uwagi. Zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie bardzo, bardzo czekoladową masę, ciągnącą się niczym najlepsza krówka (podawajcie koniecznie w temperaturze pokojowej!). Na języku czujecie jednak nie tylko czekoladę - delikatnie piekące chilli sprawia, że tarta nabiera oryginalnego charakteru, a wyczuwalny w tle kardamon zmusza do zastanowienia się, co to właściwie jest (C. w pierwszej chwili myślał, że mięta). Przepis na to wspaniałe(...)Jeśli chcecie być jeszcze bardziej eleganccy, należy przygotować tartaletki - gwarantuję, taki deser sprawdzi się po najbardziej wykwintnej kolacji i podbije niejedno podniebienie. Po prostu musicie spróbować! Czekoladowa tarta z chilli i kardamonem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) spód: 125 g mąki pszennej 50 g masła w temperaturze pokojowej 50 g cukru pudru 1/4 łyżeczki soli
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrugie zdecydowanie nie wchodzi w grę. Przejrzałam więc blogi w poszukiwaniu interesującego mnie przepisu, aż w końcu wpadłam na ten u Michała . Ogromnie spodobał mi się dodatek chilli - lubię dobrze przyprawione dania. Pozwoliłam sobie zupę nieco podrasować - dodałam chrzan, cebulę, czosnek, suszone zioła... I muszę powiedzieć, że jestem zachwycona! Nigdy bym nie pomyślała, że krem ziemniaczany może kryć(...)akurat potrzeba szybkiego, sycącego obiadu. Zupa wychodzi bardzo gęsta - niemal pure. Dlatego proponuję przygotować nieco więcej bulionu, żeby w razie czego można ją było rozrzedzić. Krem z ziemniaków z chilli, czosnkiem i chrzanem Składniki: (na 4 porcje) 1 kg ziemniaków 50 g masła 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryczki chilli 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 łyżeczka suszonego oregano
Pożeraczka, czyli raz adobrzesosie curry ze szpinakiem i brokułami (4 porcje) Składniki: 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 pomidory, pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku, pokrojony w kostkę 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki 2 szklanki różyczek brokułu 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w 2 cm kostkę 2 łyżki oleju rzepakowego 1-2 łyżki curry w proszku 1 łyżka mąki(...)dużej i głębokiej patelni, a najlepiej typu wok, podgrzej ma dużym ogniu olej i wrzuć kurczaka. Smaż mieszając aż będzie ładnie zarumieniony z każdej strony. Następnie dodaj cebulę, chilli, brokuły i czosnek, podsmaż mieszając przez chwilę po czym posyp całość mąką i curry. Podsmaż przez chwilę, cały czas mieszając, następnie wlej mleko kokosowe i 200 ml wody. Doprowadź do wrzenia
karmelowyPyszny kurczak gotowany na parze w bambusowym parowniku z groszkiem cukrowym podany z makaronem ryżowym i papryczkami chilli :) Składniki (dla 2 osób): 1 pierś z kurczaka 200g groszku cukrowego 2 papryczki chilli + marynata: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka soku(...)pieczenia i poróbcie kilka dziurek) i wstawiamy na garnek z gotującą się wodą na 15 minut. 3. Po tym czasie dorzucamy groszek cukrowy i pokrojoną w słupki papryczkę chilli. Jeśli macie parownik kilkupoziomowy, groszek z papryczką robimy na osobnym poziomie parownika. Gotujemy na parze przez kolejne 10 minut. 4. Podajemy z makaronem ryżowym i (opcjonalnie) słodkim sosem chilli. Smacznego
Tajskie smakismakowych i była inspiracją dla mojej okrasy z wędzonej makreli. Dodam, że to moja wariacja, ale tak samo udana jak ta z pstrąga. Okrasa z wędzonej makreli z sosem chilli: SKŁADNIKI NA OKRASĘ: 40 dkg wędzonej makreli obranej z ości 10 dkg masła drobno posiekana dymka (pół niedużego pęczka) 1 łyżka śmietany 18% sól, chilli w młynku do dekoracji kiełki(...)się że popsujemy potrawę, takie masło nadaje całkowicie odmienny aromat potrawom. Rybę mieszamy z pozostałymi składnikami: utartym masłem, śmietaną i dymką, wlewamy brązowe masło, doprawiamy do smaku solą i chilli w młynku. Masę rozsmarowujemy na blaszce, tak aby utworzyła warstwę o wysokości ok. 2 cm. Odstawiamy do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Moja stała 2 dni. Okrasę kroimy w prostokąty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmakaronu z fasoli – Vermicelli 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka pół żółtej cukinii pół małego fenkułu 4-5 grzybów mun suszonych 4 duże świeże boczniaki 1 duże zielone chilli 1 mała papryczka chilli czerwona 4 centymetry imbiru 3 ząbki czosnku kolendra sos sojowy jasny olej sezamowy ocet ryżowy brązowy cukier limonka ziarna białego sezamu 2 łyżki mąki kukurydzianej(...)mąki kukurydzianej. Dzięki mące mięso będzie bardziej delikatne. Kroimy wszystkie warzywa w paseczki równej wielkości (mniej więcej takie jak kurczak). Imbir kroimy w plastry (wyjmiemy go gdy odda smak), chilli i czosnek kroimy w plasterki. Sos: mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni lub na woku. Smażymy krótko na dużym ogniu
OstryKęszawiesiste zupy. Dlatego też dziś przygotowałam pyszną zupę kukurydzianą z wędzonym boczkiem . Zupa kukurydziana jest niezwykle sycąca i lekko słodka, a jej ostrość możecie regulować ilością dodanych płatków chilli. Jeżeli nie lubicie pikantnych potraw możecie je zupełnie pominąć, a jeżeli preferujecie ostre, a co za tym idzie porządnie rozgrzewające zupy, dodajcie dużą szczyptę chilli. Wędzony boczek nadaje zupie pięknego aromatu(...)ząbki czosnku 1-2 marchewki 2-3 ziemniaki 2-3 kolby kukurydzy 2 listki laurowe 0,5 łyżeczki suszonego tymianku lub 1-2 gałązki świeżego szczypta płatków chilli (do smaku) 500ml mleka sól, pieprz oliwa do smażenia Jak zrobić zupę kukurydzianą z wędzonym boczkiem? Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić go do garnka, powoli smażyć, aby tłuszcz się
Codzienne Gotowanieboczku - 2 x po 3 zmiażdżone ząbki czosnku - 2 x po 5 cm zmiażdżonego imbiru (ze skórką) - 3 pokrojone szalotki - wodorosty kombu ( KLIK ) - 2 pokrojone, świeże papryczki chilli - 2 marchewki - 2 gałązki selera naciowego - 2 łyżeczki pokrojonej trawy cytrynowej( KLIK ) - grzyby shiitake (kapelusze-kilka sztuk) ( KLIK ) - gwiazdka anyżu ( KLIK ) - 1 laska cynamonu ( KILK ) - sos sojowy japoński Marukin ( KLIK ) Dodatki: - makaron(...)udon (dałam gotowy) ( KLIK ) - jajka – po 1 na porcję - uprażone ziarna sezamu ( KLIK ) - łodyżki szczypiorku - kilka listków sałaty rzymskiej - plasterki papryczki chilli - wodorosty nori ( KLIK ) Marynata do jajek: - 200 ml wody - 3 zmiażdżone ząbki czosnku - 4 cm zmiażdżonego imbiru ze skórką - 50 ml sosu sojowego – oryginalny japoński Marukin ( KLIK ) - 2 łyżki miodu - 2 łyżki sosu ostrgowego ( KLIK ) Grzyby
mojewypiekiinietylkobulionu z kurczaka lub rosołu domowego – 200 g makaronu orichiette lub podobnego – 1 puszka białej fasoli – 1 łyżka oliwy – 1 świeże chilli – 1 mała cebula – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki sera ricotta – 3 łyżki tartego parmezanu – 1 łyżka drobno posiekanej bazylii – 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Cebulę, chilli(...)czosnek drobno posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę, chilli i czosnek. Ilość dodanego chilli dostosuj do własnych upodobań względem ostrości dania. Kiedy cebula się zeszkli dodaj do garnka passatę pomidorową i cały bulion. Zagotuj zupę i dodaj bezpośrednio do niej surowy makaron. Makaron będzie gotował się w zupie. Jej czas gotowania zależy już od makaronu, wyniesie on około 10 minut
nietylkopasta.plDziś przepis dla fanów soczewicy. Jest naprawdę pyszny i dzięki swojej konsystencji także bardzo sycący. Zaproponowałam Wam doprawienie go odrobiną sproszkowanego chilli i kolendry, ale możecie sami dopasować dodatki do upodobań, dodać zamiast chilli słodką paprykę lub paprykę wędzoną. Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z groszku z mlekiem(...)średnia marchewka – pół cebuli – 2 ząbki czosnku – 1 l bulionu z kurczaka lub rosołu domowego – sól i pieprz – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka chilli – 1/4 łyżeczki sproszkowanej kolendry – do podania: śmietana lub jogurt grecki, świeża kolendra lub kiełki Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Soczewicę przepłakuj na sicie i odstaw. Marchewkę obierz
nietylkopasta.plChilli sin carne, to po prostu gęsta zupa bez mięsa, za to pełna warzyw. Nafaszerowana proteinami z fasoli i soczewicy, bardzo sycąca, a dzięki przyprawom wspaniale rozgrzewająca. W mojej wersji jej sekretnym składnikiem jest kardamon. Ale polecam o nim pamiętać nie tylko dlatego, że wspaniale wzbogaca smak tego gulaszu dodając nieco limonkowej nuty. Działa on także przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, zapobiega przeziębieniom(...)ponadto pomaga przy problemach jelitowych. Krótko mówiąc, jedzcie chilli sin carne na zdrowie! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 świeże papryki słodkie 1 łyżka oleju do smażenia 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 szklanka surowej czarnej soczewicy
Lamarida.plprzyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 6 posiekanych dymek, jasne części oddzielone od ciemnych 1 papryka, pokrojona w długie paski 1 cebula, pokrojona w plasterki 1 papryczka chilli, drobno posiekana 1/2 ananasa, obranego, z usuniętym rdzeniem i pokrojonego w 1 cm kostkę (może być z puszki) sól i cukier do smaku Przygotowanie: W średniej miseczce wymieszaj trzepaczką(...)zarumienienia, przez około 5 minut z każdej strony. Przełóż go do miski i odstaw. Do tej samej patelni dodaj olej, włóż cebulę, jasne części części dymki, paprykę, posiekane chilli, fasolkę i ananasa, dopraw solą, wymieszaj i smaż na dużym ogniu, przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Wlej przygotowany sos, wymieszaj i gotuj aż zgęstnieje. Dodaj kurczaka, wymieszaj
karmelowyczosnku 1 duża czerwona papryka oliwa 300 g rozdrobnionego szpinaku 1 łyżka masła 6 sztuk dużych tortilli (u mnie pszenne) 160 g żółtego sera 2 kulki mozzarelli sól, pieprz, chilli opcjonalnie można dodać 1/2 drobno posiekanej papryczki chilli WYKONANIE Mięso przełożyć na patelnie, skropić oliwą, dodać 4 obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym całość wymieszać i chwilę(...)smażyć. Następnie dodać umytą, pozbawioną gniazd nasiennych i drobno posiekaną paprykę (na tym etapie można również dodać papryczkę chilli). Całość doprawić solą, pieprzem i chilli. Smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe, a papryka lekko zmięknie. Na osobnej patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, 2 obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć
Passions hobbies lifeZwykłe nasze polskie naleśniki nadziane warzywami przygotowanymi na sposób chiński i podane ze słodkim sosem chilli. Lekko pikantny, orientalny smak. Danie całkowicie wegetariańskie. Ciasto naleśnikowe można przygotować wg ulubionego przepisu. Ja zrobiłam je z mieszanki zwykłej mąki bezglutenowej i mąki gryczanej z pełnego przemiału. Doskonałe na kolację, obiad jak i do pracy. Składniki: Naleśniki(...)sałaty lodowej - po posiekaniu mają być 2 garście 2 łyżki oleju 1-2 łyżki sosu sojowego 2 szczypty mielonego imbiru lub 1 cm startego imbiru świeżego trochę mielonego chilli lub ostrej mielonej papryki łyżka sosu śliwkowego lub płaska łyżeczka miodu (można zastąpić ewentualnie cukrem) Usmażyć naleśniki, ciepłe przykrywając pokrywką, żeby nie wyschły. Przygotować farsz. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić
Ze smakiem bez glutenuprzedstawiam pomysł na obiad dla bardzo zabieganych, pyszną, meksykańską lazanię z patelni z wołowiną, fasolą i kukurydzą i grubą warstwą ciągnącego się sera, a całość doprawiona aromatycznymi przyprawami i chilli. Wiadomo, czasami brakuje nam czasu na wszystko, jednak warto zebrać się w sobie i przygotować coś samemu w domu. Pracuję na pełny etat i czasami wracam do domu bardzo późno(...)mielonej wieprzowiny lub wołowiny 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane ½ łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 czerwona papryczka chilli, posiekana (lub więcej jeśli lubisz pikantne dania) 1 opakowanie Knorra naturalnie smaczna Lasagne 500 ml wody 150 ml passaty (opcjonalnie) 200 g fasoli z puszki, odcedzonej i opłukanej 200 g kukurydzy
karmelowy