cebuli ok. 2 cm świeżego imbiru parę gałązek świeżej natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku wg uznania płaska łyżeczka sproszkowanej kurkumy 1/2 płaskiej łyżeczki chilli w proszku mleko kokosowe (opcjonalnie) płatki migdałów MARYNATA DO KREWETEK: ok. 12 dużych krewetek 1 szalotka 1 świeża papryczka chilli garść drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy(...)Dodać do bulionu. Parę gałązek natki pietruszki dodać w całości do zupy. Gotować na średnim ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz, kurkumę i chilli w proszku. Wymieszać. Całość zmiksować na gładki krem. Migdały uprażyć na patelni. Wykonanie marynaty do krewetek: Krewetki, jeśli mrożone, rozmrozić, umyć i zdjąć pancerz. Ostrym nożem naciąć wzdłuż
gutfutbulionu lub rosołu 50 ml śmietanki 30 % 1 łyżka pasty z tamaryndowca* 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka mielonego chilli 1/2 łyżeczki czarnej soli (kala namak)** świeża kolendra - opcjonalnie do posypania barwnik spożywczy - opcjonalnie (u nas odrobina czerwonego) chlebki naan lub ryż Tutaj przepis na chlebki naan (klik). * można kupić w każdym(...)kosztuje ok. 5 zł. ** można pominąć, jeśli nie mamy Cebulę kroimy w piórka, imbir obieramy ze skórki i siekamy w drobno wraz z czosnkiem, Paprykę w kostkę, a chilli w drobne krążki. Jeśli chcemy, aby było nieco mniej ostre pozbywamy się ziarenek i białej membranki, w których jest najwięcej ostrości. W woku lub garnku rozgrzewamy masło klarowane
Kuchnia od dwojgagotowania. Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania: 20 min 2 ziemniaki 2 mniejsze brokuły (ok 1 kg w sumie) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 1 puszka ciecierzycy ( 400 g) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka ziaren kuminu 1 łyżeczka cynamonu ok 1/2 szklanki sosu chilli ok 1 szklanki wody(...)suchej patelni prażymy nasiona kolendry, kuminu oraz ziela angielskiego, kiedy zaczną pachnieć zsypujemy je do moździerza i ucieramy z cynamonem i kurkumą, dodajemy przyprawy do ziemniaków 4. Chilli pozbywamy pestek i drobno siekamy, dodajemy do ziemniaków z cebulą 5. Zalewamy ziemniaki wodą i pomidorami z puszki, przykrywamy i gotujemy ok 15 min, następnie dokładamy różyczki brokuła, gotujemy jeszcze
Słodki Kompromiskurczaka ugotowane w rosole 1 średnia cebula 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka miodu 4 łyżeczki oleju 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku szczypta suszonego chilli Dodatkowo: olej do smażenia 2 duże ziemniaki szczypta soli szczypta suszonego chilli Mięso z udek oddzielić nożem i pociąć na mniejsze części. Sos sojowy wymieszać z olejem (4 łyżeczkami), miodem(...)sosem zalać kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać. Cebulę przekroić na pół, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Następnie wrzucić mięso, chilli i wyciśnięty czosnek. Wszystko zamieszać. Smażyć jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z patelni. Ziemniaki pokroić na bardzo cienkie plastry. Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka, ponownie
BullioŚledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą to właściwie rodzaj tatara śledziowego. Jak dla mnie idealna kompozycja – słone śledzie, naturalnie słodka kukurydza, octowe borowiki, delikatny koperek i ostre chilli doskonale ze sobą współgrają. Każdy składnik jest tu ważny. Największą zaletą takich śledzi jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie. Bez problemu można zrobić je zarówno 2 dni wcześniej(...)posiekanego koperku 3 łyżki oleju lnianego 3 łyżki posiekanych, marynowanych borowików 4 czubate łyżki kukurydzy Bonduelle 1 czubata łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami) 1/2 łyżeczki musztardy dijon duża szczypta chilli w płatkach (ok. 1/3 łyżeczki) świeżo mielony czarny pieprz mleko do namoczenia śledzi listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 g płatów śledziowych marynowanych w oleju 2 łyżki
Poezja smakuwszystkiego da się wyczarować takie perełki, że nie macie pojęcia. Wystarczy uruchomić odrobinę wyobraźni lub poszukać inspiracji w sieci (najlepiej na cook&love :D) Do swojego dżemu użyłam chilli w proszku, dlatego że robiłam zakupy na szybko i nigdzie nie mogłam dostać świeżej papryczki. Ale zachęcam do użycia chilli świeżego - będzie jeszcze pyszniej (aż boję się myśleć, że może(...)być JESZCZE lepiej!). Składniki: - 1 kg pomidorów - 1 średnia cebula - 4 ząbki czosnku - 50 ml octu balsamicznego* - 3 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 1 płaska łyżeczka imbiru - papryczka chilli wg własnego uznania - łyżka oliwy * podałam ilość octu, cukru, imbiru i soli jaką ja użyłam, należy się jednak kierować głównie własnymi preferencjami smakowymi. Dodaj najpierw część sugerowanych przeze mnie proporcji
Cook&LoveKlasyczne CHILLI CON CARNE z dużą ilością mięsa, fasoli i kukurydzy. Możecie przygotować wcześniej i zabrać do pracy. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 500 g mięsa wołowego mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka oregano szczypta(...)minut. Gdy mięso się zetnie, wrzucamy kukurydzę, fasolę oraz pomidory. Całość dusimy pod przykryciem 35 minut, pamiętając o kilkukrotnym mieszaniu. Przed podaniem posypujemy kolendrą. Chilli con carne najlepiej podawać z ulubionym pieczywem lub ryżem. Smacznego! Artykuł Chilli con carne pochodzi z serwisu MenMagazine
Menmagazinerzepakowy ) 2 średnie cebule 3 pomidory bez skórek posiekane (moga byc z puszki ) 1/2 łyżki Kalonji nasiona 4 ziarnka pieprzu 2 zielone nasiona kardamonu 1 laska cynamonu 1 łyżka chilli pudru 1 lyzka garam masala (mieszanka zielonych ziół) 1 lyzka czosnkowej pasty 1 lyzka imbrowej pasty (obie pasty dostepne w sloiczkach lub tubkach ) 700g piersi z kurczaka bez skóry pokrojonego(...)kostke okolo 2.5 cm do 3 2 lyzki naturalnego jogurtu 2 lyzki świeżej kolendry jak nie ma to mielonej lyzke 2 swieze zielone papryczki chilli 2 lyzki soku z limonki Sól Sposob: 1. *Na glebokiej patelni Smażymy cebule okolo 10 min az sie zarumieni *Dodajemy pomidory * nastepnie kalonji nasionka,pieprz,ziarna cardamonu,laske cynamonu , papryczke chilli,garam masala,paste czosnkowa
Viola cooks with passionkiszone ogórki sól morska Składniki hummusu: 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 1 puszka ciecierzycy (400g) 3 łyżki tahiny 1 mały ząbek czosnku 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy sól morska Relisz cebulowy: 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy(...)przyprawami przełożyć do blendera, dodać połowę ugotowanej kaszy quinoa, daktyle pokrojone na mniejsze kawałki, musztardę i dżem. Zmiksować wszystko. Spróbować i ewentualnie doprawić solą (ja dodałam jeszcze szczyptę płatków chilli). Z powstałej masy uformować 6 kulek, a następnie spłaszczyć każdą na kształt kotleta. 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) sól
Moja DelicjaUwielbiam słone przekąski, niekiedy nawet bardziej niż te słodkie. Choć staram się nie jadać ich zbyt często, to są pewne produkty, którym nie potrafię się oprzeć - na przykład krakersy chilli, serowe Cheetosy etc. Ten przepis jest dla mnie idealny - słony, pikantny, delikatny i sycący, co sprawia, że nie mogę napchać się nim jak Cookie Monster ciasteczkami. Zapach, który roznosi się(...)kuchni podczas ich robienia jest po prostu nieziemski. Paluchy warte grzechu. :) Paluchy z serem i boczkiem: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375g) 1 opakowanie boczku parzonego wędzonego (100g) 1 łyżeczka chilli* ok. 50g startego cheddara* 1 roztrzepane jajko do posmarowania Z podanych składników wychodzi ok. 12 paluchów - 8 z boczkiem, 4 bez boczku (nawet bez niego są obłędne!). Piekarnik rozgrzewamy
Cooking Monster100g, natomiast zwykły ryż ma w 100g około 150 kalorii – przekonało mnie to w 100%. Do takiego kalafiorowego ryżu świetnie nadają się słodko-ostre krewetki. Połączenie miodu, chilli, mleka kokosowego i imbiru a także kolendry nadaje im niesamowitego smaku. Wszyscy Ci, którzy już przygotowywali, któreś z moich propozycji wiedzą i nie muszę ich ponownie przekonywać, że to kolejne szybkie(...)łatwe danie. A oto jak je przyrządzić. Składniki: 500 gram krewetek ¼ kubka oliwy kalafior sól i pieprz do smaku ⅓ szklanki mleka około 1 łyżki startego świeżego imbiru 1 papryczka chilli posiekana 3 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka kminku 2 łyżki miodu 4 wyciśnięte ząbki czosnku świeża kolendra i bazylia Przygotowanie kalafiora: Wrzucamy go surowego do blendera. Blendujemy pulsacyjnie, aby rozpadł
PaleoLifemrożony) -100g kukurydzy "baby corn" -1/2 limonki -1 łodyga trawy cytrynowej -5 cm świeżego imbiru -pęczek kolendry -1 łyżka oleju kokosowego -1 łyżka sosu sojowego -1 łyżeczka chilli -1 łyżeczka papryki słodkiej -1 łyżka kurkumy -100 ml mleka kokosowego -200 ml wody -200g makaronu soba lub innego typu vermicelli Wykonanie: Pierś z kurczaka kurczaka kroimy w kostkę(...)przekładamy do głębokiego naczynia. Do mięsa dodajemy starty imbir, chilli, sos sojowy, paprykę, chilli i sok z połowy limonki. Dokładnie obtaczamy mięso i odstawiamy na 30 minut, by się zamarynowało. Obraną marchew kroimy, w pół plasterki, a cebule w kostkę. Trawę cytrynową, dzielimy na kawałki po 5 centymetrów. Na głebokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kurczaka. Dodajemy marchew i cebulę
Smakuj życie!używam ich bardzo często, głównie do zielonych sałat lub do mięsa. Tym razem sos przygotowałam sama i jestem nim zachwycona. Jest gęsty, słodki i pikantny, choć ograniczyłam ilość chilli w stosunku do oryginalnego przepisu. Jego głównym składnikiem jest mango, a pozostałe to rodzynki, suszone daktyle, imbir, czosnek, wspomniane chilli i cynamon. Przepis pochodzi z książki Shehzad Husain „Kuchnia indyjska”. Składniki(...)łącznie około 500g) 1 łyżka soli 300 ml wody 200 g cukru 225 ml octu 1 łyżeczka świeżego imbiru (drobno posiekanego) 1 łyżeczka czosnku (przeciśniętego przez praskę) 1 łyżeczka chilli w proszku (dałam mniej) 2 laseczki cynamonu (lub pół łyżeczki) 40 g rodzynek 50 g suszonych daktyli bez pestek Mango obieramy, usuwamy pestki i kroimy w niewielką kostkę. Wkładamy
Trzeci talerzpęczek pietruszki płaska łyżeczka soli 2 łyżki mąki jaglanej ( ja zmieliłam w młynku do kawy kaszę jaglaną. Można też użyć zwykłej mąki jeśli ktoś woli) 1 łyżeczka kuminu płatki chilli połowa papryczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki Duża garść ziaren kolendry 2 ząbki czosnku 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego pieprz do smaku olej lub oliwa do smażenia SOS JOGURTOWY(...)jajo i połowę szklanki zimnej wody. Wszystko zblendować ( nie musi to być idealnie gładka masa). Do tak przygotowanej bazy dodać wszystkie składniki: mąkę jaglaną, sól, pieprz, kumin, płatki chilli, połowę pokrojonej drobno papryczki chilli ( można pominąć, jeśli ktoś nie lubi), 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, rozgniecione ziarna kolendry, wyciśnięte ząbki czosnku i imbir mielony. Wszystko wymieszać dokładnie
Calzonella.comDzisiaj kuchnia meksykańska - chilli con carne . Danie szybkie, jednogarnkowe. Mielona wołowina doprawiona chilli z dodatkiem papryki, czerwonej fasoli na pewno będzie smakowała. Nie zapomnijcie o lampce dobrego czerwonego wina. Składniki: 70 dag mielonej wołowiny duża cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy chilli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 kostka bulionu(...)wołowego 1 duża czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na nim delikatnie przesmażamy cebulę, dodając czosnek, chilli i oregano. Cały czas mieszamy. Stopniowo dodajemy mieloną wołowinę, aby zrumienić ją z każdej strony. Dodajemy pomidory z zalewy i pół puszki soku pomidorowego. Dodajemy bulion wołowy, paprykę pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię
Salonik smaków