Poniżej odtworzyłyśmy skład tych przypraw. Wszystkie zmieszałyśmy w moździerzu i dodałyśmy do mięsa. Kotlety wyszły wyśmienite, a hamburgery zniknęły w mgnieniu oka. Ilość porcji: 6 Składniki: Na hamburgera: 500g mielonej wołowiny 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu sojowego Gorczyca Pieprz Sól Dodatki
Kolizje Smakówkasz i twarogów, aby zapobiec osteoporozie, Kuracje skorupką jajka należy przeprowadzać 2 razy do roku w STYCZNIU i listopadzie w ciągu 30 dni, stosując 1-2 g dziennie. " Ja mielę skorupki z jak najświeższych, wiejskich jaj. Mielę co najmniej skorupki z 3 jaj, przechowuję w szczelnie zamkniętym, małym słoiczku. Nie robię zapasu, bo najlepiej mielić na bieżąco
Proste Potrawysuszonej żurawiny 100 g pokrojonych w kosteczkę suszonych moreli 1/4 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego estragonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 szklanki płatków migdałów 1 bardzo małe jajko Przygotowanie dania rozpoczynamy od nadzienia(...)rondelka wkładamy żurawinę, suszone morele, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, masło, estragon i cynamon. Całość miesamy i gotujemy. Po zagotowaniu zestawiamy garnek z ognia. W tym czasie płatki migdałów mielimy na proszek np. przy pomocy blendera. Po około 10 minutach do powstałej masy dorzucamy migdały i jajko. Całość mieszamy. Filet z indyka rokładamy na blacie i rozbijamy w kształt mniej więcej
Kolizje Smakówgreckich słodkości, a cynamon dodaje się do wielu dań, w tym mięsnych. Cynamonową korę, u nas drogą, można tu tanio kupić w wielu sklepach z pamiątkami. Syrop migdałowy (skład: mielone migdały, cukier, mastyks - żywica pistacjowa i woda), nazywany soumada, to produkt pochodzący z wyspy Nissiros, ale powszechnie dostępny w sklepach na Kos. Według mnie smakuje jak aromat migdałowy(...)przystępnych cenach, ale nie znajdziemy w nich takich perełek jak np. w sklepach w Zii Sklepy w Mandrace, wyspa Nissiros - jeżeli wybierzecie się na wycieczkę na Nissiros, będziecie mieli możliwość zrobienia zakupów w dobrze zaopatrzonych miejscowych sklepach, szczególnie polecam poszukać sklepiku z regionalnymi produktami spożywczymi, w którym można kupić ser marynowany w winie, liście kaparów i inne cuda, niestety płatność
Chilli Czosnek i Oliwaszkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu 6 łyżek rozpuszczonego masła 2 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 2 łyżki cukru 2 łyżki mielonych orzechów Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać pokrojone śliwki i ponownie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i lekko wymieszać, tylko
Moje domowe kucharzeniebardzo dobra. Pasowała idealnie do dania łagodząc jego ostrość i podkreślając smak. Enchiladas z nutą korzenną i salsą guacamole Składniki: 450 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula papryczki jalapeno w zalewie (do kupienia w Lidlu) 150 g czerwonej fasoli 200 g kukurydzy ½ papryki 1 ząbek czosnku 1 pomidor 150 ml przecieru pomidorowego
Mania Gotowanialekki i wyjątkowy obiad. Glazura z coli daje wspaniały smak. Idealnie współgra z pieczonymi klopsikami. Szczerze polecam. Klopsy w pikantnej glazurze z coli Składniki: 0,4 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 1 duże jajko 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
Mania Gotowaniakminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie formujemy kofty (podłużne kotleciki). Każdą koftę smarujemy olejem i nadziewamy na patyczek
OstryKęsgarście do podsypania sól do smaku pół pęczka natki pietruszki Na sos: 1 cebulę pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, cukier woda porcja klopsików, na które przepis znajdziecie tutaj :) Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w dobrze osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy(...)słodką papryką w proszku i cukrem, dodajemy natkę i gotujemy jeszcze 1-2 min. Do sosu dokładamy klopsiki i przykrywamy, by dobrze się zagrzały. Ugotowane ziemniaki dokładnie ugniatamy lub mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy mąkę (nie wszystko od razu, najpierw jakieś 3/4) oraz drobno posiekaną natkę i bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest jest jeszcze bardzo lepka, dodajemy resztę
Ratunku obiadpieprz ziołowy, papryka lub pasta paprykowa, gałka muszkatołowa. Mięso obgotowujemy, gdy zmięknie dodajemy wątróbkę, marchewkę i cebule. Gotujemy jeszcze chwilę. Bułkę namaczamy (można w wywarze z mięsa). Wszystkie składniki mielimy wraz z odsączoną kajzerką. Dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wykładamy powstałą masę do formy (może to być duża brytfanna lub duża keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy(...)Węgier. Jest boska!!! Karkówka z majerankiem na kanapki. Składniki: 1 kg karkówki; 1/4 szkl oliwy z oliwek; 2 łyżki majeranku; 3 ząbki czosnku; 1 łyżeczka soli; pieprz najlepiej świeżo mielony; 2 listki laurowe; 1 łyżeczka ziaren kolendry. Z oliwy, majeranku, zmiażdżonego czosnku, soli, kolendry i pieprzu robimy marynatę do mięsa. Opłukane mięso dokładnie obtaczamy w marynacie przykrywamy folią spożywczą
Miksturownikszklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli 50g rodzynków 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g mielonych migdałów Ciasto: Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki, zostawiam do podwojenia objętości. Żółtka i jajko ucieram do białości z pozostałym cukrem(...)drożdże. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło, kilka kropel aromatu. Dokładnie wyrabiam ciasto, po czym zostawiam je do wyrośnięcia pod ściereczką. Masa makowa: Mak sparzam, osączam i mielę 3 razy. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, rodzynki sparzam. Mak ucieram z cukrem, modem, migdałami. Dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową, a na sam koniec pianę z białek. Wyrośnięte ciasto
W kuchni Karmel-itkibiały i czarny sezam do posypania farsz: 500 g kiszonej kapusty listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju sól świeżo mielony pieprz Kapustę kiszoną opłukać,włożyć do garnka,zalać wodą,dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić ,zetrzeć na wiórki, podsmażyć
Kolorowa kuchnia Elkisłoiczków o pojemności 200ml: 1,5kg dyni - waga po obraniu skórka starta z 2 pomarańczy sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 250g cukru 2 galaretki pomarańczowe 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Tipy i porady w temacie dyni [źródło: Wszystko o dyni ] przy zakupie należy uważnie sprawdzić czy jest zdrowa; powinna być jędrna i odpowiednio ciężka w stosunku
Grunt to przepis!także w dużej misce. Makówki na mleku mogą stać w lodówce ok. 2-3 dni, jeśli zrobicie je na wodzie, można przechowywać je do 5 dni. Składniki: 200 g mielonego maku 1 l mleka 100 g miodu (ok. 3 duże łyżki) jeśli lubicie słodkie makówki dajcie ok. 5 łyżek i skosztujcie masy makowej czy jest już
Ciastkozercypomarańczy skórka i sok z 1 cytryny 150 ml alkoholu (brandy, whisky, rum...) 200 g masła 175 g brązowego cukru 175 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 4 goździki zmiażdżone w moździerzu 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasiona wanilii z 1 laski
zadanie-gotowanie