mielony - 2500 przepisów (strona:60/167)

Zdrowe smoothie rumiankowe. 133

porcję 1 torebka rumianku ekspresowego lub 1 łyżeczka 1 dojrzała brzoskwinia 1 łyżeczka świeżego startego korzenia imbiru 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego  125 ml świeżego mleka ( 1/2 szklanki ) Sposób wykonania :   B rzoskwinię obierz ze skórki, usuń pestkę , pokrój na kawałki. Rumianek zaparz pod przykryciem w 50 ml ( trochę mniej niż 1/4 szklanki ) wrzątku przez około 10minut, następnie

Przepisy i porady kulinarne
Twarożek roślinny z orzechów nerkowca 182

wtedy zacząć wieczorem :) Nagmatwałam? :) No to czytajcie :) Składniki: 1/2 szklanki orzechów nerkowca 4 łyżki mleka sojowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka płatków drożdżowych sól himalajska pieprz ziołowy mielony posiekany szczypior dymki - ilość według uznania Nerkowce namoczyć przez noc (lub przez dzień) w zimnej wodzie i odcedzić Dodać mleko sojowe, ocet jabłkowy i płatki drożdżowe - całość dokładnie zmiksować

Szczęśliwa kuchnia
Śledzie z suszonymi pomidorami 218

torebki) oliwa z oliwek (do namoczenia pomidorów z torebki) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/3 szklanki oleju konopnego lub lnianego 1 łyżka ziaren gorczycy 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka mielonego pieprzu Przygotowanie: Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, to moczyć je przez co najmniej godzinę w zimnej wodzie. Następnie śledzie osuszyć i pokroić na 2 - 3 cm kawałki. Pomidory

Kuchcik gotuje
Świąteczna szynka glazurowana miodem 244

szynki wieprzowej                  Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn i cząber sól, świeżo mielony pieprz Wywar: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera naciowego biała część pora 15 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Glazura: kilkanaście goździków 3 łyżki płynnego miodu 100 g cukru

Moje Kuchenne Rewelacje
Brukselki z boczkiem i makaronem orkiszowym 153

Brukselki z boczkiem i makaronem Składniki: 500 g świeżych brukselek kilka plasterków boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek  sól papryka mielona Brukselkę i makaron ugotowałam w lekko osolonej wodzie (oczywiście osobno ;)). Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę, czosnek i boczek. Dodałam sól, paprykę i ugotowaną brukselkę. Do tego makaron i smacznego

nietadieta
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 173

łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy (w większości różnych fińskich przepisów pojawia się gorzka skórka z pomarańczy ale nie kandyzowana dałem świeżą startą z 2 pomarańczy) 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki goździków 50ml/90g melasy ( dałam 40 g ) 25 ml roztopionego masła 1 łyżeczka soli około 650ml/400g mąki pszennej o dużej zawartości białka (ok.12,5g) ( dałam chlebową ) Skórka piwna (kruszonka

Stare Gary
Fit burger wołowy 170

warzywa. Prosto, smacznie i pożywnie. Spróbujcie Zobaczcie też: Burgery wieprzowo-wołowe Przepis na fit burgera wołowego Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 20 minut Składniki 100-150 g mielonej wołowiny plaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni

Kuchnia Bazylii
Fit burger wołowy 170

warzywa. Prosto, smacznie i pożywnie. Spróbujcie Zobaczcie też: Burgery wieprzowo-wołowe Przepis na fit burgera wołowego Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 20 minut Składniki 100-150 g mielonej wołowiny plaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni

Kuchnia Bazylii
Ciasteczka imbirowe świąteczne 202

świetna para, mocno powiązana ze świętami. Ciasteczka imbirowe Składniki: na 22 ciasteczek 50 g cukru 85 g czekolady, 70% kakao 180 g mąki grahamki ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka świeżego imbiru, utartego szczypta soli 60 g masła 30 ml melasy 50 g perłowego cukru 1 jajko Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC

codojedzenia
Fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 172

razowej 75ml/50g mąki graham lub orkiszowej (dałam 100 g razowej orkiszowej) 2 płaskie łyżeczki kopru włoskiego 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy (dałam startą z pomarańczy) 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki goździków (zrezygnowałam) 50ml/90g melasy (dałam kwaśną melasę z granatem) 25 g masła 1 łyżeczka soli około 650ml/400g mąki pszennej o dużej zawartości białka (ok.12,5g) (dałam

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa grzybowa nie tylko na wigilję 163

suszonych borowików i podgrzybków   1 / 2 pęczka włoszczyzny 1 cebula olej makaron ślimaczki lub łazanki od Lubella   przyprawy Galeo: liście laurowe, ziele angielski, tymianek, pieprz czarny mielony, sól Grzyby moczymy, najlepiej przez całą noc. Następnie cedzimy, kroimy w paski i zalewamy wodą, dodajemy smak który pozostał po ich moeczniu liście laurowe, ziele angielskie i włoszczyznę.  Gotujemy

Cynamonowe szczęście
Oczyszczający koktajl owocowy z gryczanym błonnikiem 224

owoców i cenne oczyszczające właściwości błonnika gryczanego zamknięte w szklaneczce pysznego koktajlu. Używany przeze mnie błonnik gryczany, to nic innego jak zmielona prażona łuska gryczana. W 100 g mielonej łuski mamy aż 81 g błonnika! Odgrywa on szczególną rolę w regulacji czynności przewodu pokarmowego. Skutecznie poprawia pracę jelit, sprzyja redukcji masy ciała, reguluje ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu

Słodkie okruszki
Najlepszy koktajl korzenny na Święta 152

mleka migdałowego 3 łyżki kawy zbożowej Inka klasyczna 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka nasion chia 2 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego szczypta przypraw korzennych (mieszanki przypraw lub mielonych goździków, imbiru i cynamonu) 1 banan 7-8 owoców liczi (świeżych lub z puszki) Sos z masła orzechowego: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki masła 4 łyżki mleka

Mango Papaja
Rustykalny chleb świąteczny z suszoną śliwką 174

mnie typ 2000, razowa drobna 50g mąki orkiszowej 400g mąki pszennej - u mnie sielska, typ 650 2 łyżki drobno pokrojonych suszonych śliwek skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki przyprawy do piernika - zamiast goździków, sugerowanych w oryginalnym przepisie   1 łyżeczka soli SKÓRKA PIWNA: ok. 2,5 g świeżych drożdży   100 ml ciemnego piwa

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania