chilli - 4013 przepisów (strona:43/268)

Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumpkin and chicken fall curry 159

doświadczenia wynika, że nic nie rozgrzewa bardziej niż porządne indyjskie curry. Tym razem proponuję je w typowo jesiennej wersji, z kurczakiem, dynią, cukinią, batatami i jabłkiem z tradycyjnym dodatkiem chilli i mleka kokosowego. Polecam wszystkim zmarzluchom! Scroll down for recipe in English Jesienne curry z dynią i kurczakiem (6 porcji) Składniki: 2 piersi z kurczaka, pokrojone w paski 3 łyżki(...)obrany i pokrojony w kostkę (można zastąpić klasycznymi ziemniakami) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 400 g puszka krojonych pomidorów 2-3 chilli posiekane (lub więcej, jeśli lubisz jeszcze bardziej pikantne dania) sól i pieprz 400 ml puszka mleka kokosowego 1 szklanka bulionu drobiowego 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki 1 łyżka brązowego

karmelowy
Jajka po afrykańsku 238

tylko rewelacyjnie wygląda ale jest równie pyszne. Pikantne i dobrze doprawione a do tego posypane świeżymi ziołami. Składniki: 1 cebula ½ zielonej papryki ½ czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 średni pomidor kumin (kmin rzymski) sól pieprz 2 jajka ½ pęczka świeżej kolendry ½ pęczka szczypioru olej Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski(...)Czosnek i papryczkę chilli pokroić w plastry. Pomidora sparzyć i ściągnąć z niego skórkę a następnie pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oleju a następnie dodać paprykę, czosnek i chilli. Dodać łyżeczkę kuminu i smażyć do miękkości. Do warzyw dodać pomidory, doprawić solą i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa rozgarnąć a w puste miejsca wbić jajka. Patelnię przykryć i smażyć przez

Mama Gotuje
Sos z pieczoną papryką 233

charakterystycznym smakiem pieczonej papryki. W smaku przypomina sos ajwar. SKŁADNIKI: 2 kg papryki czerwonej 2 kg pomidorów 3 cebule 4-5 ząbki czosnku 1 łyżka cukru 2 małe papryczki chilli 1 łyżeczka oregano 1/4 szklanki octu winnego 1 łyżka papryki słodkiej sól pieprz czarny Umytą paprykę przekroić na pół, pozbywając się gniazd nasiennych. Ułożyć połówki na blasze skórką do góry(...)Łatwiej zdjąć wtedy skórę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki pozbywając się gniazd nasiennych. Przełożyć do garnka. Z papryki ściągnąć skórkę i dodać paprykę do pomidorów. Chilli i czosnek drobno posiekać i usmażyć na oliwie z oliwek. Uważać, żeby nie spalić. Przełożyć do warzyw. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Włożyć do garnka. Dusić około

https:KKuchniaMniam
Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup 188

smaż do zeszklenia. Dodaj imbir wraz z czosnkiem, podsmaż przez chwilę i dodaj kmin rzymski, pastę curry, bulion i marchewkę, i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj kalafior, chilli, fasolkę szparagową, cukinię i gotuj kolejne 8-10 minut. Po tym czasie dodaj kapustę i podgrzewaj kolejne kolka minut, aż zmięknie. W międzyczasie, wymieszaj śmietankę z jogurtem i wlej pod koniec(...)teaspoon ground cumin 2 tablespoons red curry paste 750 ml vegetable or chicken stock 1 carrot, peeled and sliced 150 grams of cauliflower cut into small florets 1 red chilli, finely chopped 150 g green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces 1/2 medium zucchini, diced 150 g of chopped cabbage 100 g of yoghurt 100 g of cream

karmelowy
Mięsne kuleczki z kolendrą, podane ze słodko- kwaśnymi warzywami i ryżem jaśminowym. 216

sosie słodkokwaśnym, jaśminowy ryż i pyszny obiad w pół godziny gotowy :) SKŁADNIKI (około 15 kuleczek) mięsne kuleczki 500g mięsa mielonego z indyka  2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli bez pestek 2 łyżku sosu worchestershire 2 łyżki sosu ostrygowego ( można pominąć lub użyć sosu sojowego albo rybnego) pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki sól i pieprz do smaku mąka olej(...)świeżego ananasa lub 5 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka pasty z tamaryndowca ( można użyć soku z limonki) 1 łyżka brązowego cukru 1 papryczka chilli 1 łyżka sosu sojowego ryż jaśminowy ( 1 woreczek na 2-3 porcje) 1 płaska łyżeczka kukrkumy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. W misce umieścić mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno papryczkę chili

DefinicjaSmaku
Krewetki z chilli, pietruszką, czosnkiem i białym winem 149

drogie i trudno dostępne. Dlatego ze względów ekonomicznych kupuję je rzadko. Zdecydowanie częściej sięgam po mrożone, z których również można wyczarować pyszne dania. Wystarczy zaopatrzyć się w paczkę krewetek, chilli, czosnek, natkę pietruszki, białe wino oraz bagietkę i rewelacyjna kolacja, czy lunch gotowy :) SKŁADNIKI (2 porcje) 500g krewetek świeżych lub mrożonych 1 papryczka chilli  5-6 ząbków czosnku pęczek(...)PRZYGOTOWANIA Krewetki obieramy i usuwamy jelito. W przypadku mrożonych i obranych krewetek tylko je rozmrażamy i zalewamy sosem sojowym. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy pokrojoną drobno papryczkę chilli ( jeśli lubimy ostre dania to dodajemy ją razem z pestkami) oraz czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki.  Kiedy czosnek lekko się zarumieni dodajemy krewetki i smażymy 2-3 minuty. Całość

DefinicjaSmaku
Makaron soba z wołowiną i pieczarkami 211

kilka minut + krojenie :) SKŁADNIKI (4 porcje) 400g chudej wołowiny (u mnie dwa steki z udźca) 1 opakowanie makaronu soba 8 pieczarek 1 duża marchewka 1 czerwona cebula 1 papryczka chilli (z pestkami, jeśli lubimy pikantne dania) 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru sok z 1/2 limonki świeża kolendra dymka/ szczypiorek słodki sos sojowy (można spróbować zastąpić zwykłym i dodać(...)sosu sojowego, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3h. Makaron soba gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Czosnek, chilli oraz imbir drobniutko siekamy. Marchew kroimy w talarki. Przed rozgrzaniem woka wszystkie warzywa musza być już przygotowane. W woku rozgrzewamy niedużą ilość oleju o wysokiej temperaturze palenia. Gdy wok się

DefinicjaSmaku
Dip z czerwonej fasoli z kuminem i słodkim sosem sojowym 178

Czerwona fasola, czosnek, kumin, sos sojowy i chilli - niby niepozorne, niby nic, a smakuje wybornie! Zawsze podchodziłam sceptycznie do wszelkich fasolowych past, wydawały mi się nudne i bardzo przewidywalne w smaku. Oj jak bardzo się myliłam :) Smak tej pasty jest naprawdę zaskakujący - pikantny, z delikatną nutą kuminu, a zarazem lekko słodki i kremowy. Razem z domowymi nachosami tworzy duet idealny(...)prostu musicie tego spróbować! :) SKŁADNIKI   1 puszka czerwonej fasoli (ok. 300g) 2 ząbki czosnku 1/2 papryczka chilli (z pestkami jeśli lubimy mocno pikantne) 1/4 łyżeczki kuminu 2 łyżki słodkiego sosu sojowego 1 łyżka oleju ryżowego lub innego o neutralnym smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Fasolę odcedzamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy czosnek, chilli, kumin, sos sojowy, olej ryżowy i blendujemy

DefinicjaSmaku
Omlet z pomidorami, fetą i ziołami 141

Propozycja na pyszne i zdrowe śniadanie, które doda nam energii na cały poranek. Delikatny omlet z mnóstwem dobroci w środku - pomidorami, serem feta, czosnkiem, chilli i świeżymi ziołami, a do tego trochę zieleninki z pyszną oliwa truflową. Mniaam! :) SKŁADNIKI (1 omlet) omlet 2 jaja 1/2 pomidora 1 plaster fety o obniżonej zawartości tłuszczu kilka gałązek świeżego tymianku 1 gałązka świezego(...)rozmarynu 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek papryczki chilli 1/4 małej czerwonej cebuli 1 łyżka mąki kukurydzianej świeżozmielony pieprz dodatkowo 1/2 pomidora 2 garści ulubionej sałaty oliwa truflowa lub oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jajka wbijamy do miseczki i rozstrzpejumey widelcem (trzeba je trochę napowietrzyć, aby omlet był puszysty). Dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej i dalej mieszamy. Do masy jajecznej dodjaemy

DefinicjaSmaku
Chilli con carne 211

Chilli con carne, to jedno z tyh potraw, której nigdy nie odmawiam :D Bardzo proste danie jednogarnkowe, z którym każdy sobie poradzi. Do tego jest niesamowicie sycące i można je podać z przeróżnymi dodatkami, ja najbardziej lubię z domowymi tortillami albo ryżem. Pyszności! SKŁADNIKI (4 porcje) 400g mielonej wołowiny (lub indyka) 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych 2 cebule(...)ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 papryczki chilli 1/2 łyżeczki kuminu słodka papryka  kilka gałązek świeżego oregano świeżozmielony pieprz sól oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni rozgrzwamy oliwę z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy cebula sie zeszkli dodajemy kumin, słodką paprykę (wedle uznania, dałam ok. 1 płaskiej łyżeczki

DefinicjaSmaku
Pomidorowe curry z rybnymi kuleczkami 185

Dziś orientalne klimaty, czyli cudowne curry z delikatnymi rybnymi kuleczkami. Mnóstwo aromatycznych przypraw - kumin, chilli, kolendra, do tego mleko kokosowe, pomidroy, pyszne rybne pulpeciki i jaśminowy ryż. To po prostu nie może nie smakować! :) SKŁADNIKI (4 porcje) rybne kuleczki 450 -500 g filetów rybnych ( u mnie łosoś, halibut i dorsz) 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanej kolendry(...)passaty pomidorowej 200 ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przecieru z papryczek chilli (można więcej) 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól ryż jaśminowy 1,5 szklanki ryżu jaśminowego 3-4 szklanki wody 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 1 łyżeczka czarnuszki

DefinicjaSmaku
Zupa pomidorowa po mojemu 191

puszek pokrojonych pomidorów 1 duży koncentrat pomidorowy sól  pieprz  sos sojowy  natka pietruszki bazylia  prażone ziarna słonecznika ( lub makaron gotowany ) 1/2 małej papryczki chilli lub 2 łyżki słodkiego sosu chilli lub  szczypta chilli w proszku Porcję rosołową umyć i wrzucić do dużego garnka z wodą, niech się zacznie gotować.  W tym czasie pokroić włoszczyznę

Jemy Pijemy
Leczo z patisonami 154

jestem jego wielką fanką od wielu, wielu lat :) Składniki na około 6 porcji: 6 małych patisonów 2 małe cukinie 4 cebule 3 czerwone papryki 3 duże pomidory 1/2 papryczki chilli 2 pętka średnio tłustej kiełbasy 2 łyżki oliwy lub oleju sól pieprz 3 łyżki ketchupu lub lub przecieru pomidorowego ( tym razem padło na ketchup z pieprzem ) Kiełbasę kroję w półplasterki(...)podsmażam na głębokiej patelni na oliwie. Cebulę kroję w piórka, paprykę w grube kawałki, patisona w ćwiartki, cukinię w grube plastry, pomidory w dużą kostkę. Chilli siekam jak najdrobniej. Do podsmażonej kiełbasy dodaję kolejno, cebulę, paprykę, patisony, cukinię, pomidory. Każdej warstwie daję się chwilę poddusić. Na sam koniec doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem, chilli oraz przecierem. Duszę kilka minut

Jemy Pijemy
Białe i zielone kalafiory posypane czerwonym :) Wege 189

dużo pisać? Dwa piękne kalafiory w lodówce, jeden zielony romanesco drugi biały. Spory pęk kolendry, chilli, groszek cukrowy... Trzeba wykombinować coś lekkiego. Poszperałam w szafce i wyjęłam makaron ryżowy. Będzie kalafiorowo z lekką azjatycką nutką ;) 1/2 zielonego kalafiora romanesco 1/3 białego kalafiora 1 cebula 1 opakowanie groszku cukrowego ( około 35szt.) 1 papryczka chilli 10-15 plasterków marynowanego imbiru(...)Warzywa powinny być chrupiące więc nie należy ich zbyt długo smażyć. Doprawić sosem sojowym i cytryną. Dodać makaron ryżowy. Połączyć z warzywami. Przełożyć na talerz i dodać posiekane drobno chilli i kolendrę w ilości takiej jaką się lubi.  Ja dodałam dużo jednego i drugiego ;) Skropić w razie potrzeby sokiem z limonki lub cytryny

Jemy Pijemy
Ostro kwaśna tajska zupa z krewetkami TOM YUM GOONG 166

duża łodyga trawy cytrynowej lub dwie mniejsze 6-8 liści limonki kafir ok 2 cm korzenia galangal pokrojonego w plasterki 2 ząbki czosnku garść liści kolendry 2 papryczki chilli 1 pomidor lub kilka koktajlowych dodałam jeszcze jedno opakowanie grzybów enoki ( przypominają wyglądem makaron spaghetti, można je zastąpić innymi azjatyckimi grzybami lub pieczarkami ) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki gotowej pasty(...)dodać zmiażdżoną i pokrojoną na mniejsze kawałki trawę cytrynową, pokrojony galangal, liście limonki fakir, pokrojony w plastry czosnek, pastę tom yum, jedną pokrojoną w plasterki i oczyszczoną z pestek chilli i sos rybny( cebulę jeśli chcemy ją dodać do zupy). Na koniec dodać grzyby. Wszystko pogotować aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki, pokrojony w ósemki pomidor oraz krewetki

Jemy Pijemy