sałatek. Miałam szparagi więc postanowiłam zrobić sałatkę na ich bazie. Do tego dodałam ser brie. Zamiast robić tradycyjny sos winegret, postanowiłam wykorzystać pozostałe truskawki. Zagrały skojarzenia: jak truskawki to chilli, pieprz, ocet balsamiczny (gęsty ocet z Modeny), sos worcestershire. SKŁADNIKI 10 cienkich szparagów 4 garście rukoli kilkanaście plastrów sera brie ok. 10 truskawek sól cukier Sos truskawkowy: kilkanaście truskawek kilka(...)listków mięty 4-5 centymetrów chilli łyżeczka octu balsamicznego z Modeny łyżeczka sosu worcestershire 1 czubata łyżeczka cukru sól pieprz WYKONANIE Sos truskawkowy: przy użyciu blendera przygotowujemy sos z truskawek. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru. Szparagi mają być ugotowane co najwyżej al dente. Lepiej gdy będą za twarde niż
OstryKęsosoby) 16 dużych krewetek 5 dużych ząbków czosnku 2 łyżki masła garść świeżej kolendry ok. 6 papryczek suszonych papryczek pili pili ok. 4 cm świeżej czerwonej papryczki chilli 1, 5 czubatej łyżeczki wędzonej pikantnej hiszpańskiej mielonej papryki pimento 2 płaskie łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1,5 łyżki wędzonej łagodnej hiszpańskiej mielonej papryki pimento oliwa z oliwek sól WYKONANIE Czyścimy krewetki(...)mocno rozgrzanym piekarniku nagrzewamy naczynie żaroodporne, w którym finalnie umieścimy krewetki. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oliwy z oliwek. Przez chwilę podsmażamy suszone papryczki pili pili i posiekaną świeżą chilli; na samym końcu krótko smażymy czosnek pokrojony w plasterki. Zwiększamy ogień i od razu dorzucamy krewetki uważając przy tym by czosnek się nie zrumienił. Zawartość patelni posypujemy papryką pimenton
OstryKęsostatnie okazały się tak pyszne, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :) Zapraszam do gotowania! Składniki (dla 8 osób): 3 duże policzki wołowe 1 żółta papryka 2 papryczki chilli 2 cebule 2 główki czosnku sól, pieprz olej + woda CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Przygotowanie: Policzki wołowe myjemy, osuszamy i oczyszczamy ze skóry i błon. Kroimy(...)cienkie plastry (o grubości ok 1 cm) równolegle do ścięgien. Wkładamy do naczynia do zapiekania. Paprykę kroimy w paski, papryczki chilli kroimy w krążki i pozbawiamy pestek. Cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku w plasterki. Mięso polewamy olejem "od serca", żeby dokładnie przykrył mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przygotowane warzywa, mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
My Culinary Artcały dzień <3 Zapraszam do gotowania! Składniki dla dwóch osób: 4 duże podudzia kurczaka, umyte, osuszone 1 mała cebula, drobno posiekana 3 łyżki liści curry 3 duże suszone chilli, pokruszone 1/2 łyżeczki nasion kozieradki 5-7 dużych pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki 5 łyżek oleju, najlepiej kokosowego Marynata: 1 płaska łyżka pasty tamaryndowej 4 łyżki ketchupu 4 łyżki wody(...)pokrywamy go marynatą. Odstawiamy na bok na min. 20 minut. 2. W woku lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej na najwyższej mocy palnika. Wrzucamy cebulę, liście curry, papryczki chilli i nasiona kozieradki. Smażymy 3 minuty, cały czas mieszając. 3. Dodajemy kurczaka wraz z zalewą i smażymy 10 minut, często przewracając. Następnie przykrywamy szczelną przykrywką (lub folią aluminiową), zmniejszamy ogień
Tajskie smakipolubienia Kuchni PROzdrowotnej :) Dla 4 osób Czas przygotowania: 30 minut + czas na przegryzienie się Składniki: 0,6 kg polędwiczek wieprzowych 1 papryka 1 duża cebula Pół łyżeczki pasty chilli 3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 1 - 1,5 łyżeczki szałwii Olej słonecznikowy Ocet Kasza pęczak 200-250g Sól himalajska Mąka jaglana Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki Cukier lub ksylitol Przygotowanie(...)Kroimy polędwiczkę w 1-1,5cm plastry i przekładamy do miski. Nacieramy mięso solą, szałwią, papryką i pastą chilli. Dodajemy olej i ocet i mieszamy dokładnie. Odkładamy szczelnie zamknięte na noc do lodówki. 2/ Gotujemy kaszę wd instrukcji z opakowania, Na patelnie wrzucamy pokrojoną i osoloną z paprykę i cebulę - dodajemy szczyptę cukru i szałwi. Gdy zmiękną dodajemy 2 łyżeczki
Kuchnia PROzdrowotnazwykle pysznie :) Składniki: cukier trzcinowy, 1 łyżka sok z pomarańczy i limonki łyżka sosu rybnego 300 g krewetek 2 ząbki czosnku świeży korzeń imbiru, ok 2 - 3 cm papryczka chilli łodyga trawy cytrynowej mała cebula pół łyżki mąki ziemniaczanej ryż Wykonanie: W naczyniu mieszamy ze sobą cukier, sok z cytrusów i skrobię ziemniaczaną do całkowitego rozpuszczenia się ziarenek cukru. Cebulę(...)czosnek, imbir, trawę cytrynową i chilli drobno siekamy. Na łyżce oleju przesmażamy rozdrobnione składniki do zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy krewetki, smażymy na wolnym ogniu ok 5 minut. Po upływie tego czasu na patelnię wlewamy sok z cukrem i skrobią. Cały czas mieszając gotujemy kilka minut, aż całość się zagęści dzięki mące ziemniaczanej. To znak, że danie jest gotowe :) Podajemy
Taste Of My DayDoskonale rozgrzewająca zupa, a do tego sycąca i dodająca energii. Kukurydzy zawdzięcza słodycz, a pikanterii dodaje jej aromatyczny imbir, czosnek i papryczka chilli. Prosta i pyszna. Smacznego:) Składniki: 2 puszki kukurydzy (680 g) 3 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku por (biała część) 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 2 łyżki masła 1 litr bulionu(...)łyżeczka kurkumy sól pieprz cayenne Dodatkowo: 500 g mielonego mięsa papryczka chilli natka pietruszki Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy masło i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony por, seler naciowy i czosnek. Warzywa delikatnie solimy i dusimy, aż zmiękną. Następnie dodajemy kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy starty imbir, przyprawiamy solą, pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnymięsa mielonego pół cebuli ząbek czosnku ok 4 łyżek bułki tartej 4 plastry szynki 4 plastry sera żółtego 1 jajko 1 jabłko sól, pieprz, olej do smażenia papryczka chilli - jeśli chcecie jak ja na pikantnie Przygotowanie : Cebulę, czosnek i papryczkę chilli bardzo drobno szatkuję ( użyłem robota ). Zszatkowane dodaję do mięsa, wbijam jajko, dosypuję bułkę tartą i dokładnie mieszam doprawiając
Mechanik w kuchnirosołu - 2 opakowania tortelloni - 2 opakowania przecieru pomidorowego - 400ml mleka kokosowego (1 puszka) - ok. 400g pora (nie zważyłam, może trochę więcej) - 1 duża czerwona papryka - 2 małe główki czosnku - chilli (ma być ostro, więc sporo) - sól - świeżo zmielony pieprz - cukier (do smaku) - ½ łyżeczki cynamonu - olej arachidowy Na rozgrzany olej arachidowy wrzuciłam pokrojonego w talarki pora. Paprykę pokroiłam w paski(...)przepisem na opakowaniu (6-8 min. w posolonym wrzątku). Do garnka z gotującą się zupą dolałam 1000g przecieru pomidorowego, puszkę mleka kokosowego, dodałam pokrojony czosnek, marchewkę z rosołu, posiekaną chilli, doprawiłam cukrem, solą, pieprzem i cynamonem. Zagotowałam. Podałam, oczywiście z tortelloni. Zupa wyszła pyyysznie ostra, z delikatnie łagodzacą nutą cynamonu. Idealna na jesienno zimowe i zakatarzone dni - baaaaardzo rozgrzewająca
mojewypiekiinietylkosprawą pysznych krewetek w mleku kokosowym :) Składniki: 0,5 kg krewetek łyżka masła 3 - 4 szalotki (lub mała cebulka, bądź cebula cukrowa) kilka ząbków czosnku, ok 4 szt. papryczka chilli 1 cm świeżego imbiru łyżeczka kurkumy sól do smaku sok z połowy limonki puszka mleka kokosowego, 400 ml bagietka do podania Wykonanie: Na łyżce masła przesmażamy rozdrobniony czosnek, cebulę, chilli
Taste Of My DaySzybkie, sycące, pikantne danie kuchni meksykańskiej. Składa się z mielonej wołowiny, papryki, czerwonej fasoli. Potrawa ma bardzo intensywny smak za sprawą kuminu (kminu rzymskiego) i papryczek chilli, peri peri, jalapeno. Idealnie komponuje się z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany, guacamole, tartym serem i nachosami. Składniki: 1 łyżka oliwy 1 biała cebula, pokrojona w kostkę 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę(...)łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 500g mielonej wołowiny 1 puszka 400g obranych pomidorów 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 1 biała papryka, pokrojona w kostkę 2-3 papryczki chilli, peri peri lub jalapeno 1 puszka 400g czerwonej fasoli w zalewie, odsączonej i przepłukanej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie: Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy
Smakowity Blog Kulinarnyświeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 cebula 150 ml wody 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki olej do smażenie sól, pieprz Do podania: 1 papryczka chilli ryż listki kolendry chlebki naan Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekane: cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy przyprawy: kurkumę, cynamon, kolendrę, pastę curry. Po chwili(...)mleczkiem kokosowym, gotujemy kilka minut. Filety z dorsza kroimy na kawałki i dodajemy je do gotującego się sosu. Gotujemy około 10 minut. Curry podajemy z ryżem, pokrojoną papryczką chilli i listkami kolendry oraz indyjskimi chlebkami naan
Smakowity Blog Kulinarnyząbek czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku 1 litr bulionu sól biały pieprz Dodatkowo: kiełbasa chorizo uprażone pestki dyni papryczka chilli bazylia Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną szalotkę i posiekany czosnek. Dynię obieramy i kroimy w grubą kostkę, następnie smażymy przez chwilę z pozostałymi warzywami. Całość(...)uzyskania chrupiących chipsów. Wyjmujemy na kawałek ręcznika papierowego, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zupę podajemy z chipsami z kiełbasy, pestkami dyni, pokrojoną papryczką chilli i listkami świeżej bazylii
Smakowity Blog Kulinarnyjajka nadzienie: 40 g masła 15 g ostrej musztardy 170 g ostergo cheddara 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kolorowego pieprzy 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka chilli w płatkach Masło i 60 ml piwa umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż masło się rozpuści. Wlać resztę piwa, wymieszać i przestudzić (płyn powinien być letni). 300 g mąki pszennej wymieszać(...)będzie gotowa, kiedy masa zacznie odchodzić od ścianek miski. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z solą, pieprzem, papryką i chilli. Masło rozpuścić, wymieszać z musztardą. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 30x50 cm. Posmarować masłem z musztardą, pokroić na 5 pasów szerokośći 10 cm i długości 30. Pierwszy pasek posypać
Pożeraczka, czyli raz adobrzejogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki żelatyny 4 mandarynki 10 dag cukru 50 ml soku pomarańczowego 1 łyżka słodko-pikantnego sosu chilli Wykonanie. Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Obrane kiwi przekroić na pół. Włożyć do opłukanych miseczek, foremek itp. Jogurt zmiksować z cukrami i żelatyną. Masę przelać do miseczek wokół kiwi. Odstawić do stężenia. Mandarynki(...)sparzyć i pokroić w cienkie plasterki. Gotować na małym ogniu, przez 5 minut w syropie z cukru, soku pomarańczowego i sosu chilli. Babeczkę z kiwi przełożyć na talerzyk i polać syropem z mandarynkami
Kulinarny karnet Christophera