podać jako małe danie na imprezie. Składniki na porcję dla 1 osoby: 2 jajka eco 8 zielonych szparagów (bardzo cienkie) 1 cienka dymka ze szczypiorkiem 1/2 czerwonej papryczki chilli 4 pomidorki koktajlowe świeże listki bazylii 1/2-1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju szczypta soli i pieprzu mielonego do smaku Przygotowanie: Szparagi umyć, odkroić główki, a łodygi drobno pokroić(...)plastry. Dymkę również pokroić na plastry. Papryczkę chilli drobno pokroić, można nie usuwać ziarenek, wtedy frittata będzie bardziej pikantna. Na małej! patelni ( używam patelni o średnicy 14 cm ) rozgrzać masło i krótko podsmażyć pokrojone szparagi, chilli i dymkę. Po 4 minutach smażenia dodać główki szparagów i smażyć jeszcze minutę. Jajka roztrzepać w miseczce, dodać po szczypcie soli
Codziennik Kuchennydobrze przygotowana, gdyż czasami ma dziwny posmak;/ Tym razem dobrze trafiłam i danie wyszło przepyszne! Długo duszona jagnięcina w delikatnym sosie jogurtowym z prażonymi migdałami i orzechami nerkowca, z chilli, czosnkiem i innymi bardzo aromatycznymi przyprawami na długo pozostanie w naszej pamięci. Jagnięcinę można zmienić na inne ulubione mięso, testowałam z karkówką i też było wyśmienite. Na pewno jeszcze(...)powtórzę to curry, zapraszam! Scroll down for English Korma z jagnięciną (4-5 porcji) Składniki: 1 kg udźca jagnięcego bez kości sól i pieprz 2 zielone papryczki chilli, z usunętymi pestkami i z grubsza posiekane 75g migdałów, uprażonych lekko na suchej patelni 75g orzechów nerkowca, uprażonych lekko na suchej patelni 2 ząbki czosnku, obrane i z grubsza posiekane
karmelowyJeżeli jesteście wielbicielami grillowanej karkówki to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Mięso należy przełożyć posiekaną czerwoną papryką, papryczką chilli i cebulką. Karkówka przygotowana w poniższy sposób będzie lekko ostra i wyrazista w smaku. Jeżeli lubicie delikatniejsze smaki to zachęcam do przyrządzenia karkówki marynowanej w czerwonym winie . Składniki: 1 kg karkówki 1 duża czerwona papryka 1 papryczka chilli(...)ostra papryka słodka 2 liście laurowe cząber tymianek oliwa z oliwek lub olej Cebulę obrać i drobno posiekać. Z papryki usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić ją w kostkę. Papryczkę chilli przekroić na pół, usunąć nasionka i bardzo drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w zgrabne, grubsze kawałki. Każdy plasterek karkówki przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką. Do miski
Ugotowaćkrem (6 porcji) Składniki: 1 łyżka oleju 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 3 cm kawałek imbiru, obrany i starty na tarce 1 papryczka chilli, bez nasion i pokrojona w drobną kostkę 1 łyżeczka curry w proszku 1 kg marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki 2 pędy trawy cytrynowej, rozgniecione (lub 1/2 łyżeczki pasty(...)ziarnami. Smacznego! English version Creamy carrot soup (6 servings) Ingredients: 1 tablespoon oil 1 onion, chopped 1 clove garlic, finely chopped 3 cm piece ginger, peeled and grated 1 chilli, seeded and finely chopped 1 teaspoon curry powder 1 kg carrots, peeled and sliced 2 stalks of lemongrass, crushed (optional) peeled rind of 1 orange 400 g tin of coconut
karmelowyProste włoskie danie. Dla mnie to kwintesencja włoskich smaków. Sprężysty makaron, dużo oliwy i smak czosnku i chilli. Uwielbiam to połączenie, a z dodatkiem świeżej natki pietruszki i dyni jest obłędne. Składniki: oliwa extra vergine z tygodnia włoskiego w Lidlu 2 łyżki przyprawy aglio, olio e chilli z tygodnia włoskiego w Lidlu makaron spaghetti z tygodnia włoskiego w Lidlu 300g(...)minut, najlepiej by był lekko twarde. Płuczemy zimną wodą i odstawiamy do wysuszenia. Makaron gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy oliwę – oliwy dodajemy sporo! - dodajemy przyprawę aglio, olio e chilli, ząbki czosnku pocięte na cienkie plasterki. Osuszoną dynię dodajemy do posmażonych przypraw, obtaczamy ją w sosie. Odcedzony makaron dodajemy na patelnie, mieszamy z sosem. Przed podaniem posypujemy danie natką pietruszki
Gotowanie i blogowanieuwielbiam takie smaki, jednak nie każdemu może ono zasmakować - sam w sobie kalafior jest dość mdły, główne skrzypce gra tu mocno kwaskowaty dressing, a także pokaźna ilość papryczki chilli. Przepis pochodzi z książki "Superfood na codzień" autorstwa Jamiego Olivera. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 pokaźne porcje: 2 duże kalafiory (2x 1,2 kg) 600 g średniego ananasa (zastąpiłam ananasem(...)cytryny kawałek imbiru (3 cm) pół pęczka świeżej kolendry 2 łyżeczki chutney mangowego (zastąpiłam kawałkiem mango z puszki) sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 1 świeża papryczka chilli, posiekana listki kolendry do przybrania pieczywo do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Kalafiory dzielimy na duże różyczki. ananasa kroimy na kawałki, ciecierzycę odcedzamy
My Culinary Artnaczyniu żaroodpornym warstwowo, każdą warstwę pokrywając sosem i innymi dodatkami (np. serem lub cebulą). Składniki: Puszka pomidorów w zalewie puszka czerwonej fasoli pinto 5 ząbków czosnku 1 czerwona papryczka chilli (lub 2 łyżeczki mielonego chilli) łyżeczka słodkiej papryki 500g mielonej wieprzowiny sól i pieprz do smaku kwaśna śmietana 4 pszenne tortille tarty ser Przygotowanie: Czosnek obieramy i blendujemy razem(...)pomidorami i chilli. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wlewamy uzyskany sos i smażymy kilka minut cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Skarmelizowany lekko sos przekładamy do rondelka, a na patelni obsmażamy mięso doprawione słodką papryką, solą i pieprzem. Dodajemy do garnka z sosem, dusimy razem 15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy odsączoną fasolę i dusimy jeszcze kilka minut
Gotuj z Rumcajsemwkładka” – kiełbasa (gatunek do wyboru) - 1 nieduża główka kapusty - 2 cebule - kilka ziemniaków - 1 papryka czerwona - 3 cm kawałek imbiru - 6 ząbków czosnku - por - różowa sól himalajska - płatki chilli - cumin mielony (1 łyżeczka) - olej - 2 łyżki mąki pszennej Kapustę cienko szatkujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, przekładamy kapustę. Smażymy, często mieszając, aby się nie przypaliła. Cebulę również cienko szatkujemy(...)paski. Gdy kapusta z cebulą zmniejszą swoją objętość na patelni (zmiękną) dodajemy paprykę. Obrany imbir i czosnek kroimy w plasterki, następnie w słupki – dodajemy do pozostałych warzyw posypując płatkami chilli oraz 1 łyżeczką cuminu. Jeszcze chwilę podsmażamy. W międzyczasie doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy kiełbasę oraz pokrojone ziemniaki. Gotujemy 15 minut od ponownego zawrzenia bulionu. Zawartość patelni przekładamy do garnka
mojewypiekiinietylkoKremowa pasta z awokado, z nutą chilli i aromatyczną bazylią, jajko w koszulce, świeże pieczywo i cudowne śniadanie gotowe :) Jeśli nie przepadacie za charakterystycznym smakiem koziego serka, użyjcie zwykłego serka kremowego również będzie pyszne. SKŁADNIKI 1 dojrzałe awokado (polecam odmianę hass) 2 łyżki koziego serka kremowego /twarożku 10-15 listków bazylii 1/4 papryczki chilli 2 łyżki soku z limonki(...)sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy łyżeczką miąższ. Dodajemy kozi serek, posiekaną bazylię, chilli oraz sok z limonki i ugniatamy widelcem, aż do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Świetnie smakuje z plastrem pomidora i jajkiem w koszulce lub sadzonym. Smacznego
DefinicjaSmakugości w mojej kuchni. Uwielbiam przemycać ją po kawałeczku do codziennych potraw - sałatek, kanapek, zup, marynat, czy deserów. Tak właśnie powstała ta genialna sałatka z pikantną wołowiną marynowaną w chilli i sosie ostrygowym, słodkim granatem i olejem z krokosza. Całość smakuje po prostu fantastycznie, takie małe fusion na talerzu. SKŁADNIKI (2 porcje) 200g wołowiny ( rostbef, polędwica, udziec) 1 łyżka sosu(...)ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki cukru muscovado 1/2 papryczki chilli dodatkowo 1 kula mozarelli 1/2 owocu granatu 10 pomidorków koktajlowych 2 garści sałaty 1 łyżka babki płesznik ( błonnik witalny) 1 łyżka pestek słonecznika (opcjonalnie) olej krokoszowy z Oleofarm SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Papryczkę chilli drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Obtaczamy mięso w marynacie i odstawiamy
DefinicjaSmakupapryki postanowiłam zrobić tzw. „czyszczenie lodówki” i wykorzystać jej potencjał Takim też sposobem powstał wyjątkowo przyjemny gulasz ze swojską kiełbaską, soczewicą, dynią i cukinią z dodatkiem chilli w pysznym sosie pomidorowym. Podany z tostami jet świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację, polecam! Scroll down for recipe in English Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą(...)ząbki czosnku, drobno posiekane 2 małe cukinie, pokrojone w grubszą kostkę 350 g dyni, obranej i pokrojonej w grubszą kostkę 2 czerwone papryki, pokrojone w grubą kostkę 2 papryczki chilli, posiekane 400 ml passaty pomidorowej 3 pomidory pokrojone w kostkę 1/3 szklanki czerwonej soczewicy, wypłukanej 4 łyżki oliwy garść świeżego tymianku sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W większym
karmelowydoświadczenia wynika, że nic nie rozgrzewa bardziej niż porządne indyjskie curry. Tym razem proponuję je w typowo jesiennej wersji, z kurczakiem, dynią, cukinią, batatami i jabłkiem z tradycyjnym dodatkiem chilli i mleka kokosowego. Polecam wszystkim zmarzluchom! Scroll down for recipe in English Jesienne curry z dynią i kurczakiem (6 porcji) Składniki: 2 piersi z kurczaka, pokrojone w paski 3 łyżki(...)obrany i pokrojony w kostkę (można zastąpić klasycznymi ziemniakami) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 400 g puszka krojonych pomidorów 2-3 chilli posiekane (lub więcej, jeśli lubisz jeszcze bardziej pikantne dania) sól i pieprz 400 ml puszka mleka kokosowego 1 szklanka bulionu drobiowego 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki 1 łyżka brązowego
karmelowytylko rewelacyjnie wygląda ale jest równie pyszne. Pikantne i dobrze doprawione a do tego posypane świeżymi ziołami. Składniki: 1 cebula ½ zielonej papryki ½ czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 średni pomidor kumin (kmin rzymski) sól pieprz 2 jajka ½ pęczka świeżej kolendry ½ pęczka szczypioru olej Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski(...)Czosnek i papryczkę chilli pokroić w plastry. Pomidora sparzyć i ściągnąć z niego skórkę a następnie pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oleju a następnie dodać paprykę, czosnek i chilli. Dodać łyżeczkę kuminu i smażyć do miękkości. Do warzyw dodać pomidory, doprawić solą i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa rozgarnąć a w puste miejsca wbić jajka. Patelnię przykryć i smażyć przez
Mama Gotujecharakterystycznym smakiem pieczonej papryki. W smaku przypomina sos ajwar. SKŁADNIKI: 2 kg papryki czerwonej 2 kg pomidorów 3 cebule 4-5 ząbki czosnku 1 łyżka cukru 2 małe papryczki chilli 1 łyżeczka oregano 1/4 szklanki octu winnego 1 łyżka papryki słodkiej sól pieprz czarny Umytą paprykę przekroić na pół, pozbywając się gniazd nasiennych. Ułożyć połówki na blasze skórką do góry(...)Łatwiej zdjąć wtedy skórę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki pozbywając się gniazd nasiennych. Przełożyć do garnka. Z papryki ściągnąć skórkę i dodać paprykę do pomidorów. Chilli i czosnek drobno posiekać i usmażyć na oliwie z oliwek. Uważać, żeby nie spalić. Przełożyć do warzyw. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Włożyć do garnka. Dusić około
https:KKuchniaMniamsmaż do zeszklenia. Dodaj imbir wraz z czosnkiem, podsmaż przez chwilę i dodaj kmin rzymski, pastę curry, bulion i marchewkę, i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj kalafior, chilli, fasolkę szparagową, cukinię i gotuj kolejne 8-10 minut. Po tym czasie dodaj kapustę i podgrzewaj kolejne kolka minut, aż zmięknie. W międzyczasie, wymieszaj śmietankę z jogurtem i wlej pod koniec(...)teaspoon ground cumin 2 tablespoons red curry paste 750 ml vegetable or chicken stock 1 carrot, peeled and sliced 150 grams of cauliflower cut into small florets 1 red chilli, finely chopped 150 g green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces 1/2 medium zucchini, diced 150 g of chopped cabbage 100 g of yoghurt 100 g of cream
karmelowy