Coś prostego co urozmaici śniadanie, tosty czy mini kanapeczki na imprezie. Masełko z siekanymi suszonymi pomidorami, suszoną szałwią i odrobiną pasty chilli. Zapraszam :) Na 125 g masełka Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 100g masła 82 % tłuszczu 25g suszonych pomidorów z zalewy z oleju słonecznikowego szczypta suszonej szałwii szczypta pasty chilli sól himalajska Przygotowanie: 1/ Do miski wrzucamy pokrojone masło(...)masła o temperaturze pokojowej dodajemy bardzo drobno posiekane suszone pomidory, szczyptę szałwii, pasty chilli oraz soli. 2/ Energicznie ugniatamy łyżeczką masło w miseczce nad zapalonym palnikiem w bezpiecznej odległości (tak by masło powili się rozpuszczało i łączyło z resztą składników) 3/ Gdy masło maziste i nie ma grudek przekładamy je do foremki na lód a następnie mrozimy aż stwardnieje. Twarde
Kuchnia PROzdrowotnanajważniejszy posiłek dnia? Składniki (na jeden omlet) : pół pomidora 2 dosyć spore jaja szczypta soli łyżka zimnej wody 1 łyżka masła Dodatki: 1 łyżeczka posiekanej czerwonej papryczki chilli pół łyżeczki papryki w proszku (słodkiej bądź ostrej) garstka startego żółtego sera bądź kilka kostek sera feta, pokruszonego świeżo zmielony czarny pieprz świeża bazylia/mięta/szczypiorek/natka pietruszki Przygotowanie: Wbić do miseczki jajka(...)posolić, dodać łyżkę wody. Papryczkę chilli skroić w drobniutką kosteczkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wybrać gniazda nasienne z sokiem, miąższ odcisnąć w dłoni i również pokroić w kostkę. Przygotować wszystkie dodatki , aby były pod ręką w trakcie przyrządzania. Na małej patelni rozgrzać pół łyżki masła, wrzucić papryczkę chilli, a następnie pomidory plus miąższ. Podsmażyć chwilę
Gotowanie to kochanieTrudno powiedzieć – gotowanej, czy pieczonej, ale o tym poniżej. Składniki: - 2kg szynki solonej - ok. 100ml octu jabłkowego - 2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - owoc jałowca 5 szt - chilli - świeżo mielony pieprz - łyżeczka nasion kolendry - mała główka czosnku - papryka wędzona - czosnek suszony - olej rzepakowy - ok. 150ml wody Po zdjęciu z szynki opakowania, opłukaniu (foliową osłonę zostawiam) władam(...)całą noc, do garnka z zimną wodą, octem jabłkowym i przyprawami: 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 5 szt. rozgniecionych owoców jałowca, świeżo zmielony pieprz, łyżeczka nasion kolendry, chilli i pokrojona w talarki mała główka czosnku. Na drugi dzień gotuję, w tej samej wodzie 1,5 godziny od momentu zawrzenia. Po ugotowaniu, odstawiam szynkę do całkowitego ostudzenia, w garnku
mojewypiekiinietylkowołowiny - 2 cebule - 1 papryka - 1 marchewka - 500 g brązowych pieczarek - czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo) - 2 liście laurowe - ziele angielskie - papryka słodka mielona - papryka wędzona - chilli mielone - sól, pieprz - 4 łyżki mąki pszennej - olej rzepakowy Składniki na placki: - 6 dużych ziemniaków - 2 jajka - 3 łyżki mąki pszennej - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - olej rzepakowy Mięso(...)należy opłukać, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Na rozgrzany w garnku olej wsypać po łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej i pół łyżeczki chilli, aby wydobyć aromat, dosłownie chwilę podsmażyć. Mięso oprószyć 2 łyżkami mąki, dodać do garnka z papryką, mieszając – zrumienić. Do mięsa dodać pokrojone cebule, liście laurowe, ziele angielskie – cały czas mieszając. Dolać 1 litr zimnej wody
mojewypiekiinietylkokilka ziemniaków - 250g boczku - 1-2 marchewki - por - cebula - 5 ząbków czosnku - ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru - 2 liście laurowe - sól - biały pieprz - 2-3 łyżeczki curry - płatki chilli, chilli mielone - czosnek suszony - papryka wędzona - majeranek - olej kokosowy W dużym garnku, na oleju kokosowym zeszkliłam cebulę z pokrojonym czosnkiem. Dodałam pokrojoną w kostkę marchew, por, połamane na kawałki liście(...)Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Opłukaną soczewicę dodałam do garnka razem z ziemniakami. Całość gotowałam 15-20 minut. Do gotującej się zupy starłam na drobnej tarce imbir. Doprawiłam solą, pieprzem, chilli, curry, papryką wędzoną, czosnkiem suszonym i majerankiem. Tuż przed końcem gotowania wlałam mleko kokosowe. Zupę zagotowałam. Na rozgrzanej patelni przesmażyłam na rumiano boczek, którym okrasiłam zupę w miseczkach
mojewypiekiinietylkoprzypraw i sposobów przygotowywania. Chińszczyzna – prosta, pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki: - 2 filety drobiowe (ok.600g) Marynata: - olej sezamowy - sos sojowy - sok z cytryny - sól, pieprz, czosnek, chilli Warzywa: - 1 marchew - 2 cebule (biała i różowa) - 1 główka czosnku - papryka czerwona i zielona (po połowie) - białe części pora (2-3) - kawałek świeżego imbiru Dodatkowo: - 250g wędzonego boczku - olej(...)zimnej wody płaska łyżeczka soli olej kokosowy Umyte i osuszone filety drobiowe kroimy na cienkie paski. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli, czosnkiem. Dokładanie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki. W międzyczasie szykujemy warzywa. Marchew kroimy w słupki, cebule w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paski
mojewypiekiinietylkopiekarniku, i na grillu. Składniki: - ok. 1,5 kg żeberek - 1,5 szklanki coca coli - 1 szklanka ketchupu „Z piekła rodem” - sól, pieprz - 1 łyżka brązowego nierafinowanego cukru - chilli w płatkach (dałam sporo) - wędzona papryka - tymianek Sos tzatziki: - jogurt grecki - czosnek - sól, pieprz - świeży ogórek - sok z cytryny Umyte żeberka osuszamy i kroimy na porcje. Wkładamy do pojemnika(...)którym będą marynowane. Solimy, oprószamy pieprzem, posypujemy brązowym cukrem, chilli (nie żałujemy), wędzoną papryką, czosnkiem i tymiankiem. Do 1,5 szklanki coli dodajemy szklankę ketchupu „Z piekła rodem” – dokładnie mieszamy i polewamy przygotowane żeberka. Dokładnie rozprowadzamy marynatę. Zamarynowane żeberka odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy żeberka z marynatą do worka do pieczenia, szczelnie zamykamy. Worek nakłuwamy
mojewypiekiinietylkolitrów bulionu - średnia kapusta (ok.900g) - ziemniaki - ok. 300g wędzonego boczku - ok. 300g kiełbasy - 2 marchewki - młode części pora - 2 pomidory - 1 główka czosnku - 1 cebula - 1 papryka czerwona - ½ świeżej chilli - cebulka prażona - sól, pieprz - 2-3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - majeranek, kminek Kapustę i cebulę cieniutko szatkujemy, marchew trzemy na tarce jarzynowej. Przesmażamy pokrojony boczek, przekładamy do miseczki(...)majerankiem oraz kminkiem. Wszystko mieszamy i krótko smażymy (warzywa są cienko pokrojone, więc nie wymagają długiego gotowania). Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w paski i dodajemy do kapusty. Papryczkę chilli również pozbawiamy gniazd nasiennych (już na wstępie zredukujemy tym samym jej ostrość), ale do tej czynności proponuję założyć rękawiczki jednorazowe. Pozwoli to nam ustrzec się przed nieprzyjemnymi konsekwencjami styczności
mojewypiekiinietylkoporcji): 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego 1 kulka mozzarelli 3 pomidory 200 ml śmietany 30% 4 jajka kilkanaście listków bazylii sól pieprz biały płatki chilli lub odrobina posiekanej papryczki chilli Przygotowanie: Pomidory kroimy w poprzek na ok. 0,5 cm plastry. Śmietanę i jajka łączymy za pomocą trzepaczki w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy(...)grubą kostkę . Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Na nie kładziemy łososia i pomidory i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wszystko posypujemy mozzarellą i posypujemy płatkami chilli, a na wierzch kłądziemy listki bazylii. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra/dół) na ok. 25 minut, aż ciasto się zarumieni i delikatnie urośnie. Po wyjęciu kroimy na kawałki
Zakręcony WidelecSałatka meksykańska z kurczakiem sprawdzi się jako sałatka na imprezę lub Sylwestra . Soczyste kawałki kurczaka, chrupiąca papryka, a do tego dodatek pikantnego, świeżo mielonego chilli. Po prostu pycha! Polecam podawać ją z chrupiącymi trójkątami tortilli. Sałatka meksykańska z kurczakiem – składniki: Pierś z kurczaka – 1 duża sztuka Przyprawa do kurczaka – do smaku Cebula dymka – 3 sztuki Papryka(...)zielona – 1 duża sztuka Papryka żołta – 1 duża sztuka Papryka czerwona – duża 1 sztuka Czerwona fasola w puszce – 400 gramów Chilli w młynku – do smaku Zioła do sałatek w młynku – do smaku Pomidory – 2 sztuki Tacos (lub upieczone trójkąty tortilli) – kilka placków tortilli Oliwa z oliwek – 3 łyżki Ocet balsamiczny
Kulinarne Przebojecukinia, fasola... na co tylko przyjdzie Wam ochota i co tylko macie w lodówce :) Składniki ( na 2 porcje): puszka soczewicy 1 pomidor pół czerwonej papryki 1 mała papryczka chilli pół cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pasty czerwonego curry pół łyżeczki curry w proszku pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki sproszkowanego imbiru pół łyżeczki ziaren kolendry pół łyżeczki czerwonej słodkiej(...)papryki szczypta cynamonu łyżeczka cukru sok z polowy limonki 2 łyżki oleju arachidowego sól Przygotowanie: Zaczynamy od posiekania drobno cebuli, czosnku i papryczki chilli, a także pokrojenia papryki na krótkie paski. Soczewicę odcedzamy zostawiając trochę wody z zalewy. Pomidora kroimy w drobną kostkę. Do moździerza wsypujemy przyprawy: curry w proszku, kurkumę, imbir, kolendrę, paprykę i cynamon i ucieramy
Zakręcony Widelecoleju) 8-10 grzybków marynowanych 3 suszone pomidory z oliwy pół małej cebuli 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1,5 łyżeczki pasty z papryczek chilli lub 1 posiekana świeża papryczka chilli pół łyżeczki cukru Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie ok. 1 godzinę , żeby nie były za słone. Wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w bardzo drobną(...)kosteczkę . Grzybki, pomidory i cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki. Do naszego tatara dodajemy przyprawy: musztardę, sok z cytryny, pastę chilli lub papryczkę i cukier i wszystko mieszamy. Nie dosypujemy soli, bo składniki są wystarczająco słone! Odstawiamy na jakiś czas do lodówki, żeby składniki się "przegryzły". Podajemy ze świeżym pieczywem
Zakręcony Widelecposiekana drobno cebulkę, natkę pietruszki żółtko i przyprawy. Wymieszać i uformować krokiety. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Podaję z śliwkowym sosem chilli. Sos. 100 g powideł śliwkowych 1 łyżeczka oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu winnego 1 łyżka słodkiego sosu chilli Na oleju przesmażyć czosnek, dodać powidła, ocet i chilli. Mieszać
Kulinarny karnet Christopheraszybkim tempie. Inspiracja Sałatka gyros ognista – składniki: Piersi z kurczaka – 3 pojedyncze sztuki Przyprawa do kurczaka – tak, by całe piersi były otoczone w przyprawie Przyprawa Chilli w proszku – 1 łyżeczka (ew. trochę więcej dla fanów pikantnych smaków) Pomidory – 3 średnie sztuki Ketchup pikantny – 4 pełne łyżki Ogórek świeży – 1 duża sztuka czerwona(...)łyżki Kukurydza konserwowa – 1 puszka Olej do smażenia Sałatka gyros ognista – wykonanie: Piersi kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w paseczki, posypać przyprawą do kurczaka i łyżeczką przyprawy chilli. Usmażyć mięso na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką, by mięso dobrze usmażyło się w środku i było soczyste (zbyt długie smażenie może wysuszyć mięso
Kulinarne Przebojewołowe) 1 torebka (100 g) kaszy jaglanej 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 1/3 - 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1/4 łyżeczki platków chilli 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3/4 łyżeczki majeranku 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich 4 plastry ostrego sera żółtego do utarcia DODATKOWO DO WYDRĄZONYCH CUKINI: 1,5 łyżki oliwy z oliwek sól(...)pokrojony w kostkę (niedbale) pozostaly po wydrążonych cukiniach miąższ i podsmaż z cebulą, po czym przerzuć całość do miski. Mięso mielone dobrze wymieszaj w osobnej misce z solą, pieprzem, chilli, słodką papryką, majerankiem i ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i wrzuć na patelnię po cebuli. Możesz ewentualnie dolać 2-3 łyżki oliwy z oliwek, jeśli tłuszczu będzie
Słodko-Słony Świat Ilony