chilli - 4013 przepisów (strona:52/268)

Karkówka pieczona w piekarniku po meksykańsku 463

się tak nie stało. Mięso wyszło pyszne, miękkie i soczyste. Ostrrrrre, rozgrzewające i mocno pikantne danie obiadowe. Oczywiście z ostrości można w łatwy sposób zrezygnować pomijając przyprawy i papryczkę chilli. :-)  500g karkówki 3 cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 3 papryczki chilli 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 100ml wody 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki(...)pieprzem, papryką słodką i ostrą, czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc. 2. Pomidory, koncentrat i wodę łączymy ze sobą. Dodajemy pokrojone drobno papryczki chilli, solimy do smaku. Dokładnie mieszamy. Pieczarki kroimy w plastry.Cebulę kroimy w krążki. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 1/2 porcji karkówki, 1/2 porcji kukurydzy, 1/2 porcji fasoli, 1/2 cebuli

Szefowa kuchni
Lawendowa jaglanella z kaszy jaglanej z jaglaną czekoladą i jagodami 243

ziołami lub jadalnymi kwiatami - zdrowa alternatywa dla nutelli. Wyśmienita przystawka z suszonymi pomidorami lub wędzonym łososiem. Z chłodzącymi dodatkami (np. miętą) przyniesie przyjemne orzeźwienie w upalne dni, a z chilli, imbirem, kardamonem lub cynamonem przyjemnie ogrzeje kiedy słupek rtęci zacznie spadać. Jedynym ograniczeniem przy komponowaniu tego dania jest nasza wyobraźnia :). Dziś propozycja lekkiego deseru aromatyzowanego lawendą i miętą z pysznymi(...)świeżych daktyli bez pestek (do posłodzenia), 2-4 łyżki korabu lub ciemnego kakao, 200-400 g jagód, 5 kwiatów lawendy, 1 gałązka mięty, skórka otarta z połowy pomarańczy, szczypta chilli, szczypta soli. Do przybrania: kwiaty lawendy i listki mięty. Przygotowanie: Orzechy i daktyle namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia odsączyć na sicie, podzielić

SzczyptaSmaQ
Burger po meksykańsku 164

kolejna, trzecia już odsłona burgera na moim blogu. :-) Wersja meksykańska przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych, bardzo ostrych smaków. Ostrość można oczywiście dowolnie regulować, dodając mniej przypraw i papryczki chilli. Sam kotlet, dzięki dodatkowi wielu przypraw jest bardzo aromatyczny. Całość moim zdaniem wyszła bardzo smakowicie. Jak burger, to tylko domowy. ;-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 1 liść sałaty(...)plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 1 plaster żółtego sera garść czerwonej fasoli z puszki garść kukurydzy konserwowej 1/4 czerwonej papryki 1/2 papryczki chilli ketchup sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, kumin, papryka słodka, papryka ostra olej 1. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, czosnku, oregano, tymianku, ostrej i słodkiej papryki. Łączymy z posiekaną drobno papryczką chilli. Mieszamy i  formujemy

Szefowa kuchni
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 211

szparagi zielone , szparagi myjemy, obieramy i kroimy i grillujemy c) dresing z kwiatów czarnego bzu ( kwiaty czarnego bzu ,syrop z czarnego bzu , ocet z czarnego bzu , oliwa ,cytryna ,chilli ,sól ) ; wiaty obieramy do miski, zalewamy octem na 5 minut, po czym dodajemy syrop, oliwę, sok z cytryny, drobno posiekane chilli, mieszamy, lekko doprawiamy solą i pieprzem. d) grillowane tosty, tosty(...)pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu. 3. Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi  (karkówka QAFP , Ciemne piwo ,przyprawy korzenne - imbir, cynamon, goździk, anyż, chilli, kolendra ziarno, estragon, pieprz różowy ,sól morska, miód) Piwo łączymy z przyprawami i miodem, karkówkę kroimy w plastry, wrzucamy do marynaty na około 25 minut, po czym grillujemy. a) szparagi

upichcona
Krewetki gambasy na maśle i czosnku 152

skórką limonki, plastrami imbiru i gałązką tymianku. 1 łyżka oliwy z oliwek 2-3 łyżki masła 2-3 ząbki posiekanego czosnku sól pieprz można dodać kilka plasterków świeżej papryczki chilli w wersji hot Smażenie jest bajecznie proste.  Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z masłem, dodajemy czosnek i chilli pilnując żeby się nam nie spaliły,  dorzucamy gambasy,  czekamy(...)nabiorą różowo-złotego koloru z dwóch stron.   Sól i pieprz do smaku. Przekładamy na talerz i podajemy same, z sosem słodkim chilli lub guacamole ( przepis wkrótce

Jemy Pijemy
Diabelska pizza pełnoziarnista 206

Piekło, prawdziwe piekło. ;-) Pizza wyłącznie dla miłośników ostrrrrrych smaków.A wszystko za sprawą papryczek chilli, którymi pizza jest usłana. Dzięki ciastu z mąki pełnoziarnistej jest zdrowsza niż tradycyjna pizza i naprawdę smaczna. Jeśli obawiacie się wspomnianej wyżej ostrości, trzeba tylko zrezygnować z papryczek. :-) (składniki na 1 dużą pizzę) 350g mąki pszennej pełnoziarnistej 20g świeżych drożdży 200ml ciepłej wody 1 łyżeczka(...)cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonego oregano 100g żółtego sera 100g mozzarelli kilka papryczek chilli  2 łyżki kukurydzy 1 filet z kurczaka 10 zielonych oliwek 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia, oregano, czubryca czerwona 1. Mąkę mieszamy z solą i oregano. 2. Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże wraz z cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia, po czym

Szefowa kuchni
Garden Party - pikantne skrzydełka i lekka sałatka z ricotty 206

grilla: Składniki : 10 sztuk skrzydełek (około 1 kg) 3 łyżki oliwy z oliwek czosnkowej Mieszanka przypraw: po 1/3 łyżeczki: tymianku oregano papryki słodkiej  3/4 łyżeczki: pieprzu kolorowego łyżeczka chilli  mieszanka soli morskiej z ziarenkami chilli Sposób przygotowania: Przygotowujemy własną mieszankę przypraw do grilla - do małego pojemniczka (np słoiczka) wsypujemy przygotowane przyprawy , szczelnie zamykamy i potrząsamy energicznie do całkowitego(...)pokrojone na ćwiartki.  Wszystkie składniki przerzucamy do miski z sałatą. Mieszamy. Za pomocą dwóch małych łyżeczek nakładamy na wierzch serek ricotta tworząc małe kulki. Następnie sałatkę posypujemy ziarenkami chilli i kolorowym pieprzem. Całość polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z łyżeczką cytryny i ząbkiem czosnku. Dodajemy liście mięty. Smacznego! Tak jak już wspomniałam, do sesji wykorzystałam kolorową kolekcję (a dokładnie

Słodkie Przyjemności
Krem z kukurydzy 155

Słodka, przełamana smakiem kokosa i nutka chilli. Dla tych, którzy lubią kukurydze i kremy. Dla tych, którzy nie boja się używać kukurydzy jedynie do sałatek czy zapiekanek. I ten piękny złotawy kolor... Polecam :) Składniki: 3 puszki kukurydzy pół puszki mleczka kokosowego duża łyżka masła 3 ziemniaki 2 szklanki bulionu 2 łyzki kurkumy szczypta imbiru zmielonego łyżeczka papryki słodkiej duża łyżka(...)zmielonego chilli ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu grzanki garść kiełków Przygotowanie:   Do garnka z grubym dnem wykładamy masło i na małym ogniu je rozpuszczamy. Kukurydzę odcedzamy i wsypujemy do garnka. Delikatnie szklimy przez ok 5 minut, mieszając drewnianą łyżką. Ziemniaki obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do kukurydzy i zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków

ChilliJemy
Spaghetti z brokułami i orzechami 175

ochotę na makaron a że jakiś czas temu znalazłam w internecie fajny przepis na makaron z brokułami postanowiłam w końcu go wypróbować :) Zrezygnowałam jedynie z ostrego akcentu w postaci chilli nie mniej jednak następnym razem na pewno spróbuję także ostrzejszej wersji :) Mocno zrumienione orzechy z bułką tartą dają świetny kontrast smakowy brokułom i makaronowi :) Moja mała sugestia - polecam danie wykończyć(...)solidne porcje Składniki: 1/4 opakowania makaronu spaghetti pół brokuła 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich 3-4 łyżki bułki tartej 1 duży ząbek czosnku 1 duża cebula chilli (opcjonalnie) ser żółty (opcjonalnie) sól, pieprz  Brokuła gotujemy chwilkę w lekko osolonej wodzie tak aby tylko lekko się podgotował ale nadal był "chrupki". Następnie gotujemy makaron (oczywiście al dente

My simple kitchen
Faszerowane bakłażany 176

restauracji! - tak zachwycił się mój Mąż, gdy spróbował tego dania :) I jak tu nie lubić gotowania :) Tajemnicą smaku jest połączenie chilli i suszonych pomidorów.  Danie jest bardzo sycące (mimo, że wegańskie - niektórzy uważają, że wegańskim jedzeniem nie da się najeść - dementuję te pogłoski), kolorowe, a doznania smakowe nie dają sie opisać :) Użyłam grzybów portobello - pierwszy raz je kupiłam(...)mieć 250 g grzybów wystarczy obrać dwa ;)  Składniki: 2 bakłażany soczewica ugotowana 450 g 250 g grzybów portobello 1 cebula oliwa 1,5 łyżki tandori-barbecue masala szczypta chilli 1/3 słoiczka soszonych pomidorów w oleju 2 łyżki oleju z pomidorów łyżka oliwy do smażenia pestki słonecznika i dyni do posypania Wykonanie: Rozgrzać oliwę. Dodac posiekaną cebulę, masalę i chilli

pyszne zdrowości
Kremowa zupa kukurydziana z suszonymi pomidorami i serem sałatkowym 180

Kremowa i ostra zupa z kukurydzy. Z racji tego, że zupa jest lekko słodka, postanowiłam dodać do niej ser typu śródziemnomorskiego Arla Apetina "Red peppers & chilli". I to podkręciło smak zupy, dodało jej nutki ostrości. Dobry pomysłem było także dodanie pomidorów suszonych z zalewy. Zupa była pyszna i szybko zniknęła z talerzy. Polecam...   KREMOWA ZUPA KUKURYDZIANA Z SUSZONYMI(...)Składniki na 3-4 porcje: 2 puszki kukurydzy  kawałek jasnej części pora 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1/2 opakowania sera Arla Apetina "Red peppers & chilli"  2 łyżki posiekanej natki pietruszki 10 sztuk pomidorów suszonych, odsączonych z zalewy 1000 ml bulionu warzywnego  1 łyżka masła + 2 łyżki masła do grzanek 3 - 4 kromki chleba tostowego sól

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Moules mariniere z cydrem green mill 163

styl azjatycki, smak rewelacyjny :) Czas przygotowania: 15 minut S kładniki: 1 kg świeżych muli, 1 szalotka drobno posiekana, 2 ząbki czosnku, 10 cm trawy cytrynowej (grubsza część) 1/2 - 1 chilli, 150 ml cydru green mill, 100 ml mleczka kokosowego, bukiecik garni (pietruszka, tymianek, liść laurowy), 3 łyżki masła, garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry, 2-3 łyżki posiekanego szczypioru czosnkowego(...)Przygotowanie: Małże oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, można też wcześniej namoczyć je w zimnej wodzie na 15 minut. Otwarte małże nacisnąć lub postukać o deskę, wyrzucić wszystkie otwarte. Chilli i trawę cytrynową pokroić w cienkie plastry. W wysokim rondlu zeszklić na maśle szalotkę i czosnek z bukietem garni, chilli i trawą cytrynową. Dodać małże, szczypior czosnkowy i mleczko kokosowe

SzczyptaSmaQ
Domowy paprykarz z kurczaka 98

ciepło, na zimno, na kanapkach czy jako dodatek do dań. Składniki: 1 szklanka ryżu 2 filety z kurczaka 1 puszka pomidorów 4 papryki czerwone 1 cebula 1 strączek chilli sól, pieprz mielona czerwona papryka 1 ząbek czosnku liść laurowy olej Wykonanie: Ryż ugotować na półmiękko i odstawić. Paprykę pokroić w paski razem z chilli oraz cebulą i czosnkiem. Następnie rozgrzać(...)olej na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem i włożyć pokrojone filety. Smażyć około 15 minut, dodać paprykę, chilli, ryż doprawić do smaku, włożyć liść laurowy i dusić następne 15 minut na wolnym ogniu

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak pieczony na puszce piwa 339

puszki po coli.  składniki 1 x 1,5 kg  kurczak  - u mnie kukurydziany oliwa z oliwek 330 ml puszka piwa 2 łyżki sosu barbecue świeże czerwone chilli drobno posiekane 1 pęczek dymki, pociętej ½ pęczek świeżej kolendry pasta do smarowania 1  łyżka wędzonej papryki 1  łyżeczka pieprzu cayenne 1  łyżka nasion kopru włoskiego 1 łyżka(...)nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1-2 suszone czerwone chilli 1 łyżeczka soli morskiej  1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1  łyżka  brązowego cukru przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wyjąć kurczaka z lodówki, umyć osuszyć i odłożyć aby osiągnął temperaturę pokojową. Wszystkie składniki pasty rozetrzeć na drobny proszek w dużym moździerzu. Kurczaka polać  oliwą

Stare Gary
Tortilla z nadzieniem paprykowo-pomidorowo-fasolowym 232

placków będą również charakterystyczne dla tej kuchni pomidory, papryka, fasola i… lekko pikantnie. Aczkolwiek ten ostatni element możemy łatwo dostosować do własnych upodobań. Sugerowana w przepisie porcja mielonego chilli jest dość umiarkowana, ale nic przeszkadza, aby ją zwiększyć. I tylko dodatek żółtego sera wydaje się jakoś mało meksykański, a w dodatku łagodzi smak. Nie mniej jednak bardzo dobrze komponuje(...)papryka (250g) 1 średnia cebula (150g) 400g mięsistych pomidorów 3/4 puszki czerwonej fasoli odsączonej z zalewy (ok. 180g) garść grubo tartego żółtego sera 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki mielonego chilli 1/2 łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki Instrukcje Pomidory obieramy zgodnie z naszymi poradami i kroimy w grubą kostkę, usuwając przy okazji nadmiar łyka. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania