mielony - 2500 przepisów (strona:62/167)

Pomysł na… zapiekankę makaronową z rybą 189

porcji: 500 g makaronu rurki 500 g ryby (tutaj pstrąg) 230 g tartego sera – miks parmezanu, mozzarelli twardej i miękkiej 700 g passaty przyprawy do smaku: sól, kolendra mielona, gałka muszkatołowa Makaron gotujemy al’dente. Do ugotowanego i odcedzonego dodajemy pokrojoną w kostkę rybę, passatę i przyprawy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę makaronu, posypujemy połową sera

Kucharzyca
Sernik bez mielenia 186

taką wersję pokusiła się kiedyś Mama, a ja z pewnością kiedyś powtórzę jak tylko będzie okazja ;) Składniki na blaszkę 24x36cm: 1 duże opakowanie herbatników maślanych 1,75 kg sera niemielonego 8 jajek 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią  2 budynie śmietankowe małe 200g masła 2 szklanki cukru pudru 1½ szklanki mleka 150g rodzynek np. sułtańskich Sposób przygotowania: Blaszkę

Kuchnia w czekoladzie
Śnieżne kule – świąteczne ciasteczka 135

masła 125 g cukru 1 czubata łyżka migdałowego masła 180 g migdałów 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Do obtoczenia 200 ml cukru pudru Korzenna mieszaknka 1½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika Pokrój zimne masło i wrzuć do malaksera. Dodaj mąkę, migdały, sól, cukier puder, waniliowy ekstrakt i zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż masę

codojedzenia
Tarta z tuńczykiem, kukurydzą i groszkiem w sosie pomidorowym 163

kukurydzy z groszkiem (po odsączeniu 285g) 100g tuńczyka w sosie własnym (może być więcej, ja miałam akurat niepełną puszkę) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Miękką margarynę dodajemy do przesianej mąki, łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je folią spożywczą

Kolorowy Przepisownik
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 124

ziemniaków 1 cebula czerwona + 1 cebula zwykła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz śmietana kremówka do dekoracji Do bulionu można dodać jeszcze bulionetkę, jeśli jest zbyt mało wyrazisty, ale nie jest to koniecznie.   Nie jestem fanką bardzo gęstych

Cooking Monster
Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins 173

duże jajko ½ szklanki cukru ¼ szklanki miodu 4 łyżki roztopionego masła 1 ¼ szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka świeżych czereśni, bez pestek i pokrojonych na wiśni, mielona mała ½ szklanki posiekanej czekolady Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i natłuść olejem lub rozpuszczonym masłem foremkę do muffinek z 12 otworami, ewentualnie włóż papilotki

karmelowy
Chlebek bananowy z kiwi i masłem orzechowym 153

szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki żytniej razowej - typ 2000, pełnoziarnista + do obsypania formy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/3 łyżeczki kardamonu mielonego 1/2 łyżeczki cynamonu MOKRE: 1 banan - dojrzały i żółty, może być z ciemnymi plamkami 3 kiwi - dojrzałe i miękkie 2 łyżki masła orzechowego BIO 100% orzechów PRIMAVIKA 1/4 szkl

Grunt to przepis!
Sałatka z pieczonych młodych ziemniaków i bobu 137

płaska łyżeczka soli morskiej ½  łyżeczki suszonego tymianku ½  łyżeczki płatków chili 1 łyżka oleju rzepakowego Dressing: 1 kubek jogurtu greckiego (400 g) 2-3 ząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz * PRZYGOTOWANIE Sałatka Ziemniaki umyj z ziemi pod bieżącą wodą (nie obieraj). Większe okazy poprzekrawaj na połówki. Włóż je do miski, zalej olejem, posyp solą, tymiankiem oraz płatkami

Food Square
Rogale marcinkowickie 145

łów szklanka cukru pudru i 3-4 łyżki gorącej wody Mak z orzechami zalewamy wrzątkiem i zaparzamy ok. 15 minut, następnie po odsączeniu przy użyciu np. ściereczki na durszlaku mielimy mak dwukrotnie dodając podczas mielenia także migdały. Zmieloną masę można w razie konieczności przechować np. jeden dzień w lodówce przed dalszymi przygotowaniami. Następnie rozdrobniony marcepan łączymy z cukrem, dodajemy

I tu będę miała takie te
Gołąbki "sulmierzyckie" - obiad na czas mrozów :) 159

swojej rodziny z jakiś Sulmierzyc i voila! Zapraszam na obiad z gołąbkami sulmierzyckimi w roli głównej. Przygotowujemy: - ok. 1,2 kg kapusty (białej, pekińskiej lub włoskiej) - 0,5 kg mielonego mięsa - 1 spora cebula - 1 łyżka sypkiej przyprawy warzywnej - 4 jajka - 1 szklanka manny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - ok. 0,5-0,8 l dosyć intensywnego rosołu (może być

I tu będę miała takie te
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 141

miejsce bez przeciągów. Teraz pora na zabawę z dodatkami do babki. Biorę: na masę serową - 120g homogenizowanego twarogu - 1 cukier wanilinowy - 1 łyżka cukru na masę makową - 130g maku mielonego - 160g gorącej wody - 1 białko - 2-3 łyżki cukru - garść rodzynek - garść posiekanych orzechów włoskich na masę owocową - 250-280g konfitur lub dżemu o wyrazistym kolorze, lekko kwaskowych

I tu będę miała takie te
Pasta party dla biegaczy- jednogarnkowe danie z makaronem. 136

bazie makaronu jajecznego i wołowiny. Ta wersja jest przygotowana według propozycji z Tasty na FB. Dla 6 głodnych osób przygotujcie: - ok. 400g makaronu jajecznego z pszenicy durum - ok.400g mielonej wołowiny - ok. 200ml rosołu wołowego - ok. 250ml mleka  - 1 posiekana cebula - pół szklanki bułki tartej - 2 ząbki czosnku - łyżka sosu sojowego - łyżeczka soli - łyżeczka pieprzu - pęczek zielonej pietruszki

I tu będę miała takie te
Kurczak pieczony na ryżu 10271

nawet nie kwitnie – nie ta pora roku ) 2 duże cebule 1/2 szklanki ketchupu 3 szklanki wody sól , chilli do smaku Marynata : 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Kurczaka dzielimy na kawałki – ja zazwyczaj wycinam korpus i zostawiam na zupę , tym razem

Ogrodnik w podróży
Euro 2016: francuska zupa cebulowa 217

bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec je w piekarniku. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek

My Chcemy Jeść
Gołąbki w skórkach 249

Inna wersja popularnych gołąbków i zdecydowanie inny smak.     Składniki: - 1/2 kg mielonej łopatki - 15 dkg ugotowanego na sypko ryżu - 1/4 małej kapusty - 3-5 skórek z kurczaka - sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania