chilli - 4013 przepisów (strona:48/268)

Indyk w kokosowym curry (wolnowar) 336

Wcześniej w slowcookerze przygotowywałem pulled pork i jest to cały czas jeden z moich ulubionych przepisów. Dzisiaj piersi z indyka w kokosowym curry. Połączenie mleka kokosowego, curry, bazylii oraz chilli jest niewiarygodnie trafione. Uwielbiam ten słodko-ostry smak. Indyka spokojnie możecie zastąpić kurczakiem. I nie żałujcie soli, długo gotowane potrawy mają tą tendencję, że wychodzą zdecydowanie mniej słone niż przygotowywane(...)posiekana 6 ząbków czosnku puszka mleka kokosowego 1 drobno pokrojona czerwona papryka 3 łyżki bazylii (suszonej) 1 łyżeczka imbiru sól i pieprz do smaku 2 łyżki curry 1 łyżeczka chilli 2 cebule pokrojone w kostkę 1 por drobno posiekany mąka z tapioki świeża bazylia Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy trochę oleju kokosowego, wrzucamy piersi i smażymy je około 2-3 minut

PaleoLife
Pieczone placki jaglane 210

Chrupiące placki z kaszy jaglanej z dodatkiem parmezanu. Świetnie sprawdzą się jako przekąska. Są lekko pikantne dzięki dodatkowi chilli i pieprzu. 100 g kaszy jaglanej + 1 łyżeczka soli 1 jajko 30 g drobno utartego parmezanu szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich szczypta zmielonego chilli Do posypania: świeżo zmielony czerwony pieprz Kaszę przesypać na sitko z drobnymi oczkami(...)dodać kaszę. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Kaszę lekko przestudzić i wymieszać z jajkiem, utartym parmezanem, szczyptą soli, szczyptą pieprzu, ziołami prowansalskimi. Doprawić chilli. Masę nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko uklepując masę, formować okrągłe placuszki. Z podanego przepisu uzyskałam 10 średniej wielkości placków. Wierzch posypać zmielonym czerwonym pieprzem. Piec

Bullio
Pikantne krewetki z makaronem tagliatelle 123

Całość posypana świeżo startym parmezanem. Pyszny i prosty przepis na obiad w mniej niż 20 minut – jeśli nie planujecie sami robić makaronu. W całym daniu użyłem jednej papryczki chilli i wyszło dość pikantnie dlatego jeżeli wolicie łagodniejsze dania to użyjcie tylko połowę. Krewetki z makaronem Przepis na krewetki z makaronem: Składniki Ilość porcji: 2 Makaron tagliatelle(...)Krewetki – 250 g Masło – 50 g Świeży szczypiorek 1 cebula szalotka 1 papryczka chilli 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny Pół kieliszka białego wina Oliwa z oliwek Sól, pieprz, imbir, kolendra Przygotowanie Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Krewetki marynujemy w oliwie

ale Pysznie
Makaron ryżowy w orientalnym musie dyniowym 101

makaronu ryżowego nitki 500 g miąższu dyni 1 kwaśne jabłko 1 szklanka mleczka kokosowego 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody 1/2 łyżeczki imbiru suszonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól i chilli  do smaku  pół łyżeczki ostrego sosu chilli pęczek cebuli dymki Miąższ dyni i jabłko (pokrojone  w kostkę) zalej bulionem i ugotuj do miękkości. Jeśli użyjesz wody, lekko(...)posól. Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj ją na mus, dodaj mleczko kokosowe. Dopraw mus imbirem, kurkumą, solą i chilli do smaku. Potrzymaj zupę jeszce kilka minut na małym ogniu. Zalej makaron lekko posolonym wrzątkiem i trzymaj go pod przykryciem wg wskazówek na opakowaniu.  Odcedź makaron. D dodaj pikantny sos i posiekaną dymkę. Podawaj makaron zatopiony w musie dyniowym

Gotuj Sam!
Arbuzowe orzeźwienie 144

Zbliżają się upały... Proponuję schłodzonego arbuza w szklaneczce z linonką i szczyptą chilli. Arbuzowe orzeźwienie 1/2 średniego arbuza sok z 1 limonki syrop z agawy do smaku szczypta chilli listki mięty do dekoracji Obierz miąższ arbuza  ze skóry i pestek krojac go odpowiednio w plastry. Cztery plasterki pozostaw do dekoracji. Włóż miąższ arbuza do wysokiego naczynia i zmiksuj(...)pomoca blendera. Dodaj sok z limonki, syrop z agawy do smaku. Ilość syropu zależy od tego jak słodkiego użyliśmy arbuza. na końcu dodaj szczyptę chilli. Podawaj w szklaneczkach po schłodzeniu  udekorowane listkami mięty

Gotuj Sam!
Pomidorowa z opalana papryka 113

warzywnego (może być to przecedzony rosół) 1 puszka pomidorów 200 ml przecieru lub pasaty pomidorowej (ewentualnie 1 łyżka koncentratu) 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku oliwa 1/2 łyżeczki mielonego chilli bazylia oregano sól pieprz DODATKI: Śmietanka lub jogurt Makaron orzo lub inny drobny Bulion zagotować. Dodać do niego pomidory w puszcze i pasatę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i przesmażyć(...)niej przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Nie można doprowadzić do zbrązowienia, bo czosnek stanie się gorzki. Razem z oliwą wlać do garnka z zupą. Dodajemy chilli. Na gazie opalić paprykę, tak aby skórka stała się czarna. Następnie zawinąć w folię aluminiową. Pamiętajmy, aby błyszcząca strona szła do... Zostawić na 10 min. Po tym czasie skórka będzie się ładnie

Kuchnia od dwojga
Kurczak z warzywami i mlekiem kokosowym 193

które warto wypróbować w swojej kuchni :) Składniki: - 500 g mięsa z kurczaka - opakowanie mrożonych chińskich warzyw - puszka mleka kokosowego - olej kokosowy / rzepakowy - curry - sos sojowy - słodka papryka - czosnek granulowany - chilli w proszku - sól, pieprz - opcjonalnie: imbir Najpierw mięso. W zasadzie dowolne, choć kurczaka przyrządza się najszybciej, pociachane w kostkę i zamarynowane w sosie sojowym, słodkiej papryce, czosnku, curry, soli(...)wróci do formy płynnej. Gdy mleko jest już na patelni, gotujemy wszystko razem, dajmy mu też lekko odparować. Doprawiamy do smaku wszystkim tym, czego używaliśmy do marynaty, a dodatkowo chilli i opcjonalnie imbirem - według uznania. Moim zdaniem chilli nie warto żałować, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku ;) Można użyć także świeżego, jeśli macie. Gdy całość lekko zgęstnieje, nasza namiastka tajskiego obiadu

Kulinarne zapędy Kokosa
Kurczak w karmelu - wariacja na temat kuchni chinskiej. 164

seler - tyle samo, co marchewki   pieprz   1 mała cukinia   2-3 grzyby mung lub 2 łyżki posiekanych   pół białej części pora   1 papryczka chilli lub cayenne   2 czubate łyżki cukru   olej (może być kokosowy)   sok z połowy cytryny i otarta skórka   4-5 cm obranego imbiru   sos sojowy(...)Seler i marchew kroimy w słupki, paprykę w krążki, czosnek i imbir w drobną kosteczkę, cebulę w ćwiartki, cukinię w średniej grubości talarki, a pora i papryczkę chilli w cienkie krążki.  Z papryczki można usunąć nasionka, jeśli chcemy uzyskać mniej ostry smak. Grzyby zalewamy gorącą wodą, jeśli są w całości przykrywamy na kilka min, a później kroimy w paski

Kuchnia od dwojga
Tajskie zielone curry wegetariańskie. Thai wege green curry. 221

ćwiartka kalafiora ćwiartka brokuła 10 pomidorków koktajlowych puszka przekrojonych na pól grzybów słomianych  garść suszonych czarnych chińskich grzybów ( nie moon ) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra  1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki(...)wodzie z cytryną aby nie był gorzki i nie zbrązowiał. Cebulę pokroić w piórka. Grzyby namoczyć kilka minut we wrzątku, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Kolendrę i papryczkę chilli drobno posiekać. Bazylię oberwać z gałązek i podzielić na pół. Każdy doda je sobie na talerzu wg uznania. Na dno garnka wlać ok 100 ml śmietanki kokosowej, podgrzewać mieszając do momentu

Jemy Pijemy
Pomysł na śniadanie – szakszuka z papryką 426

innymi warzywami. Składniki Ilość porcji: 2 Jaja – 4 szt. Puszka pomidorów – 1 szt. Cebula – 50 g Czerwona papryka – 80 g 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli Oliwa z oliwek Szczypiorek Kolendra Kminek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Cebulę obierz i posiekaj, czerwoną paprykę i papryczkę chilli umyj i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni(...)oliwę z oliwek, wrzuć posiekaną cebulę, dodaj zmielony czosnek i smaż, aż cebula się zeszkli – mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, papryczkę chilli i smaż, aż zrobi się miękka. Pomidory z puszki wlej na patelnie, przypraw solą, pieprzem, kolendrą, kminkiem i gotuj do zredukowania sosu – około 5 minut. Kiedy sos będzie miał odpowiednią

ale Pysznie
Pomidorowy dżem z chili 172

mamy przecież w sierpniu i wrześniu, jednak te październikowe ostatki też można zamienić w coś pysznego! I właśnie taką ciekawostkę stawiam dziś przed Wami! Pomidorowy dżem z dodatkiem papryczek chilli. Absolutnie pyszny, wspaniały i zaskakujący! :D W mojej kuchni gości już drugi raz i wiem na pewno, że przez następne sezony też będę ładować pomidory do słoików, między innymi właśnie(...)smaku będzie świetnym dodatkiem do kanapek, przekąsek, czy nawet mięs! U nas z największą aprobatą spotyka się połączenie go z twarożkiem - wędzonym lub nie. Słodycz pomidorów, pikanteria papryczek chilli i delikatny słony smak sosu sojowego przenikają się w dżemie z niezwykłym wyważeniem! Polecam go Wam wszystkim, czym tylko mogę! :) Pomidorowy dżem chili Potrzebujesz: 1,5kg pomidorów 5cm świeżego imbiru

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Shakshuka 103

mięsa. Nam się ten „wielki bałagan” bardzo spodobał, dlatego potanowiliśmy podzieli się przepisem. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: – ok 700g pomidorów – 1 papryczkę chilli – 4 jajka – 1 cebulę – 2 ząbki czosnku – odrobinę oliwy z oliwek – sól, pieprz – szczypta słodkiej papryki Przygodę z shakshuką rozpoczynamy od przygotowania warzyw. Kroimy(...)cebulę i czosnek, a papryczkę chilli oczyszczamy z nasion i siekamy w nieduże kawałki. Pomidory z kolei kroimyw grubą kostkę. Następnie rozgrzewamy na petelni odrobinę oliwy. Podsmażamy czosnek z cebulą i chilli, a gdy osiągną delikatnie złocisty połysk, dodajemy przygotowane wcześniej pomidory. Smażymycałość aż ta osiągnie miękkość (około 20-30 minut). Na wierzchu tak przygotowanej warzywnej bazy rozbijamy jajka. Gotujemy

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z kurczaka z dynią  217

częściej przygotowywać tego typu dania, dlatego spodziewajcie się podobnych potraw już w najbliższym czasie!  Składniki : Mięso pierś z kurczaka oliwa 1 ząbek czosnku sok z cytryny pół papryczki chilli sól, pieprz Dynia : nieduża dynia (u mnie dynia piżmowa) oliwa słodka i ostra papryka (lub płatki chilli) tymianek sól, pieprz czerwona cebula kilka ząbków czosnku Sałatka : rukola kilka pomidorków koktajlowych(...)oczyścić, delikatnie rozbić lub przekroić na pół, aby kawałki nie były zbyt grube. W niewielkiej miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, papryczkę chilli drobno posiekaną oraz sól i pieprz.  Pierś kurczaka zalać tak przygotowaną marynatą i odstawić na kilkanaście minut. Kurczaka smażyć na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym w czasie gdy dynia

Codzienne Gotowanie
Kanapka z mango 142

żółtego i czekoladowego) 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży, w diecie bezglutenowej użyjcie pieczywa bezglutenowego) masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie) garść posiekanego szczypiorku suszone chilli w młynku   Składniki dressingu: (wystarczy na ok. 8 kanapek) 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 niepełna łyżeczka musztardy (np. Dijon lub jerozolimska) 0.5 płaskiej łyżeczki miodu(...)Plasterki mango obrać ze skóry a następnie pokrajać w poprzek w paski. Poukładać pomiędzy mozzarellę. Przykryć dwoma plastrami pomidorów. Skropić dressingiem, posypać świeżym szczypiorkiem i świeżo mieloną suszoną papryczką chilli. 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego) garść posiekanego szczypiorku suszone chilli w młynku   The post Kanapka z mango appeared first

Moja Delicja
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 120

puszka ananasa pokrojonego na kawałki ok. 100 ml wody (oryginał - 150ml) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego octu winnego 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki chilli (oryginał - suszone płatki chilli) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (oryginał - skrobia kukurydziana) Ananasa odcedzamy, a pozostały sok przelewamy do naczynia na później, powinno go być ok. 150-200 ml. Do większej(...)ananasa, mieszamy dokładnie do powstania gładkiej pasty. Wlewamy do niej pozostały sok i dopełniamy go wodą, tak by całość wynosiła 300ml, dodajemy sos sojowy, ocet, cukier, ketchup oraz chilli i mieszamy wszystko do połączenia się składników. Sos odstawiamy na bok. Pozostałe składniki: 2 piersi z kurczaka - ok. 500 g  2 łyżki oleju sezamowego (oryginał - słonecznikowy) 1 średnia cebula

Cooking Monster