drobnego cukru- 2 łyżki cukru z wanilią- szczypta soli- 6 łyżek mleka- dodatkowo 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania rolad Składniki na masę orzechową: - 420g orzechów laskowych- 200g mielonych migdałów- 4 łyżki wiórków kokosowych- 200 g drobnego cukru- 2 łyżki cukru z wanilią- 4 jajka- 3 łyżki słodkiej śmietanki- 3 łyżki rumu- esencja migdałowa Do przesianych sypkich składników(...)minimum – 2 godziny). Orzechy, do masy, zawsze wcześniej podpiekam na patelni lub w piekarniku, wydobywa to z nich aromat. Jak wystygną skórka schodzi bardzo łatwo. Potem mielę je w blenderze. Na masę, ubijamy całe 4 jajka z cukrami, na puch. Ubite jajka wlewamy do zmielonych orzechów, wsypujemy migdały i dodajemy pozostałe składniki – wiórki kokosowe, słodką śmietankę, rum, esencje
mojewypiekiinietylkodrugie – moczymy ją w dużej ilości zimnej wody (moczyłam nieco ponad 24 godziny). Po wymoczeniu odlewamy wodę, płuczemy ciecierzycę i odcedzamy. Kolejna bardzo ważna rada – wymoczoną, surową ciecierzycę mielimy maszynką do mięsa (z drobnym sitkiem), żadnych blenderów! Razem z ciecierzycą mielimy cebule i czosnek. Dodajemy zmielone przyprawy (część z nich mieliłam sama w młynku), sól, posiekaną natkę pietruszki, wodę
mojewypiekiinietylkołyżka pieprzu grubo zmielonego- 1 łyżeczka rozmarynu- 1,5 łyżeczki mielonej kolendry- ok. 650ml lodowatej wody- 280g pinhead rusk (dostałam od rzeżnika)- oczyszczone jelita Mięso mielimy maszynką. Idealnie by było – tłuste zmielić na oczkach 4 mm, a chude 8 mm. Usprawniając sobie jednak trochę pracę skorzystałam z uprzejmości (i sugestii) zaprzyjaźnionego rzeźnika Johna (Irlandczyk), który dla mnie
mojewypiekiinietylkochudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa,1 szklanka suchego białego ryżu,1 jajko,1 mała sucha bułka,1 łyżka musztardy francuskiej,1 czubata łyżeczka imbiru mielonego,sól, pieprz świeżo zmielony,1 łyżka majeranku,pół szklanki zimnej wody,oraz1 większa młoda kapusta.Kapustę obrać z wierzchnich, brzydszych liści. Obgotować ją lekko zdejmując w trakcie odchodzące
Codzienna kuchnia niecodziennaziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-kilka suszonych grzybów Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkęi cebulę i wszystko mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy-jedno jajko-pieprz-przyprawę barbecuei dokładnie mieszamy.Farsz gotowy. Przygotowujemy ciasto, jak na sakiewki z kaszanką.Do tej ilości farszu wystarczy połowa ciasta
Maminek kulinarnyjest bogaty w białko, jest cennym produktem w diecie wegetariańskiej. Jego ziarenka powstają z połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody. Początkowo uznawany był za odpad powstający w wyniku mielenia ziaren pszenicy. Z czasem jednak zyskał na popularności i stał się tradycyjnym przysmakiem kuchni północnoafrykańskiej (przede wszystkim Maroka, Algierii, Libii i Tunezji). Ziarenka kuskusu są w świecie muzułmańskim symbolem szczęścia(...)chilli4 dymki1/2 pęczka świeżego koperku200 g świeżego lub mrożonego groszku1 garść czarnych oliwek2 łyżki oliwy40 g sera fetaKurczak2 piersi kurczaka (około 400 g)1 czubata łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego1 cytrynaoliwaTzatziki1/2 dużego ogórka250 g jogurtu naturalnego greckiego1/2 cytryny1/2 pęczka koperku2 ząbki czosnkuPrzygotowanie:Do miski wsypujemy szklankę kuskusu, zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i przykrywamy. Na dużym arkuszu
Smakowity Blog Kulinarnyziemniakówjajko250 g mąki (w wersji bezglutenowej mąki ziemniaczanej)szczypta soli1/2 szklanki cukru4-5 łyżek masła2 łyżki bułki tartejPrzygotowanie:Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy, oprószamy cynamonem. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy je na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy z niego wałek o średnicy około
Smakowity Blog Kulinarnyzupy z chilli. Do tego klopsiki z koperkiem. Po prostu bajka... No i przepis jest banalny.Potrzebne nam:- włoszczyzna- cebula- 2 serki topione (ok.300g)- 2 kostki rosołowe- 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka- pęczek koperku- sól, pieprz, chilliPrzygotowanie:Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek i mokrymi rękoma wyrobić klopsiki. Do garnka wlać 1,5 litra wody, wrzucić obraną
W poszukiwaniu inspiracjismak... smak jest po prostu boski. Jako, że uwielbiam zapiekanki z makaronem, ta idealnie wpasowała się w mój gust.Potrzebne nam:*300g makaronu kokardki*na sos z mięsem:- 300g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego- 1 cebula- 3 ząbki czosnku- 400 ml passaty pomidorowej- tymianek, oregano*sos beszamelowy:- niecałe 2 łyżki masła- 2 łyżki mąki- 400 ml mleka- sól i pieprz- szczypta
W poszukiwaniu inspiracjiKotlety z kalafiora...Delikatne i pyszne.Złociste, mocno kalafiorowe.Zdrowszy zamiennik kotleta mielonego!Składniki:1 średni kalafior;1 czerstwa bułka pszenna;1 jajo;Bułka tarta;Łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1/2 cebuli;Pęczek pietruszki.Sposób przygotowania:Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować na miękko w nieosolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić.Zimne różyczki kalafiora zmiażdżyć widelcem, a następnie
Gospodyni Miejskadania. Dziś amarantus ekspandowany, jest jednym z wielu :) Składniki : 6 łyżek poppingu - ekspandowanego nasiona amarantusa2 łyżki migdałów w płatkach 6 łyżek otrębów owsianych 2 łyżki lnu mielonego złotego odtłuszczonego3 łyżki mieszanki studenckiej ( rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, migdały) 1 łyżka żurawiny suszonej 1 łyżka sezamu 2 łyżki miodu 1 jajko Przepis jest
Parowar Facetasoczewicy i bez kaszy.No właśnie miało być. Czasami fantazja kulinarna mnie ponosi. Gdybyście mieli np. tartą marchewkę z poprzedniego dnia lub szczypiorek, również możecie dodać. Śmiało można nazwać moje kotlety nawinie, czyli co mi się nawinie. Zaczynamy. Składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie indyk)Pół opakowania szpinaku mrożonego¾ szklanki soczewicy czerwonejpół torebki kaszy gryczanejdwa jajka
pieprzny smaczekcynamonu mielonego10g imbiru mielonego10g gałki muszkatołowej mielonej10g goździków całych10g mielonego kardamonupłaska łyżeczka pieprzu czarnego3g ziarenek ziela angielskiego- 1 łyżka3g ziarenek kolendry- 1 łyżka10g kakao- 1 łyżkaWszystkie składniki dokładnie mielimy, mieszamy i nasza domowa przyprawa korzenna gotowa. Bez żadnych zbędnych dodatków, cukru i o wiele bardziej aromatyczna niż sklepowe mieszanki. Wydawać by się mogło, że nadaje się ona typowo
peanutbuttermonsterPrzepis ten dedykuję przyjacielowi rodziny Jackowi M., który z niecierpliwością się o niego dopytuje, jak również jego pięknej małżonce Ani. Oboje mieli okazje skosztować tej przystawki lub dodatku do dania głównego.Do podstawowegociasta potrzebujemy ziemniaki.Myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Gdy ziemniaki są już rozpadające się,odcedzamy i czekamy 2-3 min. aż chwilę ochłoną(...)czyli przeschną.Teraz, jeszcze gorące mielimy w maszynce do mielenia, lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków.Gdy już całość mamy zmieloną,ważymy nasze ziemniaki i ostudzamy.Na 1 kilogram przeciśniętych ziemniaków potrzebujemy - 2 żółtka(białka można wykorzystać do jajecznicy) - 300 gr. mąki pszennej - 1/3 szklanki startego parmezanu lub sera bursztyn - kawałeczki masła(ja ścieram
Pasje Jolkipowiecie na wersję z twistem, czyli lekko podkręcone, tradycyjne sushi w nowej, niekonwencjonalnej odsłonie, z nutą polskiej kuchni? Dzisiaj taką właśnie wersje wam prezentuję z dodatkiem mięsa mielonego, metki na tatarskiej, domowych buraczków, rukoli i serka kremowego. To naprawdę fajne, smaczne połączenie, warte wypróbowania. Zapraszam do eksperymentowania ze smakami sushi. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik