Euro 2016: francuska zupa cebulowa 258bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec je w piekarniku. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek
My Chcemy Jeść
Gołąbki w skórkach 289Inna wersja popularnych gołąbków i zdecydowanie inny smak. Składniki: - 1/2 kg mielonej łopatki - 15 dkg ugotowanego na sypko ryżu - 1/4 małej kapusty - 3-5 skórek z kurczaka - sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż
Maminek kulinarny
Chleb ziołowy z płatkami żytnimi 267łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 125 g letniej wody Wsyp do niewielkiej miski wszystkie zioła i sól, zalej wodą i wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 20 minut. Zaczyn: 100 g mąki
Grahamka, weka i kajzerka
Pomysł na Lunch Boxa #9 - Pulpety z Kaszą Jaglaną 230Kuchni. Pozdrawiam Pan Sylwetka. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - - POMYSŁ NA LUNCH BOXA #9 - ✔ 300 g Kaszy Jaglanej ✔ 100 g Przecieru Pomidorowego ✔ 50 g Kiełków ✔ 500 g Mięsa Mielonego z Szynki ✔ 1 Całe Jajko L ✔ Szczypiorek ✔ 100 g Cebuli ✔ 125 g Sera Fety Light ✔ Sól ✔ Pieprz ✔ Papryczka Chili - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie 2089 Węglowodany
Sylwetka Od Kuchni
Armeriter de lux (Bułkowy recykling de lux ;) ) 175jednyj nazwie sie znojdōm 2 przeciwstawne wyrazy, to je oksymorōn; rechtory 5 bydōm 6 zachwycōne De lux tak po prołwdzie 7 to je ta zōłza, a jak jeszcze bydziecie mieli dō ni świyże pozimki, 8 to take śniołdanie straci sie, nim zdōnżycie dopić Wasza kawa. Co potrza? 3 stare b ōłki abo jak to niyftorzi gołdajōm: żymły (jak byjście mieli
Chop w kuchni
Makaron z ajwarem i warzywami + drobiowe pulpeciki i surówka z kiszonej kapusty 246Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} pulpety (9 sztuk) składniki na 4 porcje 450 g mięsa mielonego drobiowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych
Fabryka pomysłów
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 260salsą. Tego trzeba spróbować. Ale żeby spróbować wcale nie trzeba jechać do Turcji, wystarczy trzymać się mojego prostego przepisu na przygotowanie tego pysznego dania. Do przygotowania dania użyłem: 400 mielonej wołowiny, 400 gram mąki pszennej (typ 450), 4 łyżek oliwy, 25 gram świeżych drożdży, 2 pomidorów, 1/2 zielonej papryki, 1/2 czerwonej papryki, 2 czerwonych cebul, 2 ząbków czosnku
Wyprawy kulinarne
Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 280drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki 4 cebulki dymki pokrojone na plasterki 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta szafranu 1 pomidor pokrojony w kostkę sól do smaku do podania: posiekana papryczka chilli, liście kolendry lub natki pietruszki (ja dałam natkę marchewki) Przygotowanie: Dzień wcześniej wsyp
Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka superfood z indykiem i "Noce w Rodanthe" 195ostygnięcia. Indyka i paprykę pokroić w kostkę i dodać do sorgo i komosy. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do sałatki. Całość wymieszać. Dodać majonez. Wymieszać. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Sól jest tu zbyteczna, bo i tak jest w majonezie. Zresztą stali bywalcy tego blogu wiedzą, że nie dodaję soli do żadnej z kasz. Zjadać od razu
Weekendy w domu i ogrodzie
Sałata z grillowanym kurczkiem i papryką 216łyżki oleju (np. ryżowego) - sól dressing - 5 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżki czerwonego octu winnego - 1 łyżka syropu z agawy -sól i świeżo mielony pieprz do smaku Olej ryżowy mieszamy z papryką, kuminem i 3-4 szczyptami soli. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki i marynujemy w przygotowanych przyprawach co najmniej pół godziny
Simple Dish
Placek po węgiersku 224cebule 1 czerwona papryka 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól Dodatkowo: kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany papryka słodka Wykonanie: Sos do placków: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (może być większa
MyCookBook.pl
Poldal, Pretzels (Seinfeld) 232liście kapusty włoskiej lub zwykłej ) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 250 g brązowej lub zielonej soczewicy 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki kukurydzianej mielony kminek, majeranek, czarny pieprz, ziołowy pieprz, sól, sos sojowy posiekane szczypior i natka pietruszki Gotuj do miękkości soczewicę i włoszczyznę z dodatkiem oleju i majeranku w dużej ilości wody
Qlinarnie i Qlinarnie
Dressing Rosyjski 204Pizzy Cazone w stylu Reuben . Mówię Wam, pyszności! Składniki: 3 łyżki majonezu 3 łyżeczki ketchupu 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1 nieduża cebula świeżo zmielony pieprz szczypta mielonego chili Wykonanie: Wszystkie składniki umieściłam w pojemniku blendera i zmiksowałam na gładką i aksamitną masę. To wszystko Kochani. Potem sos przełożyłam do miseczki,wstawiłam do lodówki i zabrałam się
Blondynka Gotuje
Domowy paprykarz szczeciński 194już kiedyś podobny robiłam, tym razem dodałam jeszcze marchewkę . 2 makrele wędzone 100 g ryżu 2 -3 cebule 2-3 marchewki przecier pomidorowy (80g) 1/2 łyżeczki pomidorów mielonych Skworcu sól, pieprz, wegeta Ryż gotować około 15 minut .Cebule i marchewki obrać,cebulę pokroić w półplasterki , a marchewkę zetrzeć na tarce. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, po czym
Moje domowe kucharzenie
Ciasto "Pawi ogon" z serową roladą 668pieczenia Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%) 1 jajko 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych orzechów włoskich Powidła śliwkowe Wkładka serowa: 300g białego sera 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 mały budyń śmietankowy 50g rodzynek Krem: 750 ml mleka 1 szklanka cukru kryształu
Kuchnia w czekoladzie