mielony - 2500 przepisów (strona:71/167)

Mloda kapusta z nutka orientu, w pomidorach 175

kapusta z nutka orientu, w pomidorach pół główki młodej kapusty, poszatkowanej 2 marchewki, pokrojone w plasterki mała cebulka, pokrojona w piórka ząbek czosnku, posiekany łyżka oleju po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry i kminu rzymskiego sól, pieprz puszka krojonych pomidorów lub 3 pomidory świeże, bez skórki i nasion, pokrojone do smaku cukier i ocet balsamiczny ew. plasterki  podsmażonej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sos z portobello 171

swój ulubiony, np. Sos z portobello.   Składniki: - 500g portobelloo - 250g szalotki - 4-5 ząbków czosnku - 3 łyżki wina Marsala - 100ml wody - 250ml słodkiej śmietanki - różowa sól himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka suszonych liści lubczyku - olej z pestek winogron   Grzyby dokładnie oczyszczamy. Ponieważ portobello ma duże kapelusze, każdy przekrajamy na połowę, a połówki dzielimy

mojewypiekiinietylko
Duszone ziemniaki z kapustą i boczkiem 171

parzonego boczku w plasterkach, 250 g młodej kapusty, 1 łyżeczka kminku całego, świeży rozmaryn,              sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Ziemniaki bez obierania myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ziemniaki i podsmażamy je kilka min.  Zalewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy sól

Moniki Smakołyki
Sernik kajmakowy Leniwiec 325

czasu w kuchni, to goraco polecam Wam Sernik kajmakowy dla leniwych ;) Bez jajek, bez ubijania… tak na leniucha! :)   Sernik kajmakowy – Składniki: 1kg twarogu w wiaderku (kilkukrotnie mielony) 1 budyń czekoladowy w proszku 1 budyń śmietankowy w proszku 1 opak. cukru wanilinowego 1 puszka kajmaku (460g)   Sernik kajmakowy – wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski

Kulinarne Przeboje
Pieczona szynka z kapustą 178

jabłkami i ananasem oraz z pieczonymi ziemniakami, jak również jako przystawka na zimno. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg szynki wieprzowej bez kości 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 5 goździków 1 płaska łyżeczka owoców kolendry 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 owoców jałowca 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania duszona

Kulinarna Pokusa
Zupa fasolowo-pomidorowa 175

500g ziemniaków (2 duże lub kilka mniejszych) 1 puszka białej fasoli (400g) 1 litr bulionu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól (ok. 2 łyżeczek, patrz uwagi) szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 czubata łyżeczka majeranku Instrukcje Pomidory kroimy wzdłużnie w „ósemki”, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Paprykę kroimy w poprzeczne półpaski o szerokości ok. 1 cm. Ziemniaki obieramy

Kulinarna Pokusa
Perliczka w warzywach i śmietanie 199

100ml (pół)wytrawnego białego wina 2 łodygi selera naciowego 2-3 łodyżki natki pietruszki 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 2 liście laurowe 2 łyżki oliwy słodka śmietana 18% Do podania puree z ziemniaków Instrukcje Z perliczki usuwamy ewentualne pozostałości piór i nadmiar tłuszczu. Płuczemy w środku

Kulinarna Pokusa
Udka z kurczaka a la peperonata 318

papryka (250g) 1 średnia żółta papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia cebula (150g) 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego pęczek świeżego oregano 1-2 łyżki mąki 4 łyżki oliwy 150g makaronu typu „kolanka” lub podobnego Instrukcje Z udek lub nóg ściągamy skórę. Jeśli używamy całych nóg, rozdzielamy nożem

Kulinarna Pokusa
Peperonata 207

zielona papryka 1 średnia cebula (150g) 2 ząbki czosnku pęczek świeżego oregano 1 puszka pomidorów z puszki (400g) 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Papryki rozkrajamy wzdłużnie na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy poprzecznie w paski o szerokości ok. 1 cm. Ząbki czosnku obieramy i kroimy każdy na kilka mniejszych

Kulinarna Pokusa
Golonka pieczona z warzywami 199

150g) 2 średnie / 1,5 dużej marchewki (300g) 500g średnich pomidorów 500g średnich ziemniaków 2-3 gałązki natki pietruszki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 liście laurowe Instrukcje Golonki dokładnie spłukujemy pod zimną wodą, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kratkę co kilka centymetrów ostrym nożem. Od strony mięsa nacieramy golonkę około połową

Kulinarna Pokusa
Pikantna zupa ryżowo-warzywna z kurczakiem 378

100g) 1 puszka (400g) całych pomidorów 5 łyżek (60g) ryżu 2/3 puszki kukurydzy konserwowej odsączonej z zalewy (150g) 1-2 płaskie łyżeczki soli (patrz uwagi) 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (mielonego chili) 2 łyżki oliwy 1,5 litra bulionu drobiowego (własnego lub z kostki) Instrukcje Marchewkę i seler obieramy, po czym kroimy w słupki o grubości

Kulinarna Pokusa
Zupa z kurczaka z pieczarkami 191

korzenia selera (200g) 1 średni pomidor (200g) 1 średnia cebula (150g) kawałek dowolnej części pora 200g pieczarek 1 ząbek czosnku 2-3cm świeżego imbiru (lub 1 płaska łyżeczka mielonego) ok. 2 płaskie łyżeczki soli kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 2-3 liście laurowe makaron nitki do podania Instrukcje Do dużego garnka wlewamy 4 litry

Kulinarna Pokusa
Duszona wątróbka drobiowa „na kwaśno” 147

350g) kilka niedużych ogórków kiszonych 100ml (pół)wytrawnego białego wina 180 pęczaku (lub innej ulubionej kaszy) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Wątróbki kroimy na kawałki o rozmiarze ok. 3-4 cm, przy okazji usuwając ewentualne łykowate części. Cebule obieramy, dzielimy wzdłużnie na pół, po czym kroimy w półtalarki

Kulinarna Pokusa
Pieczony udziec z indyka 233

smaku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 dość duży udziec z indyka (800-900g) lub dwa małe 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania duszona marchewka pieczone ziemniaki w wersji z majerankiem Instrukcje

Kulinarna Pokusa
Kanapki z kurczakiem w tortilli 313

średni pomidor 2-3 plastry łagodnego żółtego sera 2-3 plastry szynki konserwowej 2-3 rzodkiewki 3 łyżki oliwy 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Z fileta z kurczaka usuwamy ewentualny nadmiar tłuszczu, błonki oraz pozostałości chrząstek i kości. Oddzielamy polędwiczkę, a pozostałą część rozcinamy na dwa plastry (patrz zdjęcia). Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania