prostytutki". Chociaż dla niektórych brzmi to dziwnie, przygotowywania tego dania zapoczątkowały włoskie prostytutki, potrzebując czegoś szybkiego, taniego i składającego się z ogólnie dostępnych składników. Sos łączy pomidory, czarne oliwki, chilli, anchois i kapary, dzięki czemu makaron zyskuje bardzo ciekawy kwaskowy posmak, a dodatek świeżych ziół tylko go podkreśla. Składniki (4 porcje) -2 puszki pomidorów krojonych -1/2 szkl. czarnych oliwek(...)pestek -3 ząbki czosnku -6-8 filecików anchois -1/4 szkl. kaparów -1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli -1 łyżeczka oregano -2 łyżki oliwy z oliwek -400 g makaronu spaghetti -natka pietruszki Przygotowanie Makaron ugotować al dente. Po odcedzeniu umieścić w garnku. Czosnek obrać i posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Podsmażyć czosnek. Dodać anchois
Zielona Kuchniakalafiora – 1 szklanka drylowanych oliwek (najlepiej kalamata) – 6-8 plastrów szynki parmeńskiej – pół dużej cebuli – 100 ml wody – 10 ząbków czosnku – 1 papryczka chilli – oliwa do smażenia – limonka do podania – świeża natka pietruszki – sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu, powinien być al dente. Obierz 6 ząbków czosnku(...)piekarnika na ostatnie 8 minut. W czasie pieczenia drobno posiekaj cebulę i pozostałe ząbki czosnku. Na patelni na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj drobno posiekane chilli. Jego ilość zależy od ostrości papryczki jaką posiadasz oraz Twoich preferencji, ja zwykle korzystam z 1 średnio-ostrej chilli do proponowanej ilości sosu. Pomidory pokrój w niewielką kostkę. Dodaj
nietylkopasta.plSkładniki: – 250 g makaronu spaghetti lub innego – 5 ząbków czosnku – pół dużej cebuli – 200 ml passaty pomidorowej – 100 ml białego wina – 1 papryczka chilli – pół szklanki oliwek kalamata lub innych czarnych – 1/3 szklanki kaparów – 6-8 plastrów szynki parmeńskiej – oliwa do smażenia – sól, pieprz – cytryna lub limonka(...)świeża natka pietruszki Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, powinien być al dente. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj drobno posiekane chilli. Jego ilość zależy od ostrości papryczki jaką posiadasz oraz Twoich preferencji. ja zwykle daję 1 średnio-ostre chilli do tej ilości sosu. Na patelnię dodaj pokrojoną w paseczki szynkę
nietylkopasta.plpatelni grillowej. Myślę, że równie wybornie smakują z innym rodzajem mięsa np. polędwiczką wieprzową. Składniki: 2 piersi z kurczaka na marynatę: szalotka ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru papryczka chilli łyżeczka kurkumy łyżeczka nasion kolendry łyżeczka kuminu łyżka cukru brązowego 2 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego sok z połowy limonki 2 łyżki oleju sezamowego lub innego roślinnego(...)mleka kokosowego 2 czubate łyżki masła orzechowego ząbek czosnku łyżeczka cukru brązowego łyżka sosu sojowego łyżka soku z limonki 1/2 łyżeczki mielonej papryki chilli Szalotkę posiekać, czosnek i imbir zetrzeć na tarce, papryczkę chilli drobno pokroić. Nasiona kolendry i kumin utrzeć w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty wymieszać lub zmiksować w blenderze. Piersi z kurczaka pokroić w podłużne grube
wyzwania kuchenneszkl ryżu (najlepiej takiego do risotto, ale jeśli nie macie, możecie użyć zwykłego białego ryżu) 1/2 kieliszka białego półwytrawnego wina sól świeżo zmielony pieprz 1/3 łyżeczki papryki wędzonej mielone chilli (ja mam takie w młynku- jest super, bo mieląc płatki chilli nadaję potrafię intensywniejszy smak) natka pietruszki Na dużą patelnię wrzucam masło i pokrojony w plasterki czosnek, dodaję pokrojoną(...)wody tyle ile potrzebuje. Dodaję krewetki. Mieszam dusząc jeszcze przez 5 minut. Dodaję sparzone i pokrojone pomidory (bez skórki i gniazd nasiennych), a także koncentrat pomidorowy i zmielone płatki chilli. Mieszam i duszę jeszcze przez 2-3 minuty. Na końcu dodaję około 1 łyżki posiekanej natki pietruszki i podaję. Artykuł Paella z warzywami i krewetkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia
MojaQchnia.plBardzo aromatyczna, pikantna sałatka na bazie polskich kabanosów, konserwowych ogórków, wyczuwalnego czosnku i wyrazistych meksykańskich smaków: ostrej papryczki chilli, czerwonej fasoli oraz kolorowych papryk. Składniki: 300g kabanosów 150g ogórków konserwowych 150g marynowanych pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1/2 papryczki chilli 180g żółtego sera 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej papryki(...)kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. 2. Papryki, ogórki i pieczarki pokroić w kostkę. 3. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a czosnek i papryczkę chilli drobno posiekać. 4. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, dodać majonez, jogurt, słodką paprykę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wstawić do lodówki żeby smaki się przegryzły
Szalona Kuchnia EwelinySKŁADNIKI : • 1 bagietka • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 papryczka chilli • 300 g świeżego szpinaku • 2 pomidory • 5 plastrów salami • 1 mozzarella • sól, pieprz, gałka muszkatołowa • 2 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE: Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chilli, dodajemy pokrojone salami, po chwili wrzucić szpinak, gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodajemy pokrojone pomidory i dokładnie mieszamy(...)bagietkę, wierzch posypujemy starty serem mozzarella, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15 minut, aż ser lekko się zarumieni. Jak chcemy mniej ostre, to niedodajemy papryczki chilli, smacznego
KUCHNIA POLSKAgreckiego jogurtu – 150 ml oliwy z oliwek – 4 ząbki czosnku – 500 g groszku (świeżego lub rozmrożonego) – 60 g orzeszków piniowych – 2 płaskie łyżeczki płatków chilli – 250 g sera feta – 2 garści grubo porwanych świeżych liści bazylii – sól, pieprz Do misy miksera wlej jogurt grecki, 90 ml oliwy, 100 g groszku. Zmiksuj na jednolity(...)Ugotuj makaronowe muszle według przepisu na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu przygotuj także patelnię. W;ej na nią pozostałą oliwę, dodaj na patelnię orzeszki piniowe i płatki chilli i smaż aż oliwa zrobi się dość mocno czerwona. W kolejnym garnku zagotuj wodę i podgrzej 2-3 minuty pozostały groszek. Makaron odcedź. Dodawaj sos do makaronu partiami, mieszając go. Nie rób
nietylkopasta.plTABASCO Jak w domu zrobić prawdziwy sos tabasco - sprawdzony przepis krok po kroku. Niezwykle czerwony, pachnący i ostry sos tabasco, który z powodzeniem możecie przygotować w domu. Papryczki chilli, z których przygotowałam sos, kupiłam na targu rolnym - kilogram takich papryczek to koszt max. 10 zł. Polecam, wypróbujcie przepis! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na kilka niewielkich słoiczków ETAP(...)ostrych czerwonych papryczek chilli 4 łyżki soli + dodatkowa porcja do posypania na wierzchu ETAP 2 1/2 szklanki octu winnego 1/2 szklanki wody PRZYGOTOWANIE : Krok 1. ETAP 1 Papryczki umyłam, usunęłam zielony ogonek i zblendowałam razem z nasionami. Całość włożyłam do czystego słoika , wymieszałam z 4 łyżkami soli, na koniec przesypałam wierzch niewielką ilością dodatkowej soli , słoik zamknęłam i odstawiam
Moja Książka KucharskaChodakowskiej – Wykonanie: Szpinak umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Banana obrać ze skórki, podzielić na mniejsze części. Wszystkie płynne składniki wlać do blendera, dodać szpinak, banana i szczyptę chilli (Ewka zaleca dać 1/3 łyżeczki chilli, ale dla mnie to zdecydowanie było za dużo i dałam tylko szczyptę). Zmiksować do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl przed spożyciem należy lekko podgrzać(...)treningiem lub w ramach podwieczorku. Ewa Chodakowska zapewnia, że jeżeli będzie się pić ten koktajl co wieczór, to można zaobserwować zredukowanie zbędnej tkanki tłuszczowej. To zasługa m.in. dodatku pieprzu chilli cayenne, który jest przyprawą będącą naturalnym spalaczem tłuszczu, czyli jest tzw. termogenikiem (powoduje uwolnienie ciepła z organizmu), a przyjmowany regularnie, podnosi tempo metabolizmu nawet o 25% i utrzymuje je przez
Kulinarne PrzebojePyszny sposób na fasolkę z papryką w ostrym sosie chilli i ketchupie-polecam zimą do ryżu i nie tylko,przepis robiony w mojej rodzinie od wielu lat -ciągle do niego wracamy,spróbujcie sami! Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 1 kg papryki 1 szkl.oleju 4 cebule ok łyżeczki papryki ostrej(do smaku) małe opakowanie ketchupu ostrego(nie całe) sos chilli ostry(...)sól i pieprz Przygotowanie: Fasolkę obgotowujemy na pół miękko Paprykę pokroić w paski ,cebulę w półplasterki i podsmażyć w szklance oleju,dodajemy fasolkę i po trochę ketchupu i sosu chilli (dodajemy tyle ,żeby nam odpowiadało smakiem,ja daje nie cały ketchup i niecały sos,bo lubię pikantną fasolkę ale nie za mocno,więc dodawajcie po trochę i próbujcie)doprawiamy solą
Swojskie jedzonkoSkładniki: 1 główka białej kapusty 3 marchewki około pół łyżki soli i odrobina pieprzu 1,5 szkl oliwy 1,5 szkl octu 1 szkl cukru łyżeczka musztardy (opcjonalnie) papryczka chilli 2 ząbki czosnku natka pietruszki (opcjonalnie) Przygotowanie: Kapustę cienko szatkujemy lub kroimy. Marchewki ścieramy na cienko na tarce. Jeśli używamy chilli i natkę pietruszki kroimy je bardzo drobno. Kapustę, marchew(...)chilli mieszamy w misce z solą i pieprzem. Ocet,oliwę i cukier zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i opcjonalnie dla zaostrzenia smaku musztardę. Gorącą zalewą polewamy kapustę, mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia. Ostudzoną kapustę z sosem przekładamy do słoików. Słoiki pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania wody. #MyVictorinox
Bon appetit mon amiecukinii. Papryki udały się doskonale. B ę d ą dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa. Jeśli nie lubicie pikantnych przetworów mo ż na pominac dodatek chilli. Składniki: 2 kg papryki (ż ó łta, czerwona) 10 ząbków czosnku 2 papryczki chilli kilka łodyg kopru z baldachami Zalewa (podaję proporcje składników do zalewy, ostateczna ilość zalewy zależy(...)Papryki umyć, usun ą ć gniazda nasienne i pokroi ć n a grube paski. Na dno wyparzonych słoików włożyć (do każdego): łodygę kopru, kilka plastr ó w czosnku i chilli. Następnie układać papryki. Przygotować zalewę (rozpuścić sól w wodzie) i wlać do słoików. Zalewa powinna przykrywać papryki. Zakręcić słoiki, ale niezbyt szczelnie. Papryki ukiszone
Codziennik Kuchennysuszone pomidory z ziołami OLE - 1 słoiczek 305ml pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól i świeżo mielony pieprz do smaku Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli: 1 słoik suszonych pomidorów OLE z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami 1 mała świeża papryczka chilli duży pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól i świeżo(...)pokrojonymi suszonymi pomidorami oraz przyprawami, następnie wyrabiaj przez kilka minut, aby dokładnie połączyć je z wędzoną papryką. Grilluj "well done" na rozgrzanej patelni lub ruszcie. Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli - wszystkie składniki posiekaj na duże kawałki, wrzuć do malaksera lub kielicha blendera i wciśnij magiczny guzik! :) Moja pasta była grubo mielona - Twoja wg.uznania. Posmaruj nią podgrzane bułki - nada
Spektrum Smakuporcje 200g makaronu pełnoziarnistego tagiatelle cebula szalotka 200g pieczarek bakłażan 10 szt. pomidorków koktajlowych 100g bryndzy pietruszka lub bazylia 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oliwy z chilli mix suszonych warzyw pieprz, sól INGREDIENTS: 2-3 servings 200g wholemeal, tagliatelle pasta shallot 200g button mushrooms eggplant 10 pcs. cherry tomatoes 100g sheep cheese parsley or basil 2 tbsp(...)przez ok 5 min. Na koniec podkręć ogień i dodaj przekrojone na połówki pomidorki. Smaż przez ok. 1 min. Wyłącz ogień i dodaj ugotowany wcześniej makaron oraz oliwę z chilli. Wymieszaj a następnie przełóż na talerze, dodaj pokrojona w kostkę bryndzę, posyp posiekaną pietruszką. PREPARATION Wersja 'pudełkowa' / Box version Cook pasta in boiling water until it’s just
Better Life By Auntie Ju