mielony - 2500 przepisów (strona:64/167)

Faworki norweskie 171

norweskich...pomysł na dodatek kardamonu podpatrzyłam tutaj . 1 50 ml mleka 50 g drożdży 125 g masła 2 duże jajka 50 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka mielonego kardamonu 500  g mąki tortowej Młynomag Z drożdży,1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia.Do mąki wbić jajka, dodać resztę składników

Moje domowe kucharzenie
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 244

małym ogniu). A Wy jak kładziecie piersi z kaczki? Na zimną czy na rozgrzaną patelnię?   Składniki: (2 porcje) 2 piersi z kaczki ze skórą sól morska, świeżo mielony pieprz czarny   Składniki na sos z kaczki: 1 niepełna łyżka oleju rzepakowego 1 noga z kaczki 1/2 średniej marchewki 1/2 szalotki lub niedużej cebuli 1/2 łodygi selera naciowego

Moja Delicja
Piersi z kurczaka panierowane w brokułach 163

posolonej wodzie,odcedzić  wymieszać z masłem i ostudzić Dodać jajko bułkę tartą i starty ser doprawić  solą pieprzem wymieszać wszystko razem by powstała masa podobna jak na mielone 3. Piersi obłożyć powstałą masa (nie jest to proste ale warto się troszkę pomęczyć ) smażyć na oleju delikatnie obracać podczas smażenia,usmażone  włożyć na 10 minut do piekarnika

W królestwie smaków Beaty
Kapusta pekińska i kalafior zapiekane pod mięsem i serem - zapiekanka kalafiorowa. 165

sztuki ( około 70 dag) mała główka kapusty pekińskiej kalafior 500 g 5 jaj jogurt grecki 200 g ser żółty 20 dag łyżeczka masła przyprawy (wszystko w proszku): świeżo mielony pieprz czarny sól curry imbir kminek słodka papryka ostra papryka Można użyć też swojej ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka czy np. gyros. Wykonanie: Piersi rozciąć tak jak na schabowe wzdłuż

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pomysł na Lunch Boxa #5 - Wieprzowina po Chińsku 166

dodatek mega smaczne. Odmień swoją dietę już dziś i zacznij gotować razem z Sylwetką Od Kuchni. Pozdrawiam Pan Sylwetka. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - - POTRAWKA CHIŃSKA- ✔ 500 g MIĘSA MIELONEGO Z SZYNKI ✔ 450 g MIESZANKA CHIŃSKA - ŻÓŁTY RYŻ - ✔ 300 g Ryżu ✔ 550 ml Wody ✔ 3 g Kurkumy ✔ 3 g Czosnku - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie  1813   Węglowodany

Sylwetka Od Kuchni
Sernik piernikowy 209

temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.   Po wyjęciu z piekarnika wystudzić. Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( dałam gotowy ser z wiaderka) 250 g cukru ( w przepisie było 150 g, dla mnie masa była mało słodka) 50 g miękkiej margaryny 2 opakowania cukru waniliowego 2 budynie

Na słodko lub wytrawnie
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 249

smakuje wybornie. Delikatne kruche placki, krem budyniowy a pomiędzy nim roladki makowe - poezja smaku. Na moim świątecznym stole zastąpiło ono makowiec. Smakowało wszystkim i zachwycało wyglądem. Jeśli będzie mieli trochę więcej czasu to polecam byście je koniecznie wypróbowali. Ciasto: 600g mąki, 200g cukru 1 łyżeczka sody, 1 proszek do pieczenia (15g), 100g masła, 200ml letniego mleka, 2 jajka, szczypta soli(...)cukru, 2 łyżki miodu, 2 jajka, olejek migdałowy garść rodzynek i orzechów włoskich (można pominąć)  Mak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem do białości, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem

Cynamonowe szczęście
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 191

mąki 3 jajka 6-8 łyżek wody Sól Wykonanie: Zupa Warzywa obieramy, kroimy na kawałki. I gotujemy w osolonej wodzie razem z suszonymi grzybami. Gotujemy do miękkości. Całość doprawiamy mielonym pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę. Zupa powinna być intensywnie grzybowa. Na talerz wykładamy łazanki, kawałki marchewki, grzyby i wlewamy zupę. Pycha. SMACZNEGO. Łazanki Na stolnicę wysypujemy mąkę ( najlepiej

Smaki Ewy
Christmas Mince Pie z Angli 142

nadzienie: 700 g rodzynek (pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie) 300 g cukru trzcinowego 250 g jabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli

Mama Gotuje
Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 187

Addio Pomidory :) Makowa panienka ciasto: 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 100 g posiekanych migdałów bez skórki (ja użyłam ze skórką) 50 g migdałów mielonych 8 białek 4 żółtka (pozostałe 4 żółtka zużyjemy do kremu) krem: 2 opakowania budyniu śmietankowego (po 60 g) 375 ml mleka 200 ml soku z cytryny (u mnie pół

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczny tort piernikowy z kremem krówkowym 203

pieczonych batatów , 450 g mąki pszennej, 170 g miękkiego masła, 150 g brązowego cukru, 170 ml melasy z winogron, 50 ml melasy z granatów, 3 jajka, 2 łyżki lnu mielonego złotego, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 czubata łyżeczka kakao, 1 i 1/2 łyżeczki sody Delecta, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta, łyżka masła do posmarowania formy. Krem

SzczyptaSmaQ
Makowiec na kruchym cieście 708

zawijanym. Masę makową przygotowuje się tak samo, jak do większości makowców. Na początku należy ugotować mak, a następnie zemleć go w maszynce do mięsa (chyba, że kupicie mak już mielony, jest dostępny w niektórych sklepach). Dalsze czynności przygotowawcze wymagają już znacznie mniej czasu. Masę makową wzbogaciłam o sporą ilość bakalii i nie radzę z nich rezygnować, gdyż dużo wnoszą

Smakołyki Bereniki
Sernik złota rosa 3642

pół szklanki cukru 3 jajka (1 całe i dwa żółtka – dwa białka wybić do oddzielnej miseczki) półtorej łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg sera na sernik – trzykrotnie mielonego (polecam Piątnicy tutaj w promocji ) 5 jajek (3 całe i 2 żółtka – 2 białka dodać do miseczki z białkami z ciasta) 1 szklanka cukru pół szklanki oleju 2 budynie

Kuchenne zapiski Edyty
Sernik krakowski 191

minut (do zezłocenia). Gotowe wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy w blaszce do przestudzenia. W międzyczasie szykujemy masę serową. Ponieważ twaróg zrobiłam sama, nie wymagał on mielenia – przełożyłam go do dużej miski. Do twarogu dodajemy miękkie masło i cukier puder – miksujemy przy użyciu blendera „żyrafy”. Następnie wbijamy całe jajka, dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii i ekstrakt waniliowy. Rozprowadzamy z kremówką(...)najlepszych ciast. Jest dosyć ciężki, zwarty, ale jednocześnie delikatny, wilgotny i bardzo kremowy. Tym razem korzystając z rad Izy z blogu Smaczna Pyza zaoszczędziłam sobie dużo pracy (pominęłam mielenie twarogu, miksowanie robotem, ubijanie białek…). Efekt wyszedł wyśmienity. Nie bez kozery to właśnie sernik krakowski jest kulinarną wizytówką wśród polskich ciast. Na święta… i nie tylko – gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Domowy marcepan 295

też świątecznego stollen. Warto go rozwałkować i ułożyć na keksie . Możemy przygotować go wcześniej i przechowywać owinięty w folię w lodówce – do miesiąca czasu. Domowy marcepan: 200 g mielonych migdałów * 3 łyżki płynnego miodu 2-3 łyżki amaretto (lub tyle samo wody + 2-3 krople aromatu migdałowego, jednak zdecydowanie polecam amaretto) 1 szklanka cukru pudru (140 g) listonic

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania