bardziej lasagne, gdyby zamienić te dwa składniki. Jak dla mnie jest idealna, bardzo sycąca i znika w błyskawicznym tempie. Składniki: - 1 kg ziemniaków, - 2 cebule; - 0,5 kg mięsa mielonego - puszka krojonych pomidorów; - 0,5 małej kapusty; - 0,5 l bulionu; - szklanka mleka; - 10 dag sera; - czosnek, olej, sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa - 4 łyżki mąki i masła Wykonanie
dom-agi.plSkładniki: kubek miąższu z dyni 0,5 kubka mąki 2 łyżki oleju 0,5 kubka płatków owsianych 0,5 kubka rodzynek cynamon mielone goździki kubek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia serek mascarpone syrop klonowy Przygotowanie: dynię kroimy na ćwiartki(...)wyjmujemy pestki (możemy je wysuszyć), układamy na folii aluminiowej, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około pół godziny miąższ wyskrobujemy łyżką ( z około 1 kilogramowej dyni będziemy mieli porcję dyni do wykorzystania na placuszki i na ciasto, albo na placuszki i do zamrożenia) miąższ wrzucamy do miski, wlewamy olej, mleko, mieszamy dosypujemy cynamon i goździki, według uznania przesiewamy
Luźna Kuchniajest pyszny. Sernik gotowany jest delikatny i po schłodzeniu przypomina mi w smaku lody. Jeśli nie znacie go to jest zdecydowanie warty uwagi. Sernik gotowany na herbatnikach: 1 kg mielonego sera (może być z wiaderka*) 4 ekologiczne jajka 200 g masła (1 kostka) 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) 3/4 szklanki(...)mieszamy do połączenia. * Jeśli używamy sera wiaderkowego to musi on być gęsty – jeśli ser wylewa się i nie trzyma kształtu to sernik może się nie zsiąść. Ja nie mieliłam sera – użyłam wiaderka z Piątnicy. Post Szybki sernik gotowany na herbatnikach pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumoże być przygotowana wcześniej- odgrzewanie jej nie przeszkadza. Zdjęcie może nie najlepsze, ale na ten czas nie mam innego. SKŁADNIKI: 1kg. mięsa mielonego (ja używa szynki wieprzowej i mielę, myślę że drób też może być) 2 łyżeczki papryki ostrej 1 pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz 3 małe papryki czerwone czerstwa bułka 1 jajko 2- 3 cebule tłuszcz
Kuchnia BeatyBardzo lubię gołąbki i najczęściej przygotowuję je z ryżem i mieloną szynką lub chudą łopatką. Równie dobre są z kaszą jęczmienną czy gryczaną, ale dziś postanowiłam ulepszyć nieco farsz i muszę przyznać, że wyszły rewelacyjne-czasem mały szczegół zmienia potrawę w doskonałe i zupełnie inne danie. SKŁADNIKI: 60 dag. szynki lub chudej łopatki 20 dag. wędzonej szynki(...)koncentrat pomidorowy-szklanka wody średnia główka kapusty WYKONANIE: Kapustę gotujemy w vegecie, zostawiamy do ostygnięcia i obieramy liście, na klarowanym maśle podsmażamy czosnek z cebulą- szklimy, obie szynki mielimy na grubych oczkach, dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i surowe jajka, wszystko dobrze wyrabiamy i przygotowujemy gołąbki, na patelni rozpuszczamy masło i układamy gołąbki-ja smażę kilka minut podlewając rozpuszczonym
Kuchnia Beatykurczaka 300 gram wędzonego boczku 2 ząbki czosnku tymianek szczypta gałki muszkatołowej papryka słodka kmin mielony sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Mięso z indyka, boczek oraz czosnek mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach. Mięso z kurczaka kroimy w średnią kostkę. Wszystkie składniki wraz z przyprawami, dobrze wyrabiamy ma gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso
kgwjanczewosól, pieprz łyżka masła Przygotowanie: Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle Ugotowane ziemniaki, twaróg i podsmażoną cebulkę mielimy. Doprawiłam sporą ilością świeżo mielonego pieprzu oraz soli. Co do soli i pieprzu każdy przyprawie według swojego gustu. Drugim etapem jest przygotowanie ciasta: Do pół szklanki z gorącą wodą wkładamy łyżkę masła, mieszamy
Amatorka kuchennadymki sól pieprz 2 szklanki mąki pszennej typ 450 2/3 szklanki ciepłej wody sól PRZYGOTOWANIE: Cebulę dymkę (jej zieloną część) drobno kroimy. Ziemniaki mielimy razem z serem, dodajemy pokorną cebulkę oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego farszu. Przygotowujemy ciasto. Do malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy wszystko
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKlopsiki, pulpeciki czy też tradycyjne kotlety mielone goszczą u nas bardzo często. Dzisiaj postanowiłam, że do mięsa wieprzowego dodam ugotowaną kaszę pęczak. Nie trzeba nikogo przekonywać, że kasza ta jest świetna, ma ona wielu zwolenników, a to połączenie pozwala uzyskać proste i smaczne danie obiadowe. Dla podkreślenia smaku zostały podgotowane w sosie pomidorowym co sprawiło, że stały się jeszcze(...)jajko sól pieprz kasza manna 1 szklanka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 500 ml wody 1 kostka bulionowa 300 ml zbledowanych pomidorów 1 - ½ łyżki mąki PRZYGOTOWANIE: Mięso mielimy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę pęczak, wyciśniętą namoczoną bułkę czerstwą, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę. Dodajemy kaszę mannę by masa nie była zbyt luźna
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibardzo grzybowe, podałam z kaszą bulgur, ale świetna będzie też gryczana lub pęczak. Polecam, bo danie bardzo smaczne. składniki ( 4 porcje) 600 g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta lub bardzo drobno posiekana 2 jajka, lekko roztrzepane 50 g bułki tartej 70 g suszonych grzybów (podgrzybki prawdziwki) 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
Stare Garykawałki.Wsypać do garnka,wlać pół szklanki wody i gotować pod przykryciem aż będzie miękka. Mieszamy co kilkanaście minut. Gdy dynia jest już miękka zdejmujemy z ognia,studzimy i mielimy w maszynce o drobnych oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkami,obieramy kroimy na kawałki,wsypujemy do garnka wlewamy pół szklanki wody i prażymy aż będą miękkie. Gdy ostygną mielimy w maszynce(...)dynię i mieszamy razem z dynią. Pomarańcze gotujemy całe z skórką około 10 minut. Przekrawamy na ćwiartki wyciągamy pestki i mielimy w maszynce. Następnie stawiamy nasze powidło na mały ogień i prażymy 30 minut bez przykrywania,mieszamy co kilkanaście mitut . Teraz mieszamy cukier z pektyną i wsypujemy do powidła,dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minutki. Na końcu dodajemy
Przepisy i porady kulinarneskładników na ciasto zrobić kruche ciasto i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Gdy kruche ciasto będzie się nam chłodzić,przygotowujemy sobie masę serową. Twaróg mielimy dwa razy w maszynce ( lub kupujemy już mielony w sklepie ). Następnie ucieramy z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodajemy jajko i znów mieszamy kilka minut. Na końcu dodajemy budyń i chwilkę
Przepisy i porady kulinarnemarzył, żeby choć na chwilę znaleźć się w krainie mlekiem i miodem płynącej ? Ja należę do szczęśliwców, którzy dzięki uprzejmości Wedla mieli możliwość przebywania w fabryce przyjemności - płynącej czekoladą. Lans na ściance :) Choć z Opola do Warszawy jest całkiem daleko - warto było. Razem z Małgosią , Natalią i Adamem wyruszyliśmy jeszcze przed świtem, w długą drogę. Droga(...)Poland Było miło i sympatycznie, choć zdecydowanie za krótko. Żegnając się z Maestro Profusem i jego sympatyczną małżonką, zgodnie stwierdziliśmy, że my tu jeszcze wrócimy. Mam nadzieję, że będziemy mieli taką możliwość. Droga powrotna wydaje, się być zawsze krótsza. W naszym przypadku była jednak dwa razy dłuższa. A wszystko za sprawą bardzo złej pogody, zmęczenia i dostosowania wyposażenia samochodu
Kuchnia w opałach