajka należy przeprowadzać 2 razy do roku w STYCZNIU i listopadzie w ciągu 30 dni, stosując 1-2 g dziennie. " Ja mielę skorupki z jak najświeższych, wiejskich jaj. Mielę co najmniej skorupki z 3 jaj, przechowuję w szczelnie zamkniętym, małym słoiczku. Nie robię zapasu, bo najlepiej mielić na bieżąco
Proste Potrawysuszonej żurawiny 100 g pokrojonych w kosteczkę suszonych moreli 1/4 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego estragonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 szklanki płatków migdałów 1 bardzo małe jajko Przygotowanie dania rozpoczynamy od nadzienia(...)rondelka wkładamy żurawinę, suszone morele, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, masło, estragon i cynamon. Całość miesamy i gotujemy. Po zagotowaniu zestawiamy garnek z ognia. W tym czasie płatki migdałów mielimy na proszek np. przy pomocy blendera. Po około 10 minutach do powstałej masy dorzucamy migdały i jajko. Całość mieszamy. Filet z indyka rokładamy na blacie i rozbijamy w kształt mniej więcej
Kolizje Smakówgreckich słodkości, a cynamon dodaje się do wielu dań, w tym mięsnych. Cynamonową korę, u nas drogą, można tu tanio kupić w wielu sklepach z pamiątkami. Syrop migdałowy (skład: mielone migdały, cukier, mastyks - żywica pistacjowa i woda), nazywany soumada, to produkt pochodzący z wyspy Nissiros, ale powszechnie dostępny w sklepach na Kos. Według mnie smakuje jak aromat migdałowy(...)przystępnych cenach, ale nie znajdziemy w nich takich perełek jak np. w sklepach w Zii Sklepy w Mandrace, wyspa Nissiros - jeżeli wybierzecie się na wycieczkę na Nissiros, będziecie mieli możliwość zrobienia zakupów w dobrze zaopatrzonych miejscowych sklepach, szczególnie polecam poszukać sklepiku z regionalnymi produktami spożywczymi, w którym można kupić ser marynowany w winie, liście kaparów i inne cuda, niestety płatność
Chilli Czosnek i Oliwaszkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu 6 łyżek rozpuszczonego masła 2 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 2 łyżki cukru 2 łyżki mielonych orzechów Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać pokrojone śliwki i ponownie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i lekko wymieszać, tylko
Moje domowe kucharzenie